CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 4726|Reply: 18

Resepi Kek Batik Tersedap !

[Copy link]
Post time 10-1-2019 10:14 AM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum

I nak share dgn uols resepi kek batik yg paling senang dan sedap giler
ni resepi kawan baik iols tak tau la mana dia dpt
tp serius terbaekkk

Bahan:
Butter 1 buku yg 250g tu
Gula dlm 2-3 sudu
susu pekat 3/4 tin
telur 6 bijik (tp biasa aku buat guna 4 bijik jer) - pukul sket dgn hand whisk tu ajer. kadang aku malas kocak dgn garfu pon boleh
milo 1 cawan
serbuk koko dlm 2-3 sudu
biskut marie 2 ke 3 pek (bergantung byk mana batter korg tu la)- biskut tu patahkan 2

Cara:
semuaaaa bahan (kecuali telur dan biskut), masuk dlm periok ke kuali ke ikut korang lah, api jgn beso kang hangit lak
kacau semua bahan sampai cair dan sebati
dah sebati semua tu masuk telur pastu kacau2 jgn tinggal plak. nnt korang rasa la batter tu kalo kurang manis tambah la gula sket
dah elok sebati semua, tutup api dan masuk biskut tu
biskut tu masuk sket2 kacau rata
dah semua batter dan biskut tu bersatu padu, masukkan dalam loyang, padat2 kan. simpan dlm peti. dah sejuk bleh makannn

ada orang resepi dia x guna telur. ada yg guna choc masakan tu
tp setakat ni resepi ni aku cuba mmg terbaik
anak2 buah aku asal balik kg je memekak nk kek batik
walau nampak senang, mak memang pemalas nyah sebab tu kek batik aku setahun sekali je aku buat time raya hahaha
selamat mencuba uols !





Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-1-2019 10:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Sedapnya kek batik! Dah lama tak buat.. sebab malas kekekee
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 10:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Xde gambar ke... saya x terer masak kena ada gambar baru boleh buat.. huhu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-1-2019 10:57 AM | Show all posts
Rogue98 replied at 10-1-2019 10:48 AM
Xde gambar ke... saya x terer masak kena ada gambar baru boleh buat.. huhu

gambo try tepek byk kali tak jadi hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 11:29 AM | Show all posts
Ni kek batik yg aku buat. tapi resepi lain sikit (tak pakai telur) :

      

Bahan :

1 buku buttercup @ any brand
1/2 tin susu pekat
1 pek kecil milo
3 sudu serbuk koko
1/2 sudu kecil esen vanila (optional)
1 pek biskut marrie (patah2kan)

Cara2 :

- cairkan butter, masukkan semua bahan dan last sekali masukkan biskut.
- masukkan adunan dalam bekas & tekan2 utk padatkan.
- sejukkan & biar sekurang2nya 4 jam

kalau nak letak topping, boleh cairkan choc masakan & campur heavy/whip cream. Curah atas kek batik & sejukkan.


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 04:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Nk lg sdp n simple guna 4 bahan je...
Butter
Susu pekat
Milo
Biskut merie
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 05:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Iolss punya resepi x guna telur. Yg lain semua sama. Yg penting milo tu. Baru best sedap menjilat jari
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 06:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Lapar la pulak.. dari thread pasar mlm pegi pulak kek batik.. mcm mana la nak kurus..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-1-2019 03:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Sedapnya kek batik. Nanti u cuba resepi tt ni ye. Tq tt
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2019 01:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Tambah almond lg sedap
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2019 05:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedapnya. Tq tt
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2019 03:22 PM | Show all posts
cantik kejadiannya. nak try.
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2021 12:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Nampak sedap
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2021 07:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Sapa tau yang letak telur ada bau tak


Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2021 10:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Kek nie tak pakai tepung dan masuk oven  kan???kenapa panggil kek batik eh kalau tak pakai tepung atau  bakar di oven??? Gambar nampak cantik
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2021 07:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Kek batik pun sedap
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-4-2021 07:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Tapi Kan kenapa kek batik ,kertas sgt ehh,sakit gigi
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2021 07:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Kertas,pastu susah pulak Tu nak potong
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2021 08:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Sedap ni..boleh cuba
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-10-2022 03:32 AM GMT+8 , Processed in 0.089320 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list