Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123
Return to list New
1887
View
48
Reply

[Budaya] Cheapskate

[Copy link]

Author: SpanishOlives       Show all posts   Read mode

Post time 9-7-2019 03:29 PM | Show all posts
kalau kedekut tu tidak menyusahkan orang biar ja la dia..duit dia hak dia..setiap orang ada cara tersendiri mnghargai duit...mungkin latar belakang hidup dia yang mempengaruhi cara dia berbelanja...bukan semua orang ada citarasa mewah

tapi kalau orang tu kedekut yang suka mengharapkan orang belanja dan suka amik kesempatan dengan kenakan kawan-kawan..memang wjib la dijauhi...memang mnjengkelkan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2019 09:01 AM | Show all posts
kedekut.
mudah utk kita melabel tapi kita taktau hakikat sebenar.

"Somebody who buys cheap in favour of higher quality or better stuff"

itu bukan kedekut. itu bijak buat pilihan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2019 10:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Ada ja orang macam ni. My of my circle family, keja doc pakar kot, keluar i kena belanja gaji dia sah2 la ribu riban banyak dari i. La ni kalau dia belanja kami semua jadi pelik, tidak pun dia nak demam. Susah la kalau dia saja2 nak belanja.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2019 03:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya memang ada beberapa bff. Sekurangnya sebulan sekali kami akan makan bermewah2 rewards diri sendiri. Tak dinafikan dalam ramai2 tu, ada yang jenis kedeks nak belanja kawan2. Beberapa orang je yang rajin bayarkan. Cuma yang saya nampak, yang rajin belanja orang ni taklah nampak banyak duit, tapi rezeki sentiasa masyukkkk, hidup tenang .. yang tak berapa rajin nak belanja orang ni nampak banyak je barang kemas dia, lepas satu2 bertambah, tapi hidup selalu tak tenang. Meroyan sokmo. Hahaha. Tapi sebab kami bff, kami layan sajaaaa. Menerima kelebihan dan kekurangan konsep nya


Adik i pernah cerita pasal biras dia yang cheapskate ni. Sampai nak basuh cadar selimut angkut basuh kat rumah mak mertua. Jual rumah sendiri pastu duduk rumah mak mertua. Duduk rumah mertua takdelah nak bayar api letrik ke apa. I cakap dengan adik i, jangan nak ikut perangai gitu. Tapi adik i nampak adore sangat Ngan dia. Adik i kata duit simpanan biras dia ni ratus2 ribu.


I pun sejenis cheapskate juga. Tapi i jenis cheapskate Ngan diri sendiri. Untuk diri i, i pakai barang yang murah je. Untuk orang lain especially untuk adik beradik dan mertua i, i akan bagi yang berkualiti. Contohnya sabun rumah i pakai sabun cecair cap Tesco je. Tapi untuk rumah mertua i beli dynamo.


Tapi bab travel i gagal menjadi cheapskate. I abis berbelas ribu setahun untuk travel. Adoilah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2019 05:58 PM | Show all posts
Not a cheapskate, more to can't stand a bargain or dicounted items
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2019 05:03 PM | Show all posts
Pernah kakak officemate cakap kedekut. Sebab tak beli cookies ke kek ke yang dia jual. Saya cakap tak cukup duit.
Dia cakap tu makna rezeki tak berkat tu, buat kerja tak ikhlas.
Memang saya berkira dengan orang. Nak belanja kawan pun susah.
Reason sebab parents saya kat kg tak kerja. Abang saya study lagi.
Dari spend duit dekat orang, saya prefer bagi duit kat family.


if i were you i laharkan akak tuh "Akak nak tolong bayarkan hutang pinjaman pelajaran saye ke?"
this people is worse than cheapskate they are called toxic. avoid them at all cost tambah2 yg nak meniaga pastuh guilt trapkan customer. jadi depan mata iolss ada mak cik jual kuih dtg masuk mcd. kitorang semua tgh makan so buat tak layan kecuali sorang nih. so my freind pon sbb kesian amik satu balang (kitorang semua student tau). mak cik nih tetiba dgn kasarnya paksa kawan aku amik dua balang. paksa sepaksanya sampai iolss rasa nak suruh kawan iolss jgn beli terus depan mak cik tuh. nasib baik iolss sabar dankawan iols pon kuat beliau beli satu saja. kueh tak sedap and i blame her rachet behaviour

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2019 06:39 PM | Show all posts
Edited by seribulan at 22-7-2019 06:32 AM

Sakit hati beli barang. Tengok yang offer lagi murah lps diskaun
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2019 06:37 PM | Show all posts
seribulan replied at 8-7-2019 07:00 PM
@AlterEgo

@KILL_NANCY @hibernation @mdhelmi @kuihbakar @AlterEgo @fahdramli @sitisenyum@Foxey  ...

terima kasih for the tag

hah sy rasa sy rational spender
sy akan beli things yg harga middle
jika things tu ada brand, i will try to beli the higher prices
for the quality

tapi many expenditure pulak sy consider as mere pembaziran

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2019 01:52 PM | Show all posts
ipes2 replied at 21-7-2019 05:37 PM
terima kasih for the tag

hah sy rasa sy rational spender

jika things tu ada brand, i will try to beli the higher prices
for the quality...kalau ada diskaun lagi bagus kan

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.076511s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list