Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1189
View
14
Reply

Penyakit eczema

[Copy link]

Author: alizwa       Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-2-2019 08:20 AM | Show all posts |Read mode
Salam, saya menghidapi penyakit eczema. Umur dah 50 tahun. Dah guna berbagai krim dari hospital dan dah berpantang makan namun ada masanya kulit menggelembung dipenuhi dengan air. Ada tak cara-cara nak kurangkan kegatalan ni? Tak kiralah secara tradisional atau moden

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 10:45 AM | Show all posts
eczema jenis ape ye yg u kena kak? susahnya sembuh. mesti x selesa.
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2019 04:46 PM | Show all posts
i move ur thread kt bod perubatan ye

cc: @ipes2
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2019 05:03 PM | Show all posts
Salam ,
cuba guna fucicort, untuk exema yang tak teruk
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2019 05:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Guna,daun semambu.
1. Saya,blend amik air cairkan dan mandi.
2. Pati lepas blend campur bedak sejuk ..sapu od bhgian yg gatai dan ada,ekzema
3. Sapu aloe vera gel atau myk kelapa dara( campur dgn 2 titik pati myk habbatussaudak)
Kdg saya sapu myk kelapa dara dgn basil kering.

Tu yg saya dok buat utk ank
Masa yg sama elakkan mknn segera dan awet.
Jaga air..minum air secukupnya.

Mkn mknn tinggi anti oksida..ulam ulmn, sayur buah, evoo..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-2-2019 08:53 AM | Show all posts
introuble replied at 20-2-2019 05:03 PM
Salam ,
cuba guna fucicort, untuk exema yang tak teruk

Terima kasih, saya akan cari fucicort

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-2-2019 08:56 AM | Show all posts
raihaneem replied at 20-2-2019 05:22 PM
Guna,daun semambu.
1. Saya,blend amik air cairkan dan mandi.
2. Pati lepas blend campur bedak seju ...

Terima kasih, nanti saya cuba. Banyak pokok semambu kat sini
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-2-2019 08:59 AM | Show all posts
chinta89 replied at 11-2-2019 10:45 AM
eczema jenis ape ye yg u kena kak? susahnya sembuh. mesti x selesa.

Tak tau jenis apa. Dah lama kena ni. 4@5 tahun lepas dah kena, jumpa doktor pakar beberapa kali lepas tu sembuh.
Tahun lepas kena lagi, jumpa doktor pakar 2 kali je dah sembuh. Lepas tu menyerang lagi bila saya makan suplimen alternatif, samapi skrg makin melarat
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2019 10:42 AM From the mobile phone | Show all posts
alizwa replied at 21-2-2019 08:56 AM
Terima kasih, nanti saya cuba. Banyak pokok semambu kat sini

Pernah test utk alergik tak?.kena jmpa pakar kulit.

Klau nk mkn ayam...amik yg ayam kg.
Kdg faktor cuaca.
Ada mkn fishoil tak?..


Setakat ni la..kami pernah cuba sapu fishoil pd ekzema anak...3 hari cantik elok kulit dia
Tp...tak,tahan bau dia...kena kain ka..basuh 3-4x.
Rendam softerner..tak hilang bau. Jd buang ja kain tu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2019 07:28 AM | Show all posts
idakamaruddin replied at 18-2-2019 04:46 PM
i move ur thread kt bod perubatan ye

cc: @ipes2

mekasih ida
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2019 08:31 PM From the mobile phone | Show all posts
For me everytime lepas cuci tangan i akan sanitize my hands

Pakai lotion tgn rosken for dry skin

And lasty vaseline hand and nails conditioner utk kuku. Utk elak kulit kering area kuku.

Sometimes i pergi bekam jugak

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2019 01:28 PM From the mobile phone | Show all posts
DaisyLuna replied at 13-3-2019 08:31 PM
For me everytime lepas cuci tangan i akan sanitize my hands

Pakai lotion tgn rosken for dry skin
...

I suggest guna pure natural Aloe Vera gel. Ia boleh bantu. Tambah lagi antioxidants OPC-3 untuk kembalikan immune badan kita untuk ringankan eczema. Boleh tambah LINE ID chinghong82 untuk info selanjutnya.
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2019 11:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by zarynzam at 6-4-2019 12:26 PM

Saya eczema juga cuma boleh control sahaja. Saya dah guna mcm2 cream2 yg ada steriod mostly yg hujung ada nama "cort".

1st yg saya buat, saya control pemakanan saya utk kenalpasti punca elergik. saya elergik pd ayam, boleh makan tapi tak boleh terlalu kerap ambil.

2nd bila cuaca panas mmg sangat tak selesa. Akan rasa gatal2 sebab kulit kering. Then saya guna miracle water utk spray area yg terlibat. Boleh beli di watson, guardian, wellness, caring, sasa ada jual beberapa brand semua ok. Saya pakai Clinelle

3rd kawal gula putih. Di rumah saya 100% guna brown sugar. Kat makan luar terpaksa la. Tapi kalau mampu atau bersungguh boleh la guna stevia.

4th sabun yg mmg direct dgn kulit. Semak kandungan chemical pd sabun basuh, sabun mandi, syampo, pencuci muka semua la. Cuba tukar yg tiada paraben dan sebagainya.

Selamat mencuba
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2019 12:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Anak hakak pun mghadapi masalah yg sama. Mmg kena jaga pantang la..byk benda especially seafood kena jauhi..telor Tak le makan byk..ayam pun sama..klu makan mende2 tu ingat dunia  mmg seluruh badan kan jadi mangsa. Selalu makan ubat pun Tak leh jugak sbb sistem badan Kita pandai lali. Better jaga makan. Kata org mencegah lebih baik dari mengubati ye dak?
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2019 12:51 PM | Show all posts
cuba pegi homeopathy...saya dah 2 kali rawatan dgn homepati dan sangat berpuas hati dgn ubat homopati. Tak tau lah org lain kan. Sebelum saya cuba homopati, macam2 krim saya dah pernah sapu..krim2 tu semua ada steroid. Ubat makan pun sama..nak2 kalau doc bagi prednisolone...tu kuat steroid.
Saya pernah pegi dermatologi hospital gomen, hospital private, klinik2 biasa..semua sama je ubat2 saya dapat tak membantu sangat.
Allergic tested pun pernah buat..alah pada cuaca, habuk, karpet, kucing, sayur kekacang hijau.


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.285019s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list