JAWATAN KOSONG DIPERLUKAN SEGERA! Jana pendapatan dari rumah sebagai penulis freelance kami. Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
1107
View
27
Reply


#DoneClaim, Betul Ke Pelumba MotoGP Hafizh Syahrin Daftar Hak Cipta Trademark 'Bossku'?

[Copy link]

Author: Sang_Pencinta       Show all posts   Read mode

Author
Post time 9-2-2019 03:24 PM | Show all posts |Read mode
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; line-height: 15.0px; font: 12.0px Verdana; color: #000000} span.s1 {font-kerning: none}  Susulan kemeriahan tagline atau slogan 'Bossku' yang kini sudah menjangkau banyak medium, terdapat ura-ura kononnya perkataan itu sudah dipohon sebagai cap dagang oleh Hafizh Syahrin iaitu pelumba MotoGP negara.






Kredit foto: Carian Google





Menurut seorang netizen, pelumba motor berkenaan telah memohon hak cipta tersebut sejak 30 Ogos tahun lalu kepada Perbadananan Harta Intelek Malaysia atau MyIPO.





Kredit foto: Facebook





Sebelum ini, perkataan yang dikatakan bermula di negeri Sabah itu telah digunapakai secara meluas dalam filem (Paskal), slogan ahli politik (Mantan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak) dan acara-acara hiburan tempatan.






Kredit foto: Carian Google








Kredit foto: Carian Google





Susulan berita berkenaan, permohonan tersebut yang mula disebarkan di laman BeautifulNara, netizen mengecamnya sebagai tidak berpatutan disebabkan frasa dan slogan tersebut telah menjadi kebiasaan sejak berpuluh tahun lagi.






Kredit foto: Facebook





Kredit foto: Facebook





Antara komen netizen termasuklah menyamakan perbuatan tersebut dengan warganegara jiran yang suka menuntut hak pemilikan terhadap sesuatu budaya yang mempunyai persamaan dengan mereka menggunakan tanda pagar #doneclaim.






Kredit foto: Facebook





Bagaimanapun, terdapat juga peminat Hafizh Syahrin yang menerangkan bahawa pelumba itu menggunakan nombor plat 55 dalam perlumbaan. Jadi, beliau telah memohon untuk cop dagang 'Bo55ku' dan bukannya 'Bossku' seperti yang disebarkan.


Pun begitu, dalam dokumen permohonan yang didaftarkan kelihatan seperti 'Bossku'.






Kredit foto: Carian Google





Menurut semakan Borneo Netizen pula, pelumba itu mendaftarkan kedua-dua tagline BOSSKU dan BO55KU.





Kredit Foto: Facebook



Sekiranya permohonan Hafizh diluluskan, orang ramai tidak lagi sewenang-wenangnya menggunakan slogan atau frasa tersebut terutamanya dalam percetakan atau perniagaan.


Tindakan mahkamah boleh diambil bagi mana-mana pihak yang menggunakannya jika didapati melanggar undang-undang tersebut.



Apa pendapat anda? Wajarkan slogan popular ini didaftarkan oleh individu untuk tujuan perniagaan? - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2019 03:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Pprtnya kau

Dlu org sapot kau
Even pakai sticker, moto color scheme, topi bkn ori mcm merchandise dari kau
Tapi still sapot kau. Tp kau maki org y beli xori

Kau patut syukur org sokong kau. Nk ikutkn performance rider2 kau xterer mana pun
Just guna nama rookie nk cover xterer kau tu je

Skg nk register bossku? Gi matey
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-2-2019 03:49 PM | Show all posts
Mantan PM Najib pun kalah ni

Tak boleh pakai sewenang-wenangnya lagi kalau lulus
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2019 04:16 PM From the mobile phone | Show all posts
peguam cap apa nk tolong legal advice dia ni.. bossku bodoh pun nk daftar myipo. bende dah basi dia pulak terhegeh2
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2019 04:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku dok fikir nak claim apa yaaa
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2019 05:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Rempit sgt bosku ni
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2019 05:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Mat rempit yg selalu ckp bosku mengendeng dgn najib tu aku rasa nak lempang je. Dah la suara annoying nak mampos
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2019 06:34 PM | Show all posts
Sakit otak la siapapun yang hadap bossku bossku itu semua
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2019 07:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols rather biarkan dia ni claim tm bossku drp si nazibun. Tagline tu dh biasa di kalangan sabahan kot.. apehal sibudu najibi claim it like it's exclusively owned by him?
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2019 07:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Same mcm y cainis y patternkan term "shellout" tu laa..kebodohan y amat for both parties,y memohon dan y meluluskan..{:nose
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-2-2019 07:58 PM | Show all posts
Have to give prop to PM Najib

Sebelum ni hanya Sabahan dan mat rempit yg tahu tag tu

Beliaulah yg perkenalkan seantero dunia
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2019 09:06 PM | Show all posts
ini semua duitttt
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2019 11:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Apoo.. Gini pun nak trademark ka.. Bersepah dah orang print kat tshirt.. Kat pasar malam belambak jual..

Teringat jayz ngan beyonce nak register trademark nama anak diorang. Berjaya tak ek?
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2019 11:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Apoo.. Gini pun nak trademark ka.. Bersepah dah orang print kat tshirt.. Kat pasar malam belambak jual..

Teringat jayz ngan beyonce nak register trademark nama anak diorang. Berjaya tak ek?
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2019 11:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Xtau plak dy ni da lama guna bo55ku ni??nmpak sgt aku tau tme pokjib sebut2 je..hehe
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 01:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Ummah pprt n tak educated jah yg selalu guna bosskur bosskur ni. Plg ramai pn ummah rempit yg guna
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 07:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Sebelum ni aku tak kenal pun dia ni sapa..nasib baik la najib femeskan bossku bossku ni tau la kewujudan dia..tu pun sbb nak claim bossku bossku..
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 09:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Patut la jd pelumba moto je. Kurang akal rupanya.

Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 11:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Ala benda2 gini sekejap je.. tagline2 mcm ni bermusim. Sehari dua lg sendu la..
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 05:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Lorh.. netizen dh tlg fofularkan pon mau bising2 kasi trademarks pulokkk
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.106133s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list