Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234
Return to list New
3089
View
66
Reply

Umat Islam Mundur Dek Kerana Sibuk Mencari Agama.

[Copy link]

Author: OttoVonBismark       Show all posts   Read mode

Post time 7-3-2019 02:07 PM | Show all posts
Kemunduran Islam itulah bukti benarnya Nabi Muhammad itu adalah Nabi.
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2019 07:59 PM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 12-2-2019 03:03 PM
belajar agama kena  berguru dan kita yakini ilmu mereka dan ustaz mereka dan kita nilaikan  adab mer ...

Nowadays org belajar agama pakai gugel & youtube
Pastu perasan tahu semua...
yeah me too susah cari masa nak attend kelas berkitab secara berkala (disiplin) but . if . saya.  terpaksa. refer . MR.gugel... ....  saya anggap ia sbg emergency  reference only. if i have the time, betul2 discuss masa kuliah dgn ustaz yg tauliah pass exam university @ pondok @ mana2 kelas berkitab seluruh dunia (bukan ustaz celup2 baru attend kuliah tkde exam tkde apa , pakai tudung labuh /kopiah , aleh2 ngaku ustaz/ustazah)
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2019 05:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Baru2 ni ada kawan saya single mother, wasap sy .. bgtahu dia skrg rasa lonely sgt , tkde org nak mengadu, so dia mengadu pada Allah. Dan dia cakap dia merasai ketenangan tersebut. Panjang juga wasap dia kpd sy... sy biar kan je la org yg melayan perasaan. Sy tak mampu nak tolong. Tolong dengar pon dah ok kot...

Tapi... ending pada wasap tu .. dia ckp kat sy kau cuba la buat macam aku .. insyaAllah ok . Jgn putus asa
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2019 05:11 PM From the mobile phone | Show all posts
i was like... what????

Sy pon reply oh ini kesalahan kau ye bila dah desperate baru nak cari Allah

Tak mahu la aku ikut methode kau , nnt aku pon hidup kucar kacir macam kau

Only god knows sy rasa bersalah melaser beliau. Tapi apakan daya ... tak suka betul org yg cara pemikiran salah. Lebih2 lg sy kawan dia. Bila dia terdesak kita juga yg dicarinya
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2019 05:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Selama kita hidup ni tak igt Allah ke. Pegi sekolah . Masuk U . Tu kan sbb Allah yg kata as manusia kita kena cari ilmu. Sama jugak kemas rumah. Cuci toilet. Kan kebersihan sebhgian drp iman. Berlaku jujur. Kan tidak aniaya sesama kawan itu akhlak mulia.

Maksud kata.. dunia ni jambatan akhirat
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2019 10:26 PM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 3-4-2019 10:34 PM

sebenarnya kalau org yg dah faham tataletak ilmu, ilmu mana yg patut didahulukan dan ilmu mana yg kena emphasise  as fardhu kifayah benda ni jelas. dan tak ada konflik atau polemik pun.
akan tiba pada satu  ketika yang  kita menyedarai yang  diam terhadap sesuatu perkara adalah lebih baik.



so ,  dengan panduan suluhan ilmu hopefully jiwa akan mencapai tahap jiwa yg tenang .  nafsu amarah terkawal ( senang ke) lawammah  on active mode and last one nafsu  yg tenang  namanye ____________ , ketika ini jiwa relax je  apa ap amusibah ( ni susah ) so ...capa
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2019 10:29 PM | Show all posts
TravellingBear replied at 1-4-2019 07:59 PM
Nowadays org belajar agama pakai gugel & youtube
Pastu perasan tahu semua...
yeah me t ...

sebenarnya kena bezakan juga penceramah versus  yg bebetul pakar dalam ilmu yg diajari, pada akhir zaman banyak penceramah tapi kurang ulamak atau yg bebetul pakar dalam bidang dia, yg ada pun kalaupun nampak dalam kalangan ulamak ade juga yg berhilah  heee lah..dalam hukum.

so yups... kena pilih guru bebetul.


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.079468s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list