JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
935
View
21
Reply

Kios Kosmetik Konsep Jom Kongsi Ramai-ramai! Bersih Ke Tak Tu?

[Copy link]

Author: Lilrose       Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-1-2019 02:13 PM | Show all posts |Read mode
Ketika mengunjungi Guardian atau Watsons, kebanyakan daripada kita pasti akan mencapai mana-mana kosmetik berlabel 'tester' untuk dicalit pada wajah sendiri, kan?




Gambar Hiasan




Namun, pernahkah anda berasa geli untuk mencuba kosmetik bibir yang sudah menyentuh berpuluh bibir lain? Entahkan bersih atau tidak bibir mereka itu!


Tapi, tak kisahlah! Bila ada barang percuma di depan mata, kita sering kali memejam mata dan melupakan saja keraguan itu.




Kredit foto: Bustle




Sebuah pusat beli-belah di Hubei, China telah membuka pondok yang mengandungi barangan kosmetik termasuk pelbagai jenis gincu, penggaris mata, foundation, bedak serta minyak wangi yang semuanya bernilai 4,000 yuan (RM2428).




Kredit foto: Shanghaiist




Menurut Shanghaiist, kios itu terbuka kepada sesiapa yang mengimbas dengan aplikasinya.


Masa diperuntukkan untuk setiap pengguna adalah 45 minit dan bayaran dikenakan adalah sebanyak 58 yuan (RM35) sahaja untuk setiap kemasukan. Berdandanlah puas-puas dengan kosmetik disediakan!


Bagaimanapun, idea itu nampaknya tidak mendapat sambutan baik di China kerana ramai yang meragui kebersihan kosmetik yang telah digunakan orang ramai itu.







Ada ke orang yang nak masuk kalau kios ini disediakan di tempat kita? - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 02:18 PM | Show all posts
Edited by kucingitam at 11-1-2019 02:19 PM

ada risiko utk kena macam2 penyakit
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 02:21 PM | Show all posts
Get to know why swapping lipsticks with another person is a big deal.
Makeup does its job most of the time, however, if youre not mindful of sharing cosmetics with another, It can lead to harrowing infections, leaving you with burned or irritated skin.

Although a group makeover can seem like fun at the time, an outbreak of pink eye or another infection is not. Diseases aren't just spread through close friends; you can also pick them up if you use the tester products at the local beauty counter.

Pulse.com.gh brings you 5 skin infections you can get from sharing makeup with anyone.

1.  Staph Infection

Staphylococcus epidermidis most often hides in makeup. It just takes the right conditions and the right grouping of bacteria to set an infection into motion. Sharing makeup with friends who have the epidermis in their make-up could put you at risk of having a staph infection.

READ ALSO:5 brain-boosting foods easily affordable in Ghana

2. Acne

At the very minimum, using some elses makeup exposes your skin to their natural oils (sebum) and bacteria. When you share makeup, you are transferring these unwanted elements directly to your face, which can irritate your current acne or spawn future breakouts.

3. Eye infections

The sharing of common eye-makeup products like liquid mascara, eyeshadow, or eyeliners can result in a variety of unwanted eye infections conjunctivitis (pink eye), or warts. The skin around the eyes is extremely sensitive, making it very susceptible to infection.


4. Cold sores

Even if your friend does not have signs of sores or irritation around their lips, she could be carrying the herpes virus. Just sharing lipstick or lip gloss one time could land you a condition that will stay with you for the rest of your life.

5. Bacterial Infection

While sharing makeup is tempting, please don't apply them directly to your face. Makeup brushes are mostly not advisable if you are using someones own. Always use a cotton swab or other disposable tool to grab the color, rather than dipping your fingers straight in.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 02:26 PM | Show all posts
nanti berjangkit jerawat uols
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 02:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Nampak menarik tp x praktikal.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 03:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau org sebelum tu ada cikenpox ke.. jerawat ke.. ewww  
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 03:01 PM From the mobile phone | Show all posts
RatuDunia94: Nampak menarik tp x praktikal.

ntah dah blowjob mana lelaki pastu test gincu situ.{:run
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 03:16 PM | Show all posts
Tak sesuai atas faktor kebersihan nak2 masa musim flu macam sekarang ni.  Contoh seorang yang kena flu cuba sebatang lipstick pasti yang kongsi bersama mengunakan lipstick tu pun akan terkena flu juga.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 06:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak pernah terfikir nak try tester mekap ni. Geli la
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 07:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Setakat ni tak pernah test produk apa2 selain eyeshadow and lipstick.tu pon tonyoh dekat lengan or belakang tapak tangan sebab nak carik shade yg sesuai dgan skin tone.selain dari itu i tak pernah teringin nak try tester..kita tak tahu dengan siapa kita berkongsi kan,so better avoid..
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 02:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Akak suka berus eyepad untuk lentik bulu hidung
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 11:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku byk kali salah beli kaler lipstick sebab faktor ni lah, geli nak try yg tester punya..
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 05:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Bistu yang MUA tu guna utk mekap org ibarat mcm tester la jugak kan?? Yelahh., sebatang lipstick xkn utk sorang je kan?
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 05:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Biasa kalo lipstick je i tak test. Takut kena jangkitan pape plak
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 07:14 PM | Show all posts
penah sekali aku masuk sephora dgn beriya2 sungguh  dia bermekap guna tester tu....complete set gitu.pastu  selamba je dia blah...ingatkan dia SA kat situ.org mcm tu pun ada kaa
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 08:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Err takpe lah.. kang berjangkit apa2 satu hal pulak nak merawat
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 09:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Gelilah eeuuuwwwww
I mmg manusia penggeli
Makanan minuman pun x share dgn siapa2 kecuali my husband, itupun kadang ada rsa geli
Sikat, kepit kuku, bantal
Semualah
X suka i
Yucks
Geli tgk yg jnis selamber share ni
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 04:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Yup tak praktikal atas faktor hygiene.
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 10:22 AM | Show all posts
menarik provided kalau tukar2 brg2 berus dlm tu ok kot meols rasa
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 12:06 PM | Show all posts
confirm tak bersih, kiosk yg selalu iols nampak org pakai mekap free ni kat guardian kl sentral...biase la kl sentral kn hub public transport, so ramai yg muka seramai baru turun train atau bas akan pi sana utk touch up...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.056300s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list