Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1407
View
9
Reply

KAWAN ATAU FAMILY DEPRESSION, U ALL BANTU OR IGNORE?

[Copy link]

Author: adila39    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 21-2-2019 12:15 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by adila39 at 21-2-2019 11:49 AM

Hi and salam.

Anyone come across among friends atau relatives atau sesiapa sahaja. U lihat dia 360 berubah. From happy to depressed and from a normal behaviour berubah kepada pasif dan timid.

Did u help them? or u ignore?

share experience okeh.

Screenshot_20190221_121103.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2019 09:40 PM From the mobile phone | Show all posts
ada cuba nak 'tolong' 3 orang (2 kawan, 1 cousin), end up yg sorang je betul2 depressi, yg lagi 2 tu fake depression, u know, pura2 depressi sbb nakkan perhatian & rasa 'cambes' bila ngaku ada depressi sbb kononnya stand out & 'lain dari yg lain'.. yg kawan yg betul2 ada depressi tu aku pakat share satu pusat kaunseling ni la, tak tau dia pegi ke tidak, rasanya tidak.. tapi yg tiga2 ni bila datang diorang punya mood depression, memang aku cuba layan je sebaik mungkin (walaupun tau yg 2 orang tu pura2 je)

pengalaman sendiri pulak - tak ada sapa2 yg tolong pun.. dah tu pulak selalu kena sindir or lekeh, contoh mcm bila nervous tu datang, ada la yg komen "hek eleh tu je pun? jangan la anxiety sangat!" (sila baca dalam nada downgrading & perlekeh).. so aku bertarung sorang2.. rasanya akan tewas satu hari kot.. ntah

tapi, aku akan cuba reach out n bantu orang2 yg perlukan, even as teman berborak

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2019 09:59 PM From the mobile phone | Show all posts
As for me...dulu2
I shut off myself from people
Even family


Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2019 10:05 PM From the mobile phone | Show all posts
They need help

Cuma kena bijak how to approach and handle their situation



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-2-2019 10:05 PM From the mobile phone | Show all posts
supernaturalee replied at 28-2-2019 01:59 PM
As for me...dulu2
I shut off myself from people
Even family

mind sharing?

kenapa ya?
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2019 04:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Bantu. Everyday wsp tanya kabar..try to create conversation..taknak bg rasa kesunyian..to show we care..to let them know we are here if u need us..tapi percaya la bukan senang and draining our energy utk bantu org dalam depression..but they need someone to relay on..jadi bersabar je..bantu selagi mampu
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2019 09:34 PM From the mobile phone | Show all posts
I serrumah dengan orang macam ni lama gak
Mula-mula i tolong bawak berubat jumpa psikiatri tapi bila dia mula menolak untuk berubat i jd penat so kira i bagi pertolongan cara lain pulak..... I bagi dia mak ayah dia jaga
Selesai satu beban
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2019 01:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Diorg diajak kenal pasti punca masalah. Kalau masalah kerja suh resign. Masalah rt umahrannga suh cerai, masalah psrasit menggigit sila jauhi.nak tak nak ja berubah 360.
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 12:32 PM | Show all posts
Saya nak buat bengkel mini untuk membantu mereka yang ada depression dan anxiety di kawasan Lembah Klang hujung Oct 2019.

Siapa yang berminat boleh klik link di bawah:

www.wasap.my/60192614742/bengkel ... si_dan_tingkah_laku

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2019 11:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Well, so far, takde lagi jumpa yang menghidap depression. Yang sedih sangat sebab masalah peribadi ada lah. Of course i try to help in ways i can - by being a good listener, giving advices when asked, giving moral support and motivation, let them know they are not alone (be there for them) and the most important thing is, help them find the best solutions to the problems they faced.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.091396s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list