Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
1737
View
38
Reply

[ILMU MUDAH]: CYSTITIS / KENCING KOTOR: APAKAH CYSTITIS]?

[Copy link]

Author: ipes2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 27-2-2019 03:13 AM | Show all posts |Read mode
Edited by ipes2 at 28-2-2019 06:43 PM

Bila pundi kencing (bladder) kita dapat infection, ini dipanggil 'Cystitis' atau Urinary Tract Infection (UTI); (bahasa biasa: 'kencing kotor').

Cystitis biasanya disebabkan oleh infection dari bacteria; juga boleh jadi kerana radang dinding bladder (eg semasa sexual intercourse; sex juga juga boleh introduce bacteria yang membawa kepada Cystitis juga). Kerana urethra wanita sangat pendek (lihat Diagram), maka wanita jauh lebih kerap mendapat Cystitis berbanding lelaki. Lebih dari 50% wanita akan dapat Cystitis sekali dalam hidup mereka, dan 50% dari mereka ini, akan mendapatnya lebih kurang setahun sekali.

Risiko:
Menahan kencing
Sexual intercourse
Pakaian terlalu ketat
Dehydration
Sabun / deodorant berperfume
Lain2 (Diabetes, stones, lumpuh)

Symptoms:
sakit semasa kencing (dysuria)
kerap kencing (frequency)
tak tertahan untuk kencing (urgency)
darah dalam kencing (haematuria)
kencing berbau busuk
kencing yang berkeladak
sakit lower abdomen
demam

Cara untuk prevent:
Jangan tahan bila nak kencing
Biasakan kencing hingga bladder jadi kosong
Kencing dengan kerap
Kencing selepas sex
Elakkan tight clothing dan sabun / deodorants berperfume

Treatment:
Minum air dan kencing sekerap mungkin
Ambil paracetamol utk pain dan fever
Jumpa GP untuk dapatkan antibiotics

Urethra Wanita.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2019 09:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Pernah kena. Kemudian minum cranberry juice.. Sangat berkesan

Comments

excellent input.. sini in EU pon guna ni  Post time 27-2-2019 11:12 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2019 09:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Cranberry juice yg saya minum masa dapat UTI
m-53.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2019 02:07 PM From the mobile phone | Show all posts
dia sign2 nak kena ialah ko dah kencing habis tapi selepas membuang, still rasa nak kencing. jadi bila dah rasa camtu gi cepat2 minum air banyak2. sebotol besar tu kalau boleh haha. paling best kalau ade lemon. campur skali minum. lemon or limau. so bila nak buang air, basuh dengan air suam nak ke panas. bergantung la. jgn panas sgt melecur anu karang. or rendam ngan air panas. insya Allah ok

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2019 02:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Btol2..pnh kna..mnum cranberry jus lps tu back to normal..hazab gak..kencing skit2 je..tp rase pedih..kna byykn mnum air kosong




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2019 05:38 PM | Show all posts
akhir tahun 2017 i kene UTI ni
masa pertengahan tahun 2018 pun sama
i harap tahun ni i tak kene lagi

masa kene thn 2017 rasa dia waktu tu, asyik rasa nak tershishi, dan rasa sakit amat bila nak shishi tu, lepastu ade rasa macam meletop kat area pundi kencing bila i nak lepaskan rasa nak kencing tu, macam mana nak cete ek.. sebab tiap kali nak kencing waktu tu i akan gengam tangan tahan sakit die sebelum i lepaskan.. i ni tak boleh sakit sikit kekdahnye sejenis tak tahan sakit
sebabkan da tak tahan 1 malam tu i asek nak kencing je, esoknya gi klinik la wat urine test semua, doc kata memang ade infection doc pn interview la awak gi mana 2-3 ari ni, i cete i gi holiday dan ade mandi pool, die kata mungkin itu antara faktornya.. so doktor bagi makan ubat.. dapat ubat alhamdulliah tak sakit lagi, kalau tak rasa nak kencing rasa fobia da

masa tahun 2018, lagi sekali i kene UTI ni, tapi boleh tak i nak suspek sebab i ade amek pil perancangan kisahnya sebab i nak pi holiday juga, so i tamo period masa i holiday nak mandi manda kat pulau nak menyelam bagai kan susah so i gi klinik cete pungpungpang gan doc, doc pun bagi pil tahan period, so kene makan ikut waktu yang ditetapkan tu, masa i holiday memang tak peyed la kisahnya, selang dua ari peyed i keluar, dan yang bestnya kan
masa ari ketiga peyed kot, i kene lagi UTI ni i nak kencing sakit, dengan peyed lagi... tak selesanya dan yang paling harukan, darah peyed yang macam cincau tu boleh keluar masa i nak kecing sakit gila ok sebab yang keluar tu bukan air kencing tapi cincau darah tu.. malam tu memang asek nak terkencing keluar darah ok dalam kencing tu ada darah.. dengan bau hanyir darah tu bila kencing
so sebab tak tahan sakit malam tu jugak i telan pil tahan sakit..
Alhamdulliah stop rasa nak kencing je,
esoknya seperti biasa i pegi klinik buat urine test..
dan seperti bese doc bagi ubat..

tak lama lepas tu, i perasan my kazen up status die, kne warded tu, rupanye kes yg sama macam i jugak... tapi sampai masuk wadd tu...

ok itulah pengalaman i ketika kene UTI ni

sekian tima kaseh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2019 10:38 PM From the mobile phone | Show all posts
I penah kena.. waktu 26. Maybe coz that time sexually active with spouse. Yela. awal2 kann.

And sejak dua menjak tu, berat i mmg bertambah. Dlm 2-3kg. Demnnn. Maybe terefek sekali kot?

Waktu pee tu, pergh burning sensation jgn cakap laa. Kencing pon setitik dua je. Tapi nak meneran tu, payah bebenor.

So i cecepat p klinik. Doc bagi sachet kaler hijau putih tu. I lupa la nama dia.

Lepas minum 3 sachet, konpem hilang. So if terjadik lagi. Buat lah spare..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2019 12:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Ya Tuhan sambil baca pengalaman kaka2 kt atas ni sambil ngilu terasa2 pedihnya kena UTI ni. Pernah kena byk kali jugak muda2 remaja dulu, trauma nk pegi toilet.
Kawan iols pernah kena masa tengah jumpa client, ada yg nasihat suruh minum air sebotol n buang air, tapi makin parah sakitnya sampai nangis, terus client bawak pergi klinik..
Biasanya org pregnant senang kena UTI kan?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2019 12:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Ya ampun sambil baca pengalaman kaka2 kt atas ni sambil ngilu terasa2 pedihnya kena UTI ni. Pernah kena byk kali jugak muda2 remaja dulu, trauma nk pegi toilet.
Kawan iols pernah kena masa tengah jumpa client, ada yg nasihat suruh minum air sebotol n buang air, tapi makin parah sakitnya sampai nangis, terus client bawak pergi klinik..
Biasanya org pregnant senang kena UTI kan?
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2019 07:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Nadina replied at 28-2-2019 12:46 AM
Ya ampun sambil baca pengalaman kaka2 kt atas ni sambil ngilu terasa2 pedihnya kena UTI ni. Pernah k ...

Amboiii sampai 3x post sebab seriau sgt kerr. Yaa we feel u betapa perit nya UTI
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-2-2019 07:40 AM | Show all posts
Nadina replied at 28-2-2019 12:44 AM
Ya Tuhan sambil baca pengalaman kaka2 kt atas ni sambil ngilu terasa2 pedihnya kena UTI ni. Pernah k ...

ye bila pregnant lebih mudah kena
adoih sian kwan u client kena bawak gi spital!
semoga dia bertabah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-2-2019 07:41 AM | Show all posts
bellaa replied at 27-2-2019 10:38 PM
I penah kena.. waktu 26. Maybe coz that time sexually active with spouse. Yela. awal2 kann. :lovelin ...

''..if terjadi lagi..''
hihi active sungguh dik bella
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-2-2019 07:42 AM | Show all posts
Bilissey replied at 27-2-2019 09:18 AM
Cranberry juice yg saya minum masa dapat UTI

yes memang digalakkansy dulu2 suka sgt beli cranberry juice ni
sy rasa taste dia sedap
lama2 bia tahu ianya diassociatekan dgn wanita yg kena UTI, sy jadi segan nak beli
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-2-2019 07:47 AM | Show all posts
intan_smsb replied at 27-2-2019 05:38 PM
akhir tahun 2017 i kene UTI ni
masa pertengahan tahun 2018 pun sama
i harap tahun ni i tak kene la ...

ye ke sebab mandi kat pool ..
kot kot sebab lain

oloh! kazen sampai kena warded ye, ni tentu dah merebak naik ke kidneys (maka jadilah pyelonephritis..mmg kena warded sbb sgt unwell)
jadi, ni nak citer awak lagi tere dari kazen awak la ye? kene UTI pon senyum2 gi keje pakai reben semua?
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2019 09:31 AM | Show all posts
ipes2 replied at 28-2-2019 07:47 AM
ye ke sebab mandi kat pool ..
kot kot sebab lain

sebab lain pun ade la selit2 sikit
tapi tu kite kene cete belakang tabir

iyolah kazen i sampai kene warded, i kene UTI xdelah sampai warded

bese kan bf i klu thu i cuti or mc

soalan die senang je, nak gi shopping ke syg

kalau da mc sakit memang takde makne la nk shopping

doc, nanti buku la tred untuk gastric pulak.. sy penghidap gastrik tegar dan angin dalam badan

ke da ade
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2019 09:34 AM | Show all posts
bellaa replied at 27-2-2019 10:38 PM
I penah kena.. waktu 26. Maybe coz that time sexually active with spouse. Yela. awal2 kann. :lovelin ...

dekbell.. serius ke ni ade kait mengait dengan sex??

kaka mcm nak speku kes kaka lebih pada kitaran haid je

dan baru kaka tingt masa thn 2017 pun actualy ade problem haid

haid lambat keluar masa tu, siap makan ubat keluarkan haid..

tapi haid nye still tak keluar lepas makan ubat.. tapi akhirnya keluar jugak lah selepas.. hmm.. emm. seleps kbaiii

kemudian tak lama tu kene UTI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2019 09:39 AM | Show all posts
Nadina replied at 28-2-2019 12:44 AM
Ya Tuhan sambil baca pengalaman kaka2 kt atas ni sambil ngilu terasa2 pedihnya kena UTI ni. Pernah k ...

dikkk yg akak kene masa zaman remaja dulu tu kan tak seteruk akak kene sekarang ni

dan kaka syak sebab pengambilan ubat disebabkan haid

1st makan ubat keluarkan haid/cepatkan haid

2nd makan ubat tahan haid..

berat hati kaka mengatakan 2 sebab ni iaitu ubat yg menlibatkan haid

sebab haid kaka biasanya lancar je kecuali mengandung

masa thn 2017 haid kaka lambat tu sebabnya mebi stress atau sbab kaka amek supplement yg gangu hormone dlm badan


Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2019 10:32 AM | Show all posts
ipes2 replied at 28-2-2019 07:41 AM
''..if terjadi lagi..''
hihi active sungguh dik bella

mid aug, 2018 buat pap smear tak da abnormal result pom doc
tapi i kena bulan 12 ritu

pap smear selang dua tahun kena buat kan doc?
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2019 10:33 AM | Show all posts
ipes2 replied at 28-2-2019 07:42 AM
yes memang digalakkansy dulu2 suka sgt beli cranberry juice ni
sy rasa taste dia sedap
lama2 bia ...

gedik betoi. segan pulak nak membeli kranberi
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2019 10:37 AM | Show all posts
intan_smsb replied at 28-2-2019 09:34 AM
dekbell.. serius ke ni ade kait mengait dengan sex??

kaka mcm nak speku kes kaka lebih pada kit ...

mesti la ada kaitan dgn ehem2.
mandi pool tiber dapat uti agak tak logic kaka

dek bel mmg p klinik terus kalo pelik2 berlaku kat tubuh badan
direct je citer kat doc.

kang sembunyik2, tak dapat sembuh penyakit yg tgh hadap nnt.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.097462s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list