Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234Next
Return to list New
2125
View
66
Reply

Braces.. Tak sabar nk bukak braces

[Copy link]

Author: farlis    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 1-3-2019 06:18 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Today will be my last day with my braces.. Esok dh set appt utk bukak gigi besi.. Can't wait.. Cuma, tertanya2 how to live with retainers pulakk.. Hopefully, easier than braces.

You guys, ada yg nk share your exoerience after braces??/

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2019 07:31 PM From the mobile phone | Show all posts
I cabut braces mac 2015..smpai skrg still pakai retainer time tido..sbb i perasan kalo i balik kampung seminggu xbawak retainer nnti bile dah start pakai retainer balik esoknya bangun tido msti gigi sakit gile..i rase gigi tu bergerak la kot bile xpakai retainer..so smpai skrg i mmg xberani tinggal retainer lama2 takut nnti gigi berterabur balik..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2019 10:49 AM | Show all posts
Wahh boleh up duit hantaran sis. Lepas ni senyum sampai telinga lah ye.
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2019 11:08 PM | Show all posts
walaupun 2 dari sisters saya adalah senior dentists, gigi sy amat teruk (namun sy syukur pada Allah apa yg dia beri). walaupun thread pasal Braces dah ada, ianya sudah lama, dan sy OK je dgn thread ini.

Q: mahal kah nak buat braces?
Q: kenapa lepas pakai braces, kena pakai retainers pulak? itukah pathway nye?
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2019 12:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Cece1234 replied at 1-3-2019 07:31 PM
I cabut braces mac 2015..smpai skrg still pakai retainer time tido..sbb i perasan kalo i balik kampu ...

Nak pakai smpi akhir hayat ke sisku retainer tu .. me pki retainer berapa taun jah..

Nasib baik gigi ok
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2019 12:30 AM From the mobile phone | Show all posts
chenta_dewi replied at 4-3-2019 12:25 AM
Nak pakai smpi akhir hayat ke sisku retainer tu .. me pki retainer berapa taun jah..

Nasib baik ...

Cadangnya gitu la..hihihi..xde rase cm menyusahkan pun retainer tu so tu yg dah bertahun2 pun i pakai je time tido..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-3-2019 10:14 AM From the mobile phone | Show all posts
syadq replied at 2-3-2019 10:49 AM
Wahh boleh up duit hantaran sis. Lepas ni senyum sampai telinga lah ye.

Nasib sy dh kawen...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-3-2019 10:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Cece1234 replied at 1-3-2019 07:31 PM
I cabut braces mac 2015..smpai skrg still pakai retainer time tido..sbb i perasan kalo i balik kampu ...

So far so good pki retainers.. X seteruk.pki braces.syg duit wooooo.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-3-2019 10:19 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 3-3-2019 11:08 PM
walaupun 2 dari sisters saya adalah senior dentists, gigi sy amat teruk (namun sy syukur pada Allah  ...

Tq momod.. Saja ja nk kasi meriah board ni.. Mahal ke tak, bergantung pd jenis.. Sy amik yg ceramic,agak mahal.. Sbb ada org nk sponsor,  sy on saja. Hakikatnya, hampir 2 thn sangat sengsara...  (Sy pki braces 18 bln).  Rasa menyesal nk patah blk tapi apakan daya, 2 gigi telah terkorbannn.. Gagahkan jua.. Now, i'm happy sesangat..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2019 12:18 PM From the mobile phone | Show all posts
farlis replied at 4-3-2019 10:19 AM
Tq momod.. Saja ja nk kasi meriah board ni.. Mahal ke tak, bergantung pd jenis.. Sy amik yg cerami ...

Sy pakai braces hampir 6 taun..
Sbb buat pon time belajar kat uum..

Siap dah bekeje kat kl susah pulak nak berulang ke alor star..

Pospon jgk lah treatment..

Dgn doktor tu mcm dah takde kudrat.. umur dah 70 lebih..

Singh.. pempuan..

Dalam tempoh tu takut betul doc tu meninggal kang kena cari doctor lain sbb lom siap buat kena bayar balik kang..

Kih kih
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2019 12:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Gigi i 4 terkorban..

Gigi macam kena jahit.

I ceaser pon xsakit mcm tu..

Sakit yg paling sakit dalam hidup i kena makan pil sblm nak beranak tu.. last ceaser pon kena

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2019 12:53 PM From the mobile phone | Show all posts
farlis replied at 4-3-2019 10:19 AM
Tq momod.. Saja ja nk kasi meriah board ni.. Mahal ke tak, bergantung pd jenis.. Sy amik yg cerami ...

nak atur gg ni memang kena cabut gg ke? boleh ke tak cabut. dr gg dan nurse gg adalah dr dan nurse yg paling menakutkan di dunia ini
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2019 12:55 PM From the mobile phone | Show all posts
chenta_dewi replied at 4-3-2019 12:21 PM
Gigi i 4 terkorban..

Gigi macam kena jahit.

4? dua atas dua bawah ke?
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2019 12:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 4-3-2019 12:55 PM
4?  dua atas dua bawah ke?

Aah.. bukan mmg 4 ke..

Sbb anak buah baru buat pon kena 4
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2019 12:59 PM From the mobile phone | Show all posts
chenta_dewi replied at 4-3-2019 12:56 PM
Aah.. bukan mmg 4 ke..

Sbb anak buah baru buat pon kena 4

tak pasti, sebab tak pernah buat. nanti nak tanya kawan yg pakai tu. teringin juga buat tengok lawa gg tersusun je... cantik. tapi mengenangkan cabut gg tu... suku rela
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2019 01:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 4-3-2019 12:59 PM
tak pasti, sebab tak pernah buat. nanti nak tanya kawan yg pakai tu. teringin juga buat tengok law ...

Xde effect apa pon..
Diorg pakar..

Diorg tau la apa gg patut dicabut
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-3-2019 02:10 PM | Show all posts
Catpaw replied at 4-3-2019 12:53 PM
nak atur gg ni memang kena cabut gg ke? boleh ke tak cabut. dr gg dan nurse gg adalah dr dan nurse ...

Depends pada gigi asal.. Mcm i, 2 gigi bawah yang terkorban, sbb xde space.. Gigi atas ok...
Anak i baru buat, mula2 dr nk cabut 2 gigi atas, tapi after review balik, diorang kecikkan ja gigi sedia ada (anak i gigi size besar, smpi ketara sgt jongang dia). Doc nak kurangkan komplikasi sbb lps xray, gigi yang sepatutnya kena cabut tu, akar dia dalam sangat. Itu yg penting kena cari dr pakar ortho..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-3-2019 02:14 PM | Show all posts
chenta_dewi replied at 4-3-2019 12:18 PM
Sy pakai braces hampir 6 taun..
Sbb buat pon time belajar kat uum..

Hahaha.. kalau terlepas appt tu siksa sungguh la kan.. i pun few times terlepas appt...
I pun ikutkan dh cari dr plg dekat dgn opis, senang nk lari jumpa..
kagum la u smpi 6 thn pakai....
i x smpi 2 thn pun hazabbbb sgt rasanya
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-3-2019 02:21 PM | Show all posts
chenta_dewi replied at 4-3-2019 12:21 PM
Gigi i 4 terkorban..

Gigi macam kena jahit.

U cabut n psg braces sekali gus or asing2??Doc i buat sekali harung, lps cabut terus psg braces...
Biar sakit sekali harung katanya
Xyah 2-3 kali harung sengsara....
Seb baik x teruk sgt sakitnya...
Apa org putih ckp, beauty is pain






Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2019 02:35 PM From the mobile phone | Show all posts
farlis replied at 4-3-2019 02:21 PM
U cabut n psg braces sekali gus or asing2??Doc i buat sekali harung, lps cabut terus psg braces... ...

Dia soh jumpa doc gg lain cabutkan
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.087587s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list