Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4311
View
102
Reply

Dilema ibu tunggal muda

[Copy link]

Author: DididanNana    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 13-3-2019 11:27 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Salam semua. Saya dididannana. Lama dah jadi SR di sini tapi baru mlm ni tergerak nak share..

Seperti yg dinyatakan di atas. Saya ibu tunggal (32 yo) kpd spsg kembar (boys, 7 yo). Brpisah dgn ex sudah 7 tahun (waktu preggy).

Saya nak minta pndgan.. tntg kerjaya..

Saya dah lama xkerja betul2. Dulu lps pisah, kerja bank. Tapi parents minta saya balik sbb kesiankan cucu2 ni (waktu tu belum 2 yo) jadi sy benti dan balik kg. Di kg, saya buat kerja mcm2.. bisnes kecil2an, jual mknn, jual brg, baju, mngajar tuisyen utk tapung mana yg patut. Walaupun parents org yg agak senang, tapi nak bantu juga dorg kan.. serta nak ada saving..

Skrg ni setelah sekian lama 'bercuti' saya nak mulakan smula kerjaya. Tapi mcm takut2 ja.. ada ka org yg nak ambil saya bkerja since umur pun dah 30 lebih..

Kemudian, rasa berat hati nak tinggalkan anak2 dgn parents wlaupun parents masih kuat lagi (50's).. parents bagi kata putus, kalau nak kerja mana2 pergilah.. tapi mcm mana pun cucu2 mesti dgn dorg.. sbb so far depa ni je cucu2 yg ada pun.. dan anak2 mmg rapat sgt dgn tok mama dan tok papa depa (sebak sket)

Jadi kalau ada pendapat blh la share pd saya ni.. kalau2 ada single parents yg pernah mngalami benda2 mcm ni.. starting over at 30's and leaving our kids with our parents (moving out solo gituu)

Terima kasih smua

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2019 11:47 PM From the mobile phone | Show all posts
U go for it
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-3-2019 12:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Go for what caca?
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2019 12:25 AM From the mobile phone | Show all posts
sis kena tabahkan hati untuk berpisah dgn anak2 dan cari keje yang sesuai. sis bertuah sebenarnya sebab ada parent yg boleh tolong jagakan anak2. in shaa allah ada keje untuk sis sebab sis pun mmg ada pengalaman kan. tak semestinya kena keje bank jugak, keje bidang lain pon ok. i doakan semoga allah mudahkan sis dapat keje yang sesuai n gaji yg lumayan untuk masa depan anak2 sis.
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2019 01:11 AM From the mobile phone | Show all posts
TT... u ingatkan I satu movie ni... go for it. u muda lagi. Its time. Letakkan niat yg baik2. For kids and u. Go for it mummy! be strong
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2019 08:38 AM | Show all posts
Di sini dilema ibu tunggal muda
Di sana cabaran bapa tunggal
Eh macam berjodohan pula..hihi..sorry TT, gurau-gurau saja

On a serious note, hidup ini satu pilihan.
Memilih bermakna kita hanya boleh dapat satu perkara dalam satu-satu masa.
Bertuah sangatlah kalau boleh dapat dua-dua.
Hidup ni jua satu pengorbanan.
Nak dapat A, kena korbankan B.

For a bright future, tak salah rasanya TT berkorban seketika untuk keluar bekerja dan 'berpisah' sementara dengan anak-anak. Plus, mereka berada di tempat yang selamat,tak perlu risau dah di situ.

For the time being, Cuba cari kerja area yang dekat dengan parents dan anak-anak dulu so that you don't have to be separated with them. Tak dapat, barulah opt Plan B- jauh sikit tapi still within commute radius. Hanya kalau bebetul takde jalan sangat barulah pilih plan C- kerja jauh dan terpaksa jumpa anak-anak during weekends. Usaha dulu, then pilih mana yang terbaik. Good luck!
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2019 10:25 AM | Show all posts
haha btol...bapa tunggal tu leh pm ibu tunggal tu mana thu berjodohan..

dua2 settle masalah

sorry gurau jerrr

dulu ada tred kisah kehidupan bapak tunggal, nama tred >>   DIARI PAK ITAM, sapa ingt lg??

mana tred tu malas nk korekkkk...
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2019 10:55 AM | Show all posts
Kerja berdekatan dgn kampung? Kampung sure ada pekan kan, pekan sure ada bank kan? In case you nak balik ke banking lah.
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2019 11:47 AM | Show all posts
pada i cari la kerja yang berdekatan dengan rumah mak ayah kalau u stay dengan mak ayah..
how kampung is your kampung sampai tak ada peluang kerja?
if betul tak ada peluang kerjaya kena merantau, i rasa terbaik bawa la anak sekali..
itu anak-anak u bukan anak-anak mak ayah u..
jadi tanggungjawab u untuk jaga dan didik mereka bukan atuk nenek..
for now mungkin u rasa tak kisah or lagi senang tapi one day u akan menyesal bila tau-tau anak dah meningkat dewasa and tak rapat dengan u..
so u tak ada kenangan dengan anak-anak masa mereka membesar..
unless u tak kisah dengan semua tu, then just go..
pada i majikan zaman ni bukan kisah umur sangat..
tapi tengok experience, attitude dan kelayakan untuk bekerja..
32 tu masih muda lagi..

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-3-2019 03:30 PM | Show all posts
hi semuaa

i almost lupa psl thread ni.. sbok dgn berniaga makan dan uruskan hal2 kelas tuisyen...

ni baru ada masa nak buka semula. itupun hampir la terlupa

pasal jodoh tu, saya letakkan di tangan Dia. tapi ikutkan hati, saya belum bersedia lagi nak mendirikan semula r'tangga. sbb nak fokus pd anak2, diri dan kerjaya..

ramai juga yg stuju saya cari kerja dan tinggalkan anak2. ada yg advise utk sy bwk ja anak2..

terima kasih smua yg bagi pendapat. saya mmg ada niat nak bawak anak2 sekali tapi.. lepas kerjaya dah stabil la. saya xkan lepaskan t'jwb jaga dan besarkan anak2 kat grandparents sbb mmg t'jwb kita. stakat ini, plan hanya pindah seorg mnyewa bilik dgn kwn sementara wktu (6 bulan ja) dah stabil baru sy nak bwk anak2 sekali.. cuma maybe nak kena cari rmh sewa la lepas tu..

cuma.. saja nak kongsi rasa sayu kalau trpaksa tinggalkan anak2 buat sementara waktu   sbb selama ni pun saya yg uruskan depa hntr ambil sekolah dan tuisyen. pergi mana2 pun bwk.. beli brg pun bwk.. parents tgk2kan aja.. dan tlg mana2 yg patut. dari segi kewangan tu.. mmg xckup.. parents yg kena support juga (malu dan segan xtrkata)

ada ka single parents yg pernah melalui benda ni.. dan mcm mn anda melaluinya? share sket...?

my cousins ramai miss j tapi smua berkerjaya yg mantap dan dibantu oleh ex masing2... huhu

tk utk yg reply
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2019 08:37 PM | Show all posts
Dididannana...u IT..saya pula BT...hihihi..
U still 30s..muda lagi...
Nasihata saya..apa pun yg berlaku..kita kena bergantung pd diri sendiri...kita tentukan nasib kita sendiri...mmg boleh bergantung pd org lain..tp itu..hanya sementara waktu saja...mmg bagus utk bekerja dan cari income..go for it
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-3-2019 03:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Ah.. yaka.. bertabah la ya en murai.. jadi BT ni pun ada la cabaran dia sndiri... anak2 brp org? Brp lama jadi BT ni? Kerja apa? Maaf la byk soalan saja nak tanya..

Ya now saya dah mula hntr cv di jobstreet, melalui kwn2 yg bkerja, atau iklan dari mulut ke mulut..

Share la sket mcm mn u manage anak2 ya en murai
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2019 08:13 AM From the mobile phone | Show all posts
DididanNana...anak sya 6...6 tahun to 19 tahun...keje swasta..jd BT dah 2 taun lebih...tp dh ambik alih tugas urus anak 2 tahun sblum tu masa wife sakit...klu sudi berkongsi pengalaman...bole juga kan
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2019 12:35 PM | Show all posts
DididanNana replied at 14-3-2019 03:30 PM
hi semuaa

i almost lupa psl thread ni.. sbok dgn berniaga makan dan uruskan hal2 kelas tuisyen... ...

tak okey ke pendapatan dengan pekerjaan sekarang?
yela...kalau cukup pakai..anak2 depan mata..mak ayah boleh jaga..
boleh corak mcmn nak didik anak2..

atau ada niat nak improve kerjaya atau nak upgrade lifestyle atau rasa rindu bekerja macam dulu?


Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2019 01:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Cadangan aku, pada peringkat permulaan ni moving out sorang2 dulu. Dah stabil nanti, baru bawak anak duduk sekali. U should have income sendiri to support your kids
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-3-2019 03:53 AM From the mobile phone | Show all posts
akudansesuatu replied at 16-3-2019 12:35 PM
tak okey ke pendapatan dengan pekerjaan sekarang?
yela...kalau cukup pakai..anak2 depan mata..mak ...

Income skrg actually xbyk mana pun, encik aku.. mmg parents kena top up la sana sini. Inipun yuran sek parents saya yg tanggung.. belum lagi kdg tu duit itu ini emergency la apa.. belum lagi nak saving utk masa hadapan.. huhu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-3-2019 03:54 AM From the mobile phone | Show all posts
thyme2 replied at 16-3-2019 01:36 PM
Cadangan aku, pada peringkat permulaan ni moving out sorang2 dulu. Dah stabil nanti, baru bawak anak ...

Iya mmg itu la plan nya nak bwk anak2 kemudiannya... awal2 ni kena move out sndiri dan menyimpan dulu..
Tapi hati ni rasa berat sgt nak pisah ngan anak2 huhu
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2019 06:15 AM | Show all posts
Anak TT dah besar. 7 thn tu umur yg byk menyenangkan TT & parents. Dah boleh mintak tolong itu ini. Moga2 anak2 TT anak2 yg soleh, ringan tulung & yg selalu menggembirakan TT + atuk nenek.

Tak salah TT build up kerjaya skrg utk masa depan TT & anak2.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-3-2019 10:22 AM From the mobile phone | Show all posts
emily.topaz replied at 17-3-2019 06:15 AM
Anak TT dah besar. 7 thn tu umur yg byk menyenangkan TT & parents. Dah boleh mintak tolong itu ini.  ...

Ya mmg Alhamdulillah. Setakat ni anak2 xbyk ragam dari kecil lagi. Kadang2 moody tu biasalah.. budak2 kan... terima kasih emily
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2019 04:49 PM | Show all posts
dah mcm tu keadaannyer (expenses masih parent cover.. eloklah tt cari keje tetap..parent pun dah tua, anak pun dah reti sikit berdikari.
sementara parent masih berupaya nilah masa yg sesuai. lagi lambat start lagi struggle
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.100830s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list