Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12
Return to list New
2580
View
36
Reply

Ditinggalkan kawan. Saya perlukan sokongan.

[Copy link]

Author: Janaa    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 24-2-2019 05:21 PM | Show all posts
Just continue be nice and kind...nanti automatic akan ada yg sincere nak berkawan..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2019 05:24 PM | Show all posts
I think dlm hidup ni skill yg paling penting kena ada adalah skill senang adapt dgn apa jua keadaan..tak boleh jadi rigid...sendiri juga yg stress nanti...

Situasi sekarang,kawan2 tu dah taknak kawan dgn tt, okay no problem.. buat aktiviti sendiri... belajar bergaul dgn orang lain..kalau rasa perlukan kawan utk study group, cuba approach kawan2 kat kelas baru..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2019 11:16 AM From the mobile phone | Show all posts
missDollie replied at 23-2-2019 08:28 PM
Dik..lepas kau boleh drive keta, kau tengok la nanti diorang akan suruh kau drive pegi mana2 diorang ...

Tak pasal2 jadi drebar tak berbayar.
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2019 12:53 PM | Show all posts
adik. alahai sian nya dia ni.
- adik dah tinggal rumah sewa kan. jadi adik g tampal notis kat mana2 yang memerlukan kawan serumah. notis dekat sekolah tu ke. fb ke kat area rumah sewa tu ke. nanti adik boleh ada kawan baru. tak rapat x apa. janji adik akan ada kawan baru nanti.

-setel kan dulu adik punya lesen memandu/kelas memandu tu. mula2 memang adik rasa susah. sebab adik kat persekitaran yang baru, tapi lama2 adik akan terbiasa. susah2 dlu senang2 kemudian.

- adik x da transport. transport awam kan ada. grab kan ada. bas semua.cuma adik kena kuat semangat sikit. berani kan diri. mula2 smua adik rasa susah. nanti adik akan terbiasa. confirm.. jadi tak perlu risau sangat

- adik suka bercerita/berborak kan. kalau skarng adik rasa x da kawan x pa, dah start kelas akan ada kawan2 baru jugak. kenal lha sorang 2. adik boleh mesej kol family smua.. boleh merapatkan lagi hubungan korang. positif k

- adik kena  slalu ingat... mula2 je susah. tapi x slamanya adik akan susah. chaiyok2 adik.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2019 12:19 PM From the mobile phone | Show all posts
TT... what u need is a quality friend.. sorang dua pun xpe tapi genuine.

Janganla sedih.. anggapla ni cabaran ok.
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2019 04:24 PM | Show all posts
Akameno replied at 23-2-2019 08:04 PM
Maaf mencelah. My opinion, kawan2 yg boleh percaya ni kawan zaman sekolah menengah je. Kalau kat u n ...

tetttttt

kawan u yang paling bertahan dgn aku so hipo ni tak berapa betul.

kenapa kawan u? sbb masa u ni dah hampir ke alam pekerjaan. kita share apa yang kita study tu & pengalaman2 kerja.
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2019 04:30 PM | Show all posts
ko kena independent lah dik. nanti dah masuk alam pekerjaan kalau ko jenis clingy memang susahlah hidup.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2019 03:51 PM | Show all posts
thank you mod @adila39
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2019 03:13 PM From the mobile phone | Show all posts
dik kalau takdak kawan nak bercerita, adik masuk thread borak sana sembang2 lagi bahagia org tak kenal kihkih
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2019 11:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Dik. Dunia ni crowded tapi boleh jadi tempat yg sunyi. Mungkin kawan nak fokus study kurang kan kawan berborak. Berborak ni kita sendiri tak tahu apa yg keluar dari mulut kita. Akak duk rumah sewa dgn osmet pun kami mmg baik, kerja tempat sama,carpool sama. Tahu tak bila kami berborak? Dalam kete je dik, sbb bosan dgn tfc jam. Balik umah kami masuk bilik masing buat hal masing. Pergi kerja pun buat kerja masing2. Takpe dik, life kena ada fokus. Kawan sebenarnya lagi kurang kita berborak, lagi dia mau rapat ngan kita

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2019 04:21 PM | Show all posts
oh ho muda remaja lagi. believe me dik, masuk tahun tahun terakhir kat uni, bila dah biasa lone ranger ni, jauh kedepan adik boleh pergi. so what u didnt found any good friends yet? be strong. habiskan cepat kelas driving. kalau boleh lajukan kelas so that masuk sem dah dpt lesen and confident bawak kereta lagi bagus.

boleh improve your social skills. based on your story seems like adik ni suka cerita aktiviti sendiri. but knowing kids/teens.. mostly akan annoyed bila kena dgr cerita org. so improve that area. you want to talk about your activities.. ask them first gitu. ni nasihat berdasarkan apa yang adik utarakan ek.

all the best. uni life ni mostly yang bnyk bentuk diri masa kerja..kahwin.. chaiyok.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2019 11:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Assalamualaikum
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2019 02:02 PM | Show all posts
Edited by dahlamadah.. at 29-9-2019 11:42 AM

just wondering how's TT doing.. it's been over 6 months since the first posting

my 2 cents :

* amalkan konsep "pinggan tak retak, nasi tak dingin" - org tak hendak, aku pun tak hingin
- so, kalau dah clear so called kwn2 TT tu dah mcm tanak kawan ngan TT.. apa lagi, boleh blah laa.. gittewww

*  cuba ubah sikap sendiri
- TT kata suka bercakap, bercerita dgn kwn2 kan?  maybe TT shud ubah, kurangkan rasa beriya nk berckp, lebihkan rasa utk simpan n tak payah nk bercerita sangat la.  mana la kita tau, kot ada yg bosan dgn cerita kita.. bila kurang bercakap, kita pun takkan kesah kalau tiada yg sudi mendengar

ape pun, all the best in life. there's a long way to go..

anyways; pesanan ini utk diri sendiri juga.. n kpd sesiapa yg rasa ianya relevant; if any

sekian, ikhlas dari ahkak..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2019 10:29 AM | Show all posts
dahlamadah.. replied at 26-9-2019 06:02 AM
just wondering how's TT doing.. it's been over 6 months since the first posting

my 2 cents :

wise thinking. matter of fact mmg inilah yg betul. tak payah beria sangat nak kawan rapat ni. a good friend will always be good. takkan tgl kawan or apa apalah. so betterla TT ni buat benda faedah utk diri
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2019 06:27 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 27-9-2019 10:29 AM
wise thinking. matter of fact mmg inilah yg betul. tak payah beria sangat nak kawan rapat ni. a go ...

Tq momod
TT ni masih muda, masih dlm proses exploring. She'll be okay...
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2019 11:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Tt..biasa lah bila mlngkah alam U ni..kena pndai bwk dri dh..
Xleh nk bharap n bgantung dkt kwn..adk i pun ada situasi mcm tt..
Kwn2 bjanji,last2 semua mghilang..tp xpe..lama2 nnti tt akn ok n bljr hikmah dr situasi ni..
Jgn pkr2 sgt kwn2 ni..yg pntg stdy tu..xkn sbb xda kwn..xleh bljr kn..
Tp prinsip kita buat baik dkt org,org buat baik dkt kte tu memang btul..
Cuma xsemestinya org tu jgk yg bg blsn baik pd kte..mgkn org lain..
Mcm org kata kte drive..n bg laluan dkt org..akn dtg insyallah org lain akn bg laluan pd kte..tp xsemestinya org yg sama kte bg laluan dulu..
Jgn sedih2 dik..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2019 07:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Hidup uni macam tu le jgn percaya kawan.  Pergilah iklankan bilik sewa kat rakan sekelas dan kelas sebelah dan org lain janji ko tak bayar sorang2. Tangkap lebih 10 org rakan kelas yg boleh buat sama2 asingment. Teruskan buat lesen memandu sampai lulus ianya berguna utk drive dan beranikan drive semasa di universiti. Hidup kena kuat dan berani. Realiti di uni x sama spt kehidupan bekerja.  Hidup bekerja jauh lebih dari itu,  Xde lagi sikit2 mintak teman, sikit2 nangih.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.081670s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list