Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
3883
View
74
Reply

How to get clean house. Tips, do's & dont n penjimatan masa

[Copy link]

Author: noraidil_06    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 15-2-2019 12:11 PM | Show all posts
lps anak dara kawen so meols kena buat semua sendiri
meols buat jadual utk diri sendiri
bj pki hr2 yg berwarna mmg washing machine
time nak melipat tu ajak anak bongsu buat sesama
toilet ada 3, yg kat atas tu area bilik anak2 suh anak bujang buat
yg lelain meols buat sendiri, biasa cuci twice a week
dapor mmg daily kena bersihkan kecuali hr tu x msk
bersihkan ruang tamu buat seminggu 3 kali time pepg lps subuh
bersihkan kipas, syiling tu suh anak bujang
dan lap all dust tu buat sikit2
si bongsu x leh kena dust so biasa buat berdua dgn anak bujang
setakat ni rs puas hati gaklah sbb xdelah nampak teruk sgt rumah tu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-2-2019 02:59 PM From the mobile phone | Show all posts
@ip_lepat bod ni sape jaga?
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2019 03:14 PM | Show all posts
noraidil_06 replied at 19-2-2019 02:59 PM
@ip_lepat bod ni sape jaga?

ntah tk perasan plk aku
tapi bkn bod aku
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-2-2019 03:19 PM From the mobile phone | Show all posts
ip_lepat replied at 19-2-2019 03:14 PM
ntah tk perasan plk aku
tapi bkn bod aku

Huwaaaa ingatkan bod u. Aduhhh
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2019 12:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Now kt rumah i xde penyapu dah.. Semua vacum saja.. Kt tingkat atas ada satu vacum, tingkat bwh ada 2 vacum satu wet and dry vacum, satu lg dry vacum. Kalau pki penyapu, habuk tak hilang. I pki yg portable vacum, senang nk vacum tangga bagai, celah2 meja, bwh katil etc.. Kt luar rumah, ada la penyapu sapu pokok and i ada jugak alat yg mcm gardener guna utk tiup daun2 kt jalan tu.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-2-2019 01:30 AM From the mobile phone | Show all posts
farlis replied at 21-2-2019 12:02 AM
Now kt rumah i xde penyapu dah.. Semua vacum saja.. Kt tingkat atas ada satu vacum, tingkat bwh ada  ...

Lis tunjuk skit rupe vacum pls
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-2-2019 01:31 AM From the mobile phone | Show all posts
farlis replied at 21-2-2019 12:02 AM
Now kt rumah i xde penyapu dah.. Semua vacum saja.. Kt tingkat atas ada satu vacum, tingkat bwh ada  ...

Lis nak tgk skit vacum u. Kut blh tiru beli. Sbb i x suke vacum i skang
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2019 06:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by farlis at 21-2-2019 06:57 AM

Screenshot_20190221-064955_Chrome.jpg Screenshot_20190221-061218_Chrome.jpg Yg ni utk tingkat bwh living hall, dapur i pakai dyson v6 fluffy (daily use)and karcher vacum (wet & dry)..  Dyson tu up to 20-30 min but powerful, puas hati vacum carpet.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2019 06:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by farlis at 21-2-2019 06:59 AM

Ni vacum utk tingkat atas, untuk guna dlm bilik, family area Screenshot_20190221-064859_Chrome.jpg .. Yg penting ringan. Anak2 i pun boleh guna. Easy to handle... Rechargable..  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2019 07:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Untuk baju2 plak, since i bukan tergolong org yg rajinnnn sgt nak melipat baju, we decided untuk hang semua baju2..  Kat rumah, laundry area hubby i dh buat proper. Biasa org besarkan dapur to the max, tp kitorang buat laundry area, bumbung transparent. So, xde isu hari hujan or gi bercuti bagai. Baju pun x expose pada habuk. Kat situ la ada washing machine & area gosok baju. Washing machine i guna yg sekali dgn dryer, 2 in 1. Dh siap kering baju, terus iron, then susun dlm wardrobe msg2. Iron i guna philips perfect care iron tu. Sonang kojo, x risau baju terpakar ke hapa, terlupa tutup suis etc.. Bab baju, mmg every 6 mth i akan pilih tgk baju bdk2 la.. Sort out yg ok dan x ok, so xde la penuh wardrobe. Setakat ni mslh baju2 ni setel. Dulu xde maid, if i hntr dobi, amik je terus hang, susun ja dlm lemari msg2.. Ni ada maid, mudah le keje i. Semua baju elok bergosok
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-2-2019 09:07 AM From the mobile phone | Show all posts
farlis replied at 21-2-2019 06:56 AM
Ni vacum utk tingkat atas, untuk guna dlm bilik, family area.. Yg penting ringan. Anak2 i pun boleh  ...

I nak cari yg ni. Ok tak price dia?
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2019 09:49 AM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 21-2-2019 09:07 AM
I nak cari yg ni. Ok tak price dia?

Price mmg ok.. Below 1k .. Compare dgn dyson yg regenya mak haiiii...  
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2019 03:53 PM | Show all posts
noraidil_06 replied at 4-2-2019 06:51 PM
Make it habit to bring one item bile anda bergerak.

Contohnya. Setiap bilik kt rumah kami, akn ad ...

kenapa tak boleh lipat kain kat ruang tamu saya suka jgk tapi mmg lepas tu akan pastikan terus simpan kain baju tu, takde nya biar bersepuk tgh rumah, selalu rasa ruang tamu mmg wajib sentiasa kemas, bilik2 tu agak semak mata boleh tutup pintu
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2019 03:56 PM | Show all posts
saya buat jadual mop rumah, mmg dah jadi habit, selang sehari, akan mop rumah tak kira lantai rasa lekit ke tak, biasa pagi2 sebelum pergi kerja tu, balik kerja rasa aman lantai bersih wlupun lepas tu nanti lantai dapur kotor balik sebab masak

satu lagi, tanamkan dalam hati, rumah kita ada org nak dtg, jadi kita akan jadi rajin nak kemas rumah, slowly didik lah anak2 tu kemas rumah weekend, pagi2 kemas rumah dulu baru boleh nak tgk tv ke, main phone ke

seminggu sekali buat kerja mengelap tingkap, meja2, sebulan sekali atau lebih, kemas rak buku

tapi kadang ada jgk time org dtg rumah bersepah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2019 09:37 AM From the mobile phone | Show all posts
boleh bagi idea nak susun/simpan toys anak tak?
dah pening tengok mainan dia berkotak2. dah la sekali main, nak keluarkan semua skaligus

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-4-2019 01:52 PM From the mobile phone | Show all posts
sum1hrt replied at 9-4-2019 09:37 AM
boleh bagi idea nak susun/simpan toys anak tak?
dah pening tengok mainan dia berkotak2. dah la sek ...

Ank umur brp
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2019 10:50 AM | Show all posts
nak rumah bersih... jangan beli byk perabot and barang... live simple  
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2019 10:10 AM | Show all posts
noraidil_06 replied at 4-2-2019 06:51 PM
Make it habit to bring one item bile anda bergerak.

Contohnya. Setiap bilik kt rumah kami, akn ad ...

Saya duduk apartment, lipat baju mesti kat ruang tamu, depan TV.

Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2019 12:16 PM | Show all posts
ciwelireng replied at 4-2-2019 09:24 PM
untuk bersihkan dapur cukup dengan baking soda dengan cuka beras
kamarmandi pun sama
kerak dia a ...

CUKA beras tu apa you?
kat mana nak beli?
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2019 12:20 PM | Show all posts
noraidil_06 replied at 4-2-2019 08:07 PM
Another habit is declutter.
I declutter like once a month.
Ni kena tabahkan hati.

tu yg i malas beli baju, nnt penuh lemari

baju yg i tak boleh pakai, i sedekah kat cleaner

ni i baru buat skit2..nak clear kan lemari.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.116307s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list