Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
9804
View
220
Reply

DIY BUSINES IDEAS

[Copy link]

Author: adila39    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 13-3-2019 11:14 AM | Show all posts
Kita sebagai penjual kena alert dengan sekeliling kita .. permintaan dan siapa yang kita nak jual.

Untuk Contoh yang FC bagi ..bunga Rose tu .. harga boleh jual sekitar rm2 ke rm5
ikut pada tambahan hiasan lain lain nya

Contoh :
Tak lama lagi Hari Guru ..
Walaupun bulan 5 - Mei kena sesiap sedia awal awal
Promo kat FB .. Promo kat IG .. mintak tolong kengkawan Share kan ..

Iklan percuma?
Boleh la iklan kan kat Board Jualbeli kat Cari ni .. tak perlu bebayar

https://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=forumdisplay&fid=285


@Eva_yy_Ellin  

@firdaruddin   

@ipes2   



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2019 11:35 AM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 13-3-2019 10:03 AM
Thanks Mod

Rose dari Crepe Paper

Cantik......sampai skrg masih gagal buat rose yg cantik. Dulu punya praktis buat guna daun pandan...pun tak lepas.


Zmn dulu..nk knduri ja teman arwah mak buat bunga riben utk buat bunga teloq dan hiasan hantaran.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-3-2019 11:42 AM From the mobile phone | Show all posts
DIY FURNITURE

I kind of into this... nak bertukang.. pegang hammer pun x lepas lagi. But i feel ni pun sgt potential to sell. Cuma kat malaysia ni pallet murah ke mahal?? ada yang expose to this?
Screenshot_20190313_114120.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-3-2019 11:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by adila39 at 13-3-2019 03:51 AM

DIY DECO WEDDING

ini... semua diy product... just hias hias je.. boleh jugak buat duit ni...
Screenshot_20190313_114633.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2019 11:51 AM | Show all posts
raihaneem replied at 13-3-2019 11:35 AM
Cantik......sampai skrg masih gagal buat rose yg cantik. Dulu punya praktis buat guna daun pandan. ...
Terimakasih


Ada yang buat dengan celup kan ke dalam lilin panas untuk bertahan lebih lama ..
tapi yang FC buat tu.. dah setahun lebih dah .. masih ok
FC tak celupkan dalam lilin .. pobia jari lecur teruk kena lilin panas


Masih ramai yang buat sendiri bunga telor ni dengan macam macam hiasan


Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2019 11:55 AM | Show all posts
adila39 replied at 13-3-2019 11:42 AM
DIY FURNITURE

I kind of into this... nak bertukang.. pegang hammer pun x lepas lagi. But i feel n ...
Pallet awal awal dulu dulu jer murah dan pree ..
sekarang .. semua jadi duit ..
pallet untuk letak batu bata pun penjual ambik balik lepas hantar bata

Nak tau ..
konsep DIY ni untuk orang kita apa sebenar nya?
Untuk berjimat cermat?

Sebab .. ada DIY yang ikut kan lebih murah bila beli ja .. atas konsep nak lain dari orang lain tapi menjadi lebih mahal la.

Kena tanya sebab takut tersilap topik atau perbincangan.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2019 12:15 PM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 13-3-2019 10:18 AM
kot ada yang nak tau ..
apa yang boleh d buat dengan rose yang dah siap ni

Haritu cucuk2 kat gabus..pastu hilang mana..

Ni saje cuba2 buat..dapat la berapa belas kuntum..
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2019 01:23 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 13-3-2019 11:42 AM
DIY FURNITURE

I kind of into this... nak bertukang.. pegang hammer pun x lepas lagi. But i feel n ...

Dulu pallet terpakai rm5..skrg mahai. Kalau pecah2 kilang bg free...nak yg elok, amik pallet yg luar ngra punya..dr kayu pine.

Perabot pallet mmg best. Kena ada gergaji , yg nak polish bg licin permukaan kayu..ada,pemotong letrik lg bagus.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-3-2019 02:13 PM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 13-3-2019 03:55 AM
Pallet awal awal dulu dulu jer murah dan pree ..
sekarang .. semua jadi duit ..
pallet untuk leta ...

good point.... later eh kita jwb
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-3-2019 03:21 PM | Show all posts
DIY kalau di europe lebih pada passion.  Yang mana hampir semua digunakan dari bahan yang dia buat sendiri.


But, from there dijadikan an option untuk generate income as well.


Kalau di Malaysia pulak, lebih pada hmm yes passion. and ramai juga as for hobby dan ada juga untuk generate income.

Cuma di sini macam satu trend yang mana kalau teror boleh jadi sumber pendapatan. DIY concept pulak i rasa tak 100 peratus, maybe hanya some of it dibuat sendiri.  Banyak more for commercialize ..and kalau disini ramai suka yg craft la...and ada juga kosmetik. Which masih tak banyak yg explore.
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2019 03:31 PM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 13-3-2019 09:26 AM
Terimakasih sebab tagged

FC banyak terlibat dalam buat benda2 DIY ni ..

Silakan. ......FC......
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2019 03:33 PM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 13-3-2019 10:03 AM
Thanks Mod

Rose dari Crepe Paper

Wahhhh....great info FC bagi cara2 buat hiasan (panggil hiasan ke) ni....

Bagus untuk sesiapa yg berminat dan nak tahu cara2 membuat. ...


Terus kan bagi info untuk hiasan lain. ...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-3-2019 03:50 PM From the mobile phone | Show all posts



ni some idea on DIY EYE LASHES SERUM

ada tau seller buat sendiri ni.. and surprisingly sgt laku... laku sgt sgt.
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2019 04:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Bangku Gossip




kos : bawah RM50

material : kayu pallet, skru

peralatan : sesiku L, pita pengukur, gergaji, pensil, cordless hand drill, otak

value = priceless <<<< dapat gossip dengan mak.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-3-2019 04:46 PM From the mobile phone | Show all posts
DIY DECORATING TABLE WEDDING

Cost lebih kurang RM50

kepingan tiles yg x diguna, jenis getah. saki baki masa reno dapur.

helium baloon, pegi kat kedai je rm2

benang and saki baki bunga yg ada and glue.

Screenshot_20190313_164333.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-3-2019 04:49 PM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 13-3-2019 08:22 AM
Bangku Gossip



awak buat ke kill? hebatnya... bagus sgt sgt... buat la macam macam lagi... keep it up and tq share info mod!
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2019 04:51 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 13-3-2019 04:49 PM
awak buat ke kill? hebatnya... bagus sgt sgt... buat la macam macam lagi... keep it up and tq shar ...

aah dila saya buat.thank you2.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-3-2019 05:07 PM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 13-3-2019 08:51 AM
aah dila saya buat.thank you2.

kita geng.. sbb i pun buat  jugak. awesome!
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2019 05:34 PM | Show all posts
Bilissey replied at 13-3-2019 12:15 PM
Haritu cucuk2 kat gabus..pastu hilang mana..

Ni saje cuba2 buat..dapat la berapa belas kuntu ...
Best tu buat banyak - banyak ..
dapat la jadi kan memacam nanti ..

boleh jadi kan hamper .. letak anak patung teddy ke tengah tengah
tak pun boleh jadi kan hiasan dinding ..


Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2019 05:41 PM | Show all posts
adila39 replied at 13-3-2019 03:21 PM
DIY kalau di europe lebih pada passion.  Yang mana hampir semua digunakan dari bahan yang dia buat s ...
Ha`ah ..
FC banyak join Group DIY ni ..

sebab tu kena tanya juga .. konsep DIY kat Thread ni jenis yang camne ..

Sebab kalau omputih biasa nya DIY ni dier rang buat sebab hobby .. sebab nak kelainan .. dan yang penting nya kepuasan diri.

Ada juga yang menjadi kan DIY ni sebagai income atau side income .. tapi yang pasti nya rega memang kaw kaw la selalu nya sebab term HandMade tu sendiri.

Untuk orang orang kita pula .. term DIY ni selalu nya d kaitkan dengan murah dan buat sendiri untuk jimat.


Apa yang pasti .. bagi FC .. FC selalu tekan kan .. kekemasan dan mutu barang yang kita buat tu.
Tanya diri sendiri .. kalau orang lain jual dengan harga ni.. nak tak aku beli?



Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.088127s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list