Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
3519
View
62
Reply

Cabaran Bapa Tunggal

[Copy link]

Author: burungmurai       Show all posts   Read mode

Post time 18-3-2019 03:44 PM | Show all posts
hye tt, kawen nak?
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2019 03:53 PM | Show all posts
gam_gajah replied at 18-3-2019 03:02 PM
yg wife meninggal kanser tu i ada folo gak
dia pandai masak kan
tgk lauk2 dia masak lagi sedap d ...

tak pasti sbb mcm tak ada update lagi..

ha'ah..dia pandai masak..nasib baik wife dia dah persiapkan dia dulu <--katanya
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-3-2019 06:46 PM | Show all posts

@abangadek...hye tt, kawen nak? ok jom
tp..anak saya 6 org...ada berani ke nak hadap 6 org anak ni...

@leylapple...semasa wife ada lagii..mmg saya slalu masak weekend je..bg wife rest...
lps wife meninggal...sya kena masak almost hari2....kena belajar mcm2 menu terutama yg senang dimasak dan anak2 saya suka makan
Jadi...sekarang saya agak mahir memasak dan potion yg perlu untuk anak2 saya makan tengahari dan malam.
Sarapan utk diorg pun saya akan sediakan dan pastikan makanan yang saya sediakan untuk sarapan, tengahari dan malam akan dimakan anak2 saya.
memang penat memasak ni tapi rasa happy sgt bila tengok anak2 makan sampai habis.

Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2019 11:47 AM | Show all posts
wow bagus nye tt urus kan anak 6 orang...

semoga di permudah kan urusan tt
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2019 11:48 AM | Show all posts

oiii abag adek..

x try tekel zamani ke


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-3-2019 03:06 AM From the mobile phone | Show all posts
TQ...Kiyudi...ini tugas yg diamanahkan pd saya untuk dipenuhi...maybe x 100% dipenuhi...tp...sekurang2nya saya mencuba utk berikan yg terbaik...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-3-2019 03:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Skrg ni dlm dilena sama ada nk kawin atau x...
bukan mudah utk buat keputusan perkara penting seperti ini.
kalau kawin...saya kena pastikan bakal isteri bole terima dan sanggup pelihara anak2 saya seperti anak2 sendiri..
dan anak2 saya juga bole terima bakal wanita yg akan menjadi ibu mereka...
TAPI....ada ke wanita yg sudi berkongsi kasih dgn saya dan sanggup terima tugas berat utk pelihara anak2 saya...
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2019 09:12 AM | Show all posts
kiyudi replied at 13-3-2019 05:27 PM
takziah...

bagi ibu tunggal mcm sy, nk ckp susah tu xde la susah sgt sbb kita ni ibu...tp kalo  ...

Nak reply boleh???.?


Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2019 05:23 PM | Show all posts
burungmurai replied at 13-3-2019 10:41 AM
Anak paling kecik 6 taun...mmg tgh bersabar ni..mmg betul pompuan lagi tabah n kuat semangat...mmg s ...

Si FD ni ramai ibu tunggal yg pernah melalui hidup sangat perit, kenal-kenallah kot-kot dapat pengganti
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-3-2019 11:46 PM | Show all posts
cmf_blingblings replied at 20-3-2019 05:23 PM
Si FD ni ramai ibu tunggal yg pernah melalui hidup sangat perit, kenal-kenallah kot-kot dapat peng ...

hahaha..bling2..1 cdgn yang bagus.
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2019 11:08 AM | Show all posts
semoga dipermudahkan urusan TT dan anak2..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-3-2019 07:55 PM | Show all posts
Alhamdulillah...tq Myakayina
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2019 11:11 PM | Show all posts
teringat pula mamat duda yang selalu tulis cerita dia kat board ibubapa tu...
apalah khabar dia hari ini..
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2019 02:32 PM | Show all posts
faraway1 replied at 21-3-2019 11:11 PM
teringat pula mamat duda yang selalu tulis cerita dia kat board ibubapa tu...
apalah khabar dia har ...

diari pak itam kan?

anak dia 2 org...

igt ank dia sbb nama ank nye sama anak i.....

wife nye omptuih kalo x silap.....


Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2019 11:32 PM | Show all posts
kiyudi replied at 22-3-2019 01:32 AM
diari pak itam kan?

anak dia 2 org...

ah ah pak itam..
rasanya topic tu ada lagi kan cuma dah belakang belakang..
last baca dia bela anak angkatkan...

tt boleh cari cerita tu baca...
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2019 04:40 PM | Show all posts
burungmurai replied at 18-3-2019 06:46 PM
@abangadek...hye tt, kawen nak? ok jom
tp..anak saya 6 org...ada berani ke nak hadap 6 org anak n ...

Bapak masak mmg sedap walaupun menu simple-simple, ya Allah miss my late dad.
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2019 04:59 PM | Show all posts
TT sebelum berniat nak kahwin lagi biarlah anak-anak ready. Ini cuma cadangan ja.
Saya share kisah jiran sebelah dulu (jiran lagik hikhik)
Dia kerja klinik kesihatan gomen, wife meninggal masa lahirkan anak ke 5.
Dia cakap dia tak tahupun wife dia sakit ke apa. Mmglah dia tak tahu sbb wife dia kerja keras nak fulfill keperluan r/tangga. Wife dia mengasuh 4 anak org, buat nasi lemak dan kuih-kuih untk hantar kedai, pagi petang. Masa tu dah nak bersalin sgt anak no 4 tu.

Suami mmg tahu kutip duit jalah kot. Bila bini mati dia menggelabah, baby baru lahir dia bagi kakak dia yg dah berumur juga sbb tak pandai nak jaga baby, lagi 4 anak dia jaga setakat 3 bulan ja kalut dah cari bini baru.

Dia kahwin dgn anak dara yg dah berumur, 39 kot. Bermulalah perang. Bini pulak pregnant terus lepas kahwin, alhamdulillahlah rezeki tapi not easy nak jaga anak orang yg dah sekolah dan baru hilang ibu kandung. Mak didik macam lain, mai mak tiri nak ajar stail dia walhal kopun tak pernah ada anak. Mengasuh anak kakak ke abang tak sama dgn anak sendiri.

Sebaik saja dia beranak, anak dia mati. Dia pun tak sempat tengok anak dia. Org dah kafan dan tanam. Mulalah jadi tekanan perasaan mcm ibu ayam hilang anaklah, garang gila. Last-last laki tak tak tahu nak sebelahkan siapa, start pukul anak-anak  sendiri. Ekonomi pulak goyang sbb menteri kewangan dulu sumber pendapatan keluarga sekarang harap gaji suami yg tak seberapa nak bayar semua belanja rumah.

Last-last aku terkejut bila satu hari bapa sedara dia org datang dan angkut semua anak-anak yg besar sampai 4 org tu balik duduk rumah tok. Yg bongsu tu aja tinggal dgn mak tiri sampai sekarang. Sedih wohhh.. kita sebagai jiran tak dapat nak membantu banyak. Anak lelaki tu datang main badminton dgn laki den kena sepak tah berapa kali dgn pak dia depan-depan kita sbb tak tolong jaga adik dia. Rasanya siapa yg report?

Mak tiri tupun bukanlah jahat mana cuma suami tak tahu mcm mana nak handle keadaan. Selama dia kahwin dia keluarkan berapa ribu duit dia sendiri utk bayar yuran anak-anak tiri ke Universiti haram bapa tu tak cerita kat anak-anak dia.

Anak sulung tu dah lama kahwin dan ada anak  4 orang, meninggal last year, pengsan masa ke pasar, low blood pressure. Sedih sangat.

Harap TT ambillah kisah ni jadikan pengajaran dan iktibar utk masa hadapan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2019 05:00 PM | Show all posts
Rajin pulak saya menulis hari ni.
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2019 11:51 AM | Show all posts
perghh.. 6 anak tu..

sy yang jaga anak kecik seorang nih pun rasa macam huru hara hidup kalau jaga seorang2 + kerja..

tuh anak sendiri..

so encik tt.. semoga ketemu pengganti yang mmg ikhlas pinjamkan pelukan seorang ibu kepada anak2 encik tt nanti.. bukan senang orang perempuan zaman sekarang tak hangen nak layan 6 anak tiri dengan pelbagai perangai.. entah ada entahkan tidak..

jadi, kalau nak carik pengganti tuh, mmg u kena  tapis betul2 la yea tt.. gud luck
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2019 01:24 PM | Show all posts
NURMIMIE replied at 1-4-2019 11:51 AM
perghh.. 6 anak tu..

sy yang jaga anak kecik seorang nih pun rasa macam huru hara hidup kalau jag ...

Akupun jaga anak seorang dari lahir sampai sekarang tapi kalut mengalahkan anak 10
Rasanya bila orang anak ramai ni anak-anak tu sendiri akan jaga sesama sendiri sebab tu kdg-kdg tengok mak bapa ni chill relax ja jln ke Dewan LIMA sebelah airport. Kereta berderet-deret dia org buat dek jer, anak-anak nak lari tengah jln ke nak bergaduh ke lantak hangpa. Kita dlm kereta ni yg mulut pot pet pot pet. Sabor jerlah


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.071884s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list