Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
3151
View
61
Reply

[Tempatan] Lambakan graduan perubatan tahap serius. Setiap tahun 5,000 dalam negara, 2,000 oversea garduate

[Copy link]

Author: R2D2    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 12-1-2019 07:54 AM | Show all posts
Ini maksudnya kualiti mereka juga rendah kerana mereka tidak menjalani latihan amali (housemanship) di hospital.

Kerajaan pula tidak iktiraf kalau buat latihan amali di luar negara, katanya Ahmad Syukri juga menggesa pentadbiran hospital swasta mempertimbangkan kemasukan graduan tersebut untuk menjalani latihan amali di hospital mereka.

Biarlah tak beri elaun dan gaji sekalipun, sekurang-kurangnya ilmu mereka digunakan dan tidak lupa begitu sahaja, katanya.
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 07:55 AM | Show all posts
CharlesDera replied at 11-1-2019 03:05 PM
yang grad oversea ni tak mau cari peluang pekerjaan luaq negara ka? masih nak balik berpaut ke ketia ...

Pastilah kebanyakan graduate luar negara nak kerja kat sana. Housemanship lebih professional, takder diherdik sesuka hati oleh senior doctors, setahun jer (dikebanyakan negara), gaji tinggi dan cara hidup yg dah semakin sebati (dah belajar antara 5-6 thn).

Apakan daya bagi mereka2 yg mendpt biasiswa kerajaan terpaksa balik utk menabur bakti kpd negara sbb they are bonded. Tak boleh nak tamatkan bond tu kecuali bayar balik.

Suasana pekerjaan di luar negara pun bukanlah seperti zaman2 dulu - senang2 jer nak mintak terus dapat. Byk proses2 yg harus dilalui yg bukan semudah yg disangka. Lagipun negara2 tu pasti akan mengutamakan graduan2 tempatan dahulu.
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 08:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Bukan doktor berlebih... x cukup lg ada tp gomen tak de budget
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 09:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Rasanya dah banyak kali warning.. fasiliti kurang
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 10:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Baik jd instafamous jah sis..menempel pastu jual produk ibu kunyit ke apa..terus kaya..bila dah kaya ko start lah main hartanah...xperlu stress2 jd kuli orang...

Jangan nk deny ujung2 kita kerja nk cari duit jah....xkisah ada phd quantum physic ke apa..kalau xda kerja ko nk jaja dkt mana qualificTion kau tu sis?

Kalau ada black market bboleh juga jual kidney atau liver.
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 10:26 AM | Show all posts
auntieagony replied at 12-1-2019 07:55 AM
Pastilah kebanyakan graduate luar negara nak kerja kat sana. Housemanship lebih professional, takd ...

yang tak terikat biasiswa kan ramai...depa tu la patut pi...bukan dalam bidang doktoq ja...bidang2 lain...ramai...wakakakakakakka
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 10:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Rasanya nurse pon ada lambakan satu masa dahulu tapi mujur banyak peluang pekerjaan di luar negara.hospital2 swasta pon makin banyak,klinik2 pon bersepah walau kat pekan kecik..tapi kalau doktor yg melambak xtahu lah.rugi belajar gila2,dah la medic ni subject tough,kos pon tinggi.harap dapat diselesaikan secepatnya..
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 10:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Option:
Jual insuran
Jual unit trust
Jual Shaklee
Skim emas delay
Buat produk timbang kilo
Jd penunggang agama jual jus jampi
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 12:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Aah member matrik aku ade a fews camni.. xdapat buat dalam negara pergi obersi buat medic.. pastu ade jgk yg masuk kolej swasta dalam mesia demi ambik course perubatan walau yuran mahal nak mampos.. tapi member2 tu result gempak gak.. bukan result below 3.8

Now aman2 dh jadik doc kat spital gomen..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2019 12:27 PM | Show all posts
jadi je artis
pandai2 la create kontroversi dlm media sosial
tak pun bila ada isu nasional pandai2 la mencelah
konon2 simpati etc

tu teknik yg artis sendu yg tak ada jobs buat sekarang
walaupun bakat nun ke laut!
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 12:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Salah segelintir mak bapak jugak yg nak tumpang glemer push sangat anak-anak ambil medic. Padahal byk je kerjaya yg lebih baik dan menjamin masa depan. Pada mak ayah perangai macam ni aku nasihat sila insaf dan bertaubat
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 04:09 PM | Show all posts
Harap kementerian kesihatan dan JPA bagi ler offer byk sikit utk doktor2 sambung belajo jadi pakar. Malaysia ramai doktor tp pakar pun kena import dari mesir le..pakistan le..india le..dah tu camno?

Yg tak dapat tempat jd houseman tu cari2 le kerja di negara luar. yg blh iktiraf ijazah doktor dorang. Takpun cari saja la kerja lain mcm researcher ke apa ke...zaman dunia tanpa sempadan ni ko x boleh rasa ko belajar perubatan, ko akan jadi doktor..cuba2 la jd menda lain pulak.
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 05:58 PM | Show all posts
oni313 replied at 11-1-2019 10:51 PM
adik kawan akak bagai nak rak study medic kt jordan, tajaan JPA, ujung 2 bila balik malaysia last ye ...

adik kawan chuols tu tk dpt tmpat buat hausmen atau tgah tggu turn hausmen????
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 06:35 PM From the mobile phone | Show all posts
oni313 replied at 11-1-2019 10:51 PM
adik kawan akak bagai nak rak study medic kt jordan, tajaan JPA, ujung 2 bila balik malaysia last ye ...

Unikl pun ada medic ke skrg...alahai sendunya....
Imu still ok kan...
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 06:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Shazmiey replied at 12-1-2019 01:07 AM
soal lambakan ni bukan sebab kita terlebih doktor, ikutkan mmg kita tak ckup doktor lagi, tapi yg ku ...

Oooo...gitu kisahnya ye
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 06:52 PM | Show all posts
Orix replied at 12-1-2019 05:58 PM
adik kawan chuols tu tk dpt tmpat buat hausmen atau tgah tggu turn hausmen????

both tak dpt placement lagi until now...

yg grad jordan tu mmg i puji, sgt rajin, pasal family dia ada masalah keluarga, effort dia nak bantu family sgt i puji

Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 06:55 PM | Show all posts
tukul replied at 12-1-2019 06:35 PM
Unikl pun ada medic ke skrg...alahai sendunya....
Imu still ok kan...

ha'ah, ada... unikl RCMP, (royal college of medicine perak) dkt ipoh.... IMU kalau student tajaan tak dpt placement kt universiti oversea atau memana local u, gomen akan hantar kesitu...


Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 07:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Isu dekat sini bukan masalah penempatan bandar/luar bandar. Tapi masalah kelayakan. Bayangkan student sastera, sekolah teknik yang tak ambik biologi boleh jadi doktor. Janji ada duit ratus ribu, belajar dekat kolej semua jalan. Lepas tu belajar dekat kolej/universiti yang tak diiktiraf. Dah satu keje nak kena ambik exam khas. Bila dah terlalu ramai yang bermasalah sebab tu jadi lambakan graduate.

Gov kena do something la. Kena ketatkan lagi kelayakan kemasukan pelajar perubatan. Kena pantau kolej/universiti swasta ni. Jangan biarkan diorang kaut untung je. Bagi student pulak kalau rasa tak berkelayakan jangan la jadi doktor. Nak bermain dengan nyawa orang. Dah terbiasa pegang berus warna (sebab budak art) tiba2 nak pegang pisau jarum pulak. Panjangnya aku bebel. Ok bye
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 07:35 PM From the mobile phone | Show all posts
tobby replied at 12-1-2019 10:58 AM
Option:
Jual insuran
Jual unit trust

Jadi cybertrompah..

He he
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 08:05 PM From the mobile phone | Show all posts
LautBiru52 replied at 12-1-2019 07:01 PM
Isu dekat sini bukan masalah penempatan bandar/luar bandar. Tapi masalah kelayakan. Bayangkan studen ...

Eh ada ke budak sastera ambik medic...uni mana tu...baik report mqa
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.088723s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list