Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
2398
View
24
Reply

Mak ayah kecil hati

[Copy link]

Author: adikfatin       Show all posts   Read mode

Author
Post time 9-2-2019 10:29 PM | Show all posts |Read mode
Assalammualaikum.
Apa kita nak buat kalau mak ayah suarakan kekecilan hati dorang ke kita tentang adik beradik kita yg lain yg kurangkan masa untuk keluarga belah kita?
Apa Islam sarankan, dan apa kita nak huat as anak and adik beradik?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 12:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Mayb adik boleh sound adik beradik tu sikit jengok2 lah mak ayah kat kampung. Kalau tak dapat datang pun talipon lah. Org2 tua ni sensitive sikit tp cepat jer ok bila anak2 layan...
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 12:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Cash bakal mereka dapat....itu saja...tunggu dan lihatt
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 01:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ninja boy at 10-2-2019 01:44 AM

Diorg suruh berenti kerja le tu balik kg menjadi penganggur sampai tua. Jalau Wang habis pergi rompak jiran.
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 01:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Cakap jela apa yang berlaku pada adik beradik lain.
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 10:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Xhabis habis nak kecik hati orang tua ni. Entah2 masa muda dulu diabaikan anak2 tu x? Serkap jarang je ni hahaha :p
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2019 08:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada jugak orgtua mengadu tp I ni jenis x kuasa nak layan sgt..rumahtangga masing2..mak bapak orgtua g ckp sendiri..
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2019 10:41 AM | Show all posts
call jek adik beradik kata mak ayah rindu..
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2019 09:38 AM | Show all posts
takpayah masuk campur dik. nanti kalau masuk campur ko plak yang kena.

ada kes, mak bapak ngadu kat c yang b lama tak jenguk. rindu kat dia. c pergi ngadu kat b. yang b terasa hati, kol makbapak. makbapak pulak pusing ayat sbb taknak b merajuk/marah seolah2 salah si c.

penghujung, c yang jadi mangsa.
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2019 12:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Mak Ayah tanya sendiri kat anak yang jarang jenguk atau tanya khabar tu...
Tak perlu mengadu domba kat anak yang lain..
I tak berkenan jenis dah tua terlebih makan garam tapi bila ada masalah atau terasa hati dengan orang lain pergi mengadu kat orang lain..
Cakap la sendiri...  

Nasib baik my mak tak macam tu..
Tapi ada mak orang lain yang macam tu..
I dengarkan aje masuk telinga kanan keluar telinga kiri..
Agak2 dah tepu nanti I taip la kat thread luahan perasaan tu...

Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2019 01:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Kadang tu mak ayah tak kisah..anak lain pulak yang api2kan..eh dia tak balik ke..eh dia tak jenguk mak ke..eh dia tak call mak ke..mak yg daripada positif terus jadi negatif.
Ada anak yg kurang spend masa dgn mak ayah, tapi dia yg paling byk hulur wang ringgit harta benda bantu mak ayah.
Ada anak yg tak pernah hulur wang malah siap minta duit dari mak ayah..tapi dia jugak yg sentiasa spend masa teman mak ayah.
Kesimpulannya antara adik beradik kena ada give n take..kerjasama.dan jangan jadi batu api. Sentiasa bagi respon positif pd mak ayah.
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2019 06:35 PM | Show all posts
pumpkingirl replied at 28-2-2019 01:17 PM
Kadang tu mak ayah tak kisah..anak lain pulak yang api2kan..eh dia tak balik ke..eh dia tak jenguk m ...

agreed 100%
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2019 09:42 PM | Show all posts
yg carly pernah jumpa... rumah mertua boleh aje balik, tp rumah mak ayah sendiri jarang balik... kalau balik pun, touch n go aje...
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2019 11:00 AM | Show all posts
kau pergi la contact adik-beradik tu tnya khabar pastu tnya kenapa tak balik. mak macam rindu je.

tak perlu la sebut mak mengadu ke bapak merajuk ke.

aku biasa sound2 direct je eg oi nape tak balik kampung mak rindu

kalau dia kata busy sound je balik busy2 pun jgn lupa mak ayah

tapi kena tengok la hubungan kau dgn adik beradik mcm mana
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2019 02:23 AM | Show all posts
...gini la...kalau mak pak luahkan perasaan kecil hati mereka pada ko...ko wajib acknowledge apa yang mereka luahkan tu...jangan buat donno jer...cos thats how they are feeling rite now...yes...memang makin tua makin sensitive...but as parents...they will feel hurt when they felt their children care less about them...didnt make any effort to call and ask their well being...sedangkan handphone tak pernah terlepas dari gengaman tangan...
...however...bila kita acknowledged their hurt feelings nie...tak perlula kita jadi batu api plak...sengaja melayan perasaan kecil hati mereka sehingga membuat mereka lagi sedih... instead...kita cuba tenangkan hati mereka ngan memberikan sebab2 kenapa adik bradik yang lain tak jenguk mereka...

...u can also take some actions to make them happy semula...such as...ko rancang activiti sekeluarga such as family bbq...family piknik...or sekadar jalan2 carik makan bersama kluarga..

...u can also belikan mak ayah smartphone...then  create family whats app chat group...and teach them how to message each other...buat video whatsapp call ke...

...or...kalau ko ada kelapangan...ko bawak jer mak ayah pi visit your bz siblings...tukar udara dan angin...hopefully angin toxic dalam badan mereka semua bley kluar...





Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2019 01:38 PM | Show all posts
blackmore replied at 8-3-2019 02:23 AM
...gini la...kalau mak pak luahkan perasaan kecil hati mereka pada ko...ko wajib acknowledge apa yan ...

hang punya balas  membuta  jer....Everything else can wait....bawak Mak Ayah tukar angin konon......

Hang org lain hang boleh bubble...dgn manak hang jgn darleng




Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2019 01:41 PM | Show all posts
sarahmirza replied at 28-2-2019 12:51 PM
Mak Ayah tanya sendiri kat anak yang jarang jenguk atau tanya khabar tu...
Tak perlu mengadu domba ...

Mak hang bukan tak boleh macam itu...tapi takut ration bulanannya hang slash kaw kaw Kalau Dia Tak ikut telunjuk hang...

Hang nak bedek siapa odah????laki hang sendiri pijak sebut Tak mati kalau hang ada kt rumah.....


Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2019 01:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Menakautau replied at 12-3-2019 01:41 PM
Mak hang bukan tak boleh macam itu...tapi takut ration bulanannya hang slash kaw kaw Kalau Dia Tak ...


Mak I tak hadap duit anak macam mak manak...
Manak dulu dari kecik perabis duit mak bapak sampai depa tak mampu beli rete..
Dah tu hadap la duit anak.. Tu tak berani nak marah manak takut portion sumbangan kurang..
Biasa la kan... org kalau fikir begitu sebab hidup dia pun sebegitu..
Mengenang nasib org lain senasib dgn dia jugak ...
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2019 02:05 PM | Show all posts
sarahmirza replied at 12-3-2019 01:54 PM
Mak I tak hadap duit anak macam mak manak...
Manak dulu dari kecik perabis duit mak bapak samp ...

Syurga hang tentunya dunia ini kan,Kan,Kan?.??????

Berapa banyak harta yg hang ada..berapa banyak harta bakal diwarisi Anak Anak hang Kan,Kan,kan?

Sebab itu sampai sekarang hang jadi hamba  laki..kuar bekerja..takut Tak dapat bersaing dgn org lain Yang banyak Kumpul harta..nanti bila mati Anak Anak jadi liability pad masyarakat sebb Mak Ayah takda tinggalkan harta buat derang????

Yes??? No???

Come nak engage manak Kan??? Nak tengok jugak kesarjanaan hang camna????





Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2019 02:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Menakautau replied at 12-3-2019 02:05 PM
Syurga hang tentunya dunia ini kan,Kan,Kan?.??????

Berapa banyak harta yg hang ada..berapa bany ...

Manak menyesal ke parents manak tinggalkan manak kat dunia ni tanpa harta?

Tanya je...  Hihihi
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.087691s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list