Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2952
View
52
Reply

Tips mengenal lada kering

[Copy link]

Author: onexox97    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 29-1-2019 11:43 AM | Show all posts
mimz replied at 29-1-2019 11:15 AM
Kalau mak iols dia rendam dgn air beras lama2 utk hilangkan pedas

oh boleh try nanti, sebab ada ketika kena tipu dgn nsk, dicampurnya cili kerinting dgn lawa, menangis rasa time mkn tu, pedas sangat jadi cili
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2019 11:52 AM From the mobile phone | Show all posts
hotmak replied at 29-1-2019 11:43 AM
oh boleh try nanti, sebab ada ketika kena tipu dgn nsk, dicampurnya cili kerinting dgn lawa, menan ...

I tak rajin nak tapis bnyk kali dgn air beras tu..pakai air mesen je hahahahaha tu yg suke bedal mak punya simpan bebulan dlm peti pun xpernah berkulat molek je
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 08:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau nak cili kering yang tak pedas beli yang jenis berkilat dan besar. bukan berkilat kurus, yang tu pedas...  Ni iols cari gambar kat tenet.

Yang warna dia cantik sangat merah dia bila buat masakan, tapi tak pedas langsung. Boleh cuba sikit dulu nak masak. Besar dan lurus tau. saiz dia gedabak sikit
Screenshot_20190205_205147.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 08:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Yang sederhana pedas tu yang kerinting, yang paling pedas yang licin kurus saiz sama macam keriting tu.

Ni tuk petua cili kering la, ni dr pengalaman iols masak guna cili2 kering yang ada dijual di pasar malam etc


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 09:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau dah guna cili lurus besar gabak tu nak pedas campur sikit dengan cili keriting tu nak bagi pedas n nak dapatkan warna yg cantik dalam masakan.


Cili besar tu warna dia memang cun merahnya tapi tak pedas langsung. Selamat mencuba yuolls

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2019 11:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Dekat giant kadang ade tulis cili tuh pedas ke tak. Hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2019 01:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni iols dapat kat tenet, moga bermanfaat kat acik2 cabai sekalian.

Yang dalam gambar cili kering besar tu realitinya saiz lebih besar warna lebih pekat dr cili2 kering yang lain. cilinya juga tebal dan biji kurang. Dalam gambar ni nampak warna dan saiz sama ja dengan cabai2 yg lain
Screenshot_20190206_132047.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2019 01:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Eh, teringat pula kat kaka @CiliPadiSedap

kaka ada petua cili tak
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2019 02:09 PM | Show all posts
Catpaw replied at 6-2-2019 01:25 PM
Eh, teringat pula kat kaka @CiliPadiSedap

kaka ada petua cili tak

kaka masak asam pedas atau lauk pauk guna sos cili, tak guna lada kering
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2019 02:25 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 6-2-2019 02:09 PM
kaka masak asam pedas atau lauk pauk guna sos cili, tak guna lada kering

Biar betik kaka pakai sos cili
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2019 03:56 PM | Show all posts
Catpaw replied at 6-2-2019 02:25 PM
Biar betik kaka pakai sos cili

asam pedas = mangga + sos cili , sebab tu mak mentua akak makin sayang akak
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2019 10:49 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 6-2-2019 03:56 PM
asam pedas = mangga + sos cili , sebab tu mak mentua akak makin sayang akak

Owh begitu rahasia memikat hati mak mentua
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2019 05:58 PM | Show all posts
mcm mana pulak nak elakkan beli cili kering yg after taste dia pijar2 mulut?
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2019 12:14 PM | Show all posts
dulu2 main beli aje
sekrg beli bila blk kg
sbb kt pasor tu ada tulis cili pedas, sederhana dan x pedas
tp biasa meols akan suh nyonya tu campor x pedas dan sederhana
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-2-2019 12:19 PM From the mobile phone | Show all posts
airisa replied at 14-2-2019 05:58 PM
mcm mana pulak nak elakkan beli cili kering yg after taste dia pijar2 mulut?

Mulut pijar tahannlg

Kalau tangan yg pijar cemana
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2019 02:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Mrperfect2 at 17-2-2019 02:39 PM

Lada kering yg pedas sudah tentu saiznya besar sikit, dan kulitnya licin berseri.... Kalau nak yg tak pedas.. Pilih yg merekok nampak tua kerepot.. Kulit berkedut seribu bahasa... Selalunya yg tak pedas ni made in india... Saya pengemar sambal... & simple... Tak patah nak kari, asam pedas, masak poyak bagai... Sy kurang makan semua tu.... Kalau ada sambal... Coz sambal still in top 1 in my hearts.... So bab2 cili kering ni selalunya saya yg beli dan pilih... Wife je yg masakkan... So kalau tersalah pilih... Saya terpaksalah terima hakikat dan menghadapi sambal yg super pedas gitu....
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2019 02:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau ada cili kering manis kan best
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2019 02:46 PM | Show all posts
pasal lada pon jadi isu ke... aku ingat semua pedas je
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-2-2019 02:56 PM From the mobile phone | Show all posts
takayama replied at 15-2-2019 12:14 PM
dulu2 main beli aje
sekrg beli bila blk kg
sbb kt pasor tu ada tulis cili pedas, sederhana dan x p ...

Betapa lama sy xmembeli lada sebab lada yg ada x habis habis
Ada label dah skrg ye lada lada ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-2-2019 02:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Mrperfect2 replied at 17-2-2019 02:42 PM
Kalau ada cili kering manis kan best

Buh la gula

Orang tranung panggil nissang

Orang Kelate panggil nissea
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.102770s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list