JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
654
View
41
Reply

Macamana Nak Sabar

[Copy link]

Author: maayi       Show all posts   Read mode

Author
Post time 10-1-2019 10:30 AM | Show all posts |Read mode
Macam mana nak sabar dalam melayan karenah anak .  Lansung tak nak buat kerja sekolah, cikgu bagi banyak plak tu kerja sekolahnya. anak plak liat nak buat. alasan :-

a) nanti buat saya pening macam mana ?
b) saya penat
c) saya tak tahu
d) saya tak pandai
e) saya dah buat (sikit je)

Ya Allah.. mak tak kuat nak.. mak tak sabar.. kesian memang kesian sebab mak akan pukul dia, cubit dia. ni baru berapa hari sekolah. Mak rasa macam mak ni gila sebab lansung tak sabar. Paling terbaru mak hilang sabar, mak terbalik kan meja kerusi belajar anak. Macamana ni. anak mak baru 5 tahun.. mak nk jadi mak yang sabar dalam ajar anak.

Apa tips yang korang semua pakai or buat?

P/S : Anak mak girl/sulung. ada adik seorang (boy) satu tahun.
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 10:35 AM | Show all posts
Anak mak tu tanak buat kerja sekolah sebab dia tak tau.....
Jadi...mak kena duduk sekali dgn anak, tunjuk kan anak apa yang dia tak paham...
Bukannya mak membebel suruh dia buat kerja sekolah, pastu mak sibuk cuci pinggan kat dapur...

masa ajar tu...mak kena relax & santai...bkn jadi singa bila anak lambat nak faham....



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-1-2019 10:40 AM | Show all posts
jazaa100 replied at 10-1-2019 10:35 AM
Anak mak tu tanak buat kerja sekolah sebab dia tak tau.....
Jadi...mak kena duduk sekali dgn anak,  ...

mak ajar duduk kat tepi, die boleh buat sebanarnya. tp bila mak tolong pegang pensel die skali. ewah semua anak suh mak buat. asal buat howework mak jadi naga. mak ada bagi exercise sendiri yang beli. tapi yang tu mak boleh tolerate kalau anak tak nak buat.

Tapi kalo kerja sekolah cikgu bagi, mak menaga kalau anak tak nak buat.
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 10:47 AM | Show all posts
sbb mak jadi naga tu lah anak malas nak buat....
bebudak ni, nak kena di pujuk...di puji...baru kembang bontot dia nak buat apa apa pun..
klu dia lukis org rupa monyet pun, mak puji je kata cantik....pastu ajar dia buat lg cantik...
klu mak membebel kata tu monyettt....bkn orang....down le dia....terus tanak melukis lagi...
contoh je lah....

Dia bijak sebenarnya tu...tapi dia malas sbb mak asyik nak jadi naga...pd dia, baik dia tak yah buat tak de naga nak marah dia....



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-1-2019 10:56 AM | Show all posts
jazaa100 replied at 10-1-2019 10:47 AM
sbb mak jadi naga tu lah anak malas nak buat....
bebudak ni, nak kena di pujuk...di puji...baru kem ...

hari ni mak dah janji nak sabar bila ajar dia.. will see how tonight..

sian anak mak dah kena cubit mesti cakap maaf mama, maaf mama. padahal mak yang gila.
mak susah nak sabar. kadang dengan bapak dia pun skali kena.


Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 11:01 AM | Show all posts
maayi replied at 10-1-2019 10:56 AM
hari ni mak dah janji nak sabar bila ajar dia.. will see how tonight..

sian anak mak dah kena  ...

Huish.....dahsyat nya...
budak baru umor 5tahun dah kena torture mcm tu....
5tahn mak....5tahun...bkn 15tahun pun....
ni kalau ada periksa kat sekolah ni, mak punya stress mcm anak mak nak exam masuk U....




Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-1-2019 11:10 AM | Show all posts
jazaa100 replied at 10-1-2019 11:01 AM
Huish.....dahsyat nya...
budak baru umor 5tahun dah kena torture mcm tu....
5tahn mak.. ...

mak tahu mak salah, mak garang. tapi mak tak boleh control.
kadang otak mak cakap. sabar sabar sabar jangan pukul, tp rupanya tangan mak dah mendarat kat kaki dia.
kadang sampai mak nangis sebab pukul dia.

lepas siap kerja semua mak normal balik. mak minta maaf kat anak sebab pukul.
gosok-gosok mana tempat yang dia kena tepek tadi. peluk dia bagai.
tapi mak risau nanti anak mak plak yang mental sebab selalu kena marah.

sebab tu nak tanya pendapat orang kat sini.
mak ni stress ke?
mak ni mental ke?
mak ni gila ke?
perlu ke mak pergi klinik?



Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 11:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Aiyokkkk.. Anak kau br 5taun kot. Mestilah x dibiasakan lg dgn rutin buat homework. Lama2 dia oklah.. Bglah dorongan. X habis xpe. Bukannya nk amik upsr taun ni pon.
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 11:22 AM | Show all posts
maayi replied at 10-1-2019 11:10 AM
mak tahu mak salah, mak garang. tapi mak tak boleh control.
kadang otak mak cakap. sabar sabar sa ...

Pblm ni biar org lain jawab.....

mgkin mak ada pendam sesuatu yg lama....
mgkin mak ada rasa tak puashati dgn apa apa ke....

mungkin...mungkin.....
Tapi yg jadi mangsanya...anak mak...


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-1-2019 11:49 AM | Show all posts
weezerfan replied at 10-1-2019 11:19 AM
Aiyokkkk.. Anak kau br 5taun kot. Mestilah x dibiasakan lg dgn rutin buat homework. Lama2 dia oklah. ...

tak delah bila ada homework mak terus marah-marah. cuma bila dia nampak je kerja kat buku dia dah geleng tak nak buat.
mak slow talk dulu. agak-agak xjalan mak marah. tapi mostly marah pun tak guna.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-1-2019 11:53 AM | Show all posts
jazaa100 replied at 10-1-2019 11:22 AM
Pblm ni biar org lain jawab.....

mgkin mak ada pendam sesuatu yg lama....

bila fikir kan memang mak macam tak da masalah je..
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 01:05 PM | Show all posts
probably your childhood memory kot
maybe someone in ur family treat you like that



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-1-2019 01:53 PM | Show all posts
supernaturalee replied at 10-1-2019 01:05 PM
probably your childhood memory kot
maybe someone in ur family treat you like that

maksud awak kiranya macam mana saya treat anak saya sebab saya telah di layan sebegitu ke masa kecil?
sebenarnya saya boleh kata tiada memory mak ajar masa kecil. sebab adik beradik ramai plus mak sibuk kerja
dulu so tak da masa nak layan adik beradik buat kerja sekolah semua. u do your own work gituh.

tadi balik rumah mak check ada kerja sekolah, mak buka je buku tu anak terus geleng tak nak buat.

macam mana nak suruh dia enjoy buat kerja sekolah dengan mak?
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 03:29 PM | Show all posts
anak baru 5 thn jgn expect smua dia boleh buat.. kita ni perfect sgt ke?

apa salahnya kita tlg buatkn...tk perlu marah2, cubit2 &  terbalikkan meja smua tu...

nanti dia akan rasa trauma bila ada je kerja sekolah yg perlu disiapkan kt rumah..

bt masa ni kita tlg btkan dulu mana yg dia tk tahu & tak habis buat tu..

sampai masa nanti dia akan boleh bt sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 04:02 PM | Show all posts
maayi replied at 10-1-2019 01:53 PM
maksud awak kiranya macam mana saya treat anak saya sebab saya telah di layan sebegitu ke masa kec ...

oh i see

die br 5 thn
blh explore mcm2 cara
xpe...cuba gugel tgk maybe ada petua2 yg blh bantu
or youtube, maybe






Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 05:37 PM | Show all posts
apa kesukaan anak tt..cuba tolenrasi dgn anak..bgt anak
srh siapkan kerja sekolah pastu bg dia buat benda yg dia
suka selama 30mnt gitu..cuba dulu mana tau berkesan..
sbb selagi tt marah2 selagi tu la anak berkeras jg tak nak
buat..tak kan ari2 nak pukul ke cubit2 anak tu kan..anak
baru 5thn kan..nnt anak trauma lg susah nak srh g sek nnt..
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 08:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu masa ank sy tadika pun sy selalu marah dia x nk buat homework. Ank awak tadika apa. Skrg sy menyesal sgt. Ank sy masa tu baru 5 tahun kot. Kesian dia nk main pun x blh sbb bnyk homework. Sekolah pun x patut bg homework bnyk2 utk budak tadika. Patut skolh tadika ni budak2 suka tapi ni jadi stress sbb bnyk homework. Fitrah budak2 besar tu mmg tgh nk main je. Nk ajar pun kena ada cara nya.

Dah tu baru tadika pun dh ada nombor kedudukan dlm kelas. Sy sokong sgt skrg x pyh ada periksa utk tahap satu. Cikgu mesti ada cara lain nk tgk peningkatan depa.

Sampai skrg sy menyesal marah2 ank sy x nk buat homework masa dia baru 5 tahun. Skrg dia dh besar la. Masa 5 tahun tu tadika swasta. Dah 6 tahun sy masukkn pra sekolah. Baru ok. Dia pun sronok je blajar. Blh pandai jugak.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 05:06 AM | Show all posts
baru 5 tahun, apa  kerja sekolah dia kena buat
panik baca budak 5 tahun dah kena buat kerja sekolah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2019 08:50 AM | Show all posts
akeyron replied at 10-1-2019 03:29 PM
anak baru 5 thn jgn expect smua dia boleh buat.. kita ni perfect sgt ke?

apa salahnya kita tlg bu ...

mak dah ajar. plus semua kerja dia pernah buat exercise dengan mak before masuk sekolah. tapi still ada alasan tak mau buat.

smlm anak tak nak buat mak pun tak paksa, mak sabar je smlm. mak biarkan kerja dia tak siap, if teacher tanya pandai la dia jawab.
if teacher dia marah, dia tahu la kerja tu kena buat.


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2019 08:52 AM | Show all posts
ikanmasin replied at 10-1-2019 05:37 PM
apa kesukaan anak tt..cuba tolenrasi dgn anak..bgt anak
srh siapkan kerja sekolah pastu bg dia buat ...

kesukaan dia apa lagi kalo bukan tab. haha
smlm mak ada try bagi tengok tab sambil suruh buat homework.
memang tak berkesan cara gitu.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2019 08:54 AM | Show all posts
Mama3 replied at 10-1-2019 08:00 PM
Dulu masa ank sy tadika pun sy selalu marah dia x nk buat homework. Ank awak tadika apa. Skrg sy men ...

itulah awak.. mak ni lepas mengamuk mak cepat sejuk n mak rasa kasihan sangat kat anak.
Tapi bila tengah marah tu mak macam lansung tak boleh fikir kesian ke, apa ke.

mak takut anak mak trauma n takut dengan mak.

smpai kadang mak rase mak ni macam singa jadian pun ada. sebab homework mak amukan.
memang tak patut.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2019 08:56 AM | Show all posts
faraway1 replied at 11-1-2019 05:06 AM
baru 5 tahun, apa  kerja sekolah dia kena buat
panik baca budak 5 tahun dah kena buat  ...

kerja sekolah yang biasa-biasa, tulisan je pun, . tapi kadang sampai 3 page teacher bagi. hahahahaha

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 09:18 AM | Show all posts
anak carly pun biasa je x nak buat homework... alasan dia cikgu x bg pun homework... ujung tahun buku aktiviti kosong x buat, padahal cikgu mmg suruh bg homework... skg dia dh tahun 5... cemana tu? ni baru 2 minggu sekolah nampak la hari2 ada kerja sekolah... carly tunggu dlm 3 minggu lg... duk remind dia tahun depan nk upsr bagai.... action carly? marah dah, rotan dah, tarik kenikamtan semua dah... skg cuma pujuk aje... btw tahun 5 tau... bukan umur 5 tahun... 5 tahun bg carly muda sgt nk dibebani dgn homework...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2019 09:28 AM | Show all posts
carly_lah replied at 11-1-2019 09:18 AM
anak carly pun biasa je x nak buat homework... alasan dia cikgu x bg pun homework... ujung tahun buk ...

malam tadi mak pikir dalam-dalam sebab tu mak buat dek je dengan kerja sekolah dia. mak malas nak marah-marah. tapi tak tahu la boleh bertahan ke tak sebab tak nak buat homework ni.

mak pun dah cakap elok-elok, marah-marah, cubit, pukul dan tarik kenikmatan macam yang u tulis. still tak jalan.

maybe betol la semua cakap. she's too young untuk mak expect dia pandai buat homework. mak memang tak boleh terima sebenarnye segala alasan anak bagi lagi-lagi kalo anak cakap kalau saya buat saya pening macamana mama? memang mak rasa nak libas je.

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 09:49 AM | Show all posts
maayi replied at 11-1-2019 09:28 AM
malam tadi mak pikir dalam-dalam sebab tu mak buat dek je dengan kerja sekolah dia. mak malas nak  ...

mak kena relax aje... anak kecik lagi, ni pengalaman carly ngajar anak sekolah dh 3 org... lain anak, lain peel nya... yg no 1, mmg acuh x acuh aje dgn homework.. result pun mmg sakit hati tgk... yg no 2, kejap kelas a, tahun depan turun kelas b.. gitu la rotation nya.. yg no 3, tahun lepas pra, balik sekolah excited nk buat kerja sekolah, x payah nk di suruh2... mmg beza sgt2 dgn yg 2 org atas dia... tp tahun ni dh tahun 1... balik sekolah... tau nk main aje... dh x mcm tahun lepas... tp bila suruh buat kerja sekolah atau ulangkaji still dengar kata la... so sabar le.. asalkan sblm tahun 1 dh boleh membaca, boleh menulis.. kira dh senang sikit... skg baru umur 5 tahun, duk pressure kerja sekolah bagai, nanti dia dh x mau p sekolah.. lg penin...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.050102s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list