JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2465
View
101
Reply

[Pelbagai] [Hikers and Campers] Pengalaman Pelik dan Menakutkan

[Copy link]

Author: KILL_NANCY    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-2-2019 01:11 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Kepada hikers dan campers kongsikan pengalaman anda di sini.

"Nan senting dilabuhkan,
Nan panjang dikeratkan,
Nan rumping disisipkan."

db6d44d02952bf53868baf358a882ada.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 01:26 PM | Show all posts
Hutan Lipur Kuala Woh...dengan kawan, jam 12 malam...terjumpa rumah macam istana lama...esok kami tanya guide, dia kata tiada istana @ bangunan di situ

Konon masuk nak mandi jeram...simpan pad dalam plastik letak bawah batu...berhingus masa tu...naik tebing, cari dah tak ada...misteri Nusantara

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 01:26 PM From the mobile phone | Show all posts
I just dengar dari cerita org lain y join perkhemahan
Bile malam menjelma, terdengar suara halus lembut dn creepy seakan2 berbisik

"Berkhemah berkhemah"
"Berkhemah sama si nopal"

Share story ni je pun dh meremang bulu roma

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 01:29 PM | Show all posts
Yang ini tak misteri...cuma penat daki Gunung Jerai...surrender kami, tahan jip nak tumpang...rupanya puncak tu just around the corner nyesal tak sudah...camping situ...
sejuk beku...semalam je...pehtu cabut turun dan terus berkhemah di Teluk Bahang pula

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-2-2019 01:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KILL_NANCY at 11-2-2019 01:57 PM

2010, Gunung L via S, pertama kali mendaki gunung tu, ada satu tapak kosong kami dirikan khemah untuk 6 orang, dalam ketinggian 800 meter.lepas selesai memasang khemah saya naik menelusuri trail, periksa kawasan keliling.

ada satu kali bunyi monyet riuh rendah, dan di depan saya ada sebatang balak besar 1 pemeluk,diandaikan dalam jarak 15 kaki macam tu.tak semena2 ada seekor makhluk turun dari pokok balak tu dan terjun ke lantai hutan.bunyi dia macam durian jatuh ke tanah.saya tak nampak bentuk dia beberapa ketika sampailah belukar tadi bergerak2 dan makhluk tu muncul depan pandangan saya.

ya seekor monyet.monyet yang biasa kita lihat .... tapi .... limited edition punya.

badannya dalam keadaan merangkak berketinggian meja makan, masa dia bergerak di depan saya, saya tak tau nak lari ke tidak, suara saya tersekat di kerongkong.sampai satu masa di berdiri dekat dengan saya, saya rasa si dia penghulu monyet di situ, di atas kepala dia kelihatan bonggol kecil kiri dan kanan berbentuk seakan2 tanduk.saya tak berani nak scan mata dia.

pada saya jika dia kitai saya, yang beratus ekor di atas pokok sana, akan turun juga untuk serta acara kenduri aqiqah.apa yang saya boleh buat, saya berdoa dalam hati, surah al baqarah ayat ayat 18.



saya baca banyak kali, si dia ke kiri dan kekanan menyeringai depan saya, taringnya seperti rottweiler, tapi oanjang sedikit.sepanjang umur saya hidup, tak pernah saya tengok monyet sebesar tu.

diizinkan Tuhan, dia beredar dari tempat saya berdiri.dia tidak berpaling ke belakang, mata dan kepala dia masih memandang saya, ke arah saya.dia hanya mengundurkan badan besarnya je belakang secara perlahan2.saya pula berdiri tegak dan tundukkan kepala pada masa yang sama saya mengerling sedikit pada si dia.

si dia hilang perlahan2 di celah2 belukar.jeritan monyet2 di atas pokok berhenti.saya pulang ke khemah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-2-2019 01:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KILL_NANCY at 11-2-2019 01:58 PM

pendakian Gunung D, turun pada ketinggian 884 Gunung R.perjalanan turun di kaki gunung.masa tu rembang senja dah muncul.

masa turun ada satu tempat balak melintang dalam belukar, ada satu sosok manusia membelakangkan kami.saya ketika itu berjalan paling belakang.apa yang tak syok, saya je yang perasan tentang ni.

badannya seperti manusia, pakai baju dan seluar, tapi duk headbanging macam nak tercabut kepala.masa tu semua bulu kat badan ni berdiri.tapi sebab nak maintain macho, saya buat mimik muka ketika berjalan2 di dalam Aeon Maluri.

hmm .... entahlah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 01:40 PM From the mobile phone | Show all posts
16 n 17 hb, aku g K2. Siapa2 join boleh lepak sama2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 01:42 PM | Show all posts
Hulu Langat- ada yang kena rasuk hantu air sebab jam 12 malam pergi duduk tepi sungai...dia kata kacau tempat dia...dah pesan jangan memain kawasan situ...terbang melayang datangnya, sentri yang nampak...mujur ada ustaz boleh pulihkan balik

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 01:54 PM | Show all posts
Pernah pergi hiking kat Bukit P ni. Balik kerja nak let the stress out.

Tempat tu memang sunyi and petang tu agak windy. Then masa nak masuk kat depan tu, terdengar bunyi orang pijak rumput. tapi sedapkan hati  (oh maybe angin or binatang i.e. tupai) teruskan langkah jugak. not long after that  terhidu bau wangi yang semerbak.  scent tu sangat wangi (I cannot explain) terus reverse, chow! haha

sebelum ni, a friend of mine and a group of 4 pergi sana, terjumpa pak cik yang tebas rumput along the path. diorang excited sebab amazed dengan tasek yang biru/hijau dan tenang yang they passed by masa hiking. pak cik tu kongsi " tempat tu mungkin kampung bunian, pernah ada yang tangkap gambar ada kelibat puteri/wanita zaman dahulu in the background"

Tempat tu ada dua gua pun ada kisah mistik tapi tak tau kesahihan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-2-2019 02:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Andyscenes replied at 11-2-2019 01:40 PM
16 n 17 hb, aku g K2. Siapa2 join boleh lepak sama2

eight thousander bukan mudah nak tawan.pergi ke sana mendaki atau melancong?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-2-2019 02:02 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 11-2-2019 01:26 PM
Hutan Lipur Kuala Woh...dengan kawan, jam 12 malam...terjumpa rumah macam istana lama...esok kami ta ...

dia hauslah tu cik seri.

Comments

;P  Post time 11-2-2019 02:05 PM
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-2-2019 02:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 02:03 PM | Show all posts
Venice, itali- camping site diceroboh malam-malam, dia toreh khemah dan dapat camcorder dan pouch isi duit salah seorang dari kami...mujur semalam je situ...jenuh juga buat report...No English...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-2-2019 02:05 PM From the mobile phone | Show all posts
ada technical problem lagi best pengalaman tu.orang panggil nyawa dalam plastik.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 02:08 PM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 11-2-2019 02:01 PM
eight thousander bukan mudah nak tawan.pergi ke sana mendaki atau melancong?

Mendaki, kul 3 pagi da start mendaki. Da lama x mendaki. Harap x semput

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 02:08 PM | Show all posts
Pulau Pangkor-  trek hiking tutup dah 3 bulan...baru buka gatai naik lepas asar nak lewat petang...saya pakat takmo ikut...Derang turun...sorang dah kena rasuk...jenuh cari pak dukun
nak pulihkan...semua ilang, tinggal awak sorang ni yang teman tu lah nasihat taknak dengo...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-2-2019 02:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Andyscenes replied at 11-2-2019 02:08 PM
Mendaki, kul 3 pagi da start mendaki. Da lama x mendaki. Harap x semput

good luck bro.jangan lupa declare equipments and tools.O2 supply, insurance dan sebagainya.equipments sewakan?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 02:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Dekat UGB, YS, pengalaman tak berapa menyeramkan tapi ada orang terlebih mabuk dan kacau pengembara yang lain. Hantu manusia lebih menakutkan dari hantu-hantu lain. Semua ni dilupakan setelah dapat tengok bintang-bintang di angkasa

428px-Milky_Way_Night_Sky_Black_Rock_Desert_Nevada.jpg
*Gambar google

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 02:15 PM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 11-2-2019 02:11 PM
good luck bro.jangan lupa declare equipments and tools.O2 supply, insurance dan sebagainya.equipme ...

Equipment sendiri je. Semua da prepair cuma mental je blom. Haha. Takut g sana jumpa bunian haruu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-2-2019 02:22 PM From the mobile phone | Show all posts
gunung L via A.buka khemah di kaki gunung, masa tu senja, nak maghrib dah.naik atas kat tempat balak jatuh melintang atas air terjun tu.kedalaman air 8 ke 9 kaki.saya mandi nak refresh.tengah best menyelam timbul menyelam timbul, saya tak perasan ada seorang (orang asli) berdiri di atas balak tu.

dia senyum tengok saya.dia beritahu saya, yang dia nak buang sesuatu.saya balas kalau nak buang, buang jauh sikit, sebab saya nak mandi.saya fikir dia nak berry.

dia kata saya nak buang ilmu ni, saya dah tak pakai.kalau awak nak saya turunkan sekarang.saya tanya ilmu apa .... dia panggil saya naik dan saya naik di atas balak tu di sisi dia.dia pandang ke air.saya pandang dia.rupa2nya dia tunggu riak air hilang.

lepas riak air hilang, dia mencangkung begitu juga dengan saya, lepas tu dia tumbuk perlahan atas permukaan air.bila dah ditumbuk air tu, mesti ada riak air wujudkan?maka riak air tu bergerak sehingga melanggar satu batu dan riak air tu pecah ....

dan bersambung semula melepasi batu tadi.saya kata terima kasih kepada dia.saya minta diri nak balik khemah.sarung selipar terus blah.

apa ilmu kau nak bagi aku chaaa.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.052998s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list