JAWATAN KOSONG DIPERLUKAN SEGERA! Jana pendapatan dari rumah sebagai penulis freelance kami. Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
1323
View
23
Reply

PRODUK PELABURAN YANG SAMA MACAM ASB TAHUN 1990 DULU

[Copy link]

Author: melnanzz       Show all posts   Read mode

Author
Post time 25-1-2019 06:58 PM | Show all posts |Read mode
Tahun lepas, ASB umumkan dividen sebanyak 6.5% dan bonus sebanyak 0.5%, memberikan jumlah pulangan sebanyak 7% untuk tahun 2018.

Kalau kita ingat sejarah ASB sewaktu dia mula2 ditubuhkan, pulangan masa tu adalah 14% setahun.

Dari 14% pada tahun 1990 jatuh pada 7% hari ini. That's half what it used to be.

Berikut adalah geraf pulangan dari tahun ASB dari tahun 1990

Prestasi ASB.JPG

I don't know kalau ada mana2 product sekarang yang boleh bagi return sama macam ASB dulu. Mutual trust? Managed funds?

Kalau ada sapa2 yang ada tahu product investment yang menarik, please share.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2019 08:00 PM | Show all posts
bitcoint tiada harapan bukan bagus ke?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2019 11:19 PM | Show all posts
Join koperasi sis. Tapi kena buat research dulu. Cuba tgk list 100 koperasi terbaik malaysia dekat web suruhanjaya koperasi malaysia. Byk jugak dividen between 9-12% setahun. Bonus lg. Lg better dr asb. Cuma yg leceh saham susah nak cairkan tak mcm asb

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-1-2019 02:10 AM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 25-1-2019 08:00 PM
bitcoint tiada harapan bukan bagus ke?

Bitcoin sangat tak stabil. Yang beruntung adalah mereka yang  beli bitcoin 10 tahun dulu. Tapi harga bitcoin sekarang tak menentu, making it a very high risk inventment. Certainly not even near the security given by ASB.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-1-2019 02:15 AM | Show all posts
iwan007 replied at 25-1-2019 11:19 PM
Join koperasi sis. Tapi kena buat research dulu. Cuba tgk list 100 koperasi terbaik malaysia dekat w ...

Menarik ni. Tolong fwd kan link? I tak faham maksud cairkan saham tu. Sori lah I ni agak bimbo bab share/stocks ni. Yang I tahu deposit duit - dalam masa setahun - kutip dividen jer
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2019 07:44 AM | Show all posts
melnanzz replied at 26-1-2019 02:15 AM
Menarik ni. Tolong fwd kan link? I tak faham maksud cairkan saham tu. Sori lah I ni agak bimbo bab ...

https://www.skm.gov.my/index.php/my/component/flippingbook/book/45/Array?layout=edit
For example i bg koperasi bank rakyat top 1. Tapi ada masa2 tertentu jer diorang buka utk public beli saham tapi tu pon ada limit sorang rm500 jer. Ada masa siorang buka utk penambahan syer.

My mum join salah satu koperasi dlm top 30. Dividen tahun lepas 10%. Bonus 5%. Dividen tu boleh isi borang keluar masuk kan ke bank. Bonus remain dlm  koperasi tu unless u mmg decide nak stop jd ahli koperasi then semua akan dipulangkan kat u.

Massud i saham tu susah dicairkan. Let say u beli saham koperasi 10k. Pastu u ada hal nak guna duit tu. So u perlu jual balik saham tu kat koperasi and it takes long time 2-3bulan. Nak kena tunggu board meeting bagai to approve.

Kalau kat asb tu just pergi bank or pejabat pos jer utk jual saham tu ambik cash.

Btw u boleh tgk website tiap2 koperasi yg u berminat nak beli saham. U tgk diorang punya profile. Tgk nature of business diorang sama ada ok ke tak. Tgk  annual report diorang. Dividen yg diumumkan tahun2 lepas. So dr situ u boleh decide. Then u call org koperasi tu utk tanya lebih detail. Boleh la tanya lain2 soalan ttg risk ke.





Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2019 12:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Amanah hartanah bumiputera. Lagi tinggi dari ASB Dividen dah siap tolak zakat.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2019 04:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols melabur RM150 dalam Dana Pertama BIMB lebih sepuluh tahun lepas. Baru2 ni nk jual semula dan dana tu dah tak wujud. Pergi kat BIMB Investment cawangan A tapi dia kata diorang takleh proses. Kena gi cawangan B. Sambil tu diorang promote satu dana, rekod pencapaian  2017 dapat 20% return. Iols dah rasa krik krik. Aku jual dana pun kena gi branch lain. Banyak cekadak. Ni nak invest dana lain pulak. Ish ish ish. Dana pertama kalau dapat RM50 pun dah bersyukur. Kalau tak silap harga permulaan RM1.00. Masa iols beli 30 sen seunit. Baca kt tenet pun ada yg kata harga paling tinggi pernah capai 50 sen. Iols mmg krik krik dengan produk bimb sekarang ni.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 11:31 AM | Show all posts
Edited by Meiizu at 11-2-2019 11:33 AM
adm7 replied at 26-1-2019 12:45 PM
Amanah hartanah bumiputera. Lagi tinggi dari ASB Dividen dah siap tolak zakat.

ohh u ada buat?citer sikit..kena invest tiap2 bulan sama amount ke atau sekali letak je. tgok utube iklan nelofa kata open rm100 je
jap
i baru nak google pasal AHB.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2019 10:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Meiizu replied at 11-2-2019 11:31 AM
ohh u ada buat?citer sikit..kena invest tiap2 bulan sama amount ke atau sekali letak je. tgok utub ...

Ikut suka nak letak berapa. Tapi minimum untuk tambah 50. harga tetap sama macam ASB.
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2019 10:20 PM From the mobile phone | Show all posts
melnanzz replied at 26-1-2019 02:15 AM
Menarik ni. Tolong fwd kan link? I tak faham maksud cairkan saham tu. Sori lah I ni agak bimbo bab ...

Jalan selamat letak je kat tempat yang low risk dengan liquidity tinggi. Best dah tentula saham bank rakyat. Malangnya dah tak buka lagi dah untuk tambah. So fokus je kat AHB, unit amanah harga tetap under PNB, Tabung haji.

Nak trade saham atau beli unit trust macam public mutual, cwa dan lain-lain tu boleh tapi kena bersedia untuk hadap value dia jatuh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2019 03:59 PM | Show all posts
adm7 replied at 13-2-2019 10:20 PM
Jalan selamat letak je kat tempat yang low risk dengan liquidity tinggi. Best dah tentula saham ba ...

dulu penah join cwa tolak stiap bulan pastu 2-3tahun manjang drop je last2 meollss pun benti..hehe
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2019 03:42 PM From the mobile phone | Show all posts
TH tak confirm ada dividend ke tak... So terpaksa survey unit trust lain... Pening nak pilih yang mana... Nak Islamic product...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2019 10:24 AM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 26-1-2019 04:20 PM
Iols melabur RM150 dalam Dana Pertama BIMB lebih sepuluh tahun lepas. Baru2 ni nk jual semula dan da ...

Yg ni nama produk tu Al Aswar gitu ke?
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2019 11:27 AM From the mobile phone | Show all posts
chicozinn replied at 15-2-2019 03:59 PM
dulu penah join cwa tolak stiap bulan pastu 2-3tahun manjang drop je last2 meollss pun benti..hehe ...

Iols punya public mutual ittikal ke apa tah nama guna kwsp tu. Labur rm1000. Lebih 10 tahun baru rm1234. Rasa macam tak minat dah. Baik lagi asb.
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2019 11:28 AM From the mobile phone | Show all posts
puccafan replied at 4-3-2019 10:24 AM
Yg ni nama produk tu Al Aswar gitu ke?

Entahlah iols pun lupa.
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2019 11:44 AM | Show all posts
sharlenetexas replied at 4-3-2019 11:27 AM
Iols punya public mutual ittikal ke apa tah nama guna kwsp tu. Labur rm1000. Lebih 10 tahun baru r ...

so purata setahun dpt rm23.40 je la..sedeyhhh
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2019 10:57 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 26-1-2019 04:20 PM
Iols melabur RM150 dalam Dana Pertama BIMB lebih sepuluh tahun lepas. Baru2 ni nk jual semula dan da ...


Uols... Dalam masa 10 tahun tu uols ada update tak? Ke biarkan je?

I ada survey jugak unit trust BIMB... Tak jadi la bila uols komen macam ni...
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2019 11:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak update apa2 pun. Rasanya kalau uols berurusan kat HQ Jalan Sultan Ismail tu ok kot. Cuma kat bandar kecil ni dia pass situ sini sesuka hati.
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2019 08:27 AM From the mobile phone | Show all posts
TT and d rest, u all tahu ke saham ni? have u heard of him? sesiapa tahu boleh share info tak.

Tq
Screenshot_20190313_082604.jpg
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.082128s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list