Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
10284
View
231
Reply

[Tempatan] Pelajar SMK Padang Midin Kuala Terengganu & Kerbau Peliharaan Ayahnya Memenangi 20 Foto Terbaik Dunia & Juara Asia

[Copy link]

Author: Remyda    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-1-2019 11:49 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Tahniah  Pelajar SMK Padang Midin Kuala Terengganu

Gambarnya bersama kerbau peliharaan ayahnya. Jurufoto yang mengambil  gambarnya telah memenangi 20 gambar terbaik Dunia dan juara peringkat  Asia

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2019 11:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Kerbau macam kawan - Mohd Syukur
JUMAAT, 11 JANUARI 2019 @ 11:32 AM

Muhammad Syukur Khamis, 14, bersama kerbaunya di Kampung Kubang Bujuk. Syukur menjadi perhatian dunia selepas gambar keakrabannya dengan kerbau yang dirakam seorang jurugambar tular di media sosial. - Foto Ghazali Kori

Muhammad Syukur Khamis, 14, bersama kerbaunya di Kampung Kubang Bujuk. Syukur menjadi perhatian dunia selepas gambar keakrabannya dengan kerbau yang dirakam seorang jurugambar tular di media sosial. - Foto Ghazali Kori
KUALA TERENGGANU: Tak pernah terlintas di fikiran minat dan kelebihan saya bermanja dengan kerbau membuatkan saya terkenal sehingga ke luar negara, kata Mohd Syukur Khamis, 14, yang foto memaparkan aksi manjanya bersama haiwan itu tular di media sosial.

Pelbagai aksi pelajar Tingkatan Dua Sekolah Menengah Kebangsaan Padang Midin itu dengan kerbau peliharaan bapanya mendapat pujian pengguna media sosial, termasuk Mufti Wilayah Persekutuan, Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri, yang menyatakan kekagumannya terhadap keakraban dan kemesraan Mohd Syukur bersama haiwan itu yang disifatkannya begitu ikhlas.

Gambar tular itu dirakamkan jurugambar dikenali sebagai Dollah Deen Photography yang berasal dari Kelantan tetapi bekerja di Kuala Terengganu dan Mohd Nazri Sulaiman yang juga anak jati negeri ini tetapi kini menetap di Kuala Lumpur.

Keunikan gambar itu melayakkan Mohd Nazri yang menetap di Kuala Lumpur memenangi anugerah Street/People Photographer of The Year Asian Geographic -Image of Asia 2018 dan Remarkable Award di Siena International Photography Award 2018, Italy.

Malah, selain Mohd Nazri, sebelum ini sudah ramai jurugambar yang memenangi anugerah hasil gambar memaparkan momen Mohd Syukur bersama haiwan ternakan itu.

Mohd Syukur berkata, sejak usia sekecil empat tahun dia sudah terbiasa mengikut bapanya, Khamis Jusoh, 63, ke kandang kerbau di Kampung Kubang Bujuk, di sini, menyebabkan hubungannya dengan haiwan itu sangat rapat dan akrab.

Malah, ketika mengikuti Mohd Syukur ke kandang kerbau itu haiwan berkenaan umpama taat dan mendengar kata, serta menurut segala arahan remaja itu lantas memudahkan sesi fotografi.

Mohd Syukur yang mesra disapa Kur di kalangan ahli keluarganya berkata, dia tidak takut bermanja dengan peliharaan itu yang dianggap sebagai rakannya.

Ada orang kata saya ada ilmu penunduk sedangkan tidak. Mungkin sebab saya dah biasa dengan mereka sejak kecil jadi mereka kenal tuan dan mendengar kata. Tetapi sebenarnya saya bukan saja akrab dengan kerbau, tetapi juga lembu, kambing dan angsa peliharaan bapa.

Cuma untuk sesi fotografi, jurugambar cenderung memilih kerbau kerana jumlahnya yang banyak sehingga lebih 100 ekor, katanya yang menjadi perhatian jurugambar seluruh dunia termasuk Amerika Syarikat dan India sejak 2016.

Kebanyakan kerbau, lembu dan kambing yang akrab dengannya diberi nama seperti Awang, Wahab, Saat dan Boy dan haiwan ini boleh bergaul dengan Mohd Syukur seperti manusia, malah ada yang tidur bersamanya ketika kecil.

Kalau kambing pula saya rapat dengan Saat. Selepas tiga hari dia lahir, ibunya mati dan saya menyusukannya setiap hari dan menjaganya sehingga bawa tidur bersama di atas rumah. Kerbau yang sangat rapat dengan saya dan sering menjadi teman ketika fotografi bernama Awang juga sudah mati, katanya.

Anak bongsu dari lapan beradik itu berkata, walaupun sering didatangi jurugambar yang mahu merakam gambarnya, keluarganya tidak pernah menetapkan sebarang bayaran, sebaliknya tumpang gembira apabila jurugambar bertuah memenangi pertandingan antarabangsa.

Cuma kebanyakan jurugambar ada memberi tips dan jika ada saya terima, jika tak ada pun tak mengapa. Saya bersyukur kerana dengan kelebihan saya ini, sehingga kini saya dapat menyimpan kira-kira RM1,000 hasil tips yang diterima, katanya yang bercita-cita menjadi penternak.

Mohd Syukur berkata, selepas tular dan dikenali ramai dia menerima ucapan tahniah daripada guru dan rakan sekolahnya yang turut datang ke kandang untuk merakamkan gambar bersamanya dan kerbau berkenaan.

Saya tidak bangga apabila menjadi tular, tetapi gembira sebab dulu ayah sering dihina kerana pekerjaannya sebagai penternak kerbau. Tetapi hari ini, saya seronok kerana dapat buat ayah bangga dan mengubah persepsi orang terhadap pekerjaan ayah, katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Banggol Katong di sini, hari ini.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 11:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Gambar nya mana tt..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2019 11:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Foto & Penceritaan Tersendiri
IMG_2402.JPG

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2019 11:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Kiah.comei replied at 11-1-2019 11:52 AM
Gambar nya mana tt..

TT tengah semput nak tepek

Sabo sat na
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2019 11:53 AM From the mobile phone | Show all posts
The Kerbau Boy
IMG_2403.JPG

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2019 11:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Keindahan gambar penuh makna
IMG_2404.JPG

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2019 11:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku anak jati kampung
IMG_2405.JPG
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2019 11:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Berani betul budak ni
IMG_2406.JPG

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2019 11:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Bahagia itu tidak ternilai
IMG_2381.JPG

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 11:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Cantiknya gambar2
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 11:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Fuh... memang ada class gambar semua ni..
Cantik...

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2019 11:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Bapaknya ka
IMG_2382.JPG

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 11:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Remyda replied at 11-1-2019 11:53 AM
The Kerbau Boy

Seram pulak tengok tanduk kerbau ni...
Panjang nau...
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 12:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Wow moments pic sgt cantek
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 12:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Remyda replied at 11-1-2019 11:50 AM
Kerbau macam kawan - Mohd Syukur
JUMAAT, 11 JANUARI 2019 @ 11:32 AM


Bagus adik ni... terharu membaca nya..

Saya tidak bangga apabila menjadi tular, tetapi gembira sebab dulu ayah sering dihina kerana pekerjaannya sebagai penternak kerbau. Tetapi hari ini, saya seronok kerana dapat buat ayah bangga dan mengubah persepsi orang terhadap pekerjaan ayah, katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Banggol Katong di sini, hari ini.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 12:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Kiah.comei replied at 11-1-2019 12:01 PM
Bagus adik ni... terharu membaca nya..

Saya tidak bangga apabila menjadi tular, tetapi gembir ...

Kalau kerbau banyak and ada susu boleh buat mozarella cheese... best..
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 12:07 PM | Show all posts
Memang cantik....
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 12:07 PM | Show all posts
tarik napas panjang2 TT.. hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 12:07 PM | Show all posts
Yaa... tahniah, fotonya very artistic, clear n very sharp.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.128230s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list