JAWATAN KOSONG DIPERLUKAN SEGERA! Jana pendapatan dari rumah sebagai penulis freelance kami. Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
1106
View
40
Reply

Bidan Vs Confinement Center

[Copy link]

Author: fangpi       Show all posts   Read mode

Author
Post time 1-2-2019 01:45 PM | Show all posts |Read mode
Baru melahirkan anak, nak tanya untuk tempoh pantang, lebih baik pilih Bidan atau ambil Confinement Center package? Kenape ya?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2019 01:57 PM | Show all posts
Dua-duapun bagus cuma bidan ni kena pandai pilih, pilih yg betul-betul ada pengalaman jaga kita masa bersalin. My bidan cuma jaga 3 hari ja, mengurut ja. Lepas tu arwah mak jaga....heaven on earth, boleh berlunjur tidur sambil tengok TV
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2019 09:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Klu ada duit ambik je confinement lady yg mcm chinese guna tu..dulu 28 hari 6k duduk sekali dgn kita 24 jam, dia tidokan bb, bg mkn minum, mandi..semualah..siap masakkan kita..
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2019 02:57 PM | Show all posts
cmf_blingblings replied at 1-2-2019 01:57 PM
Dua-duapun bagus cuma bidan ni kena pandai pilih, pilih yg betul-betul ada pengalaman jaga kita masa ...

Apa criteria yang kita kena kira masa pilih benda mcm ni yek?
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2019 03:14 PM | Show all posts
Kalau saya hari tu panggil bidan dtg.. tapi dia urut dan tungku je.. yang lain keluarga yang tolong...
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2019 06:12 PM | Show all posts
i dulu pergi confinement center je since memang dekat dari rumah. bidan duduk jauh,
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2019 06:13 PM | Show all posts
missycheesie replied at 4-3-2019 03:14 PM
Kalau saya hari tu panggil bidan dtg.. tapi dia urut dan tungku je.. yang lain keluarga yang tolong. ...

memang tu je ke servis dia? baik panggil tukang urut je. tungku tu buat sendiri je pun boleh.
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2019 04:24 PM | Show all posts
vivilam replied at 4-3-2019 06:13 PM
memang tu je ke servis dia? baik panggil tukang urut je. tungku tu buat sendiri je pun boleh.

tu lah... rasa tertipu pon ada jugak... urut pon tak best, nasib 3 hari je datang.
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2019 05:04 PM | Show all posts
jidan0000 replied at 4-3-2019 02:57 PM
Apa criteria yang kita kena kira masa pilih benda mcm ni yek?

kalau criteria tu mungkin lain orang lain kot.. bagi saya asalkan dtg on time, urut sesuai dgn badan dan good personality je lah..
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2019 01:00 AM | Show all posts
Kalau u mampu utk pergi confinement centre, and u takde komitmen lain i.e anak2 lain misalnya...boleh je pegi sana. Ada in house doc, makanan, ada massage2 tak, semua tu cek jugak. Kalau u lebih diperlukan utk ada kat rumah, baik upah org dtg rumah utk berurut. Nak cari tukang urut pun, cari yg reputable. Nanti sia2 je byr tapi urut cincai2. Makanan pun, sometimes ada confinement lady yg buatkan.
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2019 02:45 PM | Show all posts
Kalau korang mcm saya yang lebih selesa dekat rumah, saya rasa lebih baik amik bidan dok rumah.. Tambah pulak  semua keperluan ada...  Masa saya pantang kami upah bidan dari company mana dah tak berapa nak ingat. Tapi company yang elok la.. bukan amik kat facebook etc  
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2019 03:41 PM | Show all posts
putriTS replied at 6-3-2019 01:00 AM
Kalau u mampu utk pergi confinement centre, and u takde komitmen lain i.e anak2 lain misalnya...bole ...

dulu masa anak pertama mmg senang sikit... jaga mak dia dgn anak dekat confinement centre... datang anak kedua kami opt stay rumah je sbb anak pertama dah sekolah.

Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2019 10:05 AM | Show all posts
kak jaja masa anak first amek confinement lady.. masuk yg second amek bidan je dtg ruma.. dedua ade pro cons dia
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2019 10:13 AM | Show all posts
bg saya kalau masa berpantang tp xde org nak jaga better amek confinement lady. Amek la pakej yg siap ada makanan skali tu. Tak payah pening da. Tapi kos dia agak besar sikit dr kita amek bidan. Mostly org amek bidan ni sb nak urut je. siapkan mandian jamu etc. Bab makan tu pikir sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2019 11:23 AM | Show all posts
putriTS replied at 6-3-2019 01:00 AM
Kalau u mampu utk pergi confinement centre, and u takde komitmen lain i.e anak2 lain misalnya...bole ...

ambik bidan mcm lg senang je dari pegi confinement center dh nk kena gerak sini sana. bini saya dlu bidan je dpt rumah.
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2019 11:28 AM | Show all posts
missycheesie replied at 5-3-2019 04:24 PM
tu lah... rasa tertipu pon ada jugak... urut pon tak best, nasib 3 hari je datang.

haha. kat mana you jumpa bidan tu dulu? tu la lain kali cari betul2. bertanya sikit. jangan main ambil saje. berapa bayar dulu?
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2019 03:41 PM | Show all posts
kalau takda sapa jaga n berduit buleh la pergi confinement centre tu
mmg ribu2 lah byarnyeee
saya dulu amek pakej 2 minggu org dating rumah untuk bg mandi bayi masak makanan pantang
urut tungku apa semua tu
ikut lah suka mcm mana
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2019 03:43 PM | Show all posts
eh apa beza confinement lady ngan bidan?
bidan tu bukan yg bg tolong bagi beranak ka
jaga dlm pantang br confinement lady kan?
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2019 05:44 PM | Show all posts
norisasri replied at 7-3-2019 03:43 PM
eh apa beza confinement lady ngan bidan?
bidan tu bukan yg bg tolong bagi beranak ka
jaga dlm pant ...

Ad je bidan yg jaga sekali si emak lepas bersalin. Untuk berpantang la. Tu kira after servis la terus confine jaga orang pantang.
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2019 05:48 PM | Show all posts
vivilam replied at 7-3-2019 11:28 AM
haha. kat mana you jumpa bidan tu dulu? tu la lain kali cari betul2. bertanya sikit. jangan main a ...

Zaman sekarang ni susah nak cari orang kerja ikhlas. Kena cari betul2. Kalau tak dapat yang macam ni la. Kerja acuh tak acuh.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.072288s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list