JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
479
View
7
Reply

[Politik] manifesto nak kurangkan hutang negara, tapi Gov Debts bertambah RM22.5bilion - ini jawapan Pakatan Harapan

[Copy link]

Author: tobby    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-2-2019 09:08 AM | Show all posts |Read mode
Saya masih ingat apabila seorang economist mendedahkan tambahan hutang baru kerajaan persekutuan pasca Pakatan Harapan sebanyak RM22.5bilion tahun lepas, ada ahli parlimen menyalahkan BN. Ini kerana jadual penambahan hutang dibuat setiap awal tahun dan PH 'terpaksa' mengikut jadual yang kerajaan lama tetapkan. Kata mereka, jika mahu bersikap adil, rujuklah jadual hutang pada tahun 2019 yang dibuat sepenuhnya oleh kerajaan PH.

As bullshit as it sound, tahukah anda pada Januari 2019 sahaja, kerajaan Pakatan Harapan telah menerbitkan bon (menambah hutang) sebanyak RM11 bilion?. Jumlah ini adalah RM2.5 bilion lebih besar daripada jumlah yang dibuat oleh kerajaan BN pada tempoh yang sama tahun lepas (RM8.5 bilion). [1]

Dan tahukah anda bahawa pada tahun ini juga, kerajaan sudah menjadualkan penerbitan bon (hutang) sebanyak 32 kali yang mana 29 daripadanya belum ditetapkan amaun?

Akibatnya: defisit bajet membesar, rizab BNM menyusut, subsidi dikurangkan, aset dijual, rizab Petronas ditarik, penarafan ekonomi direndahkan, kos hidup meningkat, hutang bertambah dan KDNK menyusut.

Tapi nak buat macammana kan? Menteri Kewangan kita hanyalah seorang provisional member (sementara) dan bukannya chartered accountant pun.

Padan muka kita semua.

-----

Abdul Rahim Hilmi Zakariya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 09:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau dah dasar menipu tu semua benda pun tipu rasa nak caruts
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 09:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Kan menipupesto..sekarang tatak untung wooo
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 09:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Ada sapa berminat mai sini dak ?
IMG_2881.JPG
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 09:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Penuh propaganda je kerajaan ni, nak jual equanimity padahal jho low pun tak ngaku, last2 tak ada buyer pon, price tag letak 1 bil dah macam kapal perang punya harga...last2 rakyat tanggung maintainance kapal....ekonomi hancur, ringgit turun sebab trump, walhal bukan sebab trump pun...aduh lah.....najib ni adalah talian hayat pakatan, kalau najib menang or get the upper hand....hehehe wassalamu lah kerajaan ni kan tokey ayam ragut @NAT_11  
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 10:22 AM | Show all posts
Dah kebas duit petronas berpuluh biliun, pun masih defisit.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-2-2019 10:46 AM | Show all posts
Patut la x kesah manifesto x jalan, dr awal mmg dah scammer rupenye..



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-2-2019 09:28 PM From the mobile phone | Show all posts
When u lie on yr resume.. But still get the job
2irc0s.jpg
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.055731s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list