Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
704
View
12
Reply

Nak Kurangkan Berat Badan? Jom Cuba Teh Pudina

[Copy link]

Author: Leeanne88       Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-2-2019 12:52 PM | Show all posts |Read mode
Umum mengetahui akan pelbagai kegunaan daun pudina dalam kehidupan seharian kita. Daun pudina tidak hanya digunakan dalam masakan, tetapi juga digunakan secara meluas dalam penghasilan ubat-ubatan dan produk komersial.




Foto: NDTV.com




Daun pudina adalah sejenis herba yang berasal dari keluarga Laminacece dan tergolong dalam spesies Mentha. Terdapat pelbagai jenis daun pudina di seluruh dunia antaranya peppermint, spearmint, orange mint, horsemint dan pelbagai lagi.


Walaupun daunnya sedikit kecil, namun daun pudina mempunyai banyak vitamin dan mineral yang diperlukan badan seperti vitamin A, C dan B2 serta mineral seperti besi, kalsium, kalium dan mangan. Daun pudina mempunyai tahap kalori yang rendah dan kaya dengan serat.


Daun pudina banyak digunakan secara tradisional untuk merawat pelbagai jenis penyakit. Antaranya membantu mengurangkan masalah pencernaan, mengurangkan tahap kolestrol, menghilangkan lenguh otot, membantu masalah pernafasan dan menghilangkan bau mulut.




Foto: Adunni Organics




Selain itu, daun pudina juga mampu membantu untuk menurunkan berat badan. Terdapat dua cara yang boleh digunakan untuk menurunkan berat badan dengan menggunakan daun pudina ini.




Teh pudina


Foto: Hijabista




Ambil beberapa helai daun pudina dan masukkan ke dalam air yang telah dididihkan. Biarkan sejuk sebentar sebelum ditapis dan diminum. Untuk mendapatkan hasil yang lebih baik, teh pudina ini boleh diminum dua hingga tiga cawan setiap hari.



Jus pudina


Foto: Pinterest



Ambil segelas daun pudina dan sedikit daun ketumbar. Kisarkan dengan secawan air dan setengah cawan buah lemon. Minum segelas setiap hari.


Namun, jika anda mahu mendapatkan berat badan yang lebih ideal, senaman dan pengambilan makanan yang lebih berkhasiat tidak harus dilupakan. - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 01:28 PM From the mobile phone | Show all posts
nak kurus huhuh
tapi pudina boleh buat susu drop.. so bertabah je lah dulu
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 01:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Minum teh pudina pun x guna kalau x jaga makan. Yang penting jaga makan & bersenam. Kalau malas nau bersenam buat IF pun ok.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 09:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Baik kunyah je daun mint tu..dan klu x jaga mkn jgn berangan nak kurus.
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 11:15 PM | Show all posts
URUHA replied at 11-2-2019 01:36 PM
Minum teh pudina pun x guna kalau x jaga makan. Yang penting jaga makan & bersenam. Kalau malas nau  ...

Absolutely.
Good input and medically sound.

By the way, teh ada banyak properties yang calming and menenangkan.
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 12:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by URUHA at 12-2-2019 12:41 AM
ipes2 replied at 11-2-2019 11:15 PM
Absolutely.
Good input and medically sound.



Thank you momod bg tacang sebenarnya meols komen tu based on pengalaman diri sendiri. Dulu viral org ckp minum green tea leh kurus. Meols pun bantai minum green tea, matcha... x kurus gak.

Rupanya salah sendiri sbb x jaga makan. Kerja office duk terperap exercise pun kurang. Mcm2 cara diet meols try tapi x jalan. Last2 meols cuba Intermittent Fasting. 2 bulan pertama puasa 16 jam & ada eating window 8 jam (brunch pukul 1pm & dinner b4 9pm). Masuk bulan ketiga meols try puasa 18 jam (brunch 1 or 2 pm & dinner b4 7 or 8pm). Kalau larat meols puasa 20 jam terus tapi yg ni jarang buat.

Dlm masa 5 bulan meols dpt kurangkan berat 17kg (ni pun ada hari terbabas x buat IF & ada waktu craving mencanak & makan x ingat donia. Kesimpulannya mmg kena jaga makan & jaga portion mknn yg kita amik.

Btw teh x dinafikan bagus sbb ada calming effect. Teh especially green tea pun kaya dgn anti oxidant yg bagus untuk lambatkan penuaan, kurangkan risiko penyakit jantung & risiko kanser. Lagi berganda manfaat minum teh kalau jaga makan & amalkan hidup sihat

p/s : masa puasa tu meols akan minum air kosong. Minum minuman yg xde kalori (contohnya teh tanpa gula) pun boleh. Tp meols mmg akan minum air kosong je)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2019 01:27 PM | Show all posts
oh..kebetulan rumah ada daun pudina..subur lak tu
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2019 04:58 PM | Show all posts
iols dh 2bulan amalkan teh hijau + lemon...alhamdulillah dh turun 2kilo ++
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2019 06:53 AM | Show all posts
URUHA replied at 12-2-2019 12:29 AM
Thank you momod bg tacang sebenarnya meols komen tu based on pengalaman diri sendiri. Dul ...

even better input nih
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2019 12:46 PM | Show all posts

uols elok la minum
ramping skt tubuh tu
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2019 05:18 PM | Show all posts
Edited by smurfetz at 26-2-2019 05:19 PM
URUHA replied at 12-2-2019 12:29 AM
Thank you momod bg tacang sebenarnya meols komen tu based on pengalaman diri sendiri. Dul ...

jadi yer u buat IF.. bestnya
perut tak masuk angin ke?
ada perasan apa-apa side effect melainkan kurus tak ? hehehe


Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2019 05:38 PM | Show all posts
sedapnya minum  teh panas campur pudina marvelessss
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2019 07:27 PM From the mobile phone | Show all posts
smurfetz replied at 26-2-2019 05:18 PM
jadi yer u buat IF.. bestnya
perut tak masuk angin ke?
ada perasan apa-apa side effect melainkan ...

Meols pun x sangka jadi sebab b4 ni mcm2 cara dah cuba tapi x jalan Perut x masuk angin sebab leh minum. Ibarat macam puasa bulan ramadhan tapi IF leh je minum air Side effect pun xde & rasa mcm biasa je. Meols leh tahan sebab dapat minum air.

Yang penting kena cukup minum air. Based on research pun kita akan rasa lapar bila x cukup minum air. Rasa lapar tu sbnrnya signal utk kita minum air. Kalau tetiba rasa lapar terus je minum air.

Masa buat IF pun elak rasa stress sbb kena tahan mkn. Bila stress akan effect hormon & ssh & lose weight. Fikir yg best2 je. Selain tu sibukkan diri wt kerja so x terfikir utk mkn. Sekali sekala reward la diri makan makanan yg uols craving. Tapi kena kawal portion supaya x terbabas

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.101701s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list