JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
1847
View
50
Reply

REZEKI PENIAGA JALANAN

[Copy link]

Author: adila39    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 31-1-2019 08:18 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Ada sesiapa yang berniaga di jalanan. Ramai pasti nak tahu jerit perih berniaga sebegini.

Bangun seawal 3 pagi dan berniaga hingga ke malam. Ada sesiapa yg boleh kongsikan pengalaman?

Ada yg full time, part time... yg pasti pekerjaan ni walau nampak remeh dan ala ala xde glamer... ada juga yg memberikan pendapatan yg lumayan.

Ada juga yg mengunakan hasil jualan tepi jalan ni untuk kelangsungan hidup.

Sharela pengalaman anda.
Screenshot_20190131_081401.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 09:07 AM | Show all posts
mula masak pkul 1.30 pagi sampai kul 5.30 pagi, terus meniaga..smapi jam 12.30 thari, nak kemas2 lagi...lebih kurang pkul 3.30 ptg baru setle...penat mcm nak mati

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2019 09:09 AM | Show all posts
harrypoter replied at 31-1-2019 01:07 AM
mula masak pkul 1.30 pagi sampai kul 5.30 pagi, terus meniaga..smapi jam 12.30 thari, nak kemas2 lag ...

berniaga apa tu...

awalnya...meh share kot sy boleh bagi idea
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 09:16 AM | Show all posts
kagum tgk org meniaga nak2 yg meniaga sarapan tu. mesti awal giler bgn nk msk
semoga dimurahkan rezeki

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2019 09:17 AM From the mobile phone | Show all posts
kaklong32 replied at 31-1-2019 01:16 AM
kagum tgk org meniaga nak2 yg meniaga sarapan tu. mesti awal giler bgn nk msk
semoga dimurahkan re ...

yes.. kagum. apa lagi ada yg dgn duit ni la besarkan anak anak.

i cannot imagine how they can survived
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 09:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by raihaneem at 31-1-2019 09:24 AM

Saya penah amik order utk ofis suami..
Tp kelengkapan utk msk hnya utk max 50org.
Barang kena beli awai..sblum tido prepare semua..3 pg bgun msk semua.
Pukui 8 pg pi hantar...

Mmg letih dgn baby...tapi happy sgt
Msk nasik lemak, soto, bihun goreng, mee goreng.

Acar ikan masin ada buat..tp jual utk yg dekat.
Nk mula meng acar tu yg mls...haha...
Nk posa ni  nk kena buat la..tk byk sikit ja.

Meniaga best...lg best juai sndiri, tempahan jamuan, knduri..
.kalau letak di kedai, tolak komisen dpt tk byk.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2019 09:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by adila39 at 31-1-2019 03:52 AM
raihaneem replied at 31-1-2019 01:22 AM
Saya penah amik order utk ofis suami..
Tp kelengkapan utk msk gnya utk max 50org.
Barang kena beli ...


puan.. gi letak info kat topik business networking siapa tahu klu ada nk order baru boleh contact sis
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 09:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Iols buat kuih.
Kawan.iols berniaga nasi lemak...tepi.jalan..slalu letak kuih kt dia kalau x bz..
Pkl 2am dh turun kedai.buat barang...masak n so on...7am baru siap nasi lemak..n jual ..
Sebab tmpt dia mmg.org beli lambat..hahaha...bukak awai mmg xdak sapa beli...
Kebanyakan peniaga ni yang bertambah masyuk atau income tu cantik adalah sebab catering..
Pelanggan rasa ok..n order...
Tu kira penyelalamat lah
Iols kalau order 500pcs above..mmg.x tido laaa...ni br pas delivery jpa putrajaya..
Bantal dh panggil iols neh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 09:55 AM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 31-1-2019 09:25 AM
kak.. gi letak info kat topik business networking siapa tahu klu ada nk order baru boleh contact s ...

Tq kaka mod...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2019 11:59 AM From the mobile phone | Show all posts
oh... i come across satu situasi where on d way somewhere... ada gerai tepi jalan. Jual buah buahan.I xmakan pun... tp bila teringat jerit perih and nak follow bf sy yg beli semua... saya pun beli semua jambu air tu and harap adik tu boleh balik awal.

so sgt galakkan... kalau kita ada duit lebih... kita beli je la lebih sbg sedekah. And mana tau bila kita buat gitu peniaga akan lbh bersemangat
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 12:16 PM From the mobile phone | Show all posts
raihaneem replied at 31-1-2019 09:22 AM
Saya penah amik order utk ofis suami..
Tp kelengkapan utk msk hnya utk max 50org.
Barang kena beli ...

Aneemmmmm nak acar ikan masin, pls
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 12:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya bile tengok org niaga gerai.
Saya rasa seronok.
Habis niaga, fikir utk niaga esok pulak.
Unlike my job. Kena mikir masalah orang.
Kdg2 tidur malam pun mimpi klien.

I told my husband i nk jual kuih!
Tapi husband ckp, u masak nasi pun x brp nk lps.
Cis.


Anyway, ms sy kecik2 mak ayah sy jual kuih hantar ke kedai2 n kantin sekolah. Kesian tgk ayah pagi2 naik motor htr jauh2.

Mak pulun buat kuih, kami semua tolong. Tp ms tu bdk2 kerja nk main2 je.

So selain hasil kebun (FELDA) kami membesar dgn duit niaga kuih n gerai kecil depan rumah.
Alhamdulillah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 12:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by nuhanis at 1-2-2019 10:22 AM

Dulu pernah la part time jual makanan. (adik aku yg niaga, sbb dia belum dpt kerja, tp aku jadi tukang pantau and tolong)

Letih wei....dah masak kena bangun awai, pastu kena pi cod plak, cod pun masalah gak, kadang cari rumah x jumpa, kadang kena tunggu orang. Balik rumah xleh duduk, kena basuh periuk belanga yg pakai tadi.

Ada satu kali tu order banyak, kena hantar kat spital, satu kerja pulak nak cari parking (tau la kan spital, bukan mudah2 nak dpt parking), nak ngangkut makanan bagai..

So skang klu order yang menjual ada  caj cod, aku pahammm..sbb mmg selayaknya pun kena caj.

Tu jelah pengalamn aku. Keutungan ada la jugak, cuma letih. Klu mmg kerja full time niaga ok, or orang masak orang pi cod pun ok.

Kalau semua nak kaut buat, letih la..

Tapi aku mmg salute sesiapa yg semua dia buat sndri + sesambil jaga anak + buat kerja rumah. Memang tough la.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2019 12:48 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 31-1-2019 04:20 AM
Saya bile tengok org niaga gerai.
Saya rasa seronok.
Habis niaga, fikir utk niaga esok pulak.

terorla mak bapak awak. dapat besarkan anak anak dgn baik. alhamdulillah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2019 12:49 PM From the mobile phone | Show all posts
nuhanis replied at 31-1-2019 04:36 AM
Dulu pernah la part time jual makanan. (adik aku yg niaga, sbb dia belum dpt kerja, tp aku jadi tuka ...

adik niaga lagi x?,

supportla dia... jgn stop kalau dah mula... teruskan
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 12:57 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 31-1-2019 12:16 PM
Aneemmmmm nak acar ikan masin, pls

Nnti kalau jadi siap

Saya bgtau...punya bercinta nak buat..haha..
Hrp sedap la...
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 01:02 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 31-1-2019 12:49 PM
adik niaga lagi x?,

supportla dia... jgn stop kalau dah mula... teruskan

Cerita ni dah lama...rasanya dah bertahun pun.

Lepas stop niaga makan, adik niaga buat lukis inai tangan - yang ni lagi untung sebab modai kecik, untung berlipat ganda. Pacak meja je then tunggu customer, nak dekat raya or musim org kawen lagi masyukkk...tak silap pernah dia dpt seribu lebih gak la sebulan, padahal part time je kot, buat kat uptown je masa tu. Hahah.

Pastu dia kahwin, stop inai, sbb pindah ikut husband.

Then buat drosphip, ha yg ni pun masyuk, tapi ambik masa la jugak nak build kepercayaan kastemer. Tapi kena sabar, redha dan tawakal melayan kastemer.

Skang ni beliau dah selamat pun dpt keja gomen. Bisnes masih buat, tapi part time jelah.

Panjang plak citer.

Hahahaha.

P/s : korang yang mmg ada bakat lukih inai tu, better buat la part time, sbb mmg untung wei...pulak tu inai ni mmg ada peminat tersendiri and klu depa suka, memang akan repeat. (untung bisnes ni sbb jenis akan hilang, then kena buat lagi).
Selain adik aku, anak sedara aku sejenis tangan seni gak, (masa tu darjah 4 kot) dia dok tgk adik aku buat inai, dia pelan2 belajar, then pi buat kat kwn skolah dia, dpt la duit beli kropok. Dia buat inai caj rm2 camtu la..hehe. tapi skang kemahen nak demand katannya. Hahaha.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 03:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Skang jual kuih..buat cod..penat tang cod tu..
Ingat lepas ni nk buka meja tepi jln je..
Tp takut risiko org tak tau kita dah buka meja dan xwat cod dah..
Pastu klu buka meja, mesti nk byk kn volume..xlarat plak wat sorg2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 05:08 PM From the mobile phone | Show all posts
pearl.silver replied at 31-1-2019 03:37 PM
Skang jual kuih..buat cod..penat tang cod tu..
Ingat lepas ni nk buka meja tepi jln je..
Tp takut  ...

Samalah bila memikirkan kudrat tenaga tak mampu nak buat sorang2.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2019 05:45 PM From the mobile phone | Show all posts
pearl.silver replied at 31-1-2019 07:37 AM
Skang jual kuih..buat cod..penat tang cod tu..
Ingat lepas ni nk buka meja tepi jln je..
Tp takut  ...

u start small.. jgn terus buat banyak
infact 1st week buat 50 each dulu... or 30..at d same time buat simple promotion

cuba jdkan jual tepi jalan ni an opening door for opportunity yg lain. Kena ramah and genuine

buat simple flyers... lunch delivery rumah kerumahm. ur area.. manataukan  never say no until u try ok...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.052507s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list