Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
3677
View
62
Reply

Cabaran Bapa Tunggal

[Copy link]

Author: burungmurai    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 1-4-2019 01:24 PM | Show all posts
NURMIMIE replied at 1-4-2019 11:51 AM
perghh.. 6 anak tu..

sy yang jaga anak kecik seorang nih pun rasa macam huru hara hidup kalau jag ...

Akupun jaga anak seorang dari lahir sampai sekarang tapi kalut mengalahkan anak 10
Rasanya bila orang anak ramai ni anak-anak tu sendiri akan jaga sesama sendiri sebab tu kdg-kdg tengok mak bapa ni chill relax ja jln ke Dewan LIMA sebelah airport. Kereta berderet-deret dia org buat dek jer, anak-anak nak lari tengah jln ke nak bergaduh ke lantak hangpa. Kita dlm kereta ni yg mulut pot pet pot pet. Sabor jerlah


Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2019 03:08 PM | Show all posts
cmf_blingblings replied at 1-4-2019 01:24 PM
Akupun jaga anak seorang dari lahir sampai sekarang tapi kalut mengalahkan anak 10
Rasanya bila ...

agaknya lah macam tu..

mcm my kecik nih, kalau akak dia atau abang dia ada, ai boleh lah releks2 sikit sebab ada yang boleh kita harap bantu2 dari pelbagai segi kan..

cuma bila kakak n abang tuh dah masing2 dengan hal masing2, tinggal si kecik nih sorang2 + me and en suami, mmg huru hara laaa juga..

plus anak2 bulus 5 ekor boleh laaa buat ai santai2 saja di posisi tak kuar mana2 lepas balik kerja..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-4-2019 10:57 PM | Show all posts
TQ Nurmimie dan Bling2...
Mmg pening kepala sebenarnya nak jaga 6 anak tu..tp sape yg tahu nikmat anak ramai ni mmg akan bersyukur sangat. Rumah mmg meriah bila semua ada. 6 anak...so...6 perangai..kena pandai2 lah kita nak layan semua perangai anak2 tu. Tp..Alhamdulillah..bagi saya..anak2 dah dilatih utk saling membantu..yg besar akan jaga anak yg kecik...mula2 ada yg membantah..sbb naluri budak2 ni nak main saja...tp lama2 diorg ok...asalkan kita pandai ambik hati diorg...lps dia tlg buat keje2 rumah..kita kena puji diorg..kata diorg ni abd or kakak yg baik dan Allah suka pd org yg baik.
Utk jodoh pulak..mmg betul apa yg Nurmimie utarakan..bukan mudah nk cari wanita yg sanggup jaga 6 org anak tiri..itu yg paling saya titikberatkan sekali...klu ada yg sanggup berkongsi kasih dan jaga 6 org anak saya ni..saya akan terima,,klu x sanggup...saya rela membujang dan anak jaga anak saya sendirian...sbb anak2 ini adalah amanah Allah dan amanah yg saya pegang drpd arwah isteri saya...
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2019 09:32 AM | Show all posts
Ya Allah,
besarnya ganjaran yang menanti tuan tanah ni sbb berusaha menunaikan tanggungjawab sebaiknya tanpa keluh kesah ke atas 6 amanah dari Allah ni...

Semoga ke enam-enam amanah ni membesar menjadi anak2 yang soleh dan solehah untuk arwah ibu mereka dan ayah dorang yang penyayang ini...

permudahkanlah urusan ayah ini ya Allah membesarkan anak-anaknya supaya menjadi hambaMu yang soleh dan solehah... Aaamiin...
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2019 03:49 PM | Show all posts
burungmurai replied at 1-4-2019 10:57 PM
TQ Nurmimie dan Bling2...
Mmg pening kepala sebenarnya nak jaga 6 anak tu..tp sape yg tahu nikmat a ...

Biar anak-anak tolong carikan utk ayah, itu lagi bagus kot bila dia orang rasa ayah patut berteman. Bila anak-anak dah ada life sendiri kita sebagai bapa tunggal ni akan sunyi. Contoh my brother, dia bercerai about 5 years ago anak dua-dua dah nikah tapi nasib baik tak jauh sangat rumah exwife dgn dia. Anak-anak selalu spend time dgn dia. Saturday ke Sunday mmg akan lunch sekali. Alhamdulillah he is blessed with 4 grandchildren so mmg dia akan minta anak menantu dia bawa cucu-cucu bila dia free di rumah. Nak nikah lain mmg tak hingin langsung dah. Kita rasa kesian dia duduk seorang diri tapi dia mcm lagi happy gitu, keluar main golf kejap balik rumah and travel again. Busy life abang saya walaupun seorg diri
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-4-2019 11:39 PM | Show all posts
Saya pun mintak anak2 yg carikan...anak2 bg tau..klu nak ibu baru..diorg nak yg macam ibu dia jugak..yg baik..lemah lembut..n cantik mcm ibu dia.
Anak2 saya ni jenis yg ceria dan Alhamdulillah...masing2 walaupun nakal...masih boleh dikawal...saya hanya berdoa jika ada jodoh..kawin lah saya ni..klu x ada...membujang la...selagi masih bernafas...selagi itu amanah untuk jaga anak2 akan saya utamakan...
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2019 11:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Semiga urusan tt dipermudahkan. Aamin.
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2019 08:06 AM From the mobile phone | Show all posts
burungmurai replied at 20-3-2019 03:12 AM
Skrg ni dlm dilena sama ada nk kawin atau x...
bukan mudah utk buat keputusan perkara penting seper ...

Takda

Takyah lah kawen

Jaga jelah anak6 tu....

Kat syurga nati kawen dengan bidadari

Ameen
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2019 08:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Huhuhu ramainya simpati kat single dad

Kalau single mom tulis belum tentu dapat simpati
Dikecam lagi ada sebab orang lain lagi susah katanya
Tulah nasib single mom

Untuk tt kejap je masa berlalu

Anak pun dah besar

I ada sepupu sorang..... Masa bini mati ya Allah MCM dia nk mati masuk kubur sekali tapi tak sampai 4 bulan dh kawen lain .....

Pastu skrg duk update FB dgn bini baru lak

I puLak jd rasa sayu dgn arwah bini xda pun cam tu dulu tapi tulah rezeki masing-masing

Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2019 10:12 AM | Show all posts
onexox97 replied at 27-4-2019 08:13 AM
Huhuhu ramainya simpati kat single dad

Kalau single mom tulis belum tentu dapat simpati

hang pandai mintak cerai..pastuh nak mintak simpati masyarakat???

Tak kena makan selipar dah bagus.....


Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2019 09:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Semoga Allah permudahkan hidup tt...bukan senang nak jadi single dad/single mom terutama tika diri ditinggalkan dalam keadaan mencintai antara satu sama lain..

Moga tabah..sabar..usaha...selebihnya tawakalah pada Allah maha agung..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-5-2019 07:45 PM | Show all posts
Insha Allah..tq semua kwn2...saya pun harap akan tetap tabah demi utk anak

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-5-2019 07:57 PM | Show all posts

RAMADAN...

Ini adalah Ramadan kedua yang saya sambut tanpa isteri dan anak2 sambut tanpa ibu mereka.
  Empat Ramadan yang lalu, isteri saya menjalani rawatan untuk penyakit kanser buat pertama kali dan rawatan itu berterusan sehingga isteri dipanggil kembali oleh Pencipta-NYA.
  Pada Ramadan yang disambut empat tahun lalu, saya terpaksa belajar untuk menguruskan anak2 di bulan puasa ketika ibu mereka menjalani rawatan.
  Mengatur masa untuk memasak, kejut anak bangun sahur sebelum mereka tidur balik, kejut balik untuk mandi dan solat Subuh sebelum ke sekolah.
  Sebelum pergi kerja di sebelah petang, kena atur masa untuk memasak atau ke bazar Ramadan untuk beli juadah dan tiba masa untuk berbuka, anak2 berbuka di rumah dan saya berbuka di opis.
  Hari cuti...paling ditunggu anak2 dan saya sendiri...boleh memasak lauk yg heavy sikit yg jadi faveret anak2, boleh ke bazar Ramadan dgn anak2, berbuka bersama2, solat Magrib berjemaah dan kemudian ke surau utk solat Isyak serta solat Tarawih.
  Waktu berbuka itulah yg kadang2 terpaksa menahan air mata supaya tak tertumpah depan anak2,  apabila satu tpt yang biasa diisi oleh isteri, sudah kosong....
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2019 05:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Kat kg sy ramai jugak duda kematian isteri..ada yg dah 20 tahun xkawen2 lagi...xtau la cabaran membesarkan anak mcm mana..
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2019 04:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Hai bapa tunggal berbuka dengan apa petang ni?
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2019 05:14 PM | Show all posts
Perhaps you can find daily maid..yg tolong2 kemas rumah basuh/iron baju....at least takdela you rasa penat nak masak2 lepas tu, nak kena buat keje2 lain..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2019 08:42 PM | Show all posts
Tq @None
@Putericahaya...saya berbuka kt surau opis je..utk anak2...mintak abg n kakak diorg beli kt bazar Ramadan je kalau saya x masak
@becir...yes..saya baru dpt maid full time..mmg bnyk benda yg dia settlekan...
Tq semua kwn2..n selamat berpuasa

Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2019 01:41 PM From the mobile phone | Show all posts
burungmurai replied at 20-5-2019 08:42 PM
Tq @None
@Putericahaya...saya berbuka kt surau opis je..utk anak2...mintak abg n kakak diorg beli k ...

bagus lah kat surau ofis pon ada provide juadah berbuka ni. rezki saudara lah.
dah ada maid..alhamdulillah..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-5-2019 06:58 PM | Show all posts
@yuki....tq...buat masa ini bnyk urusan yg dipermudahkan...Alhamdulillah...tp bnyk juga urusan yg masih perlu diselesaikan...kalau nak diuruskan sekaligus..memang tak mampu dari segi masa..RM dan tenaga...tapi saya ni jenis yang suka selesaikan setiap masalah satu persatu...jadi kepala saya tak sakit...darah tinggi x naik...temper x meracau..jadi kalau anak2 ada buat silap ke...sepahkan rumah ke..xde la nak melenting...just bg warning kat diorg tanpa guna perkataan yang x elok...
saya belajar selesaikan masalah satu persatu ni masa wife sakit sejak 2015 lalu...

nak berbuka dah..selamat berbuka utk forumer semua
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2019 03:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Hats off tt. Moga kita sama2 diberi kesabaran dan dipermudahkan urusan membesarkan anak2 tanpa the other half...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.085136s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list