JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
1602
View
48
Reply

Adakah memaki hamun sesuatu yang norm di tempat kerja

[Copy link]

Author: dineo    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 7-2-2019 11:33 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Assalammualaikum pembaca forum budiman. Saya nak tanya pendapat rakan2 forum. Saya menghadapi satu situasi di tempat kerja yg pandangan saya agak keterlaluan.

Kes ini berlaku di dua tempat bekerja yang berasingan.

Kes Pertama : Rakan sekerja , memaki hamun rakan sekerja yang lain. Bertindak mengawal semua department mengikut cara pengurusan beliau. Management tidak ambil apa - apa tindakan melainkan nasihat kepada kepada kepada pekerja yang menjadi mangsa supaya bertenang dan bekerja secara harmoni. Akhirnya kebanyakan pekerja yg menghadapi kesulitan utk berkomunikasi mengambil keputusan untuk bekerja di syarikat lain.

Kes Kedua : Ibarat lari dari mulut buaya masuk ke mulut naga. Kes kedua ini melibatkan top management pada fungsi sebagai direktor. Di kedudukan sebegitu, direktor tersebut memaki hamun pekerja sesuka hati hampir setiap hari. Mengikut statistik employee turnover, pekerja baru hanya bertahan 2- 6 bulan. Situasi yg toxic. Malah direktor tersebut menggunakan kuasa diktator untuk membawa kroni dari syarikat2 sblm ini untuk menjadi2 mata2 beliau. Pekerja bukan la sempurna, tetapi memaki hamun dlm memberi teguran bukan lah sesuatu yg baik.

Berikutan kedua kes tersebut saya menghadapi trauma dan ketakutan untuk bekerja di syarikat yg bertaraf korporat.

Saya cuma nak tahu adakah memaki hamun pekerja atau rakan sekerja ialah norm di malaysia sekarang . Sebelum bekerja di kedua syarikat tersebut , sepanjang 10 tahun bekerja dia syarikat ternama, saya tidak menghadapi msalah pekerja atau majikan menjerit and memaki hamun orang sesuka hati. Konflik kerja ada , tapi di selesaikan secara professional.
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2019 01:38 PM | Show all posts
Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

Akak tak kerja, dik.  Tp pd akak, ianya luar biasa  kalau org atas atau org bwh memaki hamun kat tmpt kerja.  Memaki kat mana2 pun tak normal unless kita biasakan.  Dlm Islam, panggil gelaran tk elok kat org pun dah berdosa.  Kesian bos2 tu takde akhlak.  Tak kiralah kalau mereka Islam atau bukan, tp it's  morally unacceptable la.  

But that's it.  Rasanya company pun tak boleh buat apa.  Paling2 pun komplen ke HR.  Memandangkan director pun dah lama perangai mcm tu, kalau tak thn sgt, cari je la kerja kt tmpt lain.  Try la tahan telinga dik.  Kena remind urself (or liveindenial) bahawa dia bukan attack u personally.  Approach dia bila dia tgh tak stress.  Kalau dia maki juga, sambil dia marah2 maki2 tu, istighfar dlm hati n doakan je la keampunan utk dia.  Doa hari2 utk dia lagi bagus.  Bila kena masanya, satu hari Allah swt akan makbulkan.

Semoga Allah kuatkan semangat adik TT.  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2019 02:35 PM | Show all posts
Waalaikumussalam.


Situasi ni normal dik

Nature of business pun mainkan peranan.  I pernah lalui ni semua. Tapi ginilah take the positive side sahaja. Ia menjadikan you seroang yang tabah dan sabar


I dulu boss i jerit 1 meter boleh dengar tau.....punyalah seriau...nak masuk keje macam nak kena pegi siasat dgn polis. But surprisingly bertahan juga. And diluar waktu stress boss baik

Rakan kerja pulak jenis yang outspoken, pulak i jenis lembik hahahah but it was an experience.


U nasihat kawan you, dont take personal. Lepas waktu kerja lupakan semuanya.


Kena accept itulah life bekerja.


Hmmm sis dah kerja 20 yrs pun masih tak boleh terima hakikat...heheheheh its a journey...nasib dapat yang sitausi gitu u nilaikankan ....jika x ble tolerate cari je keje lain.


Jangan risau, just do ur work.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2019 03:25 PM | Show all posts
nope... because im in psychology in industrial mengatakan tidak normal
hidup kita dah terlalu banyak ujian yang kita kena hadap
ada peluang, tinggalkan company macam tu
bos2 macam ni takkan tau appreciate staff... trust me
end up kamu kena depression nanti

kalau tertekan sebab pekerjaan... itu normal
tapi kalau sebab kena dera emosi (oleh sesiapa pun), ia tidak normal

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-2-2019 03:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Genkidesuka replied at 7-2-2019 01:38 PM
Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

Akak tak kerja, dik.  Tp pd akak, ianya luar biasa  kalau  ...

Terima kasih kak , saya tahu ia bukanlah sesuatu yg biasa . Tetapi saya juga tidak pasti culture syarikat2 sekarang. Saya agak menyesal bertukar tempat kerja. Tetapi apa lan daya saya yg berkeputusan untuk menerima tawaran kerja tersebut. Kedua mmg kesilapan saya tidak menyisasat latar belakang syarikat secara detail.

Berkenaan direktor tersebut, dia ada lah org yg menemuduga saya, saya tak boleh terima tau boss yg sekejap naik angin tak tentu pasal maki org . Lepas tu bila dah ok dia expect saya boleh kuar lunch dgn dia.

Betul , maaf saya tak boleh , jadi saya pon dah berhenti. Saya alami depressi yg teruk dan telah menjejaskan kesihatan saya. Buat masa ini , saya ambil tempoh bertenang sebelum saya bekerja semula .
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-2-2019 03:51 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 7-2-2019 02:35 PM
Waalaikumussalam.



bukan jerit satu meter kak , satu department tu pn boleh dgr suara dia .
hari ni kena marah , esok ok , pagi marah2 petang ok , bila nak balik dia jadi gila lagi .

penat hari2 nak move on , nak hadap makian , kemudian pura2 macam tak de apa yg berlaku. Emosi saya terjejas teruk.

Direktor pernah marah saya , lepas keluar dari ofis dia siap warning jgn menangis.

Kemudian dia kata klu perlu bekerja sampai 11 pm stay . Setiap hari pun kena stay. Sabtu Ahad , mesti kena reply email . Kena update.

Klu on weekend dia hantar email tapi kita x reply. First thing in the monday morning tentu kena menghadap dia. Masa tu saya baru bekerja 2 minggu dan x tahu rules dia. Sy x biasa bekerja hari minggu kecuali ada project yg perlukan tumpuan bukan pada hari2 biasa. Pada masa yg sama , my reporting in between sy dan direktor tersebut ada konflik kerja dan mereka tidak dapat berkomunikasi dgn baik, menyebabkan direktor tersebut , datang terus kepada pekerja bila ada masalah.

Ini bermakna , takde filter dr boss , klu ada issue , pekerja akan direct kena mak dgn director
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-2-2019 03:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Iris. replied at 7-2-2019 03:25 PM
nope... because im in psychology in industrial mengatakan tidak normal
hidup kita dah terlalu banya ...

terima kasih kak iris, yer saya tahu boss macam x akan appreciate staff , lagipun saya nampak tempat tu mmg xde career developement , selain toxic culture, dan ofismate kaki adudomba and menyampai2 cerita. sy pernah tanya x boleh report kat HR ker. mereke kata cubalah report klu nak kena buang kerja
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2019 04:03 PM | Show all posts
dineo replied at 7-2-2019 07:57 AM
terima kasih kak iris, yer saya tahu boss macam x akan appreciate staff , lagipun saya nampak temp ...

why not report terus pada kementerian sumber manusia atau jabatan buruhkalau ada something yang tak elok diorang buat pada staff
kalau dibuang kerja pun, diorang tak boleh simply buang gitu2 je
negara ada undang2... kena bagi black n white..
kalau tak... lagi mudah nak report kat ksm atau jabatan buruh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-2-2019 04:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Iris. replied at 7-2-2019 04:03 PM
why not report terus pada kementerian sumber manusia atau jabatan buruhkalau ada something yang ta ...

dokumen black and white yg macam mana tu kak iris , sbb semua kes berlaku secara spontan. dia memg jenis memaki hamun, and worst part dia akan kondemn about your personal , sampai kau rasa kau ni xde maruah diri
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2019 04:31 PM From the mobile phone | Show all posts
dineo replied at 7-2-2019 07:51 AM
bukan jerit satu meter kak , satu department tu pn boleh dgr suara dia .
hari ni kena marah , eso ...

okay.. now i get it.

al right... here what u need to do.

Apply job now!!!


Be bold.. jika rasa too much lawan balik. Jangan timid

N quickly find new job... and move on.

Sometimes all u need to do is find options.. no need nak tau sebab musabab kenp boss gitu... some are determined to be gila.

Pronto... look for new jobs!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2019 04:40 PM | Show all posts
marah2 jerit2 tak professional dik, pi la cari keje lain. akak dh keje 20yrs tak penah lg la kena jerit2, tu dah bole file harassment.
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2019 05:30 PM | Show all posts
teruknya bos yg suka marah2 ni. x bagus dik. buat stress jek gi keje hari2 mcm tu. apply new job please.
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2019 08:37 PM | Show all posts
Tak normal dik & nmpk mcm HR situ pn x function.
takkan langsung x dgq kalo ada director jerit gitu?
kalo HR yg proactive, confirm dia dh pi kat director tu & advise.

Kalo mnc company yg pure,  manager/director macam tu dh dpt show cause letter.
Silap2 disuruh berhenti.

Since situ dh jd culture, sila la resign ya.

Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2019 09:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Mcm my new boss, gosh perangai. Xde isu pun, tetibe dia yg besar2kan isu. Wth  perangai mcm tu..
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2019 09:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Rakam audio ja maki hamun yersebut. Boleh guna sbg bahan bukti di masa hadapan
Maki hamun mmg x normal di tempat kerja. Try cari kerja lain n resign. Apa barang hadap company itu. Job street review ada boleh bagi markah buruk Dan komplen di situ.
Kes 1 dlm management patut manager yg urus team bawah dia. Apa barang pekerja buat sesuka hati spt pekerja jadi manager.
Kes 2 berhenti kerja Dan cari kerja lain
I pernah ada bos Jenis maki 2 tapi x pernah maki ai sbb ada kepentingan. Dan kita tak boleh buat aduan staf org itu x bagus jika mereka diberhentikan bos kita kena tanggung sorang2 kerja org tu. Dan mmg tanggungjawab bos tentukan halatuju team, team yg gagal dihandle bos akan gagal ke laut.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-2-2019 09:49 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 7-2-2019 04:31 PM
okay.. now i get it.

al right... here what u need to do.

yup i tgh cari kerja lain and dah bagi pon resign letter . klu x x dapat job saya rest dulu while waiting for other jib, rezeki ada kat mana2 , saya tak sanggup period every 2 weeks macam sekarang .
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-2-2019 09:59 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 7-2-2019 04:31 PM
okay.. now i get it.

al right... here what u need to do.

betul kak , i dont want to know his prehistoric story... what i heard he pernah pecahkan one of the glass of the office dia msa dia keje kat syarikat lama. dia mmg jenis baran. Saya tak boleh hadam dia suka puji diri sendiri sangat hebat , ada segala2nya , tahu segalanya, and dia komdemkan staff yg tak tahu apa yg dia tahu.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-2-2019 10:00 PM From the mobile phone | Show all posts
juruterra replied at 7-2-2019 04:40 PM
marah2 jerit2 tak professional dik, pi la cari keje lain. akak dh keje 20yrs tak penah lg la kena je ...

kann .. in the first 10 years i keje, tak de penah boss menjerit. especially diorg mnc company. ni local company , politaik sgt teruk kat sini
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-2-2019 10:01 PM From the mobile phone | Show all posts
hanie_z replied at 7-2-2019 09:43 PM
Mcm my new boss, gosh perangai. Xde isu pun, tetibe dia yg besar2kan isu. Wth  perangai mcm tu..
{: ...

klu issue tak kena kat kita pon , kita pon rasa rimas nak keje dgn environment yg macam tu kan ?
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2019 10:34 PM From the mobile phone | Show all posts
dineo replied at 7-2-2019 01:59 PM
betul kak , i dont want to know his prehistoric story... what i heard he pernah pecahkan one of th ...

no need to find out more. focus on finding new job... and stay calm and think smart. avoid arguments is d best with boss like this. cukup time end it
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
1.451949s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list