Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
855
View
11
Reply

PENTING KE MEMILIKI POLISI INSURANS NI?

[Copy link]

Author: Miro_Amirul       Show all posts   Read mode

Author
Post time 26-2-2019 11:46 PM | Show all posts |Read mode

sumber: google

sumber: google
Sebut pasal insurans bukanlah sesuatu yang asing bagi kita semua rakyat Malaysia, ada dikalangan kita memang mencari perlindungan insurans untuk diri, keluarga, perniagaan mahupun harta benda. tak kurang juga yang menolak mentah-mentah, mungkin hasil dari sekadar 'dengar-dengar' cakap orang sekeliling. Apapun alasanya jom baca 5 sebab kenapa anda perlu memiliki sekurang-kurangnya satu polisi insurans.

Lebih-lebih lagi dengan kenaikan harga penjagaan kesihatan, wajarlah kita mempertimbangkan untuk memiliki insurans.

Bukan itu sahaja, tahap kesihatan masyarakat Malaysia pun bukanlah pada tahap yang baik, maka dengan meningkatnya pelbagai penyakit, insurans khususnya insurans kesihatan menjadi satu keperluan.

Insurans kesihatan memberikan anda peluang dan sokongan kewangan yang amat diperlukan semasa kecemasan perubatan.

Insurans kesihatan adalah pembayaran perbelanjaan perubatan yang ditanggung oleh pihak yang diinsuranskan. Ia membayar perbelanjaan yang ditanggung daripada penyakit atau kecederaan, kepada pembekal penjagaan secara langsung.

Terdapat pelbagai jenis pelan insurans kesihatan, misalnya, insurans kesihatan individu, insurans kesihatan keluarga, insurans penyakit kritikal dan lain-lain.

Wajarlah menjadikan pembelian insurans kesihatan sebagai sebahagian daripada perancangan kewangan.

Di bawah adalah 5 sebab utama yang untuk mendapatkan insurans kesihatan:

1. Perubahan gaya hidup

Peralihan dalam gaya hidup manusia pada masa kini menjadikan mereka cenderung kepada pelbagai masalah kesihatan. Berulang-alik di atas jalan, jadual kerja yang sibuk, tabiat makan yang salah, kualiti makanan dan tahap pencemaran yang semakin meningkat meningkatkan risiko masalah kesihatan.
Sekiranya anda mahu mendapatkan rawatan segera di hospital awam, ingat, anda mungkin kena tunggu giliran anda ekoran kebanjiran orang ramai.

2. Peningkatan kos perubatan:

Kos perubatan meningkat secara mendadak dari hari ke hari sejak kebelakangan ini. Oleh itu, dalam situasi kecemasan, pengguna tiada pilihan lain tetapi menggunakan simpanan mereka. Ia pasti menjejaskan perancangan kewangan masa depan mereka. Banyak laporan yang menunjukkan rakyat kelas kedua dan ketiga bergantung kepada tabungan mereka sendiri untuk menangani kecemasan kesihatan.

3. Manfaat cukai pendapatan

Tahukah anda pembayaran yang dibuat ke atas premium insurans kesihatan juga layak untuk potongan cukai. Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) memberi keutamaan untuk menuntut pelepasan cukai sekiranya anda mempunyai perlindugan perubatan. Dalam borang pelepasan cukai individu, senarai ke 19 dan 21 adalah tuntutan yang boleh dilakukan dengan LHDN untuk pelepasan cukai dengan Takaful. Namun terdapat had untuknya iaitu RM 6,000 untuk insurans nyawa dan RM 3,000 untuk perubatan.

4. Liputan perbelanjaan hospitalisasi

Insurans kesihatan bukan sahaja meliputi kos perubatan malah kos perbelanjaan OPD (jabatan pesakit luar) dan ujian diagnostik. Maka ia menjadikan insurans kesihatan lebih penting kerana bukan sahaja meliputi kos kemasyarakatan tetapi juga perbelanjaan yang dilakukan terhadap ujian OPD dan diagnostik sebelum dan selepas tempoh masa yang ditetapkan seperti yang ditetapkan oleh polisi.

5. Faedah tambahan

Polisi menyeluruh tertentu juga menawarkan manfaat tambahan seperti ambulans, liputan pembedahan penjagaan harian, liputan pemeriksaan kesihatan dan perbelanjaan vaksinasi di bawah insurans kesihatan. Ada syarikat-syarikat insurans pada masa kini yang menawarkan insurans kesihatan untuk rawatan alternatif.

Usia tepat untuk beli insurans kesihatan

Ramai yang dalam dilema mengenai usia yang betul untuk membeli polisi insurans kesihatan. Ramai yang menunggu sehingga hari tua, baru hendak mencari insurans.

Namun, jika dasar insurans kesihatan dibeli pada usia muda, maka anda perlu membayar amaun yang kurang untuk polisi itu.

Premium meningkat seiring dengan tahap kesihatan seseorang. Premium untuk pelan kesihatan ditentukan oleh umur, sejarah perubatan, bandar kediaman dan lain-lain daripada yang diinsuranskan. Jadi, jika anda membeli pelan kesihatan lebih awal, ia akan membantu anda menjimatkan premium yang dibayar.

Apabila membeli insurans kesihatan, jangan ketinggalan untuk menyertakan insurans penyakit kritikal.

Ini kerana ia menawarkan pembayaran jumlah tetap selepas anda didiagnosis dengan penyakit kritikal yang dilindungi oleh polisi tersebut. Anda boleh memilih untuk membeli polisi penyakit kritikal sebagai insurans asing atau bersama-sama insurans kesihatan biasa.

Insurans penyakit kritikal bertindak sebagai tambahan yang sangat berharga kepada perlindungan kesihatan asas jika anda didiagnosis dengan penyakit serius.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2019 11:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by adila39 at 27-2-2019 03:23 AM

Tq for the info. So apa yg TT nak relate kan dgn usahawan ya?.. why not put more info.. how nak jadi agent insurance.. pasti ada yg berminat

kalau xde bod ni sesuai di perubatan.. awareness to have a medical card. what say u SM @ipes2

kalau rasa perlu move ya. mekasih.. saya pra mod so kuasa move move ni ciput
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2019 07:57 AM | Show all posts
adila39 replied at 27-2-2019 11:21 AM
Tq for the info. So apa yg TT nak relate kan dgn usahawan ya?.. why not put more info.. how nak jadi ...

rasanya OK dah kat sini adila

bila nak jadi Mod penuh ni
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2019 10:17 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 27-2-2019 11:57 PM
rasanya OK dah kat sini adila

bila nak jadi Mod penuh ni

ini semua sbb supermod suka buli pra mod...so probation 6bulan..tapi kita pun xtau dah bape lama jd pra mod. rasa baru semalam.. so xpelah..ok je pra mod.
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2019 03:02 AM | Show all posts
adila39 replied at 28-2-2019 10:17 AM
ini semua sbb supermod suka buli pra mod...so probation 6bulan..tapi kita pun xtau dah bape lama j ...

ha ha
biar ''mereput'' bak kata forumers

kelakar jugak perkataan ''mereput'' ni
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2019 12:08 PM | Show all posts
Penting atau tidak anda tentukan...

1. Kekayaan melangkaui 7 keturunan...
makan tak abih org kata...then maybe golongan begini tak pandang pun insurans/takaful...tp ada juga golongan sebegini laa yang paling byk juga amik insurance/takaful sebab apa...sebab mereka tau kegagalan or musibah bila berlaku ada kos yang perlu dikuarkan dan digunakan untuk pulih semula tanpa perlu korek harta yang ada...

2. tak kaya sekadar tawakal apa yang ada
katanya tawakal pada kerja tuhan, tapi mereka lupa Tuhan tak suruh hamba2nya tawakal semata2 tanpa usaha. Seumpama tuan/puan pergi memancing, sekadar letak joran tanpa umpan dan tawakal tetiba ada ikan yang akan tersangkut dijoran...sedangkan menjala pun kekadang tiada ikan yang tersangkut. Ya rezeki setiap orang Tuhan yang tentukan tapi bagaimana anda mendapatkan/mencari rezeki itu usahanya.

Rakyat Malaysia ni pemurah, derma dan bantuan sentiasa akan ada yang sudi memberi, tetapi sampai bila masyarakat hendak bergantung harap pada bantuan dan derma semata2.

Anda sebagai anak/suami/isteri/bapa dan ibu wajib sediakan keperluan keluarga sama ada masih sihat/hidup dan terlantar sakit. Pastikan sekurang2nya anda ada simpanan kecemasan paling tidak 6 bulan gaji atau lebih baik 10 tahun gaji, sekurang2nya anda dan keluarga anda masih bole meneruskan kelangsungan hidup.

Kehidupan anda, anda tentukan, kehidupan yang bagaimana anda mahukan, pilihan anda, tiada yang dapat mengubahnya jika tidak anda...

sekadar my 2cent ...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2019 02:57 PM From the mobile phone | Show all posts
couldn't agree more.
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2019 10:59 AM | Show all posts

insurance/takaful satu benda yang tidak bole dipaksa2...
kena ada hati baru laa ianya menjadi keperluan, walaupun bagi sesetengah org itu insurance/takaful ni sesuatu yg perlu dipaksa kerana ada kesedaran untuk backup dimasa anda memerlukan...

Keperluan dan kehendak berbeza setiap org...tiada paksaan dalam insurance/takaful...kecuali jika terjumpa agent yg suka memaksa , walau bagaimana pun anda bebas memilih agent dan company insurance/takaful yang menyenangkan dan yang anda selesa untuk berurusan. cari agent yang mampu membantu anda...pilihan tetap ditangan anda...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2019 11:55 AM | Show all posts
naqies replied at 4-4-2019 02:59 AM
insurance/takaful satu benda yang tidak bole dipaksa2...
kena ada hati baru laa ianya menjadi kep ...

betul, but insurance ni daah bukan pilihan dah is suppose menjadi perkara yg wajib sbb bila kita ingat ubat, ubat adalah mahal and hospital fee juga mahal..anything related to medical matters adalah expensive so...insurance is a must.

alhamdulillah agent sy yg tlg bayarkan tiap bulan sy and anak and kdg dia advancer dulu klu sy lambat. so kdg base on trust and chemistry jugak agent ni
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2019 11:57 AM | Show all posts
naqies replied at 4-4-2019 02:59 AM
insurance/takaful satu benda yang tidak bole dipaksa2...
kena ada hati baru laa ianya menjadi kep ...

sis kalau free boleh tak bukak thread how to be an agent insurance ni ke...quality yg perlu ada.
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2019 12:15 PM | Show all posts
adila39 replied at 4-4-2019 11:55 AM
betul, but insurance ni daah bukan pilihan dah is suppose menjadi perkara yg wajib sbb bila kita i ...

alhamdulliah i percaya agent u seorang yang agent yang bagus...

sebenarnya client ni kekadang tak cerewet mana pun (walaupun ada yg cerewet itu bukan salah mereka, mayba sbb ada bad experience) client akan memilih agent based on trust bukan hanya kerana produk...ada je agent yg kalo bercerita gajah pun bole terbang .. agent yang baik adalah pendengar yang tidak berat sebelah, memberikan nasihat berdasarkan pendapat yg logik dan waras...
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2019 12:21 PM | Show all posts
Edited by naqies at 4-4-2019 12:23 PM
adila39 replied at 4-4-2019 11:57 AM
sis kalau free boleh tak bukak thread how to be an agent insurance ni ke...quality yg perlu ada.
...

thanks MOD...saya sekadar memberikan pendapat, belum layak lagi nak bukak thread2 yg berilmiah begini...
saya bukan sapa2

tapi jika ada yang bertanya, insyallah saya bantu mana yang terdaya...

tanya dithread ini atau secara private ke saya juga tidak ada masalah....
pendapat org berbeza2 mengikut situasi dan keperluan...
tak semua pendapat org kita bole guna semuanya mengikut kesesuaian tuan punya badan...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.089542s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list