Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
2526
View
43
Reply

Suami suka fastfood je.

[Copy link]

Author: milooaiss       Show all posts   Read mode

Author
Post time 16-1-2019 11:07 AM | Show all posts |Read mode
Macam mana nk buat dan nasihat laki saya ni yg suka makan fastfood mcm mcd,pizza ,kfc dan maggi.
mcd,pizza,kfc ni setiap weekend mesti ada. maggi pulak boleh kata 4 kli smggu tu mesti makan tukar2 jenis perisa je.
badan pon dah mendadak naik. masakan kampung nasik ni dia kurang sikit. saya rasa tak sampai 40 trus lupppp je. nasihat orang tua ni lagi susah pada nasihat budak2.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2019 11:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Dia xpenah baca ke keburukan fast food semua ni..
Seb baik laki i xsuka sgt fast food mcm kfc mcd segala ni..sbb dia jenis mkn byk..beger2 tu x kenyang sebiji..kne 2 biji..jd elok lg dia cari nasi
Cuma megi tu la mkn gk cuma jarang2
Time iols mls masak tgh mlm or time iols xde kt umh, dia mkn la megi
Bhye woo dok mkn fast food sokmo
Dia xpenah tau ke ada org muda2 mati sakit jantung
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2019 11:39 AM | Show all posts
Hang nee kembar @penmerah kah,TT....?????


Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2019 11:43 AM | Show all posts
u kena masakkan dia something yang dia suka kot? macam husband i jenis choosy jugak bab makanan tapi tak dalah addicted fast food. dulu before kahwin memang kiteorang cari fast food je. i tak pandai masak. lepas kahwin, i belajar masak. mula2 i belajar masak nasi goreng, then move slowly to lauk2 melayu. husband i suka makan steak. now tengah belajar nak masak steak pulak.
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2019 11:45 AM | Show all posts
sama je ngan laki aku...bab makan x nak jaga langsung. fast food, nescafe tin tu sehari brapa botol tah...ngan air gas kadang2...jarang sgt minum air kosong. merokok lg...aku dah berbuih mulut...

last aku cakap...kalo rasa pendek umur...jgn lupa letak nama aku n anak kat kwsp insurans dia semua. cepat2 tukar....ha....cakap direct je. tp tetap x leh ubah jugak habit dia. huhu
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2019 12:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Mungkin u bole try masak mi kari, bihun sup and mi tomyam slalu kot so xdela dia asyik hadap maggi je..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-1-2019 12:47 PM | Show all posts
mamiary replied at 16-1-2019 11:43 AM
u kena masakkan dia something yang dia suka kot? macam husband i jenis choosy jugak bab makanan tapi ...

dia suka fastfood jaaaa

dah masak makanan melayu kampung pon dia makan je. tapi petang trus order fastfood pulakkk
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-1-2019 12:48 PM | Show all posts
Cece1234 replied at 16-1-2019 12:03 PM
Mungkin u bole try masak mi kari, bihun sup and mi tomyam slalu kot so xdela dia asyik hadap maggi j ...

dah try. dia tak lalu pulak katanya .tak sesedap maggi. hampeh tul
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2019 01:02 PM | Show all posts
aku taktau nak sedih kaa gelak baca "nasihat orang tua ni lagi susah pada nasihat budak2".
u slow talk sama dia cara lain lah.
bawak dokumen penting tukar nama u  &  anak2.mcm nak cepat mamposs jer.
tak mampos pun jenuh tanggung org sakit...bawakan sekali dokumen insurans dia tu pun kalau dia beli clarify berapa je insurans cover berserta cash budget expenses
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2019 02:35 PM | Show all posts
habis la segala urut perut laki ko tu kak. makan maggi lagi la tak berkhasiat,yg lain tu weekend ,maggi dah bole jadi makanan harian laki ko.india pon dah banned maggi byk kli psl plumbum la ape la,maggi malaysia pon tah ke macam2 jgak.
klau laki ko suka ayam kfc ko cari resepi buat sendri,lagi terjamin.
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2019 03:31 PM | Show all posts
memang dia penggemar mknan segera..tp dgr dgr x elok sgt mkn makanan instant ni
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2019 04:01 PM | Show all posts
tabiat pemakanan x sihat

mesti dr kecik dh di ajar makan fast food

x smpai umur 40 mcm2 penyakit nanti...aduiii
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2019 04:41 PM | Show all posts
baik uols cegah cepat. pakcik iols muda lagi da kanser usus hari2 minum coke. tu salah satu penyebab la kot.

Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2019 05:24 PM | Show all posts
brger dan ayam goreng aku lebih puas masak sendiri je.

mak aku cakap makan magi kerap2 boleh botak.rambut luruh.

sedap sbb banyak benda tak elok dalamnya. tah maggi kat malaysia ni pon mcm2 ada jugak.

https://www.timesnownews.com/mir ... observations/341058
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2019 05:35 PM | Show all posts
suami takde kesedaran lagi tentang tak eloknye fast food ni.. cuba ko surf ape keburukan tentang maggi, kfc, atau mcd makan hari2.. screenshot.. pastu whatsapp dia.. seminggu tu whatsapp dia 3 4 kali paksa dia baca.. bagi dia bukak minda sikit keburukan fast food ni

cousin aku cerita kawan dia tiap2 hari mesti ade ayam kfc.. skarang ni kene kanser dah
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2019 05:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Sis kalau dia kemaruk makan fastfood je mcm kepsi mcd
Sis kena la buatkan

Mcm daging beger tu buat sendiri beger tu kasi lebih sikit salad dan bawang timun tomato buat ala2 sihat punya tak pun sayur tu boleh dimasukkan dalam salad ala2 buat coeslow, kentang goreng tu beli ubi kentang kt pasaraya potong panjang2 dan goreng
Untuk ayam goreng tu ada tepung goreng bestari ke apa namanye ntah sedap jugak guna tepung tu untuk menggoreng. Ayam tu jangan selalu goreng la kteatif sikit la macam ada satu hari buat bubur ala2 mcd dan mcm ada lauk2 ayam rebus/kukus lemon ke dll.

Pastu try la buat ayam pedas korea tu
Untuk maggi sis cuba la buat mee kari sendiri mihun sup sendiri buat mee tomyam sendiri - buat tomyam pastu celur mee.

Memang sis kena main peranan lebih la senyap2 pun tak apa kalau sis gitau dia pulak yg sis nak transform dia kot dia tetiba tak suka sebab mcm mengongkong dia kang lain pulak cerita (maklum la orang ni mcm2 benda boleh jadi marah padahal benda remeh je) so buat pelan2 untuk tukar gaya hidup dia

Pastu apa kata sis try ajak dia cakap la boring la petang2 ni dok umah... jom jalan2 siar2 kat taman
I selalu buat semua kat atas ni... bf i tu dah la jenis main pubg je keje i ni game layan the sims mobile je so nak curik masa dia takkan la asyik2 nak ke mall so i try ajak dia jalan2 sambil borak2 keliling taman
Now i dah mula ajak dia untuk joging pulak... hadiah birthday dia i bagi kasut jogging dan itu macam paksaan halus untuk dia kena pakai dan ikut i jogging kehkehkeh... Time tu la ada masa untuk borak apa semua buat aktiviti sama2. Tengok sekarang hampir setiap hari jugak la round2 jogging sesama maklum la satu uni senang nak ajak...

Lepas ni i nak cuba buat aktiviti extreme pulak. Tengah pikir idea mcm mana nak ajak dia buat aktiviti tu dengan paksaan halus...
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2019 06:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Ohhh lagi satu kalau nak psiko dia untuk terima masakan beter yang sis buat tu
Kalau jadi la, gitau dia makanan yg sis masak tu dgn nama2 mcm ala2 fastfood like beger Mcrumahkusyurgaku ke apa ke cehhhhh
Pastu cerita la dgn riak gembira yg sis jumpa kt fb ke resepi tu dan orang ckp lagi sedap dari mcd dan sis nk cuba buat yadda2

Kena belakon sikit la hohohohoh (nampak nau selalu buat)
I selalu gebang cerita ni time nak try masakan baru
Sebab mak i okay je makan apa2 pun tapi abah i lidah kampung so makanan western ke korea ke dia akan kutuk tak sedap la apa la even cheese pun dia ckp tak sedap, masam

So i nak try masakkan tu masakan ni bila dah siap tu i sendiri pi hantar sepinggan kt abah i, dduk depan dia dan tunjukkn yg i rasa seronok sngt dpt masak benda mcm tu dan jadi!! Dan mintak abah i untuk tolong rasakan walaupunmmg tahu dia tak gemar makanan selain dari masakan melayu.... abah i yang selalu komplem pun last2 cakap "boleh la" mungkin taknak anak dia sedih sbb dah ghope terencat gayanya bercerita bagai nak rak semangat bagai.... sebab yg time kena komplen tu time tak buat perangai terencat dok depan dia tersengih2 tengok dia makan....
Belakon sikit sis...

(Harap sis faham apa yg daya cuba sampaikan)
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2019 11:27 AM | Show all posts
Kalau buat sendiri, dia makan tak? Contoh goreng ayam sendiri, buat piza sendiri.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-1-2019 12:54 PM | Show all posts
WajibulGhunah replied at 16-1-2019 06:01 PM
Ohhh lagi satu kalau nak psiko dia untuk terima masakan beter yang sis buat tu
Kalau jadi la, gitau ...

thanks sis bagi tips..panjang lebor . ada cara yg sis suggest tu dah guna tapi tak berkesan tuk laki yg degil nak mmpussss. yg lain2 tu sy bole cuba jugakk
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-1-2019 12:55 PM | Show all posts
supermum replied at 17-1-2019 11:27 AM
Kalau buat sendiri, dia makan tak? Contoh goreng ayam sendiri, buat piza sendiri.

makan tapi komen byk. sedangkan 99% sy masakkn tu dah serupa mcm ayam kfc dah
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.098003s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list