Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1025
View
14
Reply

Rakan serumah: Prefer adik beradik? Saudara mara atau orang luar?

[Copy link]

Author: R2D2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-2-2019 11:34 PM | Show all posts |Read mode
Rata-rata perempuan bujang yg aku jumpa, tanya. Kebanyakan prefer adik beradik perempuan. Tak pun saudara mara terdekat saja jadi rakan serumah. Sebab dh kenal hati budi bab kebersihan, masak etc . Korang pulak mcm mana?

Note: aku tak sure topik ni dh ada ke belum

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 11:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Teringin sangat masa menyewa dulu sekali dengan adik beradik atau sepupu tapi apakan daya tak berkesempatan.
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 12:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Xpernah ada experience housemate dgn family
Tp selama dulu housemt dgn strangers, ok je aman hidup.. X ganggu personal life org..
Housemt sorg dua cukup..
Lebih nanti serabut bab kebersihan
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 11:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by URUHA at 12-2-2019 11:20 AM

pada pendapat meols attitude rakan serumah memainkan peranan penting juga. Kalau siblings / relatives TT perangai helok memang best la buat rakan serumah. At least boleh elakkan masalah utk masa akan datang.

Kalau attitude x berapa helok mungkin leh cari strangers. Sebagai langkah keselamatan, simpan barang2 berharga TT kat tempat yg selamat sbb strangers kita x kenal lagi hati budi diorg.

Org yang kita kenal / strangers dua2 pun xde hal & dua2 pun ada pros & cons. Yang penting kena tahu nak sesuaikan diri & bertolak ansur. Selain tu personal belongings memang kena jaga betul2.
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 11:26 AM | Show all posts
URUHA replied at 12-2-2019 11:18 AM
pada pendapat meols attitude rakan serumah memainkan peranan penting juga. Kalau siblings / relative ...

yes i setujuk, depends atas attitude memasing. kalau siblings mcm biawak hidup, baik cari org luar je. klau i ketua rumah & cari org luar, i buat rules sesiap, sapa langgar notis keluar terus   klau siblings kasi sound saja lah, tak dengar piat telinga hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 11:33 AM From the mobile phone | Show all posts
chip92 replied at 12-2-2019 11:26 AM
yes i setujuk, depends atas attitude memasing. kalau siblings mcm biawak hidup, baik cari org luar ...

Hahaaa~ tang rules tu meols sokong. Strangers ka, siblings / relatives ka kena ikut rules. Rules ni bagus utk jaga kesejahteraan penghuni rumah. Kalau diorg langgar jgn teragak2 jatuhkan hukuman
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 11:45 AM | Show all posts
URUHA replied at 12-2-2019 11:33 AM
Hahaaa~ tang rules tu meols sokong. Strangers ka, siblings / relatives ka kena ikut rules. Rules n ...

pasal rules tu sbb i penah kena. penyewa baru semua jenis mls nk kemas rumah, so i buat laa timetable tp masing2 dah memang jenis pemalas kot, nak kena berleter baru nak buat. last2 i yg keluar rumah sbb taktahan dah, skrg pun duduk menyewa 2org je srumah, lg aman takde rumet, housemate pun mmg tuan rumah tu
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 11:57 AM From the mobile phone | Show all posts
chip92 replied at 12-2-2019 11:45 AM
pasal rules tu sbb i penah kena. penyewa baru semua jenis mls nk kemas rumah, so i buat laa timeta ...

Helok la chuols keluar dari rumah tu. Nnt makin lama duduk x pasal2 kena tekanan perasaan. Seteresss la seterukkk la

Duk menyewa ni memang ok sgt kalau housemate 2-3 orang je. Nanti ramai2 perangai pun bermacam ragam. Penat nak hadap pe'el masing2 Nasib la chuols pun da happy duk kt rumah baru skang. At least da berkurang 1 masalah hidup
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2019 09:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Mmg nak la ngan adik beradik tp x dpt pun..dgn kawan2 ok jer..aku pun bukan perfect mana
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2019 11:17 AM | Show all posts
prefer adik beradik, kalau dia buat hal ke apa kite boleh lah tegur kan.. org luar klau kita tegur elak x bertegur ngn kita ..sbb kck hti
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2019 12:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Menyewa dengan famly ni salah satu kelebihan dia is bila mak ayah kau or other relative yang lain nk datang melawat or nk stay satu dua malam pun xda hal. In fact nk ajak selalu datang pun boleh. Aku menyewa dekat rumah kakak aku which she owned the house.. So bila2 masa famly yg lain nk melawat boleh datang.. Tak ada situasi segan nk ajak famly datang rumah sebab takut housemate xselesa.
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2019 03:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Xkisah janji dekat dengan tempat kerja.. biasa among adik beradik kerja jauh2 kan.. mcm x praktikal pulak nak sewa serumah.. lain la kalau rumah family..
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2019 01:55 AM | Show all posts
My sister aka my best friend...sama kepala sama citarasa
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2019 06:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Kawan..sebab kalau my sister dia konpem jarang balik rumah atau pagi2 buta baru balik..Serupa duduk sorang jugak kan..baik ambik kawan yang sekepala dengan kita..dan pembersih WAJIB!.
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2019 11:26 PM | Show all posts
Kawan yg sekepala.. Tamau la yg kerek semacam, kaki bawak jantan masuk rumah.. Rosak mata aku tengok org main dpn mata
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.085228s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list