CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 10361|Reply: 49

"Dihina, Diketawakan Sebab Gemuk Selepas Bersalin,"-Pengacara Go Shop,

[Copy link]
Post time 20-3-2019 11:45 AM | Show all posts |Read mode

Kredit foto: Syakirin Husnal



Bukan satu perkara mudah bagi seorang wanita untuk kembali ke saiz zaman bujang setelah melahirkan anak, tapi hakikatnya inilah pengorbanan seorang ibu. Perkara ini diakui oleh pengacara Go Shop, Syakirin Husnal yang menulis panjang lebar di Instagramnya.


"Selepas melahirkan anak, saya berasa sedih melihat betapa berubahnya badan saya sekarang. Saya terdesak untuk mencari diri saya yang 'dulu', sambil cuba mengenal pasti apa tarikan diri saya yang 'baru' ini."


"Banyak baju saya yang dah tak muat, saya perlu perbetulkan gaya saya semula!" tulisnya.


  



Menurut Syakirin lagi, keyakinan dirinya pernah goyah apabila rakan-rakan di tempat kerja menjadikan isu badannya sebagai bahan jenaka. Malah mereka turut membandingkan dirinya dengan rakan lain yang lebih bernasib baik.


"Saya diketawakan rakan-rakan di tempat kerja, ada yang cuba memberitahu bagaimana untuk hilangkan berat badan dengan cepat."




"Dan rupanya? - mereka yg melebih-lebih tu kahwin pon belum, mengandung pon tak pernah.. banyak bunyi je. Yang lelaki pon sibuk lahai. Kau gf pon belum ada. Oh ya patutlah takde gf lagi, mulut puaka tebing biru."


"Dan yang memburukkan lagi keadaan, segelintir rakan-rakan saya, (dan ya mereka juga terkenal) mempunyai genetik yang bagus, mereka kembali kepada berat asal sebelum mengandung dalam berapa? Beberapa minit? Hahahahaha Dan saya dibandingkan dengan mereka dalam setiap perkara. Uuugghh."


  



Syakirin mengakhiri perkongsiannya dengan kata-kata semangat kepada kaum ibu sepertinya.


"Kawan-kawan saya bertuah. Tapi saya juga bertuah! Saya dapat pengalaman merasa buntu, dan berusaha untuk sayangi diri sendiri. ."


"Sebelum ini biasanya saya akan mengambil gambar wajah sahaja. Tapi sekarang saya dah tak kisah. Saya mahu semua ibu-ibu di luar sana tau yang, kita semua adalah normal! Kita adalah cantik!"


  


"Ya, kita mungkin gemuk sekarang. Tapi nilai kita jauh lagi besar dari saiz badan kita! Menyayangi diri sendiri adalah satu perjuangan. Dan kita pasti akan menang," tulisnya lagi.



Syakirin mendirikan rumah tangga pada 23 November 2013. Hasil perkongsian hidup dengan Muhammad Faris Arriffin, mereka dikurniakan seorang anak perempuan bernama Vea Khadija yang dilahirkan pada 18 Ogos lalu.


Bagaimana ibu-ibu? Pastinya ada antara anda juga pernah mengalami perkara ini bukan? Moga perkongsian Syakirin ini dapat memberi sedikit inspirasi kepada anda. Yang penting anak sihat, keluarga bahagia. Betul tak? -CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2019 11:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Dulu juma pun mcm ni... Ms sheol mbelon bagai juara.. Bentuk bdn x penting, yg penting pglmn melahirkan, knp nk berkira psl bentuk badan... Kata sheol... Tup2 dah slim balik... Huntonggg
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2019 12:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Meols pon mase pantang turun berat asal selim melim uols.. tapi abis pantang xjaga balik ke berat preggy 9 bulan muahahahaha nyesal pon tagunaaaaa..

Nti anak dh 2yr diet la blk sykirinn.. skang ank menyusu kan.. pekakkan telinga jelahhh

Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2019 12:19 PM | Show all posts
jangan peduli mulut orang..
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2019 12:40 PM | Show all posts
chillex la..meollss masa dlm pantang trun 15kg tapi habis pantang n kerja balik trus melambung nek 18kg..last2 stat thun ni meollss mkn produk si zulin terdampar tu alhamdulillah da dua kotak trun 8kg..b4 this memacam try diet tapi nafsu makan tu xleh kawal tu yg meolls terpaksa bli produk..
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2019 01:54 PM | Show all posts
Edited by MariaClara at 20-3-2019 01:56 PM

fahmmm...sgt faham...mulut org mmg hanat dik...kdg mcm remeh tp klaau selalu disebut hangin jugak kan...

mcm hakak ni..kuruihhh..hari2 org lalu tnye...tanye...kenapa kurus...sakit ke? dah pegi check ke? kau tak mkn? save duit ke? mulut mmg sgt babun...padahal sepanjang bekerja penah ke aku gemok..aku pon tak paham laaa....
manusia ni mmg tak pernah puas...kurus salah gemuk salah...yg pelik tu diri mereka sendiri pon azab aku tgk

hahahahhahahahha
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2019 02:35 PM From the mobile phone | Show all posts
To disebbkn dia aku suka tgk go shop..
Rai pun sama..
Cara dia ckp nak attrct org mmg superb..silap2 klu jual pnyapu lidi pun bole beli beb..thumbs up syakirin
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2019 02:51 PM From the mobile phone | Show all posts
walaupun gemuk tapi nampak wangi sheols, biasa la lepas beranak, juma dulu pun kene kecam sebab dah macam kene pam, boleh jugak kurus balik
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2019 02:53 PM | Show all posts
body shaming ni takkan terhapus di dunia..
anggap je orang yang tak habis-habis nak ngata badan orang lain tu as dengki sebab dorang tak de apa yang korang ada..
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2019 03:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Sheols sebelum pregnant gemuk gak kan, kurus sbb nak anak, tak lama kurus pregnant. Colleague pun biarlah dia enjoy dapat anak, lama dia tunggu nak dpt Vea ni. But sheols berisi body 'kemas',cantik je tengok
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2019 04:14 PM | Show all posts
jgn peduli mulut org dia kawin pun agak lama nk dpt anak (artikel tulis KAWIN TAHUN  2013)  so pegi mati la mulut jahat tuh.
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2019 04:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Walaupun chubby, beliau nampak wangi.
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2019 05:15 PM | Show all posts
netizen yang komen tu kurang sangat ke duit dlm account korang kok die comel gini? tapi kadang2 kalau tgok kat ig artis ni yg komen bukan2 ni budak hingusan yang belum tamat alam persekolahan pun..
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2019 05:26 PM From the mobile phone | Show all posts
chicozinn replied at 20-3-2019 12:40 PM
chillex la..meollss masa dlm pantang trun 15kg tapi habis pantang n kerja balik trus melambung nek 1 ...

Share pls. Lps beranak nnty nk tryy
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2019 05:30 PM | Show all posts
BODY SHAMING IS A TREND NOWADAYS EHHH??
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2019 06:10 PM | Show all posts
rasanya dia mmg "tak kurus" sebelum2 sebelum2 sebelummmmmm preggy apatah lg lepas jd mak.
bukan nk menambah luka dihati....cuma


lemak tu tak dtg berlonggok2 dik kalo ko tak melantak
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2019 07:03 PM | Show all posts
bila badan besar sheols sesuai jual baju2 muslimah saiz acik2 di goshop.
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2019 08:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Jgnlah diet strict sgt kalau tgh menyusukan bayi.
Kwn saya, babynya masuk ward ada masalah hati, sebab susu ibunya langsung tak ada zat (maklumat selepas susu ibu itu sendiri dihantar ke makmal)
Ibunya pantang segala pantang sebab nk slim.  baby pula dia pantangkan dr susu formula. Akhirnya baby yg merana
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2019 08:15 AM | Show all posts
tgk body amyra rosli lepas branak ngan anak dara same je..adoii la..sis xde sape yg membody shaming tp sis sndir rs nak hiris2 je daging2 berlebihan lepas branak..
asik lapa je..time table pulak dh xsame mcm dlu..dlu leh bebile p joging ke gym ke..xpela..nikmat ade anak tu tiada tandingannye kalau nak dibandingkan time body anak dara dlu(pujuk hati)
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2019 08:59 AM | Show all posts
senang ceta... kalau diri sendiri tak boleh control nafsu sendiri so amatlah susah nak control benda lain such as mulut org , kata nista dan gurauan.
start dlm diri sendiri, control your own lust sis
puasa, cut sugar, senam & yoga
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-7-2022 01:37 AM GMT+8 , Processed in 0.081261 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list