JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
308
View
4
Reply

[Tempatan] Rosmah mahu prosiding saman syarikat barang kemas digantung.

[Copy link]

Author: FOTHER-MUCKER       Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-2-2019 08:28 PM | Show all posts |Read mode
Edited by FOTHER-MUCKER at 11-2-2019 04:29 AM

Rosmah mahu prosiding saman syarikat barang kemas digantungBernama -

February 11, 2019 4:49 PM


Pada 26 Jun 2018, Global Royalty menyaman Rosmah dan menuntut beliau memulangkan 44 unit barang kemas yang dihantar kepadanya untuk dipilih atau membayar harga berjumlah AS$14.79 juta atau hampir RM60 juta. (Gambar Bernama)


KUALA LUMPUR: Datin Seri Rosmah Mansor akan menfailkan permohonan untuk menggantung prosiding kes saman sebuah syarikat pemborong barang kemas dari Lubnan yang menuntut beliau memulangkan 44 unit barang kemas yang dihantar kepadanya.


Peguam N Rajivan yang mewakili Rosmah berkata, permohonan itu dibuat memandangkan sehingga hari ini kerajaan masih belum mengesahkan status 44 unit barang kemas tersebut, sama ada berada pada pihak polis ataupun Rosmah.

Peguam itu berkata, Pesuruhjaya Kehakiman Wong Chee Lim telahpun menetapkan untuk mendengar permohonan tersebut pada 25 Feb selepas mahkamah dimaklumkan hasrat Rosmah untuk memfailkan permohonan berkenaan.


Pihak kami akan failkan permohonan bagi menggantung prosiding sehingga tempoh sitaan tamat. Kami akan failkan sebelum 25 Feb ini, katanya ketika ditemui pemberita selepas pengurusan kes itu di dalam kamar Wong hari ini.Rajivan berkata, pihaknya percaya bahawa tempoh sitaan akan tamat pada Mei ini. Selain Rajivan, Rosmah turut diwakili peguam Reza Rahim.

Hari ini ditetapkan untuk pengurusan kes bagi mengetahui status 44 unit barang kemas itu, sama ada berada pada pihak polis ataupun Rosmah.


Peguam Datuk G David yang bertindak bagi syarikat dari Lubnan, Global Royalty Trading SAL berkata, mahkamah juga memerintahkan pihak kerajaan selaku defendan kedua dalam saman tersebut untuk memfailkan penyataan pembelaan.

Pada 20 Ogos 2018, Mahkamah Tinggi membenarkan permohonan kerajaan untuk menjadi pencelah dalam kes saman itu dan dinamakan sebagai defendan kedua.


Peguam itu berkata, tarikh perbicaraan untuk kes tersebut juga telah ditetapkan pada 4 dan 5 Mac ini.

Pada 26 Jun 2018, Global Royalty menyaman Rosmah menuntut beliau memulangkan 44 unit barang kemas yang dihantar kepadanya untuk dipilih atau membayar harga untuk semua barangan kemas berkenaan berjumlah AS$14.79 juta atau hampir RM60 juta.Dalam pernyataan tuntutannya, Global Royalty, pemborong barang kemas antarabangsa, mendakwa bahawa Rosmah telah lama menjadi pelanggan tetapnya dan bahawa firma itu akan menghantar konsaimen barang kemas kepadanya atas permintaan beliau.

Rosmah kemudian akan menilai atau membeli barang kemas pilihannya yang akan dibayar sendiri olehnya atau melalui pihak ketiga.


Syarikat itu yang membekalkan barang kemas kepada kerabat diraja serta pelanggan dan ternama dari seluruh dunia, mendakwa barang kemas yang tidak dipilih biasanya akan dipulangkan, dan dalam keadaan tertentu Rosmah akan meminjam beberapa barang kemas itu dan memulangkannya kepada plaintif.

Global Royalty mendakwa pada 10 Feb 2018, ia telah menghantar 44 set barang kemas termasuk kalung berlian, anting-anting, cincin, gelang dan tiara, masing-masing bernilai antara AS$124,000 dan AS$925,000 kepada defendan melalui serahan tangan menerusi dua ejennya.


Syarikat itu berkata, semasa serahan, Rosmah mengesahkan dan menerima terma serta syarat yang terkandung dalam Memorandum No 926 berkaitan barang kemas tersebut.

Syarikat itu mendakwa bahawa Rosmah, melalui surat bertarikh 22 Mei 2018, juga mengesahkan dan mengakui menerima barang kemas terbabit, tetapi menyatakan kesemua barang kemas berkenaan tidak lagi berada dalam milikannya kerana dirampas dan ia kini berada di bawah jagaan pihak berkuasa Malaysia.


Firma itu mendakwa sepanjang masa material, plaintif adalah pemilik barang kemas tersebut dan pemilikan tersebut tidak pernah dipindahkan kepada defendan.


Global Royalty memohon pengisytiharan mahkamah bahawa firma itu adalah pemilik sah 44 unit barang kemas terbabit selain perintah pesanan yang menyatakan bahawa pemilikan barang kemas itu tidak pernah dipindahkan kepada defendan.

Ia juga memohon perintah mandatori supaya Rosmah menyediakan senarai barang kemas yang dirampas, perintah untuk barang kemas itu dipulangkan atau, jika tidak, Rosmah akan bertanggungjawab membayar harga barangan berjumlah AS$14.79 juta (RM59.83 juta).


Rosmah, dalam pernyataan pembelaannya yang difailkan pada 23 Julai 2018 menafikan membeli mana-mana 44 unit barang kemas dan berkata, barang kemas terbabit dihantar kepada beliau untuk dilihat atas sifat beliau sebagai isteri perdana menteri Malaysia atas kehendak dan kerelaan syarikat itu sendiri dan tanpa sebarang obligasi untuk beliau membeli barang kemas tersebut.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 10:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Steady Kak Mah. Semoga di permudahkan
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 10:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Masalah negara btol..ingatkan aku dah cukup susah bila tgk kak mah rasa syukur yg teramat..steady kak mah.
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 09:51 AM From the mobile phone | Show all posts
rambut dah kempis....susah hati je kot
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 09:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Fuh..baru 9 bulan dh mcm ni muka..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.049611s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list