Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
1291
View
34
Reply

Endometriosis stage 4

[Copy link]

Author: cikatilia       Show all posts   Read mode

Author
Post time 18-3-2019 02:45 PM | Show all posts |Read mode
Hi! Semua.
aku ada search thread pasal endometriosis.. tapi semua yg lama2 so aku up thread baru.

aku menghidap endometriosis stage 4 - severe. yes.

mula2 aku sakit tahun 2016 - august.
1 malam aku terjaga jam 4 pagi, sakit yg tak bole nak describe. before that mmg aku xaware pon pasal sakit puan. maybe sbb aku belum kahwin and bagi aku the worst will be period pain / dysmenorrhea saja.

so esoknya aku pergi klinik, dr perempuan tu tekan2 and kata aku mungkin ada fibroid / cysts sbb mcm ada benda dlm perut.
aku mmg kerap ke klinik  utk masalah period pain and sembelit.. aku aku sedar dlm perut aku mmg ada benda cuma aku ingat lemak sbb badan xbaper nak slim tp bukan obese.

so pergi hospital, dr sahkan aku ada 2 2. fibroid and cyst. mulanya mereka ingat twisted cyst. tapi bukan... aku ada endometriosis, fibriod and cysts. so diorg bagi ubat, discaj and continue utk appt.

so dlm masa setahun, aku makan ubat utk elak ops.. and salah 1 ubat aku makan is for endo berharga hampir RM500 utk sebulan. dlm masa yg sama diorg monitor saiz fibroid and cysts yg makin besar or kecik.

fast forward aku end up bedah juga. laparatomy  and masa tu baru tahu endometriosis aku stage 4 - severe, fibroid 15cm, and chocolate cysts bersepah2. aku bedah bulan sept 2017. hampir setahun lepas diagnosed.

now 1 tahun setengah after bedah, aku ada 2 small fibroids, and 1 cysts kecik. and im pretty sure endometriosis ada balik sbb period aku super sakit. painkiller yg bole buat aku tenang cuma tramadol. and the latest aku kena injection dekat klinik sbb sakit sampai nak muntah. sakit perut tu maintain ye xde kurang. sentiasa berdenyut2 dlm perut mcm kena siat pakai pisau kecik. period cramps utk aku adalah rutin. everyday sakit eventho aku xperiod and period mmg kerap dan lama dan mcm banjir.

so ladies.. kalau korg period pelik2 sakit tu.. pergi lah jumpa gynae. scan and mana tau?

korang boleh google aje endometriosis dekat image bersepah2 keluar. aku xpernah google sbb too painful for me to look at.
berdasarkan penjelasan dr, dlm perut aku sgt messy. organ bercantum2 and byk parut sbb dlm perut aku luka2 disebabkan endo ni. diorg kena susun balik organ dlm perut aku (idk how) sbb semua dah messy lari position sbb terlekat2 dek darah yg sepatutnya keluar setiap bulan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2019 03:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Hi tt
I ada endometrial hyperplasia, dan dah detect kanser rahim stage 1b
Simptom dulu2 prolong period..
Bila start kerja, prolong period plus ketul besar2.. Ada yg besar tapak tgn.. Makin teruk sebab stress kot..
Tp i xde cramp teruk.. Lega sikit la..
Betul.. Ada tred pasal period haritu pun, strongly suggest gi la jumpa gynae..
Klu tak habis duit beli pad je..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2019 03:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Seramnya iols baca
Harapnya urusan.uols dipermudahkan lah
Iols nak.google pon iols takut

Huhu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-3-2019 03:57 PM | Show all posts
pearl.silver replied at 18-3-2019 03:29 PM
Hi tt
I ada endometrial hyperplasia, dan dah detect kanser rahim stage 1b
Simptom dulu2 prolong pe ...

kan? kalau period extraordinary sakit or rasa mcm perut tu buncit lain mcm sila lah pergi gynae..

better tau dari biar xtahu and makin teruk.

alahai cancer.. so mcm mana? masih dlm treatment ke camna?
so far mine bukan cancerous.. lepas bedah dpt result bukan cancer..
tapi masih sama condition sbb benda kecik2 tu tumbuh balik
meriah period mmg comot and puas lah dipandang serong.. ko mc sbb period aje.

period aje katanya.. sabo ajelah kan..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-3-2019 03:59 PM | Show all posts
Edited by cikatilia at 18-3-2019 04:01 PM
shernazz replied at 18-3-2019 03:31 PM
Seramnya iols baca
Harapnya urusan.uols dipermudahkan lah
Iols nak.google pon iols takut

tq sis.
u google aje endo belly.

endo belly ni mcm pregnant belly k.

cuma isinya gas, bloating and swelling sbb luka dlm perut masa darah period shredding dari organ2 dlm perut yg tugasnya bukan shred darah period.so luka lah dlm perut kami.

*pix ikhsan gugel

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2019 05:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Hi tt.

Sy pun ex #endosister. Pernah buat laparatomy 2012 dan 2014. Titik tolak dapat detect tu sebab ada sekali time period, tiba tiba rasa sakit pinggang yg amat sangat sampai nk buat keje pun tak boleh. Terus search gynae private clinic area rumah dan pergi check up. End up esoknya terus buat laparatomy sbb saiz time tu dah besar jugak.

Selepas kali kedua laparatomy, memang jaga makan gila gila sampai berat turun ke 47kg. Rasa takut nak makan sbb takut endo berulang lg.

Alhamdulillah sampai skrg ok. Dan harapnya sampai bebila. Last buat pelvic scan bulan 10 tahun lepas, tengok semua ok dlm rahim. Kena slalu beringat bab makan ni, pergi check up atau scan 3-6 bulan sekali utk tengok keadaan rahim.

Yg sy amalkan, setiap kali period, mmg akan makan sebiji nenas. Nenas manis la. Yg madu lg sedap. Lepastu amalkan lemon suam hari2. Banyakkan antioksidan. Kunyit pun sgt bagus. Try amalkan. Boleh join group Endometriosis Malaysia.

Oh ya, time sy laparatomy tu, after that amik suntikan lucrin utk 3 bulan. Tp dua2 kali operation after 6 bulan baru dtg period. Time dtg period mesti takut, mesti risau. Sbb selagi kita period, mmg kemungkinan utk dapat semula tu ada.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2019 05:58 PM From the mobile phone | Show all posts
cikatilia replied at 18-3-2019 03:59 PM
tq sis.
u google aje endo belly.


I see..macam pregnant kan..
Cuma bila tekan..xde apa ya?
Sekarang appt mcmana? Akan ada operation lagi ke?
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2019 06:00 PM From the mobile phone | Show all posts
pearl.silver replied at 18-3-2019 03:29 PM
Hi tt
I ada endometrial hyperplasia, dan dah detect kanser rahim stage 1b
Simptom dulu2 prolong pe ...

Moga dipermudahkan urusan uols..
Ada hikmah kan..dpt uols tau dpt stage 1 ..
Kawan iols dpt tau dh stage 3..dlm masa sebulan terus stage 4..sebab tau tau je terus kena kimo..
Dia bukan org yang boleh pikir positip..terus down...
Yang penting buat kita..adalah positip dan support org keliling...
Love uolss

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2019 06:10 PM From the mobile phone | Show all posts
shernazz replied at 18-3-2019 06:00 PM
Moga dipermudahkan urusan uols..
Ada hikmah kan..dpt uols tau dpt stage 1 ..
Kawan iols dpt tau  ...

Betul.. I tahu awal dan doktor pakar masih try preserve beberapa tahun kot2 kanser nk hilang..
Tahun ni last preserve..hujung bln ni sampling, klu ada lg sel tu proceed hysterectomy
Takut kanser merebak ke organ lain
I pun dah penah tengok dpn mata, org yg tiba2 detect stage 4 kanser r rahim.. X lama pun kanser tu dah spread..
I pun takdela positif sgt.. Tp support family tu paling menenangkn perasaan..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2019 11:07 PM From the mobile phone | Show all posts
pearl.silver replied at 18-3-2019 06:10 PM
Betul.. I tahu awal dan doktor pakar masih try preserve beberapa tahun kot2 kanser nk hilang..
Ta ...

Itu lah..
Iols cm terkedu sgt..cepat sangat masa tu..
Syukur lah orang sekeliling support uols kan..
Iols nak gi check pun x gi gi lagi..
Doc suruh iols buat check darah..nak detect cancer sebab family iols ada sejarah cancer belah ayah iols..
Iols sangat takut ni..huhu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2019 11:51 PM From the mobile phone | Show all posts
shernazz replied at 18-3-2019 11:07 PM
Itu lah..
Iols cm terkedu sgt..cepat sangat masa tu..
Syukur lah orang sekeliling support uols k ...

Kuatkn semangat u.. Baik tahu awal.. Kalau ada apa2 boleh dah plan rawatan awal..
Semoga yg baik2 saja untuk u..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-3-2019 09:57 AM | Show all posts
ceri_pink replied at 18-3-2019 05:52 PM
Hi tt.

Sy pun ex #endosister. Pernah buat laparatomy 2012 dan 2014. Titik tolak dapat detect tu  ...

hai sis..
so skang dah heal sepenuhnya ke or mcm mana?
i think my endo dtg balik lah sbb sakit ya hamat now bila period. fibroid and cyst mmg dah ada dah

bab makan tu bole tak u bagi petua apa yg dos and donts
i ada masuk group endosister tapi mcm pening baca info kat sana mcm2
so end up i tak masuk dah dlm grup tuh.

i laparatomy on friday morning. then i baring sampai sabtu pagi bila nak dimandi, baru sedar yg i period.
i xde rasa sgt maybe sbb morphine tu ke kan? berlambak2 period and lepas tu period kerap and sgt byk.

dr suruh makan ubat hormon (lupa nama) but i stop sendiri sbb dia trigger my hyperthyroid.

maybe i akan pergi walk in if next period masih super painful mcm bulan ni.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-3-2019 09:58 AM | Show all posts
shernazz replied at 18-3-2019 05:58 PM
I see..macam pregnant kan..
Cuma bila tekan..xde apa ya?
Sekarang appt mcmana? Akan ada operatio ...

bloated awak
mcm angin ade, mcm air pon ada
tapi bila kembung mmg ada rupa pregnant lah.

walaupon bila tak kembung takde pon flat belly tuh

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-3-2019 10:01 AM | Show all posts
shernazz replied at 18-3-2019 11:07 PM
Itu lah..
Iols cm terkedu sgt..cepat sangat masa tu..
Syukur lah orang sekeliling support uols k ...

i doakan semoga u sihat selalu.

insyaAllah semoga semua ok.
kita bila sakit ni kena ada moral support sebenarnya
and diri sendiri kena kuat

i lepas bedah sebenarnya ada rasa mcm stress sbb rasa lemah letih and sakit
tapi alhamdulillah ok

cuma yg benci bila tang org trigger soalan bodo2

mcm -
a) eh mcm mana ko bole tak tahu ko ada bla bla?
b) eh ko dah bedah apahal sakit lagi?
c) period aje
d) ko kena try daun / pucuk bla bla

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2019 11:41 AM From the mobile phone | Show all posts
cikatilia replied at 19-3-2019 09:57 AM
hai sis..
so skang dah heal sepenuhnya ke or mcm mana?
i think my endo dtg balik lah sbb sakit y ...

Endo ni dia penyakit yg boleh berulang. Sbb mcm tahun 2012 lepas laparatomy tu, mmg setiap kali check up utk scan/tvs, mmg clear takde ketumbuhan dah. Dan period pun lancar, takde rasa peruod pain. Tp yg silapnya lepastu sy mula amik ringan hal2 makan segala. Dan mula malas nak pegi scan utk monitor keadaan dlm rahim. So one day tahun 2014, period sy tiba2 jd irregular (sbb sebelum tu regular) dan jd period pain. Hati pun rasa tak sedap, mcm dpt agak endo dtg semula. So bila pegi check up, YES endo ada semula. Time ni rasa down, sedih, terkedu sangat. Keluar bilik doktor, menangis semahunya. Org pun tengok pelik agaknya. Suami time tu pun sama menangis skali.

Tu yg lepas laparatomy 2014, memang jaga makan sampai berat turun. Antara yg sy buat:

Avoid:
- makanan berhormon cth ayam cucuk
- daging
- makanan bersoya
- kurangkan makanan bergluten
- jarang sangat amik mknn manis
- fast food, processed food etc

Dos:
- setiap kali period sy amalkan makan nenas sebiji (utk 2 3 hari makan)
- lemon madu setiap pagi atau masuk je lemon dlm air suam buat minum harian
- banyakkan makanan antioksidan
- amalkan olive oil, pati delima

Mcm tu la lebih kurang. Mcm sekarang ni pun makan tak la jaga sangat cuma buat rasa rasa mcm tu la, tak la makan over sangat.

Hah lagi satu, drpd grup endo tu, ramai amalkan kunyit dan bawang putih. Sy time sebelum ni tak ada info tu lg. Skrg ada jugak amalkan 3 4 bulan sekali sy buat jus kunyit.

Dlm grup endo ni, ada sorg founder grup amalkan makan kunyit n bawang butih. Tak ingat buat ulam atau mcm mana. Slowly dlm 6bulan - 1tahun, fibroid, cyct dia kecut. Nnt sy try cari semula ayat dia

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2019 04:27 PM | Show all posts
you all ada constant pain tak?

i blum lagi diagosed dgn endo atau PID... tapi rasa more to PID..
tapi Dr ckp tak mungkin ada PID, dia ckp mungkin i ada endo ( i still doubt it )

Dr suruh buat laparoscopy. tapi belum lagi nak buat takut

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2019 11:16 AM | Show all posts
ksall start sakit period yg teramat dalam 3  4 tahun lepas... sakit sampai rasa kaki tak jejak tanah... kalau time keje rasa macam nak sembunyi bawah meja je...makan pain killer pun tera ubat nak jalan sakitnya tak tercerita... period yg sgt2 banyak.. ksall pakai pampers... pakai kain batik sampai lencun... pad mmg tak boleh tahan.. u gerak je darah keluar macam paip air pecah...

tapi 3 hari je.... bertahan je sebab ingat senggugut walaupun sebelum2 ni tak pernah senggugut pun...

sekali diberi kesempatan jumpa doktor ksall cerita la...scan... mmg rahim membesar 7cm.. lambat sgt tunggu appoint doc kerajaan.. ksall p swasta.. buat papsmear...bukan cancer...doc kata endometriosis je... masuk hormon mirena...doc kata 80% pakai hormon mirena ni ok...

malangnya... im not that 80%.. tak jalan pun... period masih sakit dan yg buat keadaan makin teruk period berterabur....datangnya tak menentu...sikit banyak sikit banyak suka hati dia je... b4 regular je ...

sekali dlm bulan puasa.. langsung non-stop... masa ni mmg dah tak tahan... ksall p KPJ cerita dari awal sampai akhir... masa tu masih period yg dah tak berhenti lebih 3 bulan.. doc suruh admit masuk ubat stopkan period.. then doc nak test for cancer... doc baru tempuh je dinding rahim... darah dah membuak2.. so.. doc kata... advise for operation... buang rahim sahaja atau buang semua... ksall decide buang semua... ksall sudah trauma dgn period...

masa ni ksall di didiagnos adenomysis...bukan lagi endometriosis...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-3-2019 11:46 AM | Show all posts
ceri_pink replied at 19-3-2019 11:41 AM
Endo ni dia penyakit yg boleh berulang. Sbb mcm tahun 2012 lepas laparatomy tu, mmg setiap kali ch ...

okeh tq sis. rasanya tahun ni nak tukar gaya hidup (walaupon dah march)

boleh share tip2 dekat sini sis.. TQ TQ
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-3-2019 11:49 AM | Show all posts
introuble replied at 19-3-2019 04:27 PM
you all ada constant pain tak?

i blum lagi diagosed dgn endo atau PID... tapi rasa more to PID..  ...

skang ada.

kdg2 sampai sebulan tu.. 2-3 x period. period lama lepas tu cramp period pain tu mmg constant even tho bukan waktu period.

so far for me -
+ any bowel movement mmg sakit
nak buang air kecik
nak buang air besar (worst!)
nak buang angin
period toksah ckp la...

masa lepas bedah tu
bila nak buang air besar, cramp gila.. lepas dah buang air besar mcm sengal2 dlm perut.

i baru dgr istilah PID.. let me study dulu.
apa2 pon better seek 2nd opinion jugak if u tak confident yg 1st.
so dar saya mmg treatment dekat PPUM. dpt dr michael. mmg baik gila dr ni.

cuma dia bz sgt (prof) so selalu jumpa dr muda2 yg lain..

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-3-2019 11:53 AM | Show all posts
kak_sall replied at 20-3-2019 11:16 AM
ksall start sakit period yg teramat dalam 3  4 tahun lepas... sakit sampai rasa kaki tak jejak tanah ...

kak sall dah buang rahim semua?

actually saya masa bedah last 2 years dah ckp dr.. saya redha kalau rahim dibuang sbb saya mmg xnak period.
tapi dr kata saya belum 40 and belum kahwin..

so kena hadap lagi period ni..
seram rasanya dgr period u sis.. so far saya belom sampai tahap byk gila mcm tu cuma paling kronik sehari habis sepek 12pcs period (matilanak)
and bila baring lencun kain batik tapi for 1-2 days saja..

insyaALlah if fibroid saya masih ada / makin besar saya pon mungkin nak buang rahim etc.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.091604s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list