Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
1121
View
20
Reply

mak aku rajin tapi aku pemalas

[Copy link]

Author: nadi_sc    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-3-2019 10:38 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by nadi_sc at 11-3-2019 10:41 PM

aku ni ada satu masalah besar , sejak makin tua ni jadi pemalas . kerja balik kerja tidur . kawan pun tak ramai . lepastu mak aku selalu bising sebab aku suka memerap dalam bilik macam anak dara bila aku balik cuti . masalahnya kalau aku duk depan tv mak aku suka cerita pasal orang2 yang aku tak kenal .  . aku tak reti nak jawab camne . lepastu mak aku ni jenis suka berkemas . aku tinggal bilik pergi makan kat dapur dia dah kemaskan bilik aku . serba salah rasa hati ni . korang ade tak masalah macam ni . cara apa lagi nak buat aku bertenaga dan bersemangat nak jadi rajin seperti yang mak aku nak
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2019 12:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Faktor letih dan burn out ni mcm2. Mak i takde pulak kemas bilik i. Tu kan privacy.

Anyways trylah identify apa yg buat kepala u semak benda yg buatkan letih. Letih ni bukan letih badan. Tapi letih kat fikiran.

I tak berapa faham kenapa anak2 ni takut nak suarakan pada mak bapak.  

Kalau u rasa mak you buat you tak selesa. Then bagi tahu terus terang. Mak saya tak suka you berckp pasal org2 i tak kenal. I malas nak stress ngan org yg takde kena mengena dengan i.

Kalau u rasa tak selesa mak you masuk bilik, kunci pintu.

Mcm bilik my mom, i dont simply go into her room without permission. Learn respect org and boundaries.  
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2019 12:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Single ke. Aku dulu pun camtu. Balik kerja penat. Lagipun mak dah urus semua. Nak wat apa lagi. Tapi kdg bising mak mak. Dah kahwin beranak pinak. Byk benda nak dibuat.. Waktu single ni rehat rehat ler yek
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2019 09:10 AM | Show all posts
owhhh...aku akan sound dulu..."x payah kemas...nanti xxx kemas"
"x payah menyapu, x payah basuh...nanti xxxx settlekan"
aku buat jugak laaa walau kadang lambat or esok nya baru nak buat
aku kesiankan mak aku je...dah berumur kena buat semua keje
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2019 12:33 PM From the mobile phone | Show all posts
munchkin replied at 12-3-2019 12:07 AM
Faktor letih dan burn out ni mcm2. Mak i takde pulak kemas bilik i. Tu kan privacy.

Anyways tryl ...

Nak jawab soalan kau, nape anak tak cakap direct dengan mak...sebab macam kes aku, mak aku cepat salah faham. Pastu nanti dia sedih. Kau explain macam mana nak soften the blow, dia dah tak mau dengar dah. Dia dah ambik hati.

Benda ni kena treat mother to mother basis. Lain mak, lain cara. Tak boleh pukul rata. Sebagai anak patut dah kena tau. Dan, ini isu utk aku dengan adik aku. Kami masih tak jumpa cara nk tune kena gaya dengan mak aku.
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2019 12:34 PM From the mobile phone | Show all posts
xtahumenahu replied at 12-3-2019 09:10 AM
owhhh...aku akan sound dulu..."x payah kemas...nanti xxx kemas"
"x payah menyapu, x payah basuh...n ...

Yes, cadangan bagus.
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2019 01:05 PM | Show all posts
munchkin replied at 12-3-2019 12:07 AM
Faktor letih dan burn out ni mcm2. Mak i takde pulak kemas bilik i. Tu kan privacy.

Anyways tryl ...

Banyak tenaga bukan semestinya rajin.....hang tengok aja sipenmerah tuh......selama hidup berkelamin berapa kali dia masuk dapur???? Nasib baik dapat suami yg lebih percaya dgn masakan kedai dari masakan bininya, Kalau tidak tak tahu apa status dia sekarang....

Kan????


Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2019 01:06 PM | Show all posts
munchkin replied at 12-3-2019 12:07 AM
Faktor letih dan burn out ni mcm2. Mak i takde pulak kemas bilik i. Tu kan privacy.

Anyways tryl ...

Banyak tenaga bukan semestinya rajin.....hang tengok aja sipenmerah tuh......selama hidup berkelamin berapa kali dia masuk dapur???? Nasib baik dapat suami yg lebih percaya dgn masakan kedai dari masakan bininya, Kalau tidak tak tahu apa status dia sekarang....

Kan????


Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2019 01:10 PM | Show all posts
ayorsuam replied at 12-3-2019 12:33 PM
Nak jawab soalan kau, nape anak tak cakap direct dengan mak...sebab macam kes aku, mak aku cepat s ...

hang lahir tahun itik, Mak hang lahir tahun ayam kah????sebab itu line selalu crossing???salah faham???

Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2019 01:20 PM | Show all posts
org lelaki mcm tu lah. normal je. kecuali dh kawin xde la nk memerap lagi dlm bilik. lagipun penat kije kan mmg lps letih seharian, akan rse nk duk memerap je.
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2019 01:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Menakautau replied at 12-3-2019 01:06 PM
Banyak tenaga bukan semestinya rajin.....hang tengok aja sipenmerah tuh......selama hidup berkelam ...

Manakkkkk. Aiyoooo.
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2019 01:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by munchkin at 12-3-2019 01:54 PM
ayorsuam replied at 12-3-2019 12:33 PM
Nak jawab soalan kau, nape anak tak cakap direct dengan mak...sebab macam kes aku, mak aku cepat s ...


Sama ngan spouse aku dan adik beradik dia. Sikit ckp nangis. Sikit cakap nangis. Tapi dengan spouse aku tak berani. Spouse aku ckp tak nangis tapi siap boleh gelak2 lagi. Kena ada cara.

Mil aku tahu cara nak patahkan anak kedua dan anak bongsu. But utk spouse aku dia tak boleh nak patahkan. Kadang2 apa dia request dan buat tu benda yg tak ok. So mcm mana nak turutkan?

Tapi kena buat kena belajar. Mcm spouse aku pun sampai adik kedua bagi tahu mil terasa hati. Tapi spouse aku tegas, dia kata terasa hati not my problem sebab benda tu tak betul. Sebab benda tak betul tak boleh di iyakan tak boleh di allow. Lama2 dia slowly learn dari tak belajar langsung.
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2019 02:21 PM | Show all posts
munchkin replied at 12-3-2019 01:50 PM
Sama ngan spouse aku dan adik beradik dia. Sikit ckp nangis. Sikit cakap nangis. Tapi dengan spo ...

Nee spesis murah air mata kah cakap sikit nangis cakap sikit nangis???


Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2019 02:22 PM | Show all posts

Apa Yang aiyooooo????memang betul apa?????


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-3-2019 05:02 PM From the mobile phone | Show all posts
umbut replied at 12-3-2019 12:21 AM
Single ke. Aku dulu pun camtu. Balik kerja penat. Lagipun mak dah urus semua. Nak wat apa lagi. Tapi ...

hahaha . tu la tu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-3-2019 05:03 PM From the mobile phone | Show all posts
munchkin replied at 12-3-2019 12:07 AM
Faktor letih dan burn out ni mcm2. Mak i takde pulak kemas bilik i. Tu kan privacy.

Anyways tryl ...

tak mudah nak fahamkan mak aku . dia jenis super sensitive . silap huruf pun dia boleh sentap
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2019 05:44 PM From the mobile phone | Show all posts
nadi_sc replied at 12-3-2019 05:03 PM
tak mudah nak fahamkan mak aku . dia jenis super sensitive . silap huruf pun dia boleh sentap

Kena cubalah. Ada je mak2 jenis cam tu. Tqpi bila berkali dah cuba explain (utk kebaikan semua) lama2 dia akan terima. Bad habit die hard.
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2019 05:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Menakautau replied at 12-3-2019 02:22 PM
Apa Yang aiyooooo????memang betul apa?????

Manak ni ada2 saja tau hahahah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-3-2019 09:15 PM From the mobile phone | Show all posts
munchkin replied at 12-3-2019 05:44 PM
Kena cubalah. Ada je mak2 jenis cam tu. Tqpi bila berkali dah cuba explain (utk kebaikan semua) la ...

tq bro ke sis ke . tq tq
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2019 07:40 AM | Show all posts
syukur la u duduk dgn mak, mak siap mengemas utk u lagi. ...enjoy it while it lasts sebab once you have a family of your own, malas ke, takde energy ke, letih ke...semua tolak tepi. What i notice is the moment i melepak lepas kerja or bgn lmbt weekend and continue lepak, your body will be down for the whole day after that. So kena cepat2 tolak rasa malas & takde energy tu, fight it and do something productive. i balik kerja terus masuk dapur masak dinner, kemas, angkat kain...maghrib lipat kain gosok etc etc by 10 after kids tido baru my "me" time. Weekend is the same, lepas subuh terus keluar walk or jog then pi pasar and etc etc but on some days, rasa malas sgt that's it la by 10am still mengangkang atas katil. tau2 dh noon and yet nothing gets done

So fight it girl rasa kemalasan itu
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.086676s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list