JAWATAN KOSONG DIPERLUKAN SEGERA! Jana pendapatan dari rumah sebagai penulis freelance kami. Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
1739
View
48
Reply

TIPS IKHTIAR HAMIL / TTC

[Copy link]

Author: lysha10    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 7-3-2019 02:46 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Assalam semua. First sekali aku buat thread nie utk mintak tips & pandangan utk mengandung. Ade jugak search thread utk topic ttc nie, tp mcm dah lama sgt thread tu. So mohon korg share la.

Long story short, aku dah kawen 3tahun & mmg tak pernah mengandung, period pun kadang OK kadang KO. Pernah jugak aku buat kuiz online utk mengandung nie tp mgkin time tu berat aku melampau sgt then doctor kuiz tu bgtau yg berat badan berlebihan pun salah satu factor yg buat hormon tak stabil & tak subur. Lepas aku baca email result kuiz aku tu, aku terus masuk program kurus sihat, alhamdulillah mmg dapat turun kan berat sampai dapat berat masa mula2 kawen dulu. Tapi tu setahun lepas. Maknanya dah setahun aku maintain berat badan, kadang2 tu naik la jugak 3-4kg tapi kalau aku exercise turun la balik berat tu. Cume yg masalah skng nie, time period darah aku tu mesti berketul2. Sebenarnye dr awal kawen lg darah period aku mcm tu. Cume yg beza nya, kalau bulan nie period aku dah heavy, next month punye period mesti problem cth nye, darah keluar sikit la, darah keluar selang sehari la. Sape ade masalah mcm aku? Normal ke benda nie? Okay lg satu, aku dah 2 hari habis period yg heavy, tapi bila tgh makelove tu tetiba ada darah keluar. Sape pernah alami benda nie? Aku mmg dah buntu, kadang stress pun iye jugak. Mohon sape2 yg ade masalah mcm aku tlg la share ape yg korg buat.

Aku terfikir nak buat papsmear dulu, pastu nanti baru mintak nasihat doctor pulak apa langkah seterusnya. Korg rasa mcm mana? Tlg la share pengalaman korg samada korg TTCian or korg pun ada masalah period mcm aku jugak.


Akhir kate, nie first time aku buat thread berkenaan dgn masalah aku, walaupun mcm lari tajuk tapi aku harap korg dpt bantu aku sedikit sebanyak & kongsi tips&treatment yg korg buat. Thank you

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2019 08:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Hai tuan tanah..get a diagnosis seeloknya..pergi jumpa dr..buat blood test hormone test etc..and dr akn advised..bawak husband sekali inshaallah ada rezeki tu nnt

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2019 09:09 AM | Show all posts
better jumpa doc sakit puan. xyah la try produk2 mengarut ni. aku kawen 2 taun baru ada anak. period xde problem memang on time je, berat pun ideal.  tp kalau tuhan kata belum sampai masanya....xde la walo ko try tiap malam pun. pastu bila sampai masa tiba2 aku berjaya jugak mengandung.

kebetulan jugak bulan ni ramai kawan aku yg dah 4 5 tahun kawen direzekikan selamat bersalin anak pertama. aku pun tumpang happy untuk diorang.

aku harap kau pun banyak bersabar, ye. apa pun better p consult doktor pakar.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-3-2019 09:23 AM From the mobile phone | Show all posts
mimz replied at 7-3-2019 08:25 AM
Hai tuan tanah..get a diagnosis seeloknya..pergi jumpa dr..buat blood test hormone test etc..and dr  ...

Hai mimz, mmg aku ngn suami bercadang nk pg refer benda nie kat hospital, tapi sbbkan masalah masa tu yg asek postponed tu. Sebenarnye aku ngn suami masih positive pasal rezeki anak, boleh katekan takde stress pun dr family masing2. Cume masalah period aku nie yg buat aku stress mikir.
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2019 09:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Baik sis jumpa doktor pakar bincang cemana..
Kita nk berusaha kne ada guideline
Tambahan pulak sis pun ada problem dgn period
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-3-2019 09:50 AM From the mobile phone | Show all posts
senahitam replied at 7-3-2019 09:09 AM
better jumpa doc sakit puan. xyah la try produk2 mengarut ni. aku kawen 2 taun baru ada anak. period ...

Jujur aku cakap aku percaya rezeki allah, sbb dia sebaik2 perancang. Ada hikmah jugak kenapa aku takde anak lg, mgkin awal2 kawen hari tu pun ekonomi aku tak stabil sgt.

And cerita pasal produk, sebelum nie mmg aku terfikir nak try produk preggy love tu, tapi harga die pun boleh tahan jugak. So aku tak jadi nak try, cume baru start consume folic acid. Harap2 dapat la kuat kan rahim etc.

Aku mmg happy je kalau dapat berita org pregnant nie, tapi bile ade mulut2 yg start suh aku try produk nie, makan tu, makan nie utk cepat lekat  terus aku hilang kan diri jap
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-3-2019 09:54 AM From the mobile phone | Show all posts
pearl.silver replied at 7-3-2019 09:23 AM
Baik sis jumpa doktor pakar bincang cemana..
Kita nk berusaha kne ada guideline
Tambahan pulak sis ...

Insyallah minggu depan nak g refer masalah period nie dgn doctor. Doakan sume baik2 je
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2019 10:16 AM From the mobile phone | Show all posts
lysha10 replied at 7-3-2019 09:23 AM
Hai mimz, mmg aku ngn suami bercadang nk pg refer benda nie kat hospital, tapi sbbkan masalah masa ...

Thats why kn consult Dr cpt..i 8 bulan kawen kosong terus jumpa Dr hahaha mcm xlogik la kan..but yeah tak pergi tak tau..i buat semua test lps tu xbg suami outstation dah etc alhamdulillah lps tu lekat..kawan i pun sama setahun kawen kosong terus jumpa Dr, then baru tau ada PCOS... Dr terus on meds alhamdulillah 6 bulan dah umur anak dia skrg..jgn stress2 ok insyaallah dr boleh tolong
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2019 10:30 AM From the mobile phone | Show all posts
lysha10 replied at 7-3-2019 09:54 AM
Insyallah minggu depan nak g refer masalah period nie dgn doctor. Doakan sume baik2 je

Good luck sis
I pun tgh berusaha tp 95% mmg x akn berjaya sbb ada sakit
Mengharapkn keajaiban Allah je..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-3-2019 10:35 AM From the mobile phone | Show all posts
mimz replied at 7-3-2019 10:16 AM
Thats why kn consult Dr cpt..i 8 bulan kawen kosong terus jumpa Dr hahaha mcm xlogik la kan..but y ...

Itu la kawan aku pun ade suruh jumpa dgn doctor yg die consult & buat treatment, alhamdulillah besar dah twins die. Cume treatment yg die buat tu dekat kpj so faham2 jel dr segi kos tu mcm mane.

Kalau mimz 8bulan kosong dah pg jumpe doctor utk check bagai, tapi aku 2minggu kawen da check upt hahaha, aku rase duit beli upt tu kalau kumpul mesti banyak. Mule2 kawen dulu kan excited lain macam.

Ooh nak tanya mimz on meds tu clomid ke? Ke lain?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-3-2019 10:41 AM From the mobile phone | Show all posts
pearl.silver replied at 7-3-2019 10:30 AM
Good luck sis
I pun tgh berusaha tp 95% mmg x akn berjaya sbb ada sakit
Mengharapkn ke ...

Allahu, sakit ape tu?

Apa yg kite mampu buat skng nie doa, usaha & tawakal. Walaupun chances tu sikit, tapi kalau ade rezeki awak, insyallah. Aku doakan kan segala urusan dipermudahkan. Amin
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2019 10:51 AM | Show all posts
lysha10 replied at 7-3-2019 09:50 AM
Jujur aku cakap aku percaya rezeki allah, sbb dia sebaik2 perancang. Ada hikmah jugak kenapa aku t ...

ce try folo fb prof imelda balchin, pakar o&g. dia ada penah tulis pasal folic acid. kalau x silap, folic acid ni fungsi bukan utk kuatkan rahim, tp more on elakkan kecacatan janin (kalau x silap la, dah lama baca dah ingat2 lupa). dia ada bg tips jugak utk kesuburan ni.
kalau ko nak refer ke spital gomen, bleh try kt LPPKN. atau pun mintak mana2 doktor swasta/ klinik kerajaan refer ko ke pakar o&g spital kerajaan yg berdekatan dgn umah ko.

lg satu org2 negatif ni better la ko jauhkan. nak pregnant ni satu lg minda ko kena tenang. xleh nak stress sgt x kira la stress keje ke stress ngan family ke...yg dok ngata2 ko tu ko jauhkan je. toksid. huhu. contohi la miss nina n noh hujan tu. xde anak bukan la bermaksud diri x bahagia kan....setiap org rezeki x sama.....

aku doakan semoga ada rezeki ko nanti tt. aameen. sementara tu nikmatila honeymoon berdua ngan suami puas2. hehehe

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2019 10:59 AM From the mobile phone | Show all posts
lysha10 replied at 7-3-2019 10:35 AM
Itu la kawan aku pun ade suruh jumpa dgn doctor yg die consult & buat treatment, alhamdulillah bes ...

I xsempat on meds buat weight control je..padahal time tu berat 55kg sajo..kawan i start dgn diet control lps tu clomid lps tu lekat..
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2019 11:27 AM | Show all posts
try la ivf treatment.
starting price 8,800

paling murah kat mesia nih.

http://ivfkasih.com/pricing/


https://my.theasianparent.com/pr ... an-yang-ingin-hamil

Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2019 11:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Iols kawen 6bulan baru lekat. Mslh iols sama dgn tt. Overweight plus irregular period. Iols niat Kalau xmengandung dlm masa setahun baru nk g jumpa doktor. So iols ada masa utk try petua2 org kg and mengurut. 6bulan ttc iols kena operate. Rasa mcm down kt situ sbb xbleh nak pulun sgt.  mngurut sekali bulan Jan 19 sblm mak mertua g umrah. 24/1 mak mertua balik umrah dah mengandung dah. Mybe berkat doa kt raudhah kot. Mak mertua siap beli buah zuriat lg suh i try. Last kasi kt org lain je.

Mcm tt, iols suggest jgn la guna produk kt psrn. Tp kalau buah zuriat in shaa Allah. Bagus. Kawan iols minum laki bini sebulan je terus lekat.
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2019 11:36 AM From the mobile phone | Show all posts
lysha10 replied at 7-3-2019 09:54 AM
Insyallah minggu depan nak g refer masalah period nie dgn doctor. Doakan sume baik2 je

Kwn iols 3thn still xde zuriat lg. Baru lps cek doc. Laki bini okay. Xde masalah. Mungkin belum rezekii dia.,,
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-3-2019 11:47 AM From the mobile phone | Show all posts
senahitam replied at 7-3-2019 10:51 AM
ce try folo fb prof imelda balchin, pakar o&g. dia ada penah tulis pasal folic acid. kalau x silap ...

Dr imelda tu yg dalam analisis hari tu kan? Aku pun byk jugak baca pasal folic acid nie, mmg bagus pun utk pompuan n janin, so aku try je. Baru dua hari telan hihihi, so takde la mengharap FA nie ubat magic ke ape.

Lepas aku kawen mmg aku tone down huhahuha dgn kwn2, aku kwn dgn org yg aku selesa ke,  mane yg agak2 negative tu mmg aku terus hilangkan diri huhuh, bukan ape aku mmg tak suke ade perasaan dengki ke ape, so sebelum melarat baik aku potong siap2.

Amin yra utk doa ko, aku pun doakan segala urusan korg sume dipermudahkan.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-3-2019 11:54 AM From the mobile phone | Show all posts
mimz replied at 7-3-2019 10:59 AM
I xsempat on meds buat weight control je..padahal time tu berat 55kg sajo..kawan i start dgn diet  ...

Weight control kalau nak buat skng pun tak tau boleh control ke tak. Hahahha duduk dgn mertua pulak, dah la masak sume sedap2.

Tapi kalau ikut jawapan email kuiz dulu pun mmg doctor tu suruh diet pun, kalau ikut diet dah dekat 20kg loss. Tapi nak ke bmi yg ideal tu kena turun lg 8kg kot. Skng nie kena pg consult dulu tgk doctor advice macam mane. Kalau sume normal alhamdulillah.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-3-2019 12:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Sazida replied at 7-3-2019 11:36 AM
Kwn iols 3thn still xde zuriat lg. Baru lps cek doc. Laki bini okay. Xde masalah. Mungkin belum re ...

Yeke? Bagi laluan rezeki lain masuk dulu kot. Kawan u pernah pg berurut tak?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-3-2019 12:57 PM From the mobile phone | Show all posts
bellaa replied at 7-3-2019 11:27 AM
try la ivf treatment.
starting price 8,800


Kalau lg 2tahun ttc tak jadi jugak, boleh la try ivf nie, tu pun kalau die tak naik harga hahahah
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.076655s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list