Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123
Return to list New
3025
View
55
Reply

RUMI: Koleksi ayat-ayat cinta

[Copy link]

Author: noraidil_06    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 11-1-2019 10:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 10:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Lagu Laskar Cinta-Dewa 19 ni pun ada nilai2 sufistik,



Wahai jiwa-jiwa yang tenang
berhati-hatilah dirimu
kepada hati-hati yang penuh
dengan kebencian yang dalam

Karena sesungguhnya iblis
ada dan bersemayam
di hati yang penuh dengan benci
di hati yang penuh dengan prasangka

Laskar cinta
Sebarkanlah benih-benih cinta
musnahkanlah virus-virus benci
virus yang bisa rusakkan jiwa
dan busukkan hati

Laskar cinta
Ajarkanlah ilmu tentang cinta
karena cinta adalah hakikat
dan jalan yang terang bagi semua
umat manusia

Jika kebencian meracunimu
kepada manusia lainnya
maka sesungguhnya iblis
sudah berkuasa atas dirimu

Maka jangan pernah berharap
AKU akan mengasihi
menyayangi manusia-manusia
yang penuh benci seperti kamu..

Wahai jiwa jiwa yang tenang jangan sekali kali kamu
mencoba jadi tuhan dengan mengadili dan menghakimi

Bahwasanya kamu memang tak punya daya dan upaya
serta kekuatan untuk menentukhan kebenaran yg sejati

Bukankah kita memang tercipta laki laki dan wanita
dan menjadi suku-suku dan bangsa-bangsa yang pasti berbeda

Bukankah kita memang harus saling mengenal dan menghormati
bukan untuk saling bercerai-berai dan berperang angkat senjata
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 10:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Rumi ni sufism ... jd ayat2 cinta dia lbh kpd hubungan antara manusia & allah ...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 10:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols suka baca quotes tp kurang fhm sgt nak memahami erti sebenar.Kagum tgk org yg boleh terjemah maksud poems.Boleh Tt ringkaskan maksud quote Rumi ni?
IMG_20190111_224957.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 12:02 AM From the mobile phone | Show all posts
DandelionW replied at 11-1-2019 10:56 PM
Iols suka baca quotes tp kurang fhm sgt nak memahami erti sebenar.Kagum tgk org yg boleh terjemah ma ...

pergghhh... deep sungguh ni

tak tercapai dek akal den
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2019 04:04 AM From the mobile phone | Show all posts
DandelionW replied at 11-1-2019 10:56 PM
Iols suka baca quotes tp kurang fhm sgt nak memahami erti sebenar.Kagum tgk org yg boleh terjemah ma ...

Hi sis,
Rumi ni ahli sufi. Ayat-ayat dia mgkn dipetik out of context.
Boleh jadi beliau di dlm quote di atas sdg berbicara dgn tuhan. Sy x pasti.

Tapi kalau sy terjemah secara bebas.
Sy akn ckp puisi ini berkenaan percintaan sesama manusia.

Sy pilih utk menterjemahkan apa pun halangan mereka akn cr titik pertemuan utk bersama. X peduli dgn apa pandangan org.
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 01:37 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 12-1-2019 04:04 AM
Hi sis,
Rumi ni ahli sufi. Ayat-ayat dia mgkn dipetik out of context.
Boleh jadi beliau di dlm q ...

Owh...thanks TT.tapi boleh jadi tak pemahaman lain selain yg TT terangkan tu?tema ni mmg about love ke?

Ps: kalau pokcik Pristine sudi terjemah dr sudut pandang dia pun ok.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2019 01:46 PM From the mobile phone | Show all posts
DandelionW replied at 12-1-2019 01:37 PM
Owh...thanks TT.tapi boleh jadi tak pemahaman lain selain yg TT terangkan tu?tema ni mmg about lov ...

I rase terjemahan lain lbh bersifat ketuhanan
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 02:10 PM | Show all posts
Woww.. hebat sungguh.. I baru kenal rumi ni..  

Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 02:53 PM | Show all posts
Rumi,  my photocopier attendant...

Kohkohkohkoh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-10-2019 08:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak up la thread ni. Blh tak move thread ni ke HML? @winamp05 & @himun_hino
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2019 10:11 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 29-10-2019 08:31 PM
Nak up la thread ni. Blh tak move thread ni ke HML? @winamp05 & @himun_hino

Dgn kau sekali boleh berambus.




Kahlahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2019 01:12 AM | Show all posts
noraidil_06 replied at 29-10-2019 08:31 PM
Nak up la thread ni. Blh tak move thread ni ke HML? @winamp05 & @himun_hino

Motif sangat ayat ayat cinta kat bod sana. Cer bagi jutifikasi. Keh keh keh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-10-2019 06:31 AM From the mobile phone | Show all posts
winamp05 replied at 30-10-2019 01:12 AM
Motif sangat ayat ayat cinta kat bod sana. Cer bagi jutifikasi. Keh keh keh

Rumi ni poet yg terkenal zaman-berzaman.  Byk lg hasil karya beliau yg x berbau cinta.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-10-2019 01:09 PM | Show all posts
@Foxey tambah info pls. u mesti byk tau psl Rumi. muahs
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2019 10:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Menarik kisah rumi ni. Banyak kata2 yang menarik. Sebuah karya yang baik akan diterjemahkan dari pelbagai sudut oleh pembacanya.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.086458s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list