JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234Next
Return to list New
2088
View
66
Reply

Perniagaan semusim

[Copy link]

Author: noraidil_06    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 10-2-2019 12:37 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Hellooo korang warga bod usahawan.
Lama nk buka thread kt sini tp idea nk menulis x mari-mari.

I teringin nk cerita dan mendengar cerita perniagaan semusim korang.

Apa perniagaan semusim? Ala jual kuih raya, niaga kt event tertentu or jual makanan di bazar Ramadhan.

Jom la share mana tau boleh membuka minda pe kwn2 lain utk sama2 cari rezeki.
FB_IMG_1549730216672.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-2-2019 12:46 AM From the mobile phone | Show all posts
I start niaga kuih raya lps kenal sorang kawan dlm gp diet atkin. Kami buat small gp of four. Diet ke mana, apa ke mana, last2 jd tmt bertukar-tukar pdptnpsl perniagaan.

So one of gp member dia handal buat kuih dan lama dah meniaga kuih raya big scale. I x pernah jual kuih raya tp mcm tertarik. So mula2 i force semua org keliling i beli tp kuih sedap so sentiasa ade repeat order.

N thn depannya i start recreuit agent. Agent ni nyampah skit. Tp tu another topic to explore.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-2-2019 12:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Lepas 2 thn bisnes kuih raya, tgk profir masyuk, mulaa ambitious. Nk approach corporate body n such. Tp i dunno how. So, stop jap berangan.

Then i terfikir nk iklan kt sini kt dalam CARI ni. So i pun iklan la. Eh boleh tahan forumer support. N plg best, i dpt big project dr sorang forumer. Jgn main2 dgn forumer, she alone blh decide utk pilih mana yg dia suke. Tp the nexr year, dia dh x incharge n i pun malas nk create network baru.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-2-2019 12:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by noraidil_06 at 10-2-2019 12:56 AM

Lps x dpt projek dgn forumer, i duk fikir2 ape lg nk buat utk projek semusim i ni.
Then someone suggest i daftar nama dgn FAMA. ini another project yg best n plg menguntungkan.

FAMA bg tapak free kt i for 2 weeks befoee raya. Licin ok kuih. Tapi i kena jaga la gerai dgn sorang staf. Bile staf cuti raya, i kerah anak-anak jaga gerai.

I rase ini experience plg best sepanjang i niaga kuih raya.

Sekian.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 06:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Iols penah jadi ejen kuih raya
Masa tu iols barunjadi suri rumah dan boring xtau buat apa
N my husband's friend ni ada buat kuih raya
Laki iols suggest iols jadi ejen kuih raya n hamper chef ni..
Masa tu iols x brapa pandai guna ig..
Memula.mmg xde apa sgt tp the next year tu iols mula dpt customer yang suka borong banyak sebab depa dok oversea skali skala dok mesia..
Depa saja order dh 10 balang blom lagi yg lain lain...opis lagi..

Kemuncaknya iols dpt order dari bini johan..doorgift raya
Masa tu hype gila lah..bz terus 3minggu bulan puasa tu..semua nak order kuih raya n hamper...
Kekadang sampai anak anak.iols makan dlm kete je masa puasa tu...
Tp mmg puas hati...tolak modal semua iols dpr dalam rm7k...ok la..sebab iols.ejen je masa tu...
Tahun seterusnya..iols x buat dah sebab bz buat kuih melayu plak

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 08:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Red pun ada buat jualan kuih raya dan popia....mmg tak menang tangan nak membuatnya...tapi Alhamdulillah rezeki....tak kira musim jual

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 08:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Uih bestnya baca cte2 akak forumer. Iols mmg suka try biskut2 unik n kalo sedap, iols jadi ejen. Tapi sekarang merata keliling kengkawan dok promote kuih raya dah jadi sesi tukar2 kuih pulak
Penah jugak dpt supplier murukku sedap,  customer repeat order then bila amik supply utk bazaar Hari Raya dpt yg keras x boleh gigit  
Serik jugakla coz banyak stok iols amik time tu.
Tapi sentiasa je cari peluang utk kembangkan minat iols ni.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 08:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Redvelvet3 replied at 10-2-2019 08:28 AM
Red pun ada buat jualan kuih raya dan popia....mmg tak menang tangan nak membuatnya...tapi Alhamduli ...

Kuih Raya & popia yg xbermusim Tu kukis apa?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-2-2019 10:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Redvelvet3 replied at 10-2-2019 08:28 AM
Red pun ada buat jualan kuih raya dan popia....mmg tak menang tangan nak membuatnya...tapi Alhamduli ...

Cer citer skit how u start, how u market n such. Tq darling
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 11:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Bestnya.. mcm nak try je.  Tp x tau nk start dr mana..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-2-2019 12:01 PM From the mobile phone | Show all posts
RatuDunia94 replied at 10-2-2019 11:25 AM
Bestnya.. mcm nak try je.  Tp x tau nk start dr mana..

Kuih raya? Jom pm tepi. Kut boleh niaga sama2 or blh tukar idea
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-2-2019 12:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Sebenarnya platform forum ni blh kd punca rezeki. I pernah jual tanah pun melalui forum. I buat brokerage. Cumenya some bdk forum akan PA kite, as if hina sgt kite yg meniaga ni.
Tp kesah plak kan? Kite nk cr rezeki je
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 12:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Suka topik ni. Tapi iols tak pandai sangat nak menega kuih raya
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-2-2019 12:59 PM From the mobile phone | Show all posts
kuihbakar replied at 10-2-2019 12:51 PM
Suka topik ni. Tapi iols tak pandai sangat nak menega kuih raya

Akk ms mula niaga, malu ok. Mcm eh apa kelas niaga2 ni. Kuih plak tu. Eiwww.tp bile kwn2 beli, mula2 out of pity, then sbb sedap. Lama2 syok.

Mula2 akk tinggal sample kt bar room kt Court. Derang makan, derang order. Ade yg mkn sampai kenyamg tp haram x beli.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 03:55 PM From the mobile phone | Show all posts
orkid_amani replied at 10-2-2019 08:54 AM
Kuih Raya & popia yg xbermusim Tu kukis apa?

Slalu yg dapat order sya buat popia simpul ,semperit cheese,red velvet cookies,almond cookies,almond coklat tart tu selalu customer mintak

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 03:57 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 10-2-2019 10:14 AM
Cer citer skit how u start, how u market n such. Tq darling

Masa mula2 tu red nak cari pendapat lebih fikir punya fikir sbb minat memasak red pun  try google resepi try mane sedap pahtu bagi kawan2 dan family rasa pahtu baru start ambik order...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 04:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Meollss stat 2-1-2019 meollss wat biz baju budak since anak meollss pun da msuk sthun baju dia byak yg xmuat..modal bsar gk tp kalu ade sesapa dlam ni ade tau lubuk baju budak murah pm meollss ea..sebab meollss nak bli borong ni..so far meollss tgok kt fb n ig sume jual hrga rm7 ke ats n kalu leh meollss nk cari rm5 kebawah untuk set baju cm baju tido lengan pendek+sluar pnjang & playset budak..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 05:51 PM From the mobile phone | Show all posts
kuihbakar replied at 10-2-2019 12:51 PM
Suka topik ni. Tapi iols tak pandai sangat nak menega kuih raya

I pun tak pandai nak meniaga. Tp suka membeli... Dulu penab meniaga kain pasang sat. Tp malas dah sbb kalo tak abis den jgk yg kona amik kain tu.. Hehe...
Bila uols citer pasal cookies terigt cookies makmur hazelnut sebutir member i.. Sedapnya...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 07:43 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 10-2-2019 12:01 PM
Kuih raya? Jom pm tepi. Kut boleh niaga sama2 or blh tukar idea

Mak Nora...

Tradisi menjelang raya bagi kami askar askar yang dah tak relevan nih ( )...
Di unit Pokchik ...Pegawai atasan akan bagi sebalang atau dua balang kuih raya pada tiap anggota...termasuk pada yg bukan islam.

Anggota = 40 orang
Pegawai = 4 orang
Pegawai Kanan = 2 orang

Kalao ikut tahun yg lepas lepas jenis kuih raya adalah seperti ..bangkit cis... tat nemas...biskut almond    ..

Ni bukan unit ambik order peribadi anggota tapi unit kasik hadiah tanda ingatan dihari raya
Kos pembelian datang dari duit kelab  ..

Kengkadang ada tahun tu.... Pokchik siap ordet kuih raya dalam bentuk hamper...dalam 4-5 hamper.... Tu tuk Pokchik bodek panglima panglima Pokchik
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-2-2019 07:47 PM From the mobile phone | Show all posts
PristineOne replied at 10-2-2019 07:43 PM
Mak Nora...

Tradisi menjelang raya bagi kami askar askar yang dah tak relevan nih (   ...

Ye pok cik. Tahun ni, i la supplier utk unit pok cik. Jgn nk bg org lain plak. Mak Nora banhammer pok cik
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.062010s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list