JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
716
View
12
Reply

Pengasas Jenama Adidas Dan Puma Adik-Beradik, Tapi Tak Pernah Berdamai Semasa Hayatnya

[Copy link]

Author: MN_jarilaju       Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-2-2019 12:24 PM | Show all posts |Read mode
Anda mungkin mengenali jenama terkenal dunia Adidas dan Puma. Tapi tahukah anda sebenarnya pengasas kepada jenama terkemuka dunia ini merupakan adik-beradik kandung.


Ya, mereka adalah adik-beradik Dassler yang berasal dari Jerman. Adidas diasaskan oleh Adolf Adi Dassler manakala Puma pula diasaskan oleh abangnya Rudolf Dassler.



Foto: Harian Nasional



Syarikat Kasut Adik Beradik Dassler


Adi Dassler mempelajari kemahiran pembuatan kasut daripada bapanya yang juga merupakan seorang pembuat kasut di sebuah kilang. Hasil dari pembelajaran itu menjadikan Adi seorang pembuat kasut yang bagus manakala abangnya Rudolf mempunyai kemahiran menjadi seorang jurujual yang cekap.



Foto: SneakersHolic



Hasil dari gabungan menarik ini maka terciptalah Gebruder Dassler Schuhfabrik yang bermaksud Syarikat Kasut Adik-Beradik Dassler pada sekitar tahun 1920 disebuah pekan kecil di Jerman bernama Herzogenaurach. Mereka semakin dikenali semasa Sukan Olimpik 1936 berlansung, apabila seorang atlet olahraga memakai kasut buatan syarikat mereka, Jesse Owens telah memenangi 4 pingat emas ketika itu.


Perbalahan Keluarga Punca Berpecah


Semasa Perang Dunia ke 2 sekitar penguasaan Adolf Hitler pada tahun 1933, Adi dan Rudolf turut menyertai Angkatan Tentera Nazi dan pergi berperang. Namun, beberpa peristiwa telah menyebabkan mereka berbalah dan berlaku salah faham. Disebabkan perbalahan ini, mereka mengambil keputusan untuk berpisah dan mengambil haluan masing-masing.


Antara salah satu peristiwa berlaku perbalahan antara mereka adalah ketika kemuncak peperangan sewaltu Rudolf ditangkap oleh tentera Amerika dan dituduh sebagai ahli SS Waffen. Namun tuduhan itu merupakan satu kesilapan. Rudolf yakin Adi telah mengkhianatinya dan menyalahkan Adi atas penangkapan tersebut. Syarikat bersama mereka dibubarkan pada tahun 1948 dan segala aset dan pekerja-pekerja di syarikat mereka dibahagikan sama rata.


Adidas Dan Puma


Adi telah menubuhkan syarikat yang diberi nama Adidas hasil daripada kombinasi namanya ADI DASsler. Manakala Rudolf juga telah menubuhkan syarikatnya sendiri yang diberi nama Rudo bersempena dengan namanya tetapi telah di tukar kepada Puma selepas itu.



Foto dari: Aretta-WordPress.com



Syarikat dan kilang mereka dibina dan beroperasi berhampiran sebuah sungai yang dipanggil Sungai Aurach di pekan kecil Jerman, Herzogenaurach. Kedua-dua kilang mereka bertentangan antara satu sama lain yang hanya dipisahkan oleh sebatang sungai.


Perkara Pelik Antara Pekerja Adidas Dan Puma


Oleh kerana perbalahan antara Adi dan Rudolf, para pekerja di kedua-dua syarikat ini turut menjadi musuh antara satu sama lain. Dikatakan pekerja di syarikat Adidas tidak dibenarkan berkahwin dengan pekerja dari syarikat Puma. Begitu juga pekerja dari Syarikat Puma yang dilarang berkahwin dengan pekerja dari Syarikat Adidas. Seseorang itu juga dilayan berbeza berdasarkan jenama kasut yang mereka pakai.


Kedua-dua mereka, Adi dan Rudolf tidak pernah berdamai semasa hayat mereka. Mereka dikebumikan di tanah perkuburan yang sama namun jauh dari satu sama lain.


Semasa hayat mereka, mereka boleh dikatakan sebagai pelopor jenama terbaik dunia yang banyak menghasilkan kasut-kasut terbaik. Syarikat Adidas lebih mahir dalam menghasilkan kasut dari segi teknikal dan kualiti. Malah mereka mempunyai hubungan baik dengan ramai atlet. Manakala Syarikat Puma lebih bijak dalam menjual produk keluaran mereka. -CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 01:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Good info TT. Besaing scara sihat. Dua dua produk berkualiti..
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 01:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Ooo baru tahu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-2-2019 01:35 PM | Show all posts
r_innalif replied at 11-2-2019 01:13 PM
Good info TT. Besaing scara sihat. Dua dua produk berkualiti..

TQ. Betul tu. Dua2 brand ni ada kualiti yang baik. Dan satu lg ada identiti sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 01:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Brand Puma tu ada sentimental value kt meols sbb Italy menang WC dgn jersi tajaan Puma. Tapi papehal meols lagi suka brand Kappa
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 02:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Tau cos penah baca article pasal adik beradik ni..
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 04:14 PM | Show all posts
dua2 i luv
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 04:27 PM From the mobile phone | Show all posts
tq tt.. baru tau adik beradik rupanya..adidas me suka dia punya track suit je.. kalau kasut design puma lebih diverse lagi
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 04:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Suka dua2..tp lebih suka adidas{:love
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 04:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Beli adidas/puma masa remaja jer...lama dah berlalu. Tunggu anak i jadi remaja pulak baru rajin masuk kedai adidas/puma. Beg sekolah dulu rm60-rm80 je sekarang mesti berganda2 harga nye.
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 07:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Maklumat yg sgt memberikan kesan....thanks
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 08:34 AM | Show all posts
sejarah yang menarik.. adidas & puma
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2019 04:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Hui canggih punya gaduh smpi mati..tq TT very informative.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.057216s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list