Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
5310
View
212
Reply

DIY BUSINES IDEAS

[Copy link]

Author: adila39       Show all posts   Read mode

Post time 13-5-2019 02:19 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 16-3-2019 06:02 AM
Decoupage lagi ..

dari kotak biasa .. ( bekas kipas ) menjadi

Tak sangka kretif jugak mod kita ni...
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2019 02:25 PM | Show all posts
adila39 replied at 13-3-2019 11:42 AM
DIY FURNITURE

I kind of into this... nak bertukang.. pegang hammer pun x lepas lagi. But i feel n ...

Wow..ni dah kategori terover rajin dan kretif ni..minat benda macm ni, tapi ruang tak ada nak bertukang. Duduk apartment sekangkang kera je..
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2019 02:33 PM | Show all posts
sharlenetexas replied at 19-3-2019 08:40 PM
Barang baru. Bunga telur. Berminat boleh pm

Nice one..
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2019 02:38 PM | Show all posts
muggleDylla replied at 7-4-2019 11:16 AM
I x pernah join class lagi so x pasti step buat nya mcm mana, yg i baca ada 2 cara..cold prosses d ...

Actually process buat sabun tu guna bahan kimia ye..Naoh @ KAOH...kimia ni tak semua merbahaya..boleh kata semua benda di alam maya adalah dari sebatian kimia..gula dan garam pun bahan kimia...apa yang penting dalam penggunaan bahan kimia, adalah menepati sukatan piawaian yang di benarkan...
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2019 02:41 PM | Show all posts
adila39 replied at 8-4-2019 10:00 AM
ada pharmacist tak sini eh... kot boleh bagi resepi soap

Actually..kelapa sawit ni dia mempunyai stearic acid. Membantu untuk mengeraskan sabun. Memang kebanyak penDIY yang buat sabun ni ada letak minyak kelapa sawit sebagai salah satu campuran minyak. Tapi ragu2 pulak nak guna minyak yang dah digunakan..ha..ha...
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2019 02:48 PM | Show all posts
adila39 replied at 12-4-2019 02:20 PM
oh ya.. betul... tp nak buat ni kena hygienic.. cleanliness etc.

Betul sangat..nak buat cosmetic tu kena pastikan ruang kerja tu dah disinfectant dulu...kena pakai glove, mask and kalau boleh pakai baju makmal atau baju yang betu2 bersih. Peralatan yang nak digunakan pun kena disinfect jugak. Untuk memastikan barang yang kita nak jual tu betul2 bersih dan tiada pencemaran.

Iols pun ada buat jugak skincare diy. Kalau nak buat produk, memang satu rumah kena bersihkan dulu. Kena lap semua habuk2. Meja kena spray dengan alkohol dan termasuk semua peralatan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2019 02:50 PM | Show all posts
adila39 replied at 1-5-2019 08:39 PM
ni DIY deco

pakai balance tiles and daun paku pakis yg curi kat hall...

Rajinnya adila berbunga-bungaan...iols ni nama je landscape architect..tapi bab bunga2 ni tak berapa minat sgt. Kat rumah memang zero bunga. Tapi bila dah makin berusia ni, teringin pulak nak hias rumah dengan bunga2an...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2019 02:52 PM | Show all posts
julia5094 replied at 13-5-2019 02:19 PM
Tak sangka kretif jugak mod kita ni...
Ouch~

Terimakasih

banyak juga rintangan unuk menghasilkan kerjatangan ni.. tapi sebab minat .. gigih juga lah berguru dengan pakcik Google


Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2019 02:53 PM | Show all posts
Edited by julia5094 at 13-5-2019 03:06 PM


Macamana nak insert gambar ye...try dulu satu..Ha..jadi pun. Ni my latest creation. Cleansing oil ni dia sama je facial cleanser, tapi dia mild sikit la. Sebab tak guna sabun. Kalau sapa2 yang kulit sensitif ni memang sesuai sangat guna cleansing oil ni.
Iols dulu ada rosasea..di mana kulit kat tepi hidung tu akan jadi flaky dan merah2 kalau silap guna sabun muka. Tapi kalau tak guna sabun, tak boleh jugak..sebab iols ni suka pakai mekap. Memang cleansing oil ni bagus untuk buang mekap, sebab memang sifat minyak akan dissolve minyak. Basuh guna pencuci muka biasa pun tak akan jadi sebersih seperti guna cleansing oil ni.

Sebelum ni buat untuk kegunaan sendiri je. Sebab nak beli dekat drugstore alahai mahalnya. Tapi kawan2 dok tanya apa rahsia kulit licin...licin kerrr..ha..ha.. So iols bagitau la guna cleansing oil ni. So diorang la yang galakkan untuk jual.

Cleansing oil ni senang nak guna. Letak minyak kat tapak tangan, pastikan muka kita kering ye. Lepas tu lumurkan minyak kat muka, urut lebih kurang satu minit. Lepas tu campur air, urut sampai la bertukar menjadi cecair kesusuan. Lepas tu boleh bilas macam biasa. Kalau mekap tebal, boleh buat double cleansing. Tapi kalau mekap tak  berapa nak tebal, tak payah guna pencuci muka dah. Cukup guna cleansing oil je...

Cleansing oil

Cleansing oil

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-5-2019 03:11 PM From the mobile phone | Show all posts
julia5094 replied at 13-5-2019 06:53 AM
Macamana nak insert gambar ye...try dulu satu..Ha..jadi pun. Ni my latest creation. Cleansing oil  ...

macam Victoria secret! nakk tengok ig plssss... mcm best je
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2019 03:16 PM | Show all posts
adila39 replied at 13-5-2019 03:11 PM
macam Victoria secret! nakk tengok ig plssss... mcm best je

Ha..ha..ig baru bukak..sebab nak asingkan ig personal dengan IG yang jual..nanti bila dah banyak gambar iols share kat sini ye...nanti chuols semua tahu la muka ahkak macam mana...maluuu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2019 10:34 AM From the mobile phone | Show all posts
julia5094 replied at 13-5-2019 03:16 PM
Ha..ha..ig baru bukak..sebab nak asingkan ig personal dengan IG yang jual..nanti bila dah banyak g ...

Mungkin muka akak yg buat marketing tu menjadi..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.116235s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list