Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2236
View
53
Reply

REZEKI PENIAGA JALANAN

[Copy link]

Author: adila39    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 31-1-2019 05:47 PM From the mobile phone | Show all posts
pearl.silver replied at 31-1-2019 03:37 PM
Skang jual kuih..buat cod..penat tang cod tu..
Ingat lepas ni nk buka meja tepi jln je..
Tp takut  ...

Minta org lain letak kuih2 kt situ
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 05:51 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 31-1-2019 05:47 PM
Minta org lain letak kuih2 kt situ

Hehe..i jual donut yg fancy topping tu..dah tgk beberapa contoh org jual tepi jln..
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 05:52 PM From the mobile phone | Show all posts
pearl.silver replied at 31-1-2019 05:51 PM
Hehe..i jual donut yg fancy topping tu..dah tgk beberapa contoh org jual tepi jln..

Oooo.
My son pernah buat part time niaga donut ni.
Sedapla.sampai gemok2 akk, sbb bos diia bg bawa balik donut
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 06:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah banyak kali nak niaga car booth sale jual makanan tp tak terbuat2 gak lagi mikir penat dan terkejar2.

Selagi anak yg kecik ni masih lum reti bahasa nih masih membuas berani amik order sambil2 je dari rumah tu pun dah rasa penat.
Nak plak bila customer nak last minute pastu oven buat hal kek tak menjadi sbb oven panas sgt.
Ya Allah menangis sokmo tiap kali jd gini.
Takat ni amik order kek2 yg dibakar je walaupun ada gak belajar mcm2  juadah melayu yg selalu org cari mcm roti jala, aneka kuih talam, donut, tauhu begedil dan mcm2 lg tapi tula takut tak mampu nak buat saya ni time shut down mula la rasa tanak buat apa2 pun.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 06:07 PM From the mobile phone | Show all posts
shernazz replied at 31-1-2019 09:46 AM
Iols buat kuih.
Kawan.iols berniaga nasi lemak...tepi.jalan..slalu letak kuih kt dia kalau x bz..
...

Iols penah gak  nak letak kuih kat acik2 jual nasi lemak tu tp meja dorang pun dah penuh huhu
Bulan puasa aritu nyaris dah nak join tp sewa mahal sgt nk kena bayar satu jenis makanan berapa ratus tah aritu hurmm tak jd lah.
Iols suh suami cuti sebulan bulan posa nak ajak dia niaga huhu.
Syg je beli van terpakai tapi tak guna pun tersadai je kat umah. Van tu lawa dan jauh lg cantik drpd van pasar mlm tu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 06:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Suchi replied at 31-1-2019 06:07 PM
Iols penah gak  nak letak kuih kat acik2 jual nasi lemak tu tp meja dorang pun dah penuh huhu
Bu ...

Uols.kalau btol btol nekad..terus aje..
Iols pon memula gitu lah..nak.masuk market..tanya tanya..
Kuih biasa depa.mmg dh ada
Iols buat kuih kukus..punya la nak.masuk market kan..try je buat..
Alhamdulillah skang dh ok
Niaga ni uols pikir apa nk niaga..n terus.je buat
Van tu akan digunakan bila uols niaga dh establish...utk delivery ke apa kan..lagi lagi utk catering..mmg memerlukan van

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 06:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Suchi replied at 31-1-2019 06:01 PM
Dah banyak kali nak niaga car booth sale jual makanan tp tak terbuat2 gak lagi mikir penat dan terke ...

Iols start niaga carboot sale di tesco shah alam yang dh roboh tu...
Memula.mmg.segan..
Masa tu iols dgn anak.kecik umur setahun lebih..n 3 tahun..
Lepas amek anak.playschool..iols terus ke shah alam
Penat gila..husband iols yang uruskan booking tapak semua utk.iols niaga..
Dia.yang mendorong iols.niaga..
Sebab dia keje..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 07:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Suchi replied at 31-1-2019 06:01 PM
Dah banyak kali nak niaga car booth sale jual makanan tp tak terbuat2 gak lagi mikir penat dan terke ...

My fren bisnes kat carboot sale. Dia jual home made skincare. Buat sendiri dari sumber semula jadi. Bukan timbang kilo. My fren kata org2 yg datang carboot tu expect benda2 murah. Contohnya seringgit satu barang. Kalau barang2 2nd hand boleh jual murah2 mcm tu.
Satu lagi, nak "berebut" tempat. Tu yg sakit.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 08:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau baru NAK start meniaga suggest product APA yg senang Jual selain kek pastry?
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 09:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Tengok akak dan abang yang meniaga nasi campur dekat dengan tempat keje iols. Pukul 5 pagi dah mula bukak kedai, masak bagai pukul 7 pagi dah mula jual sampai 4.30 petang. Dan ada abang tu meniaga nasi campur sampai pukul 6 petang tapi dia tutup kedai kat lorong tu, sambung pulak niaga di tempat lain yang berhampiran juga dibantu oleh anak anak beliau. Gigih betul, kadang iols nampak abang tu terlelap di tepi jalan. Letih kuat bekerja. Tapi berhasil sebab macam-macam harta dia dah beli dengan hasil perniagaan nasi campur. Cuma katanya sekarang perniagaan agak kurang pelanggan berbanding dulu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 09:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Ade pengalaman tlg mak ayah jual kuih waktu pagi,  utk di hantar ke kantin2 hospital.  4 pg dh bgun,  by 7 semua kuih dh kene ade kat kantin.  Tghri pulak siap kan bahan utk pack nasi goreng,  mihun gorg,  spagetti utk ltk kat kedai member yg bukak food truck sekitar kawasan universiti. Fuhh,  penat,  tapi happy je keje mcm ni. Lps tu mak start sakit sampai hospitalized 2 bulan,  terus diorg stop business ni..  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2019 10:26 PM | Show all posts
shernazz replied at 31-1-2019 10:19 AM
Uols.kalau btol btol nekad..terus aje..
Iols pon memula gitu lah..nak.masuk market..tanya tanya.. ...

bila nak buat sesuatu buat sahaja, jgn hesitate

bila hesitate tu yg jd lambat


buat sahaja and improvise....dah lalui proses baru tau apa nak buat
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2019 10:27 PM | Show all posts
nipskacang replied at 31-1-2019 01:39 PM
Ade pengalaman tlg mak ayah jual kuih waktu pagi,  utk di hantar ke kantin2 hospital.  4 pg dh bgun, ...

a beautiful experience tu...hope mak ok dah ya
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2019 10:29 PM | Show all posts
sehirkedi replied at 31-1-2019 01:27 PM
Tengok akak dan abang yang meniaga nasi campur dekat dengan tempat keje iols. Pukul 5 pagi dah mula  ...

some people are cut for this, and semoga abg tu sentiasa sihat dan terus berniaga.

mmg tough and penat and tak semua boleh lalui
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2019 10:30 PM | Show all posts
orkid_amani replied at 31-1-2019 12:50 PM
Kalau baru NAK start meniaga suggest product APA yg senang Jual selain kek pastry?

budget lunch

kek coklat

sandwich

food in bottle

apa lagi ehhhhh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2019 10:33 PM | Show all posts
sharlenetexas replied at 31-1-2019 11:18 AM
My fren bisnes kat carboot sale. Dia jual home made skincare. Buat sendiri dari sumber semula jadi ...

cakap dia...dia kena bench mark kan produk dia...nak jual di mana..klu car boot sale x sesuai utk skin product. assuming its a organic ..go for mall. google and search semua insta yg event organiser, sewa space xlah murah or mahal sgt cth rm500 u boleh share dgn 3 owner lain..so harga rent tu share.

ini yg i selalu buat, but what i did. i cari venue and i pay the space pastu i rent it to vendor. go for d curve
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2019 10:37 PM | Show all posts
Suchi replied at 31-1-2019 10:07 AM
Iols penah gak  nak letak kuih kat acik2 jual nasi lemak tu tp meja dorang pun dah penuh huhu
Bu ...

jangan give up klau betul minat and nak get more money


mcm i ckp td, share the space cth if 10x10 space boleh letak 4 owner...so rental boleh share


xnak terbakap buat kek kukus instead bakar
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2019 01:09 AM | Show all posts
noraidil_06 replied at 31-1-2019 12:20 PM
Saya bile tengok org niaga gerai.
Saya rasa seronok.
Habis niaga, fikir utk niaga esok pulak.

Buat satu produk, yang tak banyak ingredients dan senang nak buat, dan boleh pass ke automation di kemudian hari (upah orang etc). eg: air mangga, kek batik..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2019 03:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Pernah buat biz part time tlg masak utk kawan2. Tapi mmg takleh nak buat biz sbb bkn biz minded. Nak charge market price, tak sampai hati sbb tau kos barang tak mahal. Ye la biz makan ni kos barang kecik tapi org jual mahal sbb upah penat memasak dan skill tu kan..

Last2 stop dah sebab ada dapat customer (ie kawan) yang banyak cekadak.  Cakap harga mahal (padahal dah kira murah dah ni). Pastu aku tgk hujung bln bil letrik melambung tinggi sbb banyak pakai oven. Mmg tak berbaloi penat buat makanan utk orang pastu caj murah dgn stress lagi ngan ada harapan boleh putus sahabat lagi..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2019 08:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Niaga psr borong. Bgn 3 pg spaya sblm 4 pg dh ada kt psr. Meriah org time tu, ssun ikan, susun sayur. Loading brg.  Start 6 pg peniaga dh dtg beli brg. Naik pkl 9 mata dh layu xtahan tahan dah. Mak suh tdo le dlm kreta.  Mak trus bniaga. Aku xthn msuk tdo kjap. Tu aku tlg skali skala tu. Mak aku tiap hr cmtu. Ptg bniaga psr mlm plaj. Tdo skejap je siang.. tkasih mak. Jasa mak sgt bsar

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.090082s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list