Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234Next
Return to list New
1853
View
61
Reply

Perniagaan boleh ceburi

[Copy link]

Author: wana89    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 2-2-2019 10:47 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Iols nak tanya uols semua perniagaan apa boleh diceburi.. modal dalam tangan (without loan): 15k.. ni cash la..
Iols cadang nak buka dobi layan diri.. tapi tak pasti..uols yg ada pengalaman dalam perniagaan boleh sharing experience?? Nanti iols buat study lagi mendalam..
Cadangan Wana:
Dobi layan diri...
Property

Cadang investment pun ok tapi big NO.. MLM.. Wana xminat MLM..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-2-2019 10:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Momod..ni kire sesuai kan dalam board ni kan..
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2019 11:28 AM From the mobile phone | Show all posts
wana89 replied at 2-2-2019 10:48 AM
Momod..ni kire sesuai kan dalam board ni kan..

ada bod keusahawanan sana sembang2  nanti iols tag uols
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2019 11:28 AM From the mobile phone | Show all posts
mlm tak payah la.... buang duit je puihhhhh
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2019 11:29 AM From the mobile phone | Show all posts
dobi layan diri pun ok wana. tapi iols tak tau pulak modalnya... yang penting servis, seriau dengar meletup sana sini

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-2-2019 11:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 2-2-2019 11:28 AM
mlm tak payah la.... buang duit je puihhhhh

Duit iols ada Tu duit iols sendiri.. huhu.. bukan duit Mak Pak iols..
Iols nak buat study apa yg ok..then baru buat proposal.. huhu..modal agak kecik juga..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-2-2019 11:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 2-2-2019 11:29 AM
dobi layan diri pun ok wana. tapi iols tak tau pulak modalnya... yang penting servis, seriau dengar  ...


Ada kes meletup ke uols..
Guna gas Kan..
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2019 11:37 AM From the mobile phone | Show all posts
wana89 replied at 2-2-2019 11:33 AM
Duit iols ada Tu duit iols sendiri.. huhu.. bukan duit Mak Pak iols..
Iols nak buat study apa yg  ...

So duit sendiri kena jaga baik2. say no to mlm
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2019 12:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Dobi layan diri bukan at least kena ada 100k ke modal?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-2-2019 12:11 PM From the mobile phone | Show all posts
moonbug replied at 2-2-2019 12:09 PM
Dobi layan diri bukan at least kena ada 100k ke modal?

Satu mesin berapa uols..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-2-2019 12:13 PM From the mobile phone | Show all posts
moonbug replied at 2-2-2019 12:09 PM
Dobi layan diri bukan at least kena ada 100k ke modal?

Iols ingat nak buat pinjaman pun takat 50k jah..duit yg iols ada buat rolling untuk beberapa Bulan..
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2019 12:14 PM From the mobile phone | Show all posts
wana89 replied at 2-2-2019 12:11 PM
Satu mesin berapa uols..

Jap eh uols, I kena korek balik info. I dah pernah tengok proposal self service dobi ni dengan harga and specs mesin sekali. Seingat I atas 100k. Kalau jumpa I update sini

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-2-2019 12:17 PM From the mobile phone | Show all posts
moonbug replied at 2-2-2019 12:14 PM
Jap eh uols, I kena korek balik info. I dah pernah tengok proposal self service dobi ni dengan har ...

Nak tengok bisnis proposal tu uols..kalo uols sudi bagi..
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2019 12:31 PM From the mobile phone | Show all posts
wana89 replied at 2-2-2019 11:34 AM
Ada kes meletup ke uols..
Guna gas Kan..

Ada, byk wana kes begitu . setau iols diorang pakai gas
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2019 12:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Bukan senang nak senang.. mentang la bisnses dobi tu senang..

Modal 80k
.

Bukan semua pon balik modal weh..

Korang wat bisnes boleh tak sekadar ada duit dan idea je..buat kira2..

Satu hari untung berapa ..berapa org datang kedai cuci..sekali cuci berapa dapat.

Nk dapat balik 80k berapa lama..

Mulakan dgn kecik2 dlu yg korang tahu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2019 12:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau laundry self service tu banyak kena consider. Sewa tapak, utiliti, mesin, maintenance etc.

Kalau nak selamat, mula skala kecil dulu. Contohnya mesin basuh coin operated dan ditempatkan di asrama2 IPTA/IPTS. Tengok keadaan dulu kalau cantekk boleh la up lokasi dan mesin2.

Cadangan ai jewww

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2019 01:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Dobi mahal jugak 200k macam tu.
Sewa kedai,beli mesin2(kena order dulu),sabun(dynamo),softener(downy),banner luar/dlm kedai,tong gas(tanpa subsidi),meja kerusi,internet,cctv.

Keuntungan: hari biasa dlm rm800, hujung mggu dlm 1k++

Maintainance: owner buat sendiri. Tiap hari pukul 2-3am pegi kedai bersihkan alatan, kira duit etc.

Tarikan dobi: dynamo & downy. Owner ada bagitau budget sabun monthly brape ribu ntah.i dah lupa.

Owner yg cerita ni kawan my husband, berhenti kerja buat dobi ni. Modal sendiri.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2019 01:42 PM From the mobile phone | Show all posts
1lagi biz yang i rasa tak perlu banyak modal & perhatian... biz kerusi urut. Letak dalam shopping mall. Belom lagi berpeluang nak sembang dengan owner kerusi urut.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2019 02:40 PM | Show all posts
RM 15000 buat laundry hari ni buka lusa tutup. sebab ada fixed cost, variable cost, maintanace cost dan lain2 lagi wana tak kira. nak buka laundry atleast kt tangan ada half million kalau franchise punya.

cap ayam punya self service pun atleast kena ada RM 300k..

RM 15000 pergi beli ebook, atau pergi kelas marketing buat bisnes online.. itu cadangan akak... u ada ilmu u boleh buat duit.. u ada duit belum tentu duit jadi duit silap2 duit jadi hangus..

RM 15000 kalau ada ilmu boleh jadi RM 1 juta.. kalau tiada ilmu beli mcm2 aset last2 gulung tikar.. bisnes not easy.. yang berjaya hari ni dah melalui tempoh kegagalan masa lalu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2019 03:00 PM | Show all posts
kalau modal bisnes RM 15k buatlah bisnes RM 500, rolling besarkan.. RM 500 mcm2 boleh buat syarat rajin ada ilmu.. janganlah sakau bisnes modal RM 300k..

game bisnes dobi xsama dengan game bisnes kecil.. jadi ukur baju di badan sendiri.. kalau tak ukur baju bisnes lingkup terus hangus..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.109655s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list