CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: dineo

Adakah memaki hamun sesuatu yang norm di tempat kerja

  [Copy link]
Post time 14-2-2019 11:21 AM | Show all posts
dineo replied at 8-2-2019 07:06 AM
https://www.inc.com/robert-glazer/this-22-year-olds-horrible-interview-story-went-viral-with-lessons ...

company tak boleh buang staff sesuka hati tanpa sebab yang kukuh. Boleh lapor ke jabatan buruh kalau gitu. Ofis ktorg pernah ada kes staff rasa macam dibuli bos, dia escalate sampai ke pihak atasan, last-last dia ditukar department je. Takde kena buang. Pangkat, benefit semua masih sama.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-3-2019 11:50 AM | Show all posts
Tempat keja aku sekarang ni pun sama. Boss menjerit memaki hamun tu perkara biasa.
walaupun bukan aku yg kena, tapi kesian pada org yg dimaki. masalahnya semua dah besar2 mak org, bapa org.
pada aku, boleh ja cakap elok takyah nak tunjuk kuasa apalagi guna F words tu...
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2019 09:49 AM | Show all posts
If u tak tahan better resign je dik. byk lagi opportunity kat luar sana. u stay tp stress kerja pun x happy lg x best

bos i yg sekarang pun suka melenting, the whole Org. x suka tp apekan daya... blood is thicker than water. Nak blah dah berumur pulak. hadap je la
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2019 04:16 PM | Show all posts
aku dgn bos2 xde mslh...yg dok cari mslh exec aku...
keja nk emo...skit2 nk marah..nk melenting...
aku x buat salah pun ada je nk cari kesalahan aku...
bila dh tengking2 aku dia buat mcm xde apa2...
bkn dgn aku je...dgn org lain pun sama...
dgn bos2 pun dia gaduh...dia la yg bermasalah...
mula2 mmg x blh terima...tp lama2 hadap je la...
aku keja semata2 nk cari rezeki...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-3-2019 09:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Kyra_Lydia replied at 26-3-2019 09:49 AM
If u tak tahan better resign je dik. byk lagi opportunity kat luar sana. u stay tp stress kerja pun  ...

masa i post ni lepas 2 minggu tu i resign .. menempek je kat rumah 1.5 month later alhamdulillah dpt keje lain .... wpun gaji half tapi ok la ... boss baik ..
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2019 12:57 PM | Show all posts
my boss pon kuat maki gak
paling xley blah, dia marah org len, sapa2 depan dia kena hadap la makian tu
sometimes makian dia double meaning
tu belom lagi sikit2 nak sack org
semua org penah dia nak sack

Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2019 06:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau benda yang salah or kita salah, ok la untuk mendidik sbb tu cara dia.. tapi naik angin xpasal2 untuk menda kecik, or dia stress benda lain kita jadi mangsa yang tu mmg i anti.. terus resign. Thank you, next..
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2019 08:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Blahh je kompeni hampeh tu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-4-2019 02:27 PM | Show all posts
Bos maki pekerja tu macam biasa dengar..walau tak sepatutnya berlaku. Tapi kat opis iols ni, anak buah yang tengking bos..Penat iols dok dengar hari2 maki bos. Bos department ni cina. Yang dok maki dia pun cina perempuan. Kalau tengok orang cina ni, diorang cukup takut dengan perempuan. Tak tau la kenapa.

Tapi pertengahan feb hari tu, pekerja perempuan ni dah berenti kerja. Aman dunia tak de bunyi bising2..
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2019 12:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Ada director kat tempat lama I dulu pegi jerit marahkan sorang budak ni Depan2 semua orang. CEO dapat tau, Terus director Tu kena mintak.maaf kat budak Tu depan semua orang jugak..kemaluan dia kat situ..tak lama Lepas Tu, resign dia..
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2019 08:42 AM | Show all posts
memaki hamun dimana sahaja waima ditempat kerja ke..rumah..socmed skalipun..dgn sesape pun, adalah sgtttt buruk perangai.
nak tegur boleh..tegur dgn elok. kalau tak leh gak, ignore jer..lama2 org tu paham2 sendiri.
kdg2 ayat yg keluar dr mulut...nampak nau mencerminkan diri dia tu camne..
tak yah lah ckp org tu hanya garang kasar kat ofis jer, tp kat umah..dia baik..
sbb perangai tu dah jadi akar..kat mana pon ko, apa jua situasi..gitu lah diri ko sebenarnya..
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2019 11:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Majikan pun manusia juga
Jika dia marah tanpa sbb
Dn hari2 dia mrh
Mknanya attitude dia problem..
Ada juga pekerja yang xmhu admit salah dan salahkn org len..
Mna x majikan marah..
Dia depend on situation..
Sbb kalu majian tak marah atau tegur
Pekerja akn pijak kepala..
Jadilah majikan suatu hari nnti..
Kalau anda btul2 tk pnh pkrja anda..walaupun dia bt salah..
Anda akn tau outcome dia mcm mna..
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2019 09:50 PM | Show all posts
orang yang suka maki hamun ditempat kerja tu memang ada tetapi biasanya mereka ini ada msasalah peribadi yang mungkin tidak dapat diselesaikan, itu yang jadi sedemikian rupa
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2019 06:25 PM | Show all posts
TT, aku penah keje ngn boss yg mood swing maki hamun tak kire masa...setiap hari mesti die F*** F*** tak kire siapa pun yg terbuat pangai..aku masa memula keje mcm nak resign dah..tapi superior aku suh sabar..tgu next cycle bonus bla..bla..

Kirenya kat tmpt aku ni boss jerit sampai department lain pun bole dgr...plus, kalau kebetulan ade sesiapa finance ke compliance ke tgh on the phone ngn kitorg..dorg yg takut and ckp dorg akan call balik kalau boss aku da tak moody..

Hari2 aku dgr colleagues aku ckp nk benti..nk benti..tp x jgk benti..
Memula masa aku masuk kje mcm dorg dah immune kena maki hari2 siap ade colleagues aku yg bru kuar bilik boss and bru lepas kena F kena jerit..kuar bilik boss bole senyum ngn kitorg wei.. ade jg aku dgr position yg sblm aku ni benti sbb tak tahan hari2 nangis and takut kalau tersalah pape..

Rupanya, boss aku ni bab duit agak pemurah...bonus aku tahun tu bole dikatakan kencang..dlm 18bulan gaji..dlm hati aku..patutlah geng2 ni bertahan...huhuhu..tu crita 8 tahun lepas..

Skg ni boss aku yg tu dah resign and keje tmpt lain and aku pun da tak penah merasa bonus 18bln semenjak ex boss psycho aku benti...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-11-2019 04:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Zack324 replied at 1-11-2019 11:37 PM
Majikan pun manusia juga
Jika dia marah tanpa sbb
Dn hari2 dia mrh

i dah manager pon, kena maki tu dgn director

i selalu on the majikan side and pahm perangai perkerja klu ada masalah

tapi ni bukan isue mjikan
tapi lebih kepada attitude issue suka makin hamun org
pastu dah habis maki dia puji diri sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2019 07:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Ye aq pun pernah hadapi situasi mcm ni btw aq ni ada msalah MDD , once x bole adapt situasi tu ko akan hilang kontrol , dan aq ni mmg x bole nak kerja bwh org atau org mulut puaka serius . Cakap bebaik la , xda sopan . Jawapan dy normal sb manusia mmg x sma perangai jd yes
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-12-2019 12:57 AM From the mobile phone | Show all posts
dah immune hari hari pagi kena dengar benda sama over meetings. So what i did masuk kanan keluar kiri (telinga) ikut turn la.. today A esok si B si C then me then D on and on, so either u stay or leave. Stay hadap je la. X tahan leave je d job

Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2019 10:04 AM | Show all posts
bos aku jns sembur jgk
hentak2 meja
dah byk kali dgr dia mrh2
adoii laa
tmpt dia dekat dgn aku
wpon dia x mrh aku
aku tetap terasa
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-12-2019 12:50 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 30-12-2019 12:57 AM
dah immune hari hari pagi kena dengar benda sama over meetings. So what i did masuk kanan keluar kir ...

Memamg dah leave pon
Dengar citer boss tu pon dah leave
Contract dia habis dia kata x nak sambung elok la tu, tgk sapa punya turn plak bila dia join new company
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2020 08:47 AM | Show all posts
so unprofessional better cari keje lain. orang tak bertahan lama dengan toxic work enviroment
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

31-1-2023 04:24 AM GMT+8 , Processed in 0.096471 second(s), 38 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list