Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
1422
View
39
Reply

Emosi terganggu akibat buli

[Copy link]

Author: mappleaplle111    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 10-1-2019 11:14 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by noraidil_06 at 11-1-2019 08:18 AM

Kalau seseorang itu mengalami depression, lalu bunuh diri..

adakah org yg membuatkan seseorg itu depress (membuli secara mental ataupun fizikal),  akan dianggap sbg pembunuh?? #ingintahu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 11:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Kat Malaysia ni
Bila mati bunuh diri
Dia membawa segala rahsia diri
Bila depresi berubat bukan bunuh diri
Org depresi ni mmg mudah serabut
Org tak kata dia perasan sendiri
Napa nak diendah pada kata org
Dia bg makan ke bagi duit.takda kan.
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 11:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Tiada undang-undang khusus utk perkara sebegini sis.
Maksud i undang-undang jenayah.
Tapi anda boleh mencuba saman sivip
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2019 12:49 AM From the mobile phone | Show all posts
onexox97 replied at 10-1-2019 11:18 PM
Kat Malaysia ni
Bila mati bunuh diri
Dia membawa segala rahsia diri

Tapi tu lah.... Sebab ada sesetengah family yg mengganggap si pembuli tu pembunuh..... Depression is not a joke.....

Sangat2 kesian dgn org2 yg struggle nak mati lawan depression.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2019 12:50 AM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 10-1-2019 11:47 PM
Tiada undang-undang khusus utk perkara sebegini sis.
Maksud i undang-undang jenayah.
Tapi anda bol ...

Ouh mcm tu ye? Pelik dgn org yg suka buli2 org ni..... Apa yg dia dpt dari mendera perasaan org lain?

Adakah dorang sebenarnya yg mental?
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 12:51 AM From the mobile phone | Show all posts
mappleaplle111 replied at 11-1-2019 12:49 AM
Tapi tu lah.... Sebab ada sesetengah family yg mengganggap si pembuli tu pembunuh..... Depression  ...

Dah dibunuh baru nak bertindak
Masa si bunuh diri struggle nak mati lawan depresi mana
Patut saman diri sendiri la dulu
Suka salahkan org ni x bawa ke mana
Jadi lah org berjiwa besar dengan memaafkan
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 12:53 AM From the mobile phone | Show all posts
mappleaplle111 replied at 11-1-2019 12:50 AM
Ouh mcm tu ye? Pelik dgn org yg suka buli2 org ni..... Apa yg dia dpt dari mendera perasaan org la ...

Ye sy pun rase org yg kaki buli ni mental.
Lg mental kalau gang up utk buli org lain.
Cer citer details skit, kut sy dan kwn2 lain blh tlg advice apa yg ptt
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 01:00 AM From the mobile phone | Show all posts
mappleaplle111 replied at 11-1-2019 12:50 AM
Ouh mcm tu ye? Pelik dgn org yg suka buli2 org ni..... Apa yg dia dpt dari mendera perasaan org la ...

Cuba bagi contoh
Sebab banyak je sy jumpa orang tak buli kata kena buli
Setiap perkara ada penyelesaiannya
Dengar menggelar pembuli mental tak mengurangkan sakit si depresi
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 01:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Sila tengok 13 reasons why 1 & 2 di Netflix, jawapan ada disitu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2019 01:08 AM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 11-1-2019 12:53 AM
Ye sy pun rase org yg kaki buli ni mental.
Lg mental kalau gang up utk buli org lain.
Cer citer  ...


Mcm ni.... Sepupu saya, Naura (bukan nama sebenar) ada brkawan dgn Aimi & Kumar (bukan nama sebenar).... Mereka berkawan agak lama & agak rapat.... Benda dah jadi pun 2 tahun lepas..... Dorg bergaduh benda yg remeh temeh je bagi saya.... Mcm naura saya cakap lain, dorg paham lain....

Dorg mcm mendera Naura dari segi mental..... Cth dorg post keburukkan, bukak aib Naura yg naura sendiri tak buat (jatuh fitnah)..... Masalahnya dah 2 tahun dorg masih tak move on..... Sedangkan naura tak ade pun contact ataupun kacau hidup dorg....

Sampai skrg dorg keep on post keburukkan Naura, menyetankan Naura.... Kawan2 naura yg kenal aimi & kumar ni yg jadi posmen tanpa diminta, send wassap kat naura apa yg dorg update kat semua socmed.....

Naura dah tak seceria dulu.... Dia kurung dalam bilik, tak makan, makin kurus..... Saya sendiri dah nasihatkan Naura supaya jgn dilayan dorg..... Tapi dlm masa yg sama, saya rasa geram! Masing2 dah tua.... Aimi tu dah pun 30 tahun! (Smbung belajar diusia yg agak tua)

P/s: Dorang ni berkawan dari zaman kolej.... Naura umur 23 tahun & Kumar 24 tahun.... Cuma Aimi ni je yg dah berusia....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2019 01:11 AM From the mobile phone | Show all posts
anarina replied at 11-1-2019 01:00 AM
Sila tengok 13 reasons why 1 & 2 di Netflix, jawapan ada disitu

Nanti ada masa, saya akan tengok.... Terima kasih
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 01:18 AM From the mobile phone | Show all posts
mappleaplle111 replied at 11-1-2019 01:08 AM
Mcm ni.... Sepupu saya, Naura (bukan nama sebenar) ada brkawan dgn Aimi & Kumar (bukan nama sebe ...

Naura masih hidup?
So pig 2 org tu masih buat
Oh sis bende mcm ni sgt byk berlaku.
Kalau naura masih hidup, ask her to talk to befriender.
N lodge a police report.
Sll polis x buat apa sgt unless ade eminent threat.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2019 01:24 AM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 11-1-2019 01:18 AM
Naura masih hidup?
So pig 2 org tu masih buat
Oh sis bende mcm ni sgt byk berlaku.

Alhamdulillah masih hidup.... Pernah waktu baru2 dorg bergaduh, saya nampak naura minum clorox tapi nasib baik sebab tak sempat masuk ke tekak..... Saya gigih bilas, suruh dia kumur mulut dia tu.....

Lidah dia melecur, seminggu hilang deria rasa.... Saya merahsiakan dari pengetahuan mak lang saya (mak naura).... Tapi akhirnya mak lang saya pun dapat tau naura depression....

Kalau buat police report, dorg layan ke? Sebab ada status yg dorg up, saya simpan dlm hp....
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 01:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by noraidil_06 at 11-1-2019 08:12 AM
mappleaplle111 replied at 11-1-2019 01:24 AM
Alhamdulillah masih hidup.... Pernah waktu baru2 dorg bergaduh, saya nampak naura minum clorox tap ...


Yes.
Omg, akak rase nak carut.
Pembuli mmg sejahat-jahat manusia.

Pm me. Esok i bg idea apa nk buat.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2019 01:32 AM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 11-1-2019 01:29 AM
Yes.
Omg, akak rase nak carut.
Pembuli mmg sejahat-jahat manusia.

Ok.... Will do.... Thanks anyway...
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 01:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Those stooges sakit hati apa kt naura.
Say hi to Naura.
Tell her what doesnt kill u makes u stronger.
Life is bigger then this.
2 ekor langau kepam tu blh pegi msk longkang.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2019 01:35 AM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 11-1-2019 01:33 AM
Those stooges sakit hati apa kt naura.
Say hi to Naura.
Tell her what doesnt kill u makes u strong ...

Yg tu sampai sekarang tak tahu.... Tapi yg saya tau Kumar, sorg yg mulut jahat, kuat maki, kaki gaduh, kuat hasut org & kaki ngumpat....

Maybe Aimi dah kena brainwash..... Tapi pelik lah dah tua2 tak boleh nak pikir mana baik mana buruk!
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 01:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Naura  x retiliate ke?
Akk nk tidur dh sebenarnya.
Tp sedih baca kes buli, yg mana mangsa x mampu bangkit melawan.
Pembuli sebenarnya coward.
Yg plg coward pembuli yg gang up.

@Iris. Kepakaran u nindlm tlg org
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2019 01:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by mappleaplle111 at 11-1-2019 01:43 AM
noraidil_06 replied at 11-1-2019 01:39 AM
Naura  x retiliate ke?
Akk nk tidur dh sebenarnya.
Tp sedih baca kes buli, yg mana mangsa x mampu  ...


Walaupun naura penah nak bunuh diri, tapi dia masih ada sikit iman yg tersisa.... dia tak pernah nak retiliate dorg.... Saya selalu pesan ingat Allah, Allah sentiasa ada & biar Allah je yg balas....

Saya block kawan2 yg suka nau jadi posmen tu.... Sebab tak nak naura pikir benda2 bodoh tu....

Tak pe, saya pun dah ngantuk ni.... Nitezzz ! Thanks sis
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 06:22 AM From the mobile phone | Show all posts
mappleaplle111 replied at 10-1-2019 04:50 PM
Ouh mcm tu ye? Pelik dgn org yg suka buli2 org ni..... Apa yg dia dpt dari mendera perasaan org la ...

Mental jiwa dan sakit hati tengok orang lebih.. pengecut dan buruk akhlak. Walaupun dalam 1 group yang ramai tapi mereka pengecut.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.089505s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list