Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2839
View
87
Reply

Tingkah laku wanita ketika membawa kenderaan

[Copy link]

Author: nazrullah       Show all posts   Read mode

Author
Post time 27-2-2019 08:55 AM | Show all posts |Read mode

Salam,ni hanyalah trilogi posting saya sebelum ni ... kaum2 hawa jangan meroyan ye ...


biasalah..kalau buat perbandingan mesti berlawanan kan...takkan lelaki dgn lelaki..takkan klau binatang lembu dgn lembu,mesti lembu dgn kerbau kan...so harap paham ye...


Tingkah laku wanita ketika membawa kenderaan

Bilangan perempuan yang berpelajaran dan berkerjaya tinggi semakin meningkat sehingga mengakibatkan ada kemungkinan mereka menjadi agresif ketika memandu seperti lelaki. Contohnya, mungkin mereka ingin cepat sampai ke tempat kerja atau ke mesyuarat pada masa yang dijadualkan.

Perempuan lebih cenderung menukar lorong secara tiba-tiba dan membahayakan orang lain.

Membuat pusingan U secara tiba-tiba, tanpa memikirkan akibatnya kepada orang lain.

Memberhentikan kereta secara tiba-tiba dan meletak kereta sesuka hati hingga menghalang laluan.

Lebih bersifat sensitif dan penyibuk, selain berminat serta suka mendapatkan maklumat atau `cerita berbanding lelaki. Akibatnya, bila melalui kawasan yang baru terjadi kemalangan, mereka ingin hendak tahu apa yang terjadi, menyebabkan trafik menjadi perlahan dan mengganggu pemandu lain.

Bersifat pelindung kerana mereka ialah ibu. Oleh itu, mungkin mereka pentingkan diri sendiri bila berada di jalan raya, misalnya tidak beri laluan kepada kereta lain.

Lebih bersikap berhati-hati. Oleh itu, boleh jadi mereka bergerak lambat pada jalan lapang dan tidak banyak kereta, menyebabkan gangguan kepada pemandu lain.

Perempuan kurang keinginan mencuba dan meningkatkan kemahiran memandu mereka selepas mendapat lesen memandu.

Lebih mudah bertanya kalau tersesat atau tidak dapat mencari alamat yang ditujui. Mereka mungkin memberhentikan kereta secara tiba-tiba bila terjumpa dengan sesiapa saja dengan tujuan untuk bertanya. Perbuatan ini mungkin boleh menyebabkan kemalangan.

Lebih suka menyuruh lelaki memandu, bila mereka berdua dalam kereta.Akibatnya, oleh sebab yang memandu itu lelaki, makan risiko kemalangan adalah lebih tinggi, lebih-lebih lagi kalau lelaki itu masih muda dan agresif.

Bila kereta rosak, pemandu perempuan lebih cenderung menunggu saja pertolongan sampai, tetapi pemandu lelaki akan cuba berbuat sesuatu yang mereka mampu. Ini menyusahkan dirinya, boleh menjadikan emosinya terganggu dan dengan itu mungkin menyebabkan dia kurang tumpuan ketika memandu.

Pemandu perempuan kurang berpengetahuan dari segi penyelenggaraan kereta,oleh itu kalau rosak, mereka tidak dapat berbuat apa-apa. Ini menyusahkan dia di jalan raya dan boleh mengganggu emosinya.

Bila berlaku kemalangan, perempuan lebih cenderung berhujah berbanding lelaki.Akibatnya ini boleh menyebabkan pergaduhan yang besar jika mereka sesama perempuan dan boleh mengubah emosi ketika memandu.

****************************************************
Kebanyakan apa yg saya lihat, mmg ada byk yg betul.. tapi hakikatnya kajian ni x menunjukkan semua wanita atau semua lelaki bersikap sedemikian, hnya sebahagian sahaja... Jika anda atau sesiapa shj yg mempunyai sikap2 negatif dalam cara pemanduan di atas, sama2 lah kita tegur dan nasihat mnasihati...

Wallahu'alam...
Kredit: Berita Harian





InkedFB_IMG_1551227884296_LI.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2019 09:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Bukan akak apa yg diperkatakan kat atas tu....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-2-2019 10:41 AM | Show all posts
noor2 replied at 27-2-2019 08:02 AM
Bukan akak apa yg diperkatakan kat atas tu....

wahhhh
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2019 10:46 AM | Show all posts
Yang saya selalu perasan. Mereka suka makan dalam kereta dan kalau ada peluang, mata sentiasa memandang phone. Especially di perhentian lampu isyarat.
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2019 10:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Walaupun sy perempuan, sy akui ada kebenaran yg selalu driver perempuan buat. Bawak slow and duduk lane kanan. Diorng ni salah faham had laju highway ke hapa. Mmg la highway ckp hadlaju 110km, tapi tak bermakna ko dh bwk 110km kena duduk lane kanan. Sbb kebodohan yg ketara ni, jalan jadi sesak teruk tauuuuu... Please la jgn jd selfish sgt dan jgn ingat awak tu dh cukup bagus ikut peraturan jln raya kununnya..
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2019 11:02 AM | Show all posts
ha ah, betul la tu, soh? apa masalahmye? jgn lupe eh... woman always right  

Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2019 11:41 AM | Show all posts
farlis replied at 27-2-2019 10:51 AM
Walaupun sy perempuan, sy akui ada kebenaran yg selalu driver perempuan buat. Bawak slow and duduk l ...

haaa..ni memang betul bingai..shiok2 je dia makan angin kat lorong kanan..
lelaki, perempuan sama je bingainya tang ni..


Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2019 12:15 PM From the mobile phone | Show all posts
mcm nak setuju je dgn peekara diatas..
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2019 12:18 PM From the mobile phone | Show all posts
insulin replied at 27-2-2019 10:46 AM
Yang saya selalu perasan. Mereka suka makan dalam kereta dan kalau ada peluang, mata sentiasa memand ...

Akak sayang kereta akak. .jadi tidaklah pernah makan dlm kereta dan tidak dibenarkan sesiapa pun mkn dlm kereta akak. .haha
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2019 12:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada lady driver main masuk lane sebelah cm babi..sian moto eksiden
Harap org cenggitu mati jatuh gaung
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2019 12:38 PM | Show all posts
bab pemanduan wanita ni rasa dah byk ok dari dulu ni
yg PERLU FOKUS skang ni pemanduan PAK PAK LEBAI KETAYAP JUBAH KOPIAH
serius bah, cer tgk depa memandu, cam HAREMMM
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2019 12:47 PM | Show all posts
paling power aku tengok akak aku sendiri, drive kereta manual, sebelah tangan pegang phone, sebelah lagi pegang air

aku mengucap panjang je kat belakang
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2019 01:14 PM From the mobile phone | Show all posts
dekmieDandy replied at 27-2-2019 12:47 PM
paling power aku tengok akak aku sendiri, drive kereta manual, sebelah tangan pegang phone, sebelah  ...

Habis tu, stering?
Gerak sendiri?
Scaryyyyyy
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2019 02:05 PM | Show all posts
Ekekekekekekekek...maybe aku bukan perempuan...
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2019 02:06 PM | Show all posts
Nurul8001 replied at 27-2-2019 05:14 AM
Habis tu, stering?
Gerak sendiri?
Scaryyyyyy

dia guna palm je, power ke idok
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2019 02:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau dah tahu ada orang membantu bila kereta rosak kenapa nak membanting tulang baiki kereta
Posing cantik jelah
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2019 02:23 PM | Show all posts
aku lagi hangin klu warga emas yg bawak keta.. risau nengok nya..
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2019 02:30 PM | Show all posts
shernazz replied at 27-2-2019 12:33 PM
Ada lady driver main masuk lane sebelah cm babi..sian moto eksiden
Harap org cenggitu mati jatuh ga ...

ye . laki aku kena dengan driver pompuan macam ni.
laki aku bawa motor di antara lane, acik bedah tukar lorong tak tak tengok belakang & tak bagi signal.
laki aku brek, terbang dia ke bawah mpv acik bedah tu.
buat report polis acik bedah tu kata dia tak salah. laki acik bedah tu pun sama baking bini dia tak salah.
acik bedah ni sikit pun tak ambil peduli keadaan laki aku, p klinik kena xray pun sendiri tanggung.
eiii geram betul aku kat acik bedah kepam ni.


Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2019 02:31 PM | Show all posts
myakayina replied at 27-2-2019 02:23 PM
aku lagi hangin klu warga emas yg bawak keta.. risau nengok nya..

warga emas bawak kereta slow mow dok line tengah huhuhuu.. stress aku.

Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2019 03:23 PM From the mobile phone | Show all posts
farlis replied at 27-2-2019 10:51 AM
Walaupun sy perempuan, sy akui ada kebenaran yg selalu driver perempuan buat. Bawak slow and duduk l ...

haha yg ni mmg betul.
tapi wahai lelaki , klu pompuan cantik memoting ko kasi jer , klu pompuan tak cantik , dr cermin sisi boleh nampak puas ko memaki pompuan.

i is terasa , sob !
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.102418s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list