Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
2465
View
47
Reply

PERIOD

[Copy link]

Author: larra89       Show all posts   Read mode

Author
Post time 19-2-2019 04:45 PM | Show all posts |Read mode
Hi. just nak tahu, ada tak sesiapa yang ada masalah yang sama. period yang berpanjangan.
masalah yang menjadi masalah besar untuk saya.... rasanya saya ada masalah period since sekolah lagi.
saya jenis bila period, period saya akan berpanjangan. kalau hari pertama kedua tu darah tu nak tak nak je keluar. lepas tu darah akan keluar normal macam kita period slalu. dan berpanjangan untuk beberapa hari. kadang2 dah lebih dari 15hari, dia berhenti 1 hari pastu darah keluar balik. macam main2 plak. dan boleh dikatakan darah tu lebih heavy sampai berketul2 dan kena tukar pad beberapa kali. dalam beg kena sentiasa ada spare pad.
dan untuk solat pulak, saya akan selalu rasa was2 sebab darah tu memang dah macam normal darah period.
haritu dah pergi klinik dan alhamdulillah doktor kata saya x ada masalah cyst ke fibroid ke. cuma saya punya dinding rahim tebal.. doktor bagi pil stop darah pun x membantu. ada sesiapa x yang ada solution lain.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2019 04:51 PM | Show all posts
Salam,

adakah endo?

ada sakit2 tak?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-2-2019 05:13 PM | Show all posts

salam.

endo? endo tu apa.

sakit? sakit tu jarang sangat. alhamdulillah saya kalau period bukan jenis yang kena sengugut sangat
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2019 10:06 AM | Show all posts
larra89 replied at 20-2-2019 05:13 PM
salam.

endo? endo tu apa.

Wsalam,endo - Endometriosis
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-2-2019 10:21 AM | Show all posts
introuble replied at 21-2-2019 02:06 AM
Wsalam,endo - Endometriosis

oo saya tak tahu pulak. sebab pergi dekat klinik sblm ni doktor x ada sebut Endometriosis ke apa. cuma bagitahu dinding rahim tebal. tu je. bagi ubat kena makan sampai habis tapi still x membaik jugak.
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2019 03:36 AM | Show all posts
larra89 replied at 21-2-2019 10:21 AM
oo saya tak tahu pulak. sebab pergi dekat klinik sblm ni doktor x ada sebut Endometriosis ke apa.  ...

tak buat USS ke
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2019 10:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Umur brp dik?? Jumpa dr biasa or dr pakar?  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-3-2019 10:24 AM | Show all posts

USS? ultrasound ke. haritu scan ada. doktor kata x ada cyst smua. dinding rahim tebal je dia bagitahu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-3-2019 10:32 AM | Show all posts
farlis replied at 27-2-2019 02:32 AM
Umur brp dik?? Jumpa dr biasa or dr pakar?

umur saya 29.. saya search klinik tu klinik sakit puan.
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2019 01:45 PM From the mobile phone | Show all posts
larra89 replied at 1-3-2019 10:32 AM
umur saya 29.. saya search klinik tu klinik sakit puan.

I see.. Jgn berhenti berubat. Tak pun pegi je terus pakar o&g dgn gov hospital.. Insya Allah dpt jumpa punca terus.
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2019 11:04 PM | Show all posts
larra89 replied at 1-3-2019 10:24 AM
USS? ultrasound ke. haritu scan ada. doktor kata x ada cyst smua. dinding rahim tebal je dia bagit ...

ok, that is good.
di tempat sy, sy akan refer kepada O&G bila org yg dtg ke endocrine OPD (menorrhagia adalah salah satu problem yg bolh jadi endocrine problem nye) org yg kami USS dan nmpk ''thickened endometrium''.

maybe, elok jika farra minta GP (atau doc yg asked for USS tu) refer u to the O&G?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-3-2019 04:22 PM | Show all posts
farlis replied at 1-3-2019 05:45 AM
I see.. Jgn berhenti berubat. Tak pun pegi je terus pakar o&g dgn gov hospital.. Insya Allah dpt j ...

sebenarnya ni pun beranikan diri je untuk pergi jmpa doktor. sebab rasa dah makin teruk
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-3-2019 04:24 PM | Show all posts
ipes2 replied at 3-3-2019 03:04 PM
ok, that is good.
di tempat sy, sy akan refer kepada O&G bila org yg dtg ke endocrine OPD (menorr ...

tapi, boleh x saya tahu mcm mana prosedur kalau doktor check. sebab saya x berani sangat. mcm2 saya bayangkan kalau kena check dengan doktor pasal period ni
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2019 06:48 PM | Show all posts
larra89 replied at 4-3-2019 04:24 PM
tapi, boleh x saya tahu mcm mana prosedur kalau doktor check. sebab saya x berani sangat. mcm2 say ...

Biasa kalau o&g, doc akan scan perut dulu..i think that one is very basic..Kalau ada bajet lebih, pegi la cari o&g dekat private, cari doc pompuan...
Kalau perempuan dgn perempuan, lagi senang nk cerita..
Jgn segan2.. kalau perlu rawatan lanjut, let say kena jumpa pakar dkt gov, blh je minta doc tu buat referal letter..









Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2019 02:07 AM | Show all posts
larra89 replied at 4-3-2019 04:24 PM
tapi, boleh x saya tahu mcm mana prosedur kalau doktor check. sebab saya x berani sangat. mcm2 say ...

mcm yg farlis jawab kat atas tu

juga, docs tu akan ambil Medical History dan buat Physical Examination; dari pengetahuan dan pengalaman mereka, ini sudah mampu utk membentuk differential diagnosis (DDx) dah, ada la 3-4 possible diagnoses dalam tu. bila dah ada DDx, mudah la utk buat tests etc agar finally jumpa Dx nye. Jika tahu Dx nye, maka boleh lah diubati


suruhlah GP awak tu refer

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-3-2019 11:31 AM | Show all posts
farlis replied at 4-3-2019 10:48 AM
Biasa kalau o&g, doc akan scan perut dulu..i think that one is very basic..Kalau ada bajet lebih,  ...

kalau scan tu saya boleh terima lagi. asalkan x cek dari bawah ke apa ke. tu yang menyebabkan saya takut nak jmpa doktor sakit puan. tapi harap dipermudahkan. nak cuba cari klinik/hospital yang berhampiran. tq farlis atas bantuan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-3-2019 11:34 AM | Show all posts
ipes2 replied at 4-3-2019 06:07 PM
mcm yg farlis jawab kat atas tu

juga, docs tu akan ambil Medical History dan buat Physical Exam ...

harap2 masalah saya ni boleh diubati. dan ada jalan penyelesaian. cuma kena berani kan diri je untuk jumpa doktor. terima kasih ipes2 atas bantuan.
sdikit sbnyak saya faham sikit2 pasal masalah saya ni
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2019 11:46 AM From the mobile phone | Show all posts
larra89 replied at 5-3-2019 11:31 AM
kalau scan tu saya boleh terima lagi. asalkan x cek dari bawah ke apa ke. tu yang menyebabkan saya ...

Welcome.. Jgn takut2 nk jumpa doc.. Insya Allah, moga mslh awak mslh yg biasa2 saja..  Ingat, nilai kesihatan tu sangat mahal. Cegah sebelum parah..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2019 06:18 AM | Show all posts
larra89 replied at 5-3-2019 11:34 AM
harap2 masalah saya ni boleh diubati. dan ada jalan penyelesaian. cuma kena berani kan diri je unt ...

no probs
jika ada Q, tanyalah
if we all takleh jawab, maybe kita kenal org2 yg boleh tolong jawab
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2019 11:41 AM | Show all posts
Edited by play06 at 13-3-2019 04:17 PM
ipes2 replied at 13-3-2019 06:18 AM
no probs
jika ada Q, tanyalah
if we all takleh jawab, maybe kita kenal org2 yg boleh tolong jawa ...

sya nak tanye..sya belum kawin... Lepas period hari yg ke14 kluar keputihan cmpur coklat kluar hanya 1 hari sahaja Kemudian hari yg ke 18,19,20 & 21 kluar keputihan cmpur coklat, x bau dan x gatal Darah tu keluar tidak tetap Hari yg ke 18(keluar hanya waktu ptg shaja), 19(keluar hanya waktu tgah hari shaja), 20(keluar hanya waktu ptg shaja), 21(keluar hanya waktu pgi shaja) Adakah bahaya? @ipes2 @farlis   

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.091575s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list