Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
1409
View
28
Reply

Stress keje syif

[Copy link]

Author: farlis    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 27-2-2019 10:42 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Salam uols... I ni antara org2 yg bekerja syif.. So bila keje syif tu mmg termaktubla ada syif siang, ada syif malam. Dr segi aturan keje, satu cycle lengkap i, "day, nite, rest & off". 1 complete cycle 4 hari. Waktu keje 8am-8pm day syif, and nite syif 8pm-8am.

Bila keje syif mlm, of course la sistem bdn dah berubah.. Aturan tido, makan rehat semua  tak teratur. Masalah utama yg i rasa, paling senang nmpk adalah berat badan mmg susah nak kawal. Nk buat terjaga tgh syif mlm, mmg nk mengunyah jaaaa...

Ada sapa2 yg bekerja syif mcm i, blh share tips korang punya lifestyle?? I tak nak la stress level i naik mendadak sbb keje syif ni. Dh la byk benda yg terpaksa dikorbankan. Cuti public holiday semua langgar saja kalau dh kena keje.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2019 11:17 AM | Show all posts
haah normal. cara mudah untuk turunkan badan syif malam tidur kejap dalam 4 jam.. beli sticker penampal mata supaya tak kantoi tidur.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-2-2019 11:21 AM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 27-2-2019 11:17 AM
haah normal. cara mudah untuk turunkan badan syif malam tidur kejap dalam 4 jam.. beli sticker penam ...

Kalau blh tdo mmg best laaa... Ni semua stdby mode.. Tido2 ayam di meja je haa
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2019 11:28 AM | Show all posts
kerja shift...

Once you dah sign Offer letter. means you kena ready and accept TNC operation Hour untuk kerja you.


Kerja shift i 7am-3pm, 3pm to 11pm,11pm to 7am, 2am to 10am dan aada yang upon request.

kerja midnight shift kelebihan ada allowance midnight shift dan 2 days off.
Bezanya nak rotate mata je la..sebab malam berjaga kan. tapi shift malam la shift paling tak bz and all manager allowed we ols untuk tido-tido ayam.

kerja petang. tak berapa busy sangat. busy takat 3pm to 7 pm. cuma yang tak best sebab tengah mlm balik jalan agak sunyi.

shift pagi..i kalau boleh nak elak jer..sebab sangat2 busy..shift pagi ni la bertembung dengan staff admin yang kerja normal working hour dalam tempat kerja.

dari segi lain..
kerja shift dapat elak jem.
off day bukan weekends.. so off day jatuh hari biasa u boleh enjoy shopping dan tengok movie dengan aman..sebab less people..

PH kena kerja? for me PH i biasa convert kepada Annual Leave..sebab tu melambak Annual Leave i..bila nak cuti i boleh manage cuti i..

perfer kerja shift.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-2-2019 09:39 AM From the mobile phone | Show all posts
ogata replied at 27-2-2019 11:28 AM
kerja shift...

Once you dah sign Offer letter. means you kena ready and accept TNC operation Hour ...

This is the best part kan. Shopping aman-aman, pegi spa bagai. Pegi gym... Part kumpul cuti, mmg x luak la cuti. Weols x blh claim duit, kumpul cuti je. Sejak ada maid, lg heaven idup i. Blh polo hubby os jauh2 sikit..
Cuti thn 35 ari jarangg terusik.. Off day/PH berlambak2.. Selagi cukup org, i akan clear off. Tapi, bila x cukup org, time tu la stress memuncak.. Keje non stop xde off..

Cuma, part cuti wiken tu ja.. Sesekali nk la spend time with the kids. Cuti sekolah mmg kena plan betul2...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2019 10:02 AM | Show all posts
farlis replied at 28-2-2019 09:39 AM
This is the best part kan. Shopping aman-aman, pegi spa bagai. Pegi gym... Part kumpul cuti, mmg x ...

ya sama.

tak dibayar OT juga. so OT tu i biasa convert kepada Claim Off day untuk clear hour.

memang akan ada hari terasa nak jenjalan dihujung minggu..apatah lagi ada kelau sabtu atau ahad tu ada event macam Run ke apa ker..

biasanya kita orang akan chop awal-awal..but after all it depends juga dengan keadaan semasa.


Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2019 10:03 PM | Show all posts
iols pon kene keje syif sekarang sebab kena ganti staf. Yang tak best bila keje malam, balik keje susah nak tido, dan biasanya akan terjaga dalam kol 12pm, pastu susah nak tido balik. Malam kang mengantuk..yang bestnya plak takda orang kacau hehe..

yang tak best pasal keje syif, iols susah nak arrange balik kg. Lepas tu kalau ada event macam konsert ke kenduri ke, terpaksa amik cuti atau tak pergi...

kesimpulannya, tak suka keje syif
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2019 10:06 PM From the mobile phone | Show all posts
sorry farlis. but bukan ur husband kaye ke? yg u citer sebelum ni. ade bisnes. i ingat u  x keje. rupanya u keje shift
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2019 10:50 PM | Show all posts
good thread Farlis.
sy biarkan mereka yg biasa dgn shift work utk beri tips yg sesuai; maybe i akan bagi later on, on some health prevention yg sy tahu.

disini sy akan hanya beritahu health issues that are well recognised in shift work. most are of course due to sleep disturbance, poor sleep-hygiene dan disturbed circadian rhythms.

paling utama ialah insomnia lah, jga poor Quality of life (QALY), juga some gastro-intestinal issues eg off food, nausea, constipated etc. tpi lon term effects nye agak problematic. nampaknya, rate of heart disease lebih tinggibila dah lama but sgift work, juga diabetes. obesity adalah suatu yg selalu dilihat oleh researchers, juga BP. tapi ramai org buat SW dan tak semua ada probs.. ie kita boleh latih hidup sehat disekitarnya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-3-2019 02:29 PM | Show all posts
Edited by farlis at 4-3-2019 02:38 PM
ipes2 replied at 3-3-2019 10:50 PM
good thread Farlis.
sy biarkan mereka yg biasa dgn shift work utk beri tips yg sesuai; maybe i akan ...

In my dept, ada few cases staff meninggal secara mengejut... Ada yg meninggal sbb x dtg keje, alih2 bila tgk dkt rumah, dh meninggal..
So sad, tapi tiada tindakan susulan dr dept..
Ada yg bekerja terlalu lama (i consider more than 5 years)
Ikutkan kena bergilir2, cukup masa, org lain pulak masuk syif,
On paper cantik la, tp pelaksanaan hancusssss

Antara mslh yg wujud dlm sistem syif kami, x cukup staff.. Sepatutnya 5 org, tapi staff ada 3 org
So, x cukup rehat.. call back memanjang...
Nk buat pengambilan baru, takes time...
Kena undergo 1 year intensive training
Nampak mcm isu biasa2, tapi long term effect..

Dkt sini support dr family and boss sgt2 penting
My hubby mmg alert dgn i punya schedule, and he will let me get enough rest
I pun x boleh amik any emergency leave during my syif
Sakit pun kena bertahan smpi habis masa...

I pun byk juga membaca untuk to keep fit and stay healthy







Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2019 02:18 AM | Show all posts
farlis replied at 4-3-2019 02:29 PM
In my dept, ada few cases staff meninggal secara mengejut... Ada yg meninggal sbb x dtg keje, alih ...

3 persons rotating for a 5-person rota, sakit lah utk kita dapat good rest.
kematian mengejut selalunya jantung eg heart attack, atau arrhythmias; jugak blood clots eg pulmonary embolism; jugak brain bleed eg SAH sebab brain aneurysm kerana BP.

heart attacks dan SAH tu ade chan la being the cause of his death..sian dia innalillahi

yes very good jika you buat things utk de-stress. tak semua org yg wat SW dapat medical issues, ramai je yg mcm sedia kala aje. cuma if not fully rested dan tak jaga health je yg suffer. buat regular slow jog etc, utk keep BP low and burn extra calories. ah you know what to do lah. yg utama spouse you memahami and that is very helpful.

SW however tetap ada potensi utk cause health issues

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2019 02:20 AM | Show all posts
hyie replied at 3-3-2019 10:03 PM
iols pon kene keje syif sekarang sebab kena ganti staf. Yang tak best bila keje malam, balik keje su ...

takpe
sometimes in life, kita kena buat je things yg kita tak suka
if sabar, maybe dapat barakah nye
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2019 11:42 AM | Show all posts
ai pun kje syif dan sgt menyukainya.
ada 3 waktu kje 3pm-11pm, 7am-3pm, 11pm-7am, pastu rest n off..
slalunya rest day, mmg ai akan tdo jer seharian..dah bgtau family dgn mil yg rest day ni adalah waktu utk rehat jer..so klu nak srh buat kje rumah atau jln2 kne tggu ai bgn tdo dlu..

kelebihan..
-off klu jatuh pada hari biasa aman2 shj klu nk g shopping ke, tgk wyg ke, gi pos office, gi bank...nak g kje pun best sbb slalu keluar xsama dgn budak office hour..
-kje mlm lak, bos agak konsider dan tak banyak kje, maka team boleh pecah dua..separuh kje 4jam awal, separuh kje 4jam yg terakhir..
-AL byk dpt simpan sbb bila giliran syif jatuh masa PH, leh convert cuti..

keburukan..
-berat badan bertambah..makan berat semasa kje mlm sbb nak elakkan ngantuk..tido tak menentu..
-susah nk balik kg pada awal kerja disebabkan parent kje dan diorg cuti pd weekend..so ai leh blk bila off jatuh pd weekend shj..tp la ni parent dh bersara tiada masalah nk blk bila2 masa..
-kenduri susah nak pergi melainkan ambil cuti..tu sebab ai bgtau kt famili klu nk wat kenduri bgtau awal2 supaya ai leh cuti..bgtau lambat ai say bye2 jer..
-stress masa mula2 kje sbb susah nk bg faham org sekeliling keadaan kje syif ni, tapi lama2 ai buat bodoh jer...ai anggap diorg yg xnak paham dgn keadaan kje syif..

buat masa ni ai selesa kje syif..off slalunya mmg akan keluar jln2 nak bg ilang stress..ataupun setiap 2/3 bulan akan amik cuti tuk jln2..stakat ni anak xde lg..xde masalah utk teruskan kje syif..tgk lah bila ada anak nnt mgkn akan pertimbangkan kje opis hour..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2019 03:02 PM | Show all posts
mijot replied at 24-3-2019 11:42 AM
ai pun kje syif dan sgt menyukainya.
ada 3 waktu kje 3pm-11pm, 7am-3pm, 11pm-7am, pastu rest n off. ...

''mak jgn kacau sy nak tido lepas syif ni..kacau kalu: SIAP!!''
boleh agak tentulah tu yg mijot sound kat mil

anyway, after each shift, esp if dapat rehat mlmnya, esok kita free and bleh jln kat city centre gelakkan org yg bertungkus lumus kerja.
boleh gi bank, beli ais krim, jln2 mall siang2 buta
overall, byk jugaklah benefit shift work; health issues eg weight tu kena lah ada plan utk tangani

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-3-2019 09:34 AM From the mobile phone | Show all posts
mijot replied at 24-3-2019 11:42 AM
ai pun kje syif dan sgt menyukainya.
ada 3 waktu kje 3pm-11pm, 7am-3pm, 11pm-7am, pastu rest n off. ...

I blk keje mlm, i"ll make sure persekitaran yg best utk tdo.. Labuhkan langsir, psg essential oil, bilik kena kemas, psg aircond.. Yg penting bilik kena kunci... Dpt 2-3 jam.tdo tanpa gangguan mmg syokkk....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2019 04:20 PM | Show all posts
ipes2 replied at 24-3-2019 03:02 PM
''mak jgn kacau sy nak tido lepas syif ni..kacau kalu: SIAP!!''
boleh agak tentulah tu y ...

lebih kurang mcm tu lah ai bgtau kt mil ai doc
slalunya abes syif kul 7am, ktorg terus grk blk kg..
perjalanan amik masa dlm 3 jam, sampai kg mmg terus cari katil jer..
dapat lelap 2-3jam pun jadi la..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2019 04:52 AM | Show all posts
mijot replied at 27-3-2019 04:20 PM
lebih kurang mcm tu lah ai bgtau kt mil ai doc
slalunya abes syif kul 7am, ktorg terus grk  ...

uih, kental jugak boleh drive 3 jam
berhati2
sy, 2 years ago tertido at the whee after oncall, kete sy langgar belakang kete org ngandung
sian lak..bg phone number utk claim ke apa, alhamdulillah tak kena apa2

colleague sy pon sama, she fell asleep lepas oncall langgar road divider kat M6 birmingham tu
hancur kete dia, sian lak
friend kat mesia pon sama, tertido after oncall langgar divider lama jugak baru la tersedar


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 02:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Biasa mmg tido xckup.. mcm 4-6 jam sehari.. tapi time cuti i qada tido la..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2019 05:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Sy kerja shift mlm dulu..8 months..then resign ..betul badan tk sihat...period pain...gastrik gerd...letih semua Ada..Cari kerja lain nk hidup yg normal..  tp obes Tu yes...gile Naik 10kilo kerja mlm..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-4-2019 09:38 AM From the mobile phone | Show all posts
mijot replied at 27-3-2019 04:20 PM
lebih kurang mcm tu lah ai bgtau kt mil ai doc
slalunya abes syif kul 7am, ktorg terus grk  ...

Uishh.. Gagah u drive blk kg.. I limit mata blh tahan smpi pkl 9 am ja.. Abis syif pkl 8am, i x tunggu lama, terus blk

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.090670s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list