Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
2086
View
41
Reply

[Bahasa] Macam mana nak bantu anak2 kampung untuk belajar English

[Copy link]

Author: fahdramli    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 28-2-2019 01:56 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Masalah besar di kampung-kampung adalah menguasai Bahasa Inggeris. Ada dak tips untuk bantu anak2 ni. Iols dah puas menyinga, tapi tak jalan jugak.. Kot2 lah ada tips,

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2019 02:17 PM | Show all posts
depence umur berapa? kalau umur 40 rasanya kena banyak tengok filem english berbanding korea.

kalau umur sekolah better ajar comprehension. grammar ok tp perlukan cikgu yang betul pakar bukan cikgu cap ayam lepas tu terkebil kebil bila di tanya soalan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2019 02:53 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2019 02:57 PM | Show all posts
They need to read a lot, use dictionary, thesaurus etc. They need to listen to English and watch English. Use substitution table to drill sentence patterns- ni cikgu saya + tutor English ajar waktu Grammar
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2019 03:00 PM From the mobile phone | Show all posts
1. Ajar English dalam BM.
2. Untuk grammar, rendahkan level latihan. Menengah atas, guna buku derjah 6 for example.
3. Bagi yang dah sedia minat n ok BInya, ngko paksa dia cakap BI dengan ko. Rekemen buku BI yang bagus, soh baca. Buat review. Galakkan dengar lagu2 BI, tengok movie, Youtube, main game.
4. Ngko ajar CEFR? Level CEFR tu tinggi sangat huntok bebudak kampung, tapi average stoden boleh la follow. Huntok yang very low ngan low level tu, ngko doakan ja meka berjaya dalam exam.
5. Last but not least, jaga hubungan dengan pelajar. Seterer mana pon ngko sebagai seorang cikgu, if ngko takda hubungan yang baik dengan pelajar, kirim salam je depa nak beri effort huntok subjek ngko.

Sekian, sedikit tips dari akak.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-2-2019 03:33 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 28-2-2019 03:00 PM
1. Ajar English dalam BM.
2. Untuk grammar, rendahkan level latihan. Menengah atas, guna buku derja ...

Dilema besar kak, saya ni tak larat ampu dah.. Tak larat upah, suh bawak kamus, kamus pun tak bawak. Dah cuba table SVO  utk ajar depa, tapi masih tak boleh, tadi bagi dalam BM suh cari meaning dalam BI, haduhhh, seksa nak selesai... Depa mcm tak dak effort langsung utk belajar Bi ni, ajar basic grammar pun tak boleh hadam.. Lagi dilema bila depa semua ni tahun 6.  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-2-2019 03:35 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 28-2-2019 02:57 PM
They need to read a lot, use dictionary, thesaurus etc. They need to listen to English and watch Eng ...

Some of them couldnt read in BM. How come they can read in English... Kak mod. I give them a comprehension and let them read themselves at the end, i have to read and do translation to make sure they understand the content. They never put extra effort to learn english unless i spoon feed them.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-2-2019 03:36 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 28-2-2019 02:17 PM
depence umur berapa? kalau umur 40 rasanya kena banyak tengok filem english berbanding korea.

kal ...

Primary school. Untuk kelas pandai, oke la jugak.. Utk kelas belakang ni, tak kan nak boar kan depa tak boleh apa. Kan...
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2019 03:57 PM | Show all posts
A- apple
B - Boria
C- chazey/cari forum
D - Dino
E -  e commerce

teringin masuk tadika semula sebab rindu masakan bubur cikgu
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2019 04:51 PM | Show all posts
fahdramli replied at 28-2-2019 03:35 PM
Some of them couldnt read in BM. How come they can read in English... Kak mod. I give them a compr ...

Ala..kesiannya i dgr. i pun dulu bdk kg, mmg takde exposure to english language. buku english pun x baca, tp sebab masuk asrama then pi obersi, english iols pun improve byk sebab dgr bahasa tu je everyday. anak2 iols skrg langsung xde masalah dgn english sebb dok tgk kartun , youtube semua in english tp BM la pulak masalah besar siap kena pi tusyen. Iols suggest you bwk dorang bilik media sesekali, bg tgk western cartoon pastu discuss pasal citer tu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2019 08:35 PM | Show all posts
apa yang i tau, nak belajar english mmg kene banyak membaca and buat ayat... kene selalu dengar radio english..dengar dorang bercakap..actually kan budak ni cpt absorb..kadang kalau tgk utube chanel katun english pn dorang leh belajar dr situ

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2019 09:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by dua_chzy at 28-2-2019 09:37 PM
fahdramli replied at 28-2-2019 03:33 PM
Dilema besar kak, saya ni tak larat ampu dah.. Tak larat upah, suh bawak kamus, kamus pun tak bawa ...


Memang camtu la pangai depa kat kampung2 ni. Akak ni ngajo sekolah menengah. Jujurin selalu terlepas makian bila lehat kemalasan bebudak. Dah la sekolah 100% bumiputera. Mak pak bukan kaya. Lagi nak malas2. Bodoh tak sadar diri. Nyampah akak lehat.

Ngko ngajo dah berapa tahun? If baru setahun dua, hakak faham kebengangan ko tu gimana. Setat tahun ke-4 or 5 ngajo if ngko masih kat sana, ngko akan ok. Jangan risau. Ngko buat jah yang terbaik. Tapi bagi akak tips paling berkesan adelah ngko berbaik dengan depa. Ngko guna reverse psikologi bila ngaja. Tapi jangan baik sangat sampai dipijak kapla. Maki jah if ngko dah tak boleh sabar ngan depa.

Depa tak bawak kamus? Ngko guna duit panitia, beli kamus, pehtu tiap kali kelas, sapa takda kamus, ha guna la kamus sekolah kongsi2. Takda alasan dah tak tau buat. Bebudak malas ni takda cara laen nak buat depa blaja selain paksa blaja. Dan ya, memang perlu spoon feed. Menda ni, guru2 kat sekolah bandar yang ngaja kelas blakang pon hadap, so bertabah la kita cikgu2 bila ngaja generasi stroberi sematfon ni.

Darjah 6 sekarang, belum guna silibus CEFR kan? Syukur la dek. Yang tu lagik susah huntok bebudak lokal kampung hapa lagik yang pemalas dan tak minat BI.

Lagik sekali, ko buat ja yang terbaik. Jangan risau, Tuhan akan tolong ngko. Yang dah takleh dibantu huntok lulus UPSR tu, ngko sacrificekan jeh. Haha. Akak buat gitu dek. If dah nak dekat SPM, mana2 yang akak tengok memang takleh lulus tu akak soh fokus blaja subjek wajib lulus SPM jah. Tapi hada gak yang mampo lulus masa SPM, terutama bila soklan esei senang seperti tahun 2015 di mana salah satu soklam yang kuar huntok continuous writing hadelah 'write about things that make you happy'. Hapa lagik dek, terus akak pulun 100% lulus tahun tu sekaligus melakar sejarah sejak sekolah dibukak first time dapat 100% lulus BI SPM. Mau tak bangga akak, dah la sekolah akak tu kategori Pedalaman 1.
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2019 09:41 PM From the mobile phone | Show all posts
fahdramli replied at 28-2-2019 03:33 PM
Dilema besar kak, saya ni tak larat ampu dah.. Tak larat upah, suh bawak kamus, kamus pun tak bawa ...

Oh btw huntok yang low level lemah nak mampus tu ngko ajar ja grammar guna buku tadika or darjah 1. Ngko terai carik buku grammar level 5-6 years old silibus Singapore di MPH ka memana kedai buku. Ngko percaya, akak guna buku tadika ok ngaja grammar bebudak form 5. Selayaknya la kan if he ngan she pon bengap boleh tertukar.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2019 09:47 PM From the mobile phone | Show all posts
fahdramli replied at 28-2-2019 03:33 PM
Dilema besar kak, saya ni tak larat ampu dah.. Tak larat upah, suh bawak kamus, kamus pun tak bawa ...


Lagi satu ngko carik buku2 ni:

1. English Itu Mudah (Fitz Emerald ka nama penerbit if tak silap).
2. Easy English (Alaf 21)
3. Simple English (Alaf 21)

Ni buku2 yang ditulis khas huntok memudahkan pelajar Malaysia blaja grammar. Ngko boleh guna huntok bebudak yang hada motivasi blaja. N boleh terai gak huntok stodens kategori low/very low level.

Satu menda paling susah nak ajar bebudak low/very low level ni hadelah sentence construction. Yang ni, hakak pon takda tips gimana selain ngko paksa depa ulang3 buat latihan/copy ayat/hafal pattern ayat.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-3-2019 07:08 AM From the mobile phone | Show all posts
juruterra replied at 28-2-2019 04:51 PM
Ala..kesiannya i dgr. i pun dulu bdk kg, mmg takde exposure to english language. buku english pun  ...

Betul, jadi masalah jugak, bila depa salah guna utube tu. Bkn tgk cerita bi. Bila i start cakap english, semua mata naik atas.. Aduhhh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2019 01:44 AM | Show all posts
seribulan replied at 28-2-2019 02:53 PM
@dua_chzy @chesfa @KILL_NANCY @fixit @ipes2

terima kasih cik seri

saya fikir, makin lama, english kita sepatutnya makin elok kerana mcm mcm media eg FB, whatsapp etc
juga melaui TV dan wider exposure to the west
tengok lah macam mana2

org2 di kg agak berbeza kerana ada cultural barrier juga technologic dan geographical barriers. minat membaca adalah top on the list utk belajar english

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-3-2019 09:55 AM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 28-2-2019 02:17 PM
depence umur berapa? kalau umur 40 rasanya kena banyak tengok filem english berbanding korea.

kal ...

Cara baru,, pecah dan perintah.... pujuk2 tak jalan, kena main paksa2 pulak budak2 ni.. dah la nak peksa tahun ni, terasa beban di situ. ecewahhh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-3-2019 10:03 AM | Show all posts
dua_chzy replied at 28-2-2019 09:35 PM
Memang camtu la pangai depa kat kampung2 ni. Akak ni ngajo sekolah menengah. Jujurin selalu terl ...

kadang2 tu terlepas jugak leteran dan makian.. ecewahhh , hari tu kena kurung bagi balik lambat. harap2 hari ni depa insof lah. tu belum lagi, yg jenis pi PJ tak reti2 nak masuk kelas english.. selalu ja skip sampai 20 minit, macam2 akai depa. depa tak tau cikgu ni tak larat nak jek dah.. Sedih sebab anak bumiputera islam semua kt sekolah ni. Sekolah kampung kak, Dah beli kamus guna duit panitia, kadang2 bg ja depa pinjam, hurm esok kira dah tak cukup.. adoiii tiap2 tahun beli kamus jenuh rolling duit. UPSR ni kak, pelik sikit, kak bayang tengok, tak lulus satu subject, di kira tak lulus upsr, sedih.. so, nk tak nak kena struggle utk english. Paper 1 depa quite ok, mai Paper 2, jahanam kak, ada yg salin soalan balik, kadang2 salin soalan pun boleh silap..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-3-2019 10:09 AM | Show all posts
ipes2 replied at 3-3-2019 01:44 AM
terima kasih cik seri

saya fikir, makin lama, english kita sepatutnya makin elok kerana mcm mcm ...

anak2 kampung ni sungguh pun ada handfon, depa bukan nak cari yg dalam English, yg BM jugak jadi pujaan hati. Depa baca, tak keluar bunyi . contoh, ARE,, depa baca mcm dalam BM, kadang2 dah betul kan, tp mcm short term memory, esok buat lagi.. sepatutnya dgn dasar kerajaan ni, blh baiki english, tp rata2 tak berlalu sgt di kawasan rural ni. Yang bagus, ada .. sampai masuk SERI PUTERI, tapi nak jumpa payah, yang banyak ni yang mcm saya hadapi sekarang la.. kesian, tengah cuba lagi,, try yg lain pulak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-3-2019 10:13 AM | Show all posts
dua_chzy replied at 28-2-2019 09:41 PM
Oh btw huntok yang low level lemah nak mampus tu ngko ajar ja grammar guna buku tadika or darjah 1 ...

wow, tq kak, will do. biaq la depa belajar yg umur 5 6 tahun daripada depa tak tau apa  bila pi sekolah menengah. yg depa tau la ni, bercinta saja... tak padan dgn tak bleh baca dan tulis, anak2 la

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.113988s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list