Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2710
View
104
Reply

PERTANDINGAN!!! PERNIAGAAN UBAH KEHIDUPAN IBU TUNGGAL

[Copy link]

Author: adila39    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 18-1-2019 05:00 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
kebanyakkan wanita yang berstatus ibu tunggal akan berhadapan dengan pelbagai dugaan untuk meneruskan kehidupan samaada kematian suami ataupun berpisah. Langit tidak selalunya cerah, disangkakan panas hingga kepetang.. tapi sayang.. tidak seperti yang diharapkan. Ramai ibu yang tertekan. Ni khas sy tujukan kepada surirumah yang tidak bekerja.
Yang sebelum ini kesemuanya diserahkan kepada lelaki yg bernama suami. Berubah sekelip mata.

Anda lost.. tak tau apa yang perlu dilakukan.. anak anak masih ramai dan masih kecil. How nak survive? berniaga? berniaga apa? modal kat mana nak cari? bolehke?

antara reaksi yang kerap kita dengar.

Anda ada cadangan?

Berikan cadangan dan jika ada cerita dan tauladan. Sharekanlah.

Selaku mod disini dan saya juga nakla share opinion dan dengar pendapat anda. untuk kisah yang menarik, nasihat yang bernas atau saranan secara langsung kemana harus dirujuk... saya akan bagi hadiah.

Hadiah laaaaa set muka yang best.

Pertandingan ni akan ditutup setiap 3 bulan. Kali ni saya akan invite senior mod selaku juri nanti. Bermula tarikh saya publishkan.  So jom...

tag seramai yang boleh.

Adila39
Screenshot_20190118_164642.jpg
Screenshot_20190117_103739.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2019 05:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Bestnya hadiah. Dah lama tak guna Kiehl's

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-1-2019 05:10 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 18-1-2019 09:09 AM
Bestnya hadiah. Dah lama tak guna Kiehl's

tolonb tag kawan kawan eh
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2019 05:10 PM From the mobile phone | Show all posts
@Buritan


Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2019 05:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-1-2019 05:12 PM From the mobile phone | Show all posts
@Catpaw
@kiyudi
@onexox97
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2019 05:28 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 18-1-2019 05:12 PM
@Catpaw
@kiyudi
@onexox97

Wah terima kasih tag kan kita

Nak kena iklan perniagaan ke cemana

Kalau nak iklankan perniagaan sy nak iklan kan onexox je lah
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2019 05:31 PM | Show all posts
tq heret ku ke sini...

wow kaka adilla pra mode ke

sama  ngan kak noor....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2019 05:33 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 18-1-2019 05:12 PM
@Catpaw
@kiyudi
@onexox97

T.kasih kaka tag saya. Bagus bebenang macam ni menjana minda dan beri manfaat kepada org lain. Semoga bebenang ni membuka inspirasi kpd para IT (ibu tunggal) di luar sana dan juga yg lain2nya. Teruskan kaka @adila39

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2019 05:37 PM From the mobile phone | Show all posts
                 .
giphy.gif

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-1-2019 05:37 PM From the mobile phone | Show all posts
onexox97 replied at 18-1-2019 09:28 AM
Wah terima kasih tag kan kita

Nak kena iklan perniagaan ke cemana

bukanlaaaaa... ni bagi idea and jika berniaga how u mula and so on.. gitulahh
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2019 05:40 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 18-1-2019 05:37 PM
bukanlaaaaa... ni bagi idea and jika berniaga how u mula and so on.. gitulahh

Ooooo gitu

Yang i nampak ibu tunggal kena buat perniagaan yg serasi dan sesuai dengan status
Kena kenalpasti halangan dan kekangan
Kalau modal sedikit buat cara sedikit
Kalau modal banyak lagi bahaya
Kena makesure cemana nak kembangkan modal tu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2019 09:31 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 18-1-2019 05:10 PM
@Buritan

Ok jah meniaga.. bg aku meniaga ni menghappykan diri aku.. satu lg time flexi.. boring jahit.. aku kemas rumah.. malas menjahit aku basuh baju...satu lg waktu kerja aku.. aku yg tentukann.. tak siap keje tp dah janji ngan plggn.. aku bantai menjahit pepagi bute..nak buat dropship tak sesuai utk aku.. dulu pernah jd dropship terlajak laris.. mmg kena tipu jee..so bagi akulaa bisnes nii mesti kena dr hasil tangan kita rasanyalaa.. cth mcm sedara aku telekung siti khadijah.. dia bermula dgn jahit telekung tp dia buat cntik cntik dan kemas pas tuu juai kat kenkawan jah.. laa ni ape jd.. hebatkann..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-1-2019 10:17 PM From the mobile phone | Show all posts
any input untuk single mum to start with?
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2019 08:34 AM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 18-1-2019 05:11 PM
@jazaa100

Terima kasih sherlene tag akak....

Aa'ah kannn....best hadiah tu...
Akak setuju dgn pendapat buritan....surirumah kena ada kemahiran menjahit ke...memasak ke...atau apa apa je lah...

Dropship & mlm tak sesuai utk ibu tunggal....sbb susah nk survive...contoh sorang kawan akk....dia ni memang bisness tapi dia buat bisnes yg lari jauh dari skill yg dia ada .  Dia ni pandai menjahit....pandai memasak...tapi dia bukak business MLM sampai ada kedai lahh....jadi stokist

tapi bisness tak jalan & tetiba dia bercerai....memang hilang arah le kejap....hutang dari hujung rambut sampai hujunng kaki....utk mkn & teruskn hidup dia menjahit sekejap...sda satu kali raya tu beribu jugak dia dpt...bygkn baju kurung  kat kl ni...kedai cina charge rm120...dia charge rm80 je.......tu tahun 2008...Menjahit ni tak kuar modal....kena beli benang je lah...satu hari blh siapkn 3pasang  .dah berapa kannn....

Tapi dia ni suka buat keeja bernusim...lepas raya dia tak buat dah....dia masih lg join MLM...lain produk le pulak....bila sampai nk raya mula gelabah lg cari busness apa le pulak...ada satu raya tu dia buat popia nestum...popia milo & horlicks....laku keras jugak tu...untungnya dia ni, ramai yg nk tlg dia....sampai dpt order beratus ratus balang sbb ada company nk buat hadiah utk anaj anak yatim bawak balik lepas jamu dorang berbuka puasa.....memang le dia tak blh siap kan sorang....apa dia buat?....dia upah org utk gulung kulit popia tu....gunting & goreng semua tu dia buat...gulung kulit popia tu kan amik masa....so..sesapa jiran yg nk amik upah...dia hantar kulit popia....buat sendiri kat rumah...dah siap nanti dia amik... siap lah order dia tu....dah hbis raya tu....dah tak buat dah.....

Skrg ni akak dgr dia buat MLM lain le pulak...akak dah ckp...dia ada kemahiran menjahit...teruskn je lah....dia ni ramai contact....ramai yg nk tlg...tapi bila dia jual produl MLM...org tak suka le kann....

Mgkin minat dia dgn MLM dah tak blh padam...ckp le apa pun...tak jalan dah...mati hidup balik pun dia tetap nk buat MLM, tak kenal erti serik....untungnya dia ni, anak anak dia semua ex husb yg tanggung...jd dia cari duit tu utk diri sendiri & sewa rumah ...nk byr hutang, yg mana blh byr...dia byr...yg dah masuk insolvensi...memang tipis lah nk byr...beratus ratus ribu...

Sori membebel pjg pjg....tujuan akk cerita ni...blh le tgok dari kisah dia ni....yg mana blh cedok utk jadikan ilmu...sila lah cedok....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-1-2019 08:50 AM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 19-1-2019 12:34 AM
Terima kasih sherlene tag akak....

Aa'ah kannn....best hadiah tu...

hi jaza.. tq sudi masuk sini.

murahnya rezeki dia... sayang minat mlm je ya... tu la mlm ni klu dah sebati kat jiwa susah nak remove

dia ada skill tapi xnak guna

i pun ibu tunggal.. pernah x kerja jap kononla... pencen awal... betul betul masa berpisah and ada baby.. blur giler apa nak buat. 5 ke 4 tahun mula business online and ambil order.

Dalam tempoh masa tu kenal dgn ramai rakyat marhaen ni... yg tukang masak, makcik kanten, juru jual... dan mcm2 lah... and pejam celik survive jugak and dpt hidup mcm biasa

Now kembali kerja.. dah 4 tahun dah kot ni kerja balik... back to routine.. and plus business. alhamdulillah

what is my concern surirumah yg mmg xpernah kerja then cerai.... takde punca pendapatan.. itu yg kita nak share info to tell them... can always start life back
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-1-2019 08:56 AM From the mobile phone | Show all posts
MAJLIS PERTUBUHAN IBU TUNGGAL MALAYSIA
(MPITM)

A non profit ngo... hnmm ada sesiapa tahu role mereka... or just support system je.. nasihat etc je kot
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2019 08:58 AM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 19-1-2019 08:50 AM
hi jaza.. tq sudi masuk sini.

murahnya rezeki dia... sayang minat mlm je ya... tu la mlm ni klu ...

Owh...akk lari tajuk lah ek....sori...

Tapi cerita dia ni lg teruk dari surirumah sbb dia kena mula dari negative bkn zero...klu surirumah mula dgn zero....

Utk dpt income instant, sementara nk bongkarkan bakat yg ada..surirumah yg bercerai tu blh je amik upah mengemas rumah org ke....sstu rumah rm60...satu hari buat dua buah rumah....semingghu keeja 6hari...ok jugak...org lebih prefer upah org tempatan dari indon kannn....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-1-2019 09:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by adila39 at 19-1-2019 03:37 AM
jazaa100 replied at 19-1-2019 12:58 AM
Owh...akk lari tajuk lah ek....sori...

Tapi cerita dia ni lg teruk dari surirumah sbb dia kena  ...


ehh x lah.... just tambahkan info jika ada...


haaa betul tu... kena tebalkan muka utk start something... kalau nampak penjaja sy akan sgt salute mereka.. the hard work and sweat.. hebat!
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2019 09:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by jazaa100 at 19-1-2019 09:19 AM
adila39 replied at 19-1-2019 09:02 AM
ehh x lah.... just tambahkan info jika ada...




Sapa yg pernah bekerja ..dok dlm aircond, bila kena jual kat tepi jalan akan rasa down sgt.....tapi demi anak anak...kena buangkan rasa malu tu...sambil meniaga...otak ni penuh dgn rasa mnyesal....knp lah aku berhenti dulu...kenapalah gitu...kenapalah gini....kenapa kenapa....soalan yg paling menyakitkan hati...kenapa lah aku kawin dgn jantan tak guna tu...klu aku kwin dgn abg hisham dulu...tak le aku jd mcm tu....pastu pujuk hati....dah jodoh....
Masa tu, setiap pertanyaan..kita sendiri yg kena siapkan jawaban....

Tapi klu surirumah dari awal...akk rasa dorang akn bukak gerai dgn 1000harapan....mgkin dgn rasa bangga...eh, tak sangka aku mampu ada gerai sendiri....tak de & tak terpikir nk malu klu org ofis atau org yg kenal ke nampak....itu bezanya....

Memang kita ni selalu pikir pandangan org kann....pdhal org tak kisah pun....akak klu tau peniaga tu ibu tunggal...akak prefer beli dari dia dari gerai yg laki bini berniaga wlupun donut yg dia buat tu keras kejung....kita kena bg dorang support....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.098137s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list