JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
747
View
8
Reply

Menu makanan untuk hantar anak ke Pengasuh ( 6 bulan - 24 bulan)

[Copy link]

Author: putehh       Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-2-2019 08:48 AM | Show all posts |Read mode
Salam mummy2 semua,
Harap mummy2 semua leh share menu dan resepi untuk anak2 umo 6 bulan - 2 tahun.
Ada anak umo 19 bulan..dh buntu nk masak apa...
biasa masak...
1. bubur nasi
2. segala jenis sup(sup ayam..sup ikan..sup telur ..sup udang...sup campur)
3. mee goreng..kuew tiow goremg
4. spageti carbonara


apa lagi ye mummy2 cadangan yg resepi yg simple & easy dan berkhasiat. Sesuai terumatanya untuk ibu2 bekerja..

Thanx
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 09:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by olee_77 at 12-2-2019 09:41 AM

Baby sitter takde masakkan food ke sis? Dulu2 masa anak masih kecik saya refer kat buku Pa & Ma.. Buku resepi pun iye.. Adalah idea nak masakkan apa utk anak.. Ada gambar syok sikit nak tiru.. Last2 tak buat jugak.. Huahua.. Nanti saya balik saya riki2 buku tu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-2-2019 09:44 AM | Show all posts
olee_77 replied at 12-2-2019 09:36 AM
Baby sitter takde masakkan food ke sis? Dulu2 masa anak masih kecik saya refer kat buku Pa & Ma.. Bu ...

awal2 dl babysitter ada gak ckp xyah bawak makanan..tp rasa xbest....dah la rumah baby sitter xde peti ais..maunye tiap2 hari anak mkn telur...tq sis
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 10:00 AM From the mobile phone | Show all posts
putehh replied at 12-2-2019 09:44 AM
awal2 dl babysitter ada gak ckp xyah bawak makanan..tp rasa xbest....dah la rumah baby sitter xde  ...

Omg.. Xde peti ais ye.. Kompom kena provide food kalau gitu.. Boleh jugak bawakan roti sosej ke.. Makaroni goreng.. Puding roti.. Nasi ayam.. Nasi goreng..
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 10:26 AM | Show all posts
kalau mcm tu nak tak nak kene rajin bekalkan anak makanan lah..
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 11:00 AM | Show all posts
kalau rajin bekal kan la..
lagipun harap orang masak, kita tak tau pulak kebersihan, rasa semua macam mana..
untuk toddler besar tu, nasi lenyek dengan sup sama ada ikan, ayam, daging dah memadai..
oh.. jangan lupa sayur ye..
ajar anak-anak kita makan sayur bukan geli or takut pada sayur..
senang masak sup tu letak je sekali sayur mayur lebih..
macam broccoli and carrots (sayur yang mudah lenyek)..
and kurangkan garam or apa-apa perisa..
elakkan processed food macam nuggets sausage balls fries segala tu..
benda tu tak elok untuk toddler..
melainkan u buat sendiri tanpa perisa berlebihan..
tak apa sup je hari-hari sampai gigi penuh boleh kunyah makanan solid..
jangan overthinking macam orang dewasa hari-hari kena menu lain-lain..
budak-budak bukannya rasa sangat hari-hari makan sama ke apa..
asalkan kenyang dan berkhasiat, memadai bagi mereka..
kalau u takut anak lapar tak kenyang makan sup, sediakan snack i.e: buah-buahan potong atau biskut..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-2-2019 11:26 AM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 12-2-2019 11:00 AM
kalau rajin bekal kan la..
lagipun harap orang masak, kita tak tau pulak kebersihan, rasa semua mac ...

Maybe i overthinking jugak...rasa sian kt anak dpt makanan sama hari2..

yes..masa die 6bulan..salah i jugak..xblend nasi betul2 halus bg bekal kt baby sitter..so anak xnk makan...
then baby sitter buat bubur blend lain...OMG...try je masin giler....untuk org dewasa pn rasa masin..ni kan nak bagi baby 6 mth mkn..
lps tu dh kurang caya kat baby sitter masakkan...

only mum knows the best...
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 12:41 PM | Show all posts
putehh replied at 12-2-2019 11:26 AM
Maybe i overthinking jugak...rasa sian kt anak dpt makanan sama hari2..

yes..masa die 6bulan..s ...

ye.. actually nasi and lauk tak blend pun boleh..masak nasi tu lembek sikit, then lenyekkan bagi mudah telan..
ikan, ayam, daging kena carik-carik halus untuk bagi ada rasa texture untuk dia gigit sikit sikit..
sayur pun boleh lenyek-lenyek..
so permulaan jangan bagi sayur berdaun sebab susah nak lenyek..
broccoli dengan carrot ok..
anak buah i dulu, nasi lenyek, sayur lenyek, ikan carik then tuangkan sup dalam nasi..
laju je dia makan..
garam gula tak payah pun tak apa..
ikan tu pun boleh pelbagaikan..
guna ikan yang tak bertulang halus..


Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2019 01:37 PM | Show all posts
Assalamualaikum sis, join group dekat fb Happy Baby Foods Malaysia. macam2 resepi ade.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.046264s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list