Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
3952
View
74
Reply

How to get clean house. Tips, do's & dont n penjimatan masa

[Copy link]

Author: noraidil_06       Show all posts   Read mode

Post time 5-2-2019 12:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by noraidil_06 at 5-2-2019 12:46 PM
noraidil_06 replied at 4-2-2019 09:43 PM
Boleh bagi tau mcm mn cara?


I suka organization!

Ni my favorite youtuber Brittany Vasseur and dia pun pakai cuka dgn baking soda jgk utk all purpose cleaning product. Satu rumah boleh pakai termasuk cuci toilet.



Byk video organization dgn idea. And rumah dia lawa sgt2!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 12:45 PM From the mobile phone | Show all posts
xtahumenahu replied at 4-2-2019 10:58 PM
Masalahnyaaa...kite sensorg je kat umah yg mampu nak bersihkan umah...xkan nak.suruh mak ayah yg u ...

My tips buat 1 area sehari so tak penat. Contoh area almari baju, fokus tu je sehari. Then bila free buat area lain pulak dlm bilik tu. So takdela penat sgt buat sorg.

Youtuber ni ajar mcm mana nk buat cleaning schedule daily, nk organize cepat, byk lg.

Utk daily cleaning, amik masa 10-20 minit je kemas surface, sapu/vakum. Jgn letak byk brg atas meja/kabinet/surface so senang nak lap dan tak kumpul habuk

How to organize your life
https://youtu.be/Q9meAKClud0

How to plan - bullet journal
https://youtu.be/KlPprd-U1OU

Cleaning & organization video
https://www.youtube.com/playlist?list=PLHGmd2Hq3kj3NgDDPjlHO792oSdETIISF

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-2-2019 12:47 PM From the mobile phone | Show all posts
How to organize your life
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-2-2019 12:48 PM From the mobile phone | Show all posts
How to plan - bullet journal


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-2-2019 12:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Cleaning & organization video
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 12:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Utk tak penat my daily cleaning schedule takes 10-20 minutes only.

Monday
bedroom day. Vacuum, dust, clean mirror
Bathroom - clorox, clean mirror

Tuesday
Living room day - vacuum, mop, sapu surface / dust

Wednesday
living hall day - vacuum, mop, lap meja makan.

Thursday
Kitchen day - vacuum, mop, lap surface, cuci sink

Friday
Laundry day

Sat sun - rest.

Ni sebab rumah 2 tingkat tak larat buat sorg semua. Kalau rajin blh vacuum n mop setiap bilik & area & kitchen hari2. N if ada kids bertambah lg cleaning work.

Kelaskan pulak cleaning

DAILY
Bedroom - make bed, dust, surface, mirror
Living room - dust
Kitchen - lap surface, sink, sapu, mop
Meja makan - lap, make sure no item on the table
Living hall - declutter, lap, vacuum, mop

ONCE A WEEK
- wipe appliances
- vacuum (room, hall, kitchen)
- mop (alternate day)
- declutter (baju, buku, kitchen, food etc)
- wash comforters, pillow case

ONCE A MONTH
- clean inside microwave, rice cooker, pressure cooker, oven, fridge
- disinfect garbage can
- wipe doorknobs, fans, lamp
- declutter room, kitchen, old clothes
- throw expired items


*this works for me sbb tak larat n tak nak penat. Kalau rajin boleh buat schedule sendiri.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-2-2019 01:00 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 5-2-2019 12:49 PM
Cleaning & organization video

I love this. Nanti later2 i summarise
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-2-2019 01:03 PM From the mobile phone | Show all posts
armin replied at 5-2-2019 12:59 PM
Utk tak penat my daily cleaning schedule takes 10-20 minutes only.

Monday

U r so organise!!! I love u.heheheheh
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 01:06 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 5-2-2019 01:00 PM
I love this. Nanti later2 i summarise

Yeay! I nak tepek youtube video link tu kat sini tp guna hp susah. Kalau rajin blh tepek. U dah tgk channel dia lg dpt byk idea hehe
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 01:10 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 5-2-2019 01:03 PM
U r so organise!!! I love u.heheheheh

Hehe i beli planner and i summarize idea from her videos. Lepas tu buat schedule ikut kerajinan dan tahap kemalasan sendiri hahaha..

Selain tu i buat meal plan nak masak apa utk sebulan and work plan ikut idea dia jgk
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-2-2019 01:12 PM From the mobile phone | Show all posts
armin replied at 5-2-2019 01:10 PM
Hehe i beli planner and i summarize idea from her videos. Lepas tu buat schedule ikut kerajinan da ...

Wow i m impress.
U know what tho i suke mengemas cleaning n all tp rumah i, x la kemas mana pun.
Frust kdg2.
I have tendency utk sepah2kan balik. Especially books n files
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 01:18 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 5-2-2019 01:12 PM
Wow i m impress.
U know what tho i suke mengemas cleaning n all tp rumah i, x la kemas mana pun. ...

Samalah. I suka tangguh, sbb tu buat schedule n set daily/weekly reminder. Tp kalau 10 minit je kemas tak penat sgt kan.. kalau buat sejam tu yg malas terus tak buat2 haha.

Books i pun byk jgk especially manga. Nak jual sayang tp makan ruang bila simpan. Ni je yg buat rumah i byk brg. Yg lain i donate or recycle walaupun sayang T_T and walaupun dah buang byk tp still ada byk lg buku kt rumah ni

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 09:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Tq uols
I mmg buat sikit demi sikit...
Yang mana2.yg memerlukan masa yg byk..tunggu cuti...eg: kemas dalam almari...

Daily tasks...mmg fokus kat area yg senang kotor...ie. Dapo(sbb setiap hari masak)...n x tahan lantai berminyak..huhuhu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 11:38 PM From the mobile phone | Show all posts
I used to have weekly cleaning task, yearly cleaning task. Tapi sekarang caca marbaaaa. Hahaha. Suke bace iheartorganizing blog

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2019 01:25 AM From the mobile phone | Show all posts
ciwelireng replied at 4-2-2019 09:57 PM
baking soda tu di campur cuka or lemon terus di oles ke tempat kotor biarkan kejap
baru di lap bal ...

Thanks for the tips hehe. Boleh diamalkan nie.
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2019 10:34 AM | Show all posts
noraidil_06 replied at 4-2-2019 06:51 PM
Make it habit to bring one item bile anda bergerak.

Contohnya. Setiap bilik kt rumah kami, akn ad ...

bagusnye sis.. iols dlm banyak2x perkara, lipat kainlah iols paling malas + tak suka
bila dpt lipat ibaratnya dapat selesai submit thesis okayh feeling dia
ni baru sorang ni, kalau aku dh berlaki beranak pinak mau stress gamaknye
tapi kalau balik kg sekali hadap laju plak dgn syarat jgn buat keje lain

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-2-2019 11:26 AM From the mobile phone | Show all posts
ctsueraya replied at 8-2-2019 10:34 AM
bagusnye sis.. iols dlm banyak2x perkara, lipat kainlah iols paling malas + tak suka
bila d ...

Faham. Iols delegate u. Lipat kain husband. So aman dah di situ
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2019 12:03 PM | Show all posts
pikir je pun dah tired
Daily i basuh baju, lipa & gosok...mostly husband buat
Sapu & mop once or twice a week, weekend or Friday ptg
kitchen mmg daily kena cuci sebab masak daily
Bathrooms  / toilets -delegate dkt laki.
Anak2 tolong yg simple2...basuh sendii pinggan lepas makan, make sure baju letak dlm laundry basket, tolong arrange baju dh lipat dlm almari sendiri

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 10:05 AM | Show all posts
armin replied at 5-2-2019 12:45 PM
My tips buat 1 area sehari so tak penat. Contoh area almari baju, fokus tu je sehari. Then bila fr ...

betul, tak penat.sabtu kemas 1ruang jer, buang buku+majalah+kertas+resit lama. ptg pegi ikea beli side table.
ahad 7.30pagi angkat small computer table letak depan gate rumah + botol (ini pun asing setiap bulan )
MBSA ada buat program kutip brg sisa pepejal stp ahad di kwsn landed house shah alam.


Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2019 04:08 PM | Show all posts
Masa membaca thread ni rasa rajin tu membuak buak. Lepastu, bila tgok kalendar hari ni hari apa, tgok awan redup, badan pun tak berapa sihat lagi(selsema dan batuk) terus berkata dalam hati. Esok je lah, esok kan Jumaat. Haha
...
Biasalah, aku kan lelaki. Kene la ada sikap bertangguh kerja.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.077307s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list